Здравей Гост

Фотография и фотографска памет- натал

• 15 Отговора
  • 4891 Прегледи
*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
Как я разпознаваме...,с какво е полезна фотографската памет? Притежателите и какво са си извоювали от небето...планета+дом+знак+аспекти...Или е изкуство, което е развито на по-късен етап? ::) ???
Или...има своите гении...,защото самата фотография е гениална?

Да поговорим... :-*

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Фотография и фотографска памет- натал
« Отговор #1 -: Юли 22, 2011, 02:09:15 pm »
Съществуват няколко основни видове памет

- Двигателна. Благодарение на способността да запомняме и възпроизвеждаме движения сме се научили да ходим, да бягаме, да караме колело, да танцуваме и прочие.

- Зрителна. Развита е при хора, които до дълбока старост са способни да познаят при среща свои стари приятели. Фотографската памет всъщност означава висша степен на развитие на зрителната памет.

- Слухова. Много музиканти и филолози дължат своите постижения именно на своята способност да запомнят много голямо количество звуци. За съжаление, това се удава на малко хора.

- Словесно-логическа. Това е специфична разновидност на слуховата памет - човек с такава памет е способен бързо и точно да възприеме и запомни смисъла на събития, текстове, логиката на някакви повествования и т.н. Той лесно си създава цялостната картина на някакво събитие и може много точно да го възпроизведе със свои думи.

- Емоционална. Тя е основана на способността човек да запомня някакви събития, спомняйки си преживяванията си, свързани точно с тези събития. Колкото по-силни са преживяванията, толкова по-добре се запомня всичко, което ги е съпътствало. Хората възприемат едни и същи неща по различен начин. Следователно, всеки предава случилото се по свой начин. Емоционалната памет участва в работата на всички видове памет и е особено важна за човешките взаимоотношения.

- Осезателна, обонятелна, вкусова. Ясно е, че става дума за способността да се съхрани информация за всевъзможни усещания, миризми и вкусове. Този вид памет има голямо значение за самосъхранението.
Възприетата информация

може да се съхрани само няколко секунди, но може и няколко години

Затова съществуват четири временни видове памет:

- Мигновена. Продължителността й е от 0,1 до 0,5 секунди. Позволява да се задържи точният и пълен образ на току-що получена информация.

- Краткотрайна. Продължителността й е около 20 секунди. В нея се съхранява обобщеният образ на възприетото, неговите най-съществени елементи.

- Оперативна. Продължава от няколко секунди до няколко дни. Времето, през което се помни, зависи само до решаване на конкретна задача - затова се нарича оперативна.

- Дълготрайна. Продължава от няколко минути до много години. В нея се пази информация, която може да се ползва от човек дълго време. Той периодично се обръща към нея. Такава информация може да се възпроизвежда колкото пъти ни трябва. Тя включва в себе си епизодичната памет, която пази в хронологичен ред ключови събития от живота. В зависимост от това дали процесът на запомняне протича осъзнато, паметта има още една класификация:

- Неволна. Когато човек не си поставя за цел да запомни нещо.

- Волева. Когато човек има за цел да усвои някаква информация и използва различни начини за това.

- Учените смятат наблюдателността за едно от най-важните човешки качества. А то е свързано със способността на човек да запомня. Затова е полезно да се развива. За начало открийте в привичната си домашна обстановка дузина вещи, на които отдавна сте престанали да обръщате внимание. И въобще, стремете се да забелязвате всякакви дреболии в предметите и обектите, които ви заобикалят. С времето ще развиете така ценната фотографска памет.

*

Неактивен Deter

• 201
« Отговор #2 -: Юли 22, 2011, 04:16:29 pm »
 Имам фотографска памет но това е нещо което трябва да се тренира.
 А аз наблягам на тренировките по забравяне, че да не дам на късо  ;D (липсва ми нужната концентрация за да ползвам цялата информация)

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #3 -: Юли 22, 2011, 04:31:58 pm »
Имам фотографска памет но това е нещо което трябва да се тренира.
 А аз наблягам на тренировките по забравяне, че да не дам на късо  ;D (липсва ми нужната концентрация за да ползвам цялата информация)

И какви аспекти има , луната , марс и меркурий в твоята карта? ::)

*

Неактивен tanya

• 917
« Отговор #4 -: Юли 22, 2011, 04:39:59 pm »
Меркурий в Риби или в аспект с Нептун, предполагам е добро разположение за фотографска памет....

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #5 -: Юли 22, 2011, 05:12:01 pm »
Меркурий в Риби или в аспект с Нептун, предполагам е добро разположение за фотографска памет....

Защо мислиш така? Заради управителя Нептун или имаш нещо друго в предвид? ::)

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #6 -: Юли 22, 2011, 05:24:57 pm »
Аз си мисля , че за фотографската памет е нужен  аспект на Луна- /спомените , паметта/ и Меркурий- мисълта ..... ::)

*

Неактивен tanya

• 917
« Отговор #7 -: Юли 22, 2011, 05:35:00 pm »
Мисля си, че за Меркурий в Риби е по - лесно да изрази мислите и чувствата си чрез някакъв вид изкуство, но не е задължително да е фотография наистина....

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #8 -: Юли 22, 2011, 05:48:20 pm »
На мен ми е много трудно да бъда обективна по отношение на рибешкия меркурий.... ;D ;D

*

Неактивен danni

• 477
« Отговор #9 -: Юли 22, 2011, 09:23:32 pm »
Имам изключително силно развита фотографска памет, понякога дори е повод за шеги. Волно и неволно запомням детайли, които понякога не са ми нужни, но след време се оказва, че имат приложение. Когато бях ученичка при изпит си затварях очите и виждах изписания лист, на които е урока по който ме изпитваха и сякаш можех да прочета целия текст...Осван това имам и отлична памет за аромати и вкусове.. Все още помня аромата на един парфюм, които ползвах преди 25 години, на няколко пъти съм търсила да си го купя, но вече не се произвежда. Имам Луна в стрелец и Мерк във везни,подсилен от Палада
p.с. Но не помня имена на хора или по/точно винаги слагам други имена на хората и с това предизвиквам шеги.

« Отговор #10 -: Юли 22, 2011, 09:49:47 pm »
за фотографската памет според мен  трябват освен меркурий, луна, нептун и очички най вероятно уран. Аз лично съм забелязала, че помня астрологични карти. Обяснението ми е венера във водолей /помня избирателно това което ми харесва в случая астрологията/.

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #11 -: Юли 22, 2011, 10:32:56 pm »
за фотографската памет според мен  трябват освен меркурий, луна, нептун и очички най вероятно уран. Аз лично съм забелязала, че помня астрологични карти. Обяснението ми е венера във водолей /помня избирателно това което ми харесва в случая астрологията/.

Дорарайков , аз не мисля , че Венера има памет.... ::)

« Отговор #12 -: Юли 23, 2011, 08:51:39 am »
Да разбира се, аз така съм го написала, че не може да се разбере какво искам да кажа.
Сега да не изтърся някоя глупост но мисля, че квадрат между меркурий и луна ми дава поражения на паметта обаче тригона на луната към венера дава избирателната памет /луната памет, венера нещата които  харесваме/ . Демек помниш това което те интересува.

*

Неактивен kokolino

• 1019
« Отговор #13 -: Юли 23, 2011, 09:59:40 am »
         Аз не мисля, че квадратурата между Луна и Меркурий сама по себе си води до поражения в паметта  :) Според мен е нужно Меркурий да е силен, но важно е Луната да е силно положително аспектирана... може би ::)

*

Неактивен Fairy

• 1949
  • емоция :)
    • poznanie.net
« Отговор #14 -: Юли 23, 2011, 10:12:21 am »
 ??? почти като генийченце се почувствах - някои неща ги помня като слон - пейзажи, хора, чувства, емоции, телефони! (години по-рядко), дати - почти на всички познати знам рождените дни, текстове, музика, двигателната може би ми по-слаба, но пък с оглед, че непрекъснато "тренирам" нещо и тя не е слаба
краткотрайна я използвам за сметки - магазини, пазари, понякога за използване на данни, за писане на материали - чудят ми се как може да не помня какво съм писала особено ако е и по-технически текст - чета, запомням, сравнявам данни, пиша, забравям (между впрочем един добре трениран мозък никога не забравя - важно е да знаем как да извикаме нужната информация, тези които са силни в лингвистиката отлично знаят какво имам предвид)
дълготрайната ясно :)

обичам да уча различни неща и често метода го подчинявам според моментното си настроение.
например с нов език - думите рядко ги уча стандартно dog=куче, досадното четене и папагалстване не е за мен  .. взимам думата повтарям я (ако има някои да ми я каже за да чуя и произношението), после асоциирам с конкретното нещо (ако е прилагателно с чувството, което то създава), после се опитвам да съставя подходящо изречение, за да видя как седи новата дума, а ако има текст с акцент върху новите думи по-добре. Граматиката мъдря логиката (ето защо на англ. често се дъня на не правилните глаголи)

класическото зубрене ей убийте ме това не е за мен - имах в училище една преподавателка по история. въпросната учителка ни накара да назубрим всички бг. владетели по дати - ее не го научих това, но после дойде една друга, която ни караше да разсъждаваме защо се е случило това, какво се е случило, кой владетел с какво е интересен (според нея датата винаги може да се погледне в някоя енциклопедия) ами там блестях
какво друго?