Здравей Гост

Силните места на България и Света

• 7 Отговора
  • 5225 Прегледи
*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
Там където...се докосваме до един друг свят , там където усещаме себе си извън форми ....рамки , норми...Там където Вселенската енергия се впива и я усещаме със сетивата си..чиста , прозрачна , ефирна...девствена.... :)

Споделете впечатления ....

На 30 км южно от Асеновград, в сърцето на Родопите, се намира скалният феномен Белинташ. Според някои името на каменното плато означава "камък на знанието", според други – “скалата на войната", а има хора, за които Белинташ е "Родопският Стоунхендж". От южната страна на скалния феномен се откроява ясен, сякаш изваян в скалата човешки профил, който според преданията, пази уникалното природно явление от иманяри и недоброжелателни посетители.

Според някои изследователи човешките творения представляват една от най-древните карти на звездното небе и съзвездията, датираща отпреди 7 хиляди години. Белинташ е може би единственото светилище в България, свързано с бог Сабазий, почитан от тракийското племе беси, обитавало някога тези земи. Сабазий е божество, което гърците по-късно наричали Дионис – великият бог на живата природа, на човека и неговото здраве. Според исторически източници на това място са били извършвани жертвоприношения и гадания. В подножието на скалата е намерена сребърна оброчна плочка на божеството. Тя изобразява седналия на трон Сабазий на фона на пълзящи нагоре змии, олицетворяващи възходящото развитие на човека и кръговрата на обновяващата се природа. Местните хора разказват, че на платото има силни магнитни полета и при гръмотевици е опасно да се стои тук.

« Последна редакция: Юли 11, 2011, 11:59:45 pm от Марая »

*

Неактивен tanya

• 917
Re: Силните места на България и Света
« Отговор #1 -: Юли 12, 2011, 12:25:04 am »
Преди 3 години сбъднах една моя детска мечта - посетих Египет! Казвам ви - няма такова място... Толкова спокойна, щастлива, заредена, в хармония със себе си и света, не съм се чувствала никога преди или след това.. :-*

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #2 -: Юли 12, 2011, 12:32:50 am »
Преди 3 години сбъднах една моя детска мечта - посетих Египет! Казвам ви - няма такова място... Толкова спокойна, щастлива, заредена, в хармония със себе си и света, не съм се чувствала никога преди или след това.. :-*

Кой места в Египет Танче... :) Сложи снимков материал....

*

Неактивен tanya

• 917
« Отговор #3 -: Юли 12, 2011, 01:00:52 am »
Кайро, бяхме и на сафари в пустинята, посетихме и едно бедуинско селище. Хургада - но там вече е малко комерсиално. Утре ще сложа снимки, че не съм ги качила в компютъра  :-[

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #4 -: Юли 12, 2011, 01:04:43 am »
Кайро, бяхме и на сафари в пустинята, посетихме и едно бедуинско селище. Хургада - но там вече е малко комерсиално. Утре ще сложа снимки, че не съм ги качила в компютъра  :-[

О.к ще ги чакам...с нетърпение.... ;D

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #5 -: Юли 12, 2011, 05:23:14 pm »

Кръстова гора....Средни Родопи....

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #6 -: Юли 13, 2011, 04:16:12 pm »

Рупите...,едно изключително силно и мистично място.....

*

Неактивен danni

• 477
« Отговор #7 -: Юли 16, 2011, 12:32:23 am »

Кръстова гора....Средни Родопи....

За мен Кръстова гора е най-уникалното място в България...Преди 17 години за първи път отидох там...когато все още нямаше циментов път към върха, а обикновена козя пътека...Имаше само стар параклис, Кръста на върха и заслон за туристи с нарове... Първо влязох в параклиса, където имаше икона на Христос с трънения венец и видях как една сълза се спуща по лицето Му, видях я като истинска жива сълза...Попитах останалите които бяха с мен какво е това чудо, но те нищо не бяха видели...След това се качихме до Кръста, където си пожелах нещо, за което мечтаех от много години и след 2 месеца чудото беше факт...И до ден днешен където и да съм с мен винаги е една икона- тази на която Христос е с трънения венец. И Вярата, че когато силно желаем нещо с чисто сърце ще ни бъде дадено...