ТАДЖ-АЛЛ:Ще кажеш, че за осъзнаването Хирон или Прозерпина играят по голяма роля ли?
Подсъзнанието е Луна, съзнанието е Меркурий.
И всеки един Меркурий, независимо къде се намира, като дом и аспекти дава филтъра през който пречупваме информацията и как го правим. Затова и той и само той участва в осъзнаването. Всички аспекти към него ще дадат какво точно осъзнава и как.
* Човек с Меркурий в аспект с Плутон ще осъзнава едно, а с Юпитер съвсем друго.
АМАНДА:Подсъзнанието е Луната с това съм съгласна , но с интерпретацията Меркурий-съзнание не мога да се съглася. Мисля , че съзнанието се свързва със Слънцето.
Аспектите на Меркурий биха имали функция за начина по който последния абсорбира информацията , начина по който я предава , начина по който асимилира и не на последно място препраща. Осъзнаването е след Съзнанието ,което е под дикцията на Слънцето. .
А ако няма аспект на Меркурий и Плутон , /според твоята теория/ , ако въобще го срещнем неаспектиран /имам опит с такава карта/ , това значи ли според теб , че той е обречен да е неосъзнат?
Подсъзнание = Луна , Съзнание = Слънце , Връзката между двете = Меркурий , Разширяване на кръгозора = Юпитер , Осъзнаване = Уран
Горе-долу така ми се върти схемата ?
АН:малко по-различно съдържание влагаме за "осъзнаването" и от там имаме и някои малки различия
понеже търся практичния подход, оставям колективното назад и ми си ще да мисля за индивидуалното осъзнаване на случващото се с човек в конкретен момент - струва ми се, че много хора имат проблем с осъзнаването на нещата......
АМАНДА:Нещо против Уран ли имаш?
Осъзнаването е отвъд съзнанието. Ума е инструмент на съзнанието , но това все още не значи Осъзнаване .
Нещо повече , ако проследим различните еманации на Меркурий - визирам фазите му ,прометеев ретрограден,прометеев директен , епиметеев ретрограден , епиметеев директен съвсем различна ще изглежда връзката между подсъзнание и съзнание.
Не мислия ли?
АН , Разсъждавам на глас в доста посоки и интересното е , че колкото по-дълбоко стигам си мисля , че осъзнаването е приоритет на СЪЩНОСТТА.
А защо така мислиш , че са много хората с проблемно Осъзнаване?
АН:вярно, отвъд е
и вярно- умът е инструмент за съзнанието - и животните имат инстикти и възприемат и околния свят, но си нямат човешките мисловни процеси
не че имам нещо против Уран - обичам да умувам:)- май съм по-склонна да приема, че осъзнаването трябва да го свържем с всички планети- но ще мисля още по въпроса
АМАНДА:А аз си мисля , че Осъзнаването не борави с образи.
Може би Уран/съфорумката/ иска да каже , че тези образи имат различно Осъзнаване.
От тук следва още един извод - нивото на духовно развитие заложено в наталната карта.
АН:но и аз самата в различни моменти по различен начин осъзнавам нещата
отделно, много често едно и също нещо различните хора по различен начин го осъзнават
/но пак казвам - май влагаме различно съдържание в това понятие/
АМАНДА:Стигаш и ти в общи линии до същия извод.:-) Има обаче едно много съществено нещо в случая...Осъзнаваме едва след като сме преживяли болката , или еуфорията или с други думи чистото Осъзнаване започва там , където свършва ЕГОТО И АЗА.
АН:така е:)
кофти, но е така
АМАНДА:Това което ти обясни , че приемаш като Осъзнаване , аз приемам като ПРИЕМАНЕ. Вероятно от тук идва малката разлика , която не НИ ощетява , а точно обратното - Обогатява.
АН:оу, аз разграничавам приемането от осъзнаването
по скоро разликата идва от това, че аз смятам, че акцентът пада върху личните планети, а ти някак от самото начало насочи разговора към колективните и вероятно там търсиш акцента
АМАНДА:Така е , аз също...Но няма осъзнаване без приемане. Всичко започва от приемането.
Но , връщайки се назад в постовете ще си позволя да те цитирам , като анализирам думите ти. /Моля за извинение , преди това:-)/Или ти приемаш нещото като оправданието за опасността , която е възникнала , оправдавайки факта , че е било късно да я овладееш.
Аз бих казала Осъзнах опасността късно , след като загубих контрол върху колата!
Искам да кажа , че намирам Осъзнаването за няколко етапа и те са ключови.:-) Може би затова обичам да гледам в звездите и обожавам ПЪЛНОЛУНИЕТО.
АН:аз май мисля за Аза и Егото - приемаме, че осъзнаването идва след като ги отхвърлим.
добре, но те са ни присъщи и не можем непрекъснато да сме ги отхвърлили - за известен период остават назад и осъзнаваме нещата, но през повечето време те са на преден план и това е естествено
АМАНДА:Това , че са ни присъщи е факт , но освен тях има още нещо много съществено и понякога предмет на спор , а именно - СЪЩНОСТТА.
Тя би следвало да балансира целия този сериозен процес. Смятам , че без Осъзнаване , няма СЕПЕОПОЗНАВАНЕ.
АН:стигнахме до друго нещо, което трябва да уточним- къде е мястото на "същността" - как я съотнесе към Аза, Егото, Осъзнаването?
АМАНДА:Колкото и странно да звучи , аз мисля , че същността е неделима част от всичко останало. За да стигнем до нея трябва да съблечем изцапаните дрехи на ЕГОТО и да свалим калните обувки на АЗА.Стигайки до същността сме стигнали до дъното , което наричам СВОБОДА! Само и единствено Осъзнаването дава Свобода. И ...това усещане е незменимо, трудно ,но си струва да се върви по пътя , до следващия път.
АМАНДА:Ето го Осъзнаването. Така го визуализарам и така се постарах да го намеря на снимка.
Според мен между Осъзнаването и нарасналия брой изчетени книги и статии или изгледани филми и клипчета няма прогресия а дори понякога можем да се окажем в сложен лабиринт. Насочването на вниманието към себе си означава анализирането на всеки детайл и всяка част от поведението ни. Обръщайки повече и все повече внимание на това какво и защо чувстваме, какво и защо виждаме, какво и защо правим, какво и защо НИ говорят другите, какво и защо се случва с нас , имаме уникалната възможност да Осъзнаваме.

С течение на годините Осъзнах няколко неща , които споделям с удоволствие с Вас:
Осъзнах , че планетите не са виновни за изборите ми , те дават възможност за реализация.
Осъзнах , че всеки напрегнат аспект в астрологията е уникален шанс за развитие на заложеното в радикса .
Осъзнах , че смисъла на нещата е последователен и че за всичко има подходящо време.
Осъзнах , че не можеш да стигнеш Нептун , ако не си преминал през Сатурн и Уран.
Осъзнах , че нищо не е нито само добро нито само лошо .
Осъзнах , че всеки транзит се случва точно на време , когато сме готови да понесем неговите последствия.
Да живееш в синхрон с Лунните фази е прекалено лесно и удобно.
Осъзнах , че да бъдеш астролог е нужно преди всичко да бъдеш човек , не е важно да предскажеш просто точно , по-важно е как ще го кажеш.
Осъзнах , че Астрологията е картина , която човек рисува всеки ден в живота си. А всяка картина е безценна , трудно можем да разчетем посланията на автора и , ако не подходим с интуиция и любов.
Част от онова , което Осъзнах , като астролог в годините.
Като човек Осъзнах много неща , но ще споделя няколко
Любовта е основното което движи света. Най-лесно е да обичаме , по-трудно е да Осъзнаем защо.
Осъзнах , че компромиса е страх от неизвестното.
Осъзнах , че емоцията е наравно полезна и вредна.
Осъзнах , че всяко Осъзнаване ми носи свобода.
Осъзнах , че имам контрол само и единствено над мислите , а това е всичко.
Осъзнах , че силната мисъл и силната вяра са основа за успеха.
Осъзнах , че безпокойството е най-големия враг на успеха.
Осъзнах , че нищо друго не е по-истинско от опита и всяка грешка е стъпка нагоре.
Осъзнах , че навиците са вредни.
Осъзнах , че сигурността е в мен и ако я търся навън е загуба на енергия и безценно време.