Здравей Гост

"Говорилня"

• 6108 Отговора
  • 849882 Прегледи
*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Re:"Говорилня"
« Отговор #1380 -: Април 19, 2009, 12:17:59 pm »
Думите имат много по-дълбоко значение.
Въпрос на вътрешно състояние. Ако си в състояние на имане, нещата ти вървят и благините се умножават.
Ако си в състояние на вътрешно нямане и все нещо не достига, потокът съвсем пресъхва.
За да имаш нещо, трябва първо да станеш в състояние на вътрешно имане на това нещо - независимо че още го нямаш.
Има такъв закон - като кажеш - Аз искам!, това незабавно подразбира, че ти нямаш нещото, щото иначе нямаше да го искаш. И Бог или Вселената ти отговарят - Да, разбира се, ти искаш.
И те оставят в състоянието, което искаш - демек на искане.
Щом искаш, на теб ти се дава да искаш. Значи да нямаш, за да можеш на воля да искаш.

Като кажеш - Аз имам, вече нещата са съвсем различни, ти не искаш, щото имаш, и понеже имаш, имането ти се дава.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1381 -: Април 19, 2009, 01:09:57 pm »
формулирането на искането ,както и на даването! "господ дава , ала в кошара не вкарва!" за това трябва да се работи....
вечното търсене ,както в духовен ,така и в материален аспект ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Nebesna

« Отговор #1382 -: Април 19, 2009, 01:52:08 pm »
Думите имат много по-дълбоко значение.
Въпрос на вътрешно състояние. Ако си в състояние на имане, нещата ти вървят и благините се умножават.
Ако си в състояние на вътрешно нямане и все нещо не достига, потокът съвсем пресъхва.
За да имаш нещо, трябва първо да станеш в състояние на вътрешно имане на това нещо - независимо че още го нямаш.
Има такъв закон - като кажеш - Аз искам!, това незабавно подразбира, че ти нямаш нещото, щото иначе нямаше да го искаш. И Бог или Вселената ти отговарят - Да, разбира се, ти искаш.
И те оставят в състоянието, което искаш - демек на искане.
Щом искаш, на теб ти се дава да искаш. Значи да нямаш, за да можеш на воля да искаш.

Като кажеш - Аз имам, вече нещата са съвсем различни, ти не искаш, щото имаш, и понеже имаш, имането ти се дава.

Много ми харесват думите ти, Кайли. Аз го разбирам по този начин. Който има талант за нещо и съумее да го развие, то ще му се върне. Как да искам да стана художник, например, ако това не ми е заложено по рождение. А даже и да имам заложби, ако седя и не правя нищо, ако не ги развивам, пак няма да ми се даде. Никой не дава нищо даром.

*

kaily

• 5145
« Отговор #1383 -: Април 19, 2009, 02:12:40 pm »
Сори, дами, ма не разбрахте. Почвам да звуча като Ошо, ма от бързане изпуснахте каквото исках да кажа.
Друга притча на Исус говори, че трябва да гледате птичките и пчеличките и тревичките, как нищо не правят за оцеляването си, но Господ се грижи за тях. Какво остава тогава за възлюбления му син - человека.
Не с усилия е свързано имането, а с УСЕЩАНЕ.
Викат му още - НЕПРАВЕНЕ.
С неправене всичко се осъществява.
Непрекъснато говорим за усилията, а малко навръх Великден да помислим и за неусилията, за неправенето, за усещането.
Не съм казала, че не трябват усилия за нищо, но казвам, че нещата в крайна сметка не идват от усилието, а от неправенето.

*

Nebesna

« Отговор #1384 -: Април 19, 2009, 02:40:13 pm »
Това за птичките и пчеличките не се отнася за социалната джунгла. Важното е да знаеш какво точно искаш и да си преценяваш добре възможностите....Хората са алчни по принцип - пусто човешко око ненаситно...но не на всеки е дадено да има всичко...Трябва усет и мярка, за да бъде човек щастлив.

А това, което ти цитира е от Библията и точно от тази притча, която преразказах. Струва ми се справедливо човек да получава награда за труда, който е положил...Иначе всички мързеливци щяха да тържествуват.

Това за птичките и пчеличките го тълкувам по друг начин - Човек трябва да е доволен и от малкото, което има и да не се страхува за своето бъдещо оцеляване, понеже "Бог ще се погрижи". Звучи успокояващо, но не е приложимо за хора, които се стремят да постигнат повече от елементарното оцеляване.

*

kaily

• 5145
« Отговор #1385 -: Април 19, 2009, 02:56:12 pm »
Не говоря за зомбитата, които се стремят да постигнат....еди си какво и независимо какво...борбата е съдба на глупавите.

Смиреният няма стремежи, той знае, че всичко необходимо му е дадено, останалото му е безмислено.

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #1386 -: Април 19, 2009, 02:58:34 pm »
Това за птичките и пчеличките не е съвсем като нищо да не
правят  ;)
Всяка пчеличка има точно определена роля, която стриктно
изпълнява  ( без да мрънка ) и се труди през целия си живот.
И на пчеличките и на птичките живота не е много дълъг,
та не им е "дадено " много  ::)
Естествени минерали и амулети

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #1387 -: Април 19, 2009, 03:01:48 pm »
Не говоря за зомбитата, които се стремят да постигнат....еди си какво и независимо какво...борбата е съдба на глупавите.

Смиреният няма стремежи, той знае, че всичко необходимо му е дадено, останалото му е безмислено.

Много точно!  ;)

Иначе за притчите-всеки може да даде някаква разумна тяхна трактовка и това им е хубавото,че са многоизмерни. Разбира се -обхвата на всяко тълкуване е различен.Всеки според виждането си и нивото си съответно (колкото и да са черният препъни камък във форума и във живота тези нива  ;D ).

*

kaily

• 5145
« Отговор #1388 -: Април 19, 2009, 03:04:56 pm »
Интересно как ли изглежда нашия живот през очите на една костенурка...или боабаб.

*

Марая

• 28287
« Отговор #1389 -: Април 19, 2009, 03:08:17 pm »
птичките свиват гнезда , пеят ,веселят ни .пчелите творят също мед ,така необходим за човека...не съм съгласна и понтарям:ГОСПОД ДАВА , АМА В КОШАРА НЕ ВКАРВА!
ПОИСКАЙТЕ И ЩЕ ВИ СЕ ДАДЕ , ПОЧУКАЙТЕ И ЩЕ СЕ ОТВОРИ! е не може да се оставиме на НЕПРАВЕНЕТО , значи не сме живи! :)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #1390 -: Април 19, 2009, 03:14:26 pm »
Интересно как ли изглежда нашия живот през очите на една костенурка...или боабаб.

Точно така, на всеки са дадени " инструментите" за да изпълни
задачките си   ;D
И ако са ти дадени " нож и меч" - няма да си мажеш масълцето с тях  ;D
Естествени минерали и амулети

*

kaily

• 5145
« Отговор #1391 -: Април 19, 2009, 03:33:30 pm »
Марая, ти не знаеш смисъла на думата "неправене". Затова реагираш така, за теб неправене е равносилно на мързел.
Сега ще изровя един текст..

Намерението се дели на вътрешно и външно. Вътрешното намерение подразбира активно въздействие на външния свят – това е решимостта да се действа. Външното намерение подразбира подчиняване на света на волята на намерението – това е решимостта да имаш.
Вътрешното намерение е концентрация на вниманието върху процеса на придвижването към целта. Външното намерение е концентриране на вниманието върху това как целта се реализира сама. Външното намерение просто позволява на целта да се реализира сама.Чрез вътрешното намерение целта се достига, а чрез външното тя се избира. Всичко, свързано с външното намерение, е свързано с магия и паранормални явления. Всичко, което може да бъде достигнато в рамките на обикновения свят, се постига със силата на вътрешното намерение.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #1392 -: Април 19, 2009, 03:38:02 pm »
 ;D Човека е много крехко същество.И преди ей така съм си вървял и съм гледал едно най-обикновено дърво и съм си викал-надживяло е сума ти човешки животи ,човекът може да си отиде по-всяко време (дори и като бебе и дете). Разбира се тук разглеждам само физическият аспект.За някой неразбиращ от карма и прераждане това сигурно ще му се стори нечестно спрямо Твореца-как така едно дръвче ще живее повече от един човек  ::)

Марая-Неправенето,означава просто да живееш в съотвествие със същността си (програмираният ум не е същност и от там всички мисли които ти прехвърчат),естествено с вътрешното си време или липса на такова и много други, не го разбирай буквално като липса на действие.То е липса на усилия-Кайли го каза съвсем ясно.А и не знаех,че липсата на действия и усилия,означава липса на живот (или по-скоро явно огнените знаци така го възприемате  ;) ;D).

Има една много проста и важна сентенция : за Вселената е по-важно вие да участвате в нея,да присъствате,отколкото да правите нещо конкретно. Ако човек го разбере правилно това-много е постигнал.

Мисля,че в оригинал това го срещнах в тази книга " Книга за Бухала " (тя е много хубава ,има я в спиралата ,който иска може да я види),не го намерих точният цитат,но видях друго паралелно свързано с това:

Примирението
Ако човек научи първото важно правило, че всичко, което съществува, е добро, просто защото съществува, ще го обземе повече мир и спокойствие.
Хората, които вярват, че чрез активните си действия могат да променят света, обикновено не забелязват, че в действителност стават роби на обстоятелствата; и че обстоятелствата променят тях, а не те променят обстоятелствата.
Истинската активност се ражда от спокойствието.
Признак на зрялост е, когато човек остави нещо да се случи, без веднага да се намеси в него.
Обикновено когато чуят това, хората започват да възразяват. Те смятат, че ако последват това правило, ще изгубят интелигентността си, хитростта, ума, че ще станат играчка в ръцете на другите, че безнадеждно ще затънат. Те не искат да се откажат от любимите си борби и да преминат само към отбрана. Всеки иска да продължи да показва на другия „Кой е всъщност", иска да упражнява власт.
Който не е готов да живее в хармония с даденостите на действителността, за него вратата към пътя на езотериката остава затворена.
Когато с всички сили буташ една стена, усещаш, че и стената натиска обратно със същата интензивност. Ако увеличиш собствения си натиск, и стената ще увеличи своя. Решението е в това, да махнеш ръце от стената. Тогава натискът на стената от само себе си напълно ще изчезне.

Но има неща, които ти не можеш да постигнеш с действие. Ето го критерият:
Всичко, което може да се постигне с действие, принадлежи към материалния свят.
А всичко, което принадлежи към духовния свят, не може да се постигне с действие. То може да се постигне само чрез бездействие, релаксация и тотално карай-да-върви!

*

Марая

• 28287
« Отговор #1393 -: Април 19, 2009, 03:40:12 pm »
Марая, ти не знаеш смисъла на думата "неправене". Затова реагираш така, за теб неправене е равносилно на мързел.
Сега ще изровя един текст..

Намерението се дели на вътрешно и външно. Вътрешното намерение подразбира активно въздействие на външния свят – това е решимостта да се действа. Външното намерение подразбира подчиняване на света на волята на намерението – това е решимостта да имаш.
Вътрешното намерение е концентрация на вниманието върху процеса на придвижването към целта. Външното намерение е концентриране на вниманието върху това как целта се реализира сама. Външното намерение просто позволява на целта да се реализира сама.Чрез вътрешното намерение целта се достига, а чрез външното тя се избира. Всичко, свързано с външното намерение, е свързано с магия и паранормални явления. Всичко, което може да бъде достигнато в рамките на обикновения свят, се постига със силата на вътрешното намерение.

намерение и неправене?не намирам корелация м/у двете.
това за вътрешните и външните фактори го знаем всички ,щом си пишем и сме тук не ни липсват знания.
смисъла на думата неправене е различна от философията ,която цитираш.аз поне го разбирам така. ;)

*

Nebesna

« Отговор #1394 -: Април 19, 2009, 03:41:11 pm »
И аз така обичам. да се нося по течението....Пък каквото уловя.

*

Nebesna

« Отговор #1395 -: Април 19, 2009, 03:42:13 pm »

намерение и неправене?не намирам корелация м/у двете.
това за вътрешните и външните фактори го знаем всички ,щом си пишем и сме тук не ни липсват знания.
смисъла на думата неправене е различна от философията ,която цитираш.аз поне го разбирам така. ;)

И аз не намирам корелация между намерение и неправене. Намерението е готовност за действие.

*

Марая

• 28287
« Отговор #1396 -: Април 19, 2009, 03:43:05 pm »
синухе, ;) при КАРАЙ ДА ВЪРВИ , духовното израстване е невъзможно! :P

*

kaily

• 5145
« Отговор #1397 -: Април 19, 2009, 03:43:14 pm »
Марая, тия неща изискват съзерцание и медитация, и най-вече вътрешна тишина, за да бъдат разбрани.
Казвам ги само за който е стигнал дотам, той ще ме разбере.
Нямам намерение да споря с другите, всеки живее на различна отсечка на реалността.

*

Nebesna

« Отговор #1398 -: Април 19, 2009, 03:45:16 pm »
Не всеки може да бъде интровертен и да съзерцава по цял ден, особено, ако от него се иска постоянна активност, за да нахрани децата си.

*

Марая

• 28287
« Отговор #1399 -: Април 19, 2009, 03:46:30 pm »
Марая, тия неща изискват съзерцание и медитация, и най-вече вътрешна тишина, за да бъдат разбрани.
Казвам ги само за който е стигнал дотам, той ще ме разбере.
Нямам намерение да споря с другите, всеки живее на различна отсечка на реалността.

кайли,самият акт на медитация е правене!умственна нагласа , настройка и потребност да направиш нещо . в този случай медитация. :)