...определено ти дава насока за разширяване на съзнанието, и ако човек е поел духовен курс, то прочитайки книгата и съпоставяйки астрологично елементите , разбира че основно Хирон си е ключ към измеренията.
Asaia, отношението ми към Хирон като към "единствения" ключ към разширяване на съзнанието наистина е малко скептично, което е обусловено от обективни причини. На мнение съм, че във всяка карта могат да се намерят множество фактори за разширяване на съзнанието, Хирон далеч не е единственият. Нима ще отречем, че тези, в чиито карти Хирон не е особено изявен, нямат шанс да следват пътя на окултния ученик, да разширят светогледа и съзнанието си? Същото се отнася за аспектите, тъй като всеки аспект има поне няколко различни нива на проявление.
Между другото, вчера, докато разглеждах книгите в една книжарница, бях изправена пред дилема дали да си взема въпросната книга за Хирон или една астрологична книга с практическа насоченост, на български автор (Бялото братство). Спрях избора си на втората, за което много съжалявам. Казва се "Курс лекции по астрология - ІІ част" или нещо от този сорт, авторът й е живял през 19-20 век, забравих му името. Съдържанието на книгата ми се стори доста сектантско, аспектите се разглеждат доста едностранчиво. Направо ми настръхнаха косите като прочетох интерпретации на аспектите и връзката им с "Ангелската гилдия", "Черната ложа" и "силите на Злото" :lol:
За мен това са напразно похарчени пари, ама не беше скъпа книжката :huh:
Ако правилно разбирам "логиката" в книгата, хората с напрегнати аспекти от Сатурн и Плутон към някоя от личните планети изобщо нямат никакъв шанс /и право?/ да намерят щастието си в живота. Плутон пък се интерпретира едва ли не като "слуга на Дявола", на "Черната ложа". Представете си в каква светлина се разглеждат аспектите му към личните планети :blink:
Първата ми реакция бе възмущение, но сега съм просто разочарована. Рядко купувам книги, чието съдържание може толкова откровено да ме разочарова. И причината не е в "липса на разбиране", напротив - много добре осъзнавам едностранчивостта на подобни тълкувания и евентуалните вреди, които могат да бъдат нанесени, ако се разбират чисто буквално и впоследствие - в този си вид - намерят приложение в интерпретациите на наталните карти.