Здравей Гост

Лечебните растения - билки, плодове, зеленчуци, цветя, дървета

  • 2 Отговора
  • 5203 Прегледи
*

Romantica

Кайсия



Armeniaca vulgaris - произход Източна и Средна Азия

Кайсията е изключително богата на витамини и минерали. Помага при редица здравословни проблеми.

Какви болести лекува:
*Недостиг на вит. А - ядат се по 1 кг кайсии дневно в продължение на 2 седмици.
* Анемия - този плод укрепва нервната система и засилва защитните фенкции на организма. Може да се хапват пресни или изсушени плодове няколко дни поред. силно се препоръчва на бременни жени.
* Възстановяване - след дълго и изтощително боледуване.
* Камъни в бъбреците или жлъчката
* Забавен растеж при децата
* Треска - сокът от кайсии помага за изхвърлянето на токсините.
* Екземи, изгаряния, причинени от изтощително излагане на слънце, рани - правят се компреси със сок от пресни кайсии.
* Запек - кайсиите съдържат целулоза и пектин.
* Рак - костилките от кайсия забавят развитието на заболяването.

Как се употребява:
* Пресни плодове - лечението с кайсии (~ 2 седмици) се препоръчва най-вече за прочистване, помага при възстановяване на клетките и възвръща енергията в организма. При преумора и психическо натоварване, невроза, стрес, безсъние. А намачканите кайсии са прекрасна маска за проблемна кожа.
* Сок от кайсии - получава се от пасирането на зрели плодове. Препоръчва се при недостиг на витамини.
* Костилки - много богати на витамини и хранителни мазнини.
* Олио от костилки - използва се най-вече в козметиката и за масажи. Помага за по-добра хидратация на кожата и предотвратява появата на бръчки. Ако се използва всяка вечер има регенериращ ефект и поддържа еластичността на кожата. Може да се използва и като масажно масло за бебета и малки деца. Може да се намери по аптеките.
« Последна редакция: Юни 24, 2011, 12:24:33 pm от Romantica »

*

Неактивен Марая

  • *****
  • 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
ВИШНА

Описание

Високо до 8 м дърво с широка корона. Леторастите отначало са светлозелени, по-късно червенокафяви. Листата са последователни, продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни, 5—10 см дълги и 3—5 см широки, в основата клиновидни, на върха заострени, просто или двойно назъбени, отгоре голи, лъскави, отдолу матовозелени. Листните дръжки са без жлези или с 1—2 жлезички. Цветовете са бели, 2—3 см в диаметър, събрани по 2—4 в сенниковидни съцветия в основата, с дребни листа. Чашката и венчето са петлистни. Плодовете са сферични, червени, костилкови. Цъфти април—май.
Използвани части

За лечебни цели се използуват дръжките на зрелите плодове (Stipites Cerasorum).
Съставки

Съдържат танини, флавоноиди, кумарини, органични киселини, захари и др.



   



Къде се среща?

Отглежда се из лозята, градините и дворовете в цялата страна до 1500 м надморска височина.

Действие и приложение

Плодът и плодните дръжки се използуват като аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.
Начин на употреба - В народната медицина се използуват предимно плодните дръжки. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 г вишневи дръжки, които се кипват в 1 л вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 минути по-късно плодовете се пасират през марля. Напитката се изпива за 1 денонощие. Приготвят се и водно-спиртни извлеци на сиропи от плодовите дръжки и от плодовете на вишната, които също оказват пикочогонно действие.
« Последна редакция: Юни 24, 2011, 01:53:55 pm от Марая »

*

Неактивен Марая

  • *****
  • 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!


БАДЕМ

Бадемът е вид дърво, което произлиза от Средна Азия. Днес се отглежда в Южна Европа, Северна Африка, Северна Америка. Ядливата част на дървото, позната като бадемова ядка, всъщност представлява семето на растението. Бадемът е ниско широколистно дърво с бели или бледорозови цветове.
Той съдържа есенциални мастни киселини, витамини, минерали, протеини, гликозиди. С лечебна цел се използват ядките и извлеченото от тях бадемово масло. То има астрингентно (уплътнява тъканите и намалява секрециите) и успокояващо действие.
Бадемовото масло намира приложение при суха, възпалена и сърбяща кожа.
намалява нивото на холестерола;
подобрява вида на кожата;
усилва перисталтиката на червата;
превенция на рак;
подхранва нервната система и мозъка (широко приложение в Аюрведа);
противовъзпалителни свойства;
подсилва имунната система;
стимулатор за подхранване на корените на косата;
укрепва костите и зъбите (поради високото съдържание на фосфор);
подходящ за първия триместър от бременността (има високо съдържание на фолиева киселина).
При някои хора кафявата обвивка на бадема дразни храносмилателния тракт. По тази причина при тях се препоръчва ядките да се консумират само обелени.