та молбата ми е може ли ми да ми направите кратко тълкование на натала ми...
Не знам какво имаш предвид под "кратко тълкование", но бихме могли, да речем, да помислим заедно и да се опитаме да разберем поне какви са основните, ключови теми и по-важните акценти в картата ти. Съгласен ли си? :rolleyes:
При първо запознаване с наталната карта следвам стандартната "схема", включваща Асц/МЦ (и техните владетели) + Слънце/Луна + Лунни възли.
В тази схема се интегрират както светилата, така и останалите планети и астроточки. Като един от най-важните компоненти в хороскопа разглеждам нодалната ос, тоест Лунните възли - Северен (Раху/Главата на дракона) и Южен (Кету/Опашката на дракона); тях ги тълкувам заедно с кардиналните ъгли (кръста) на хороскопа като едно свързано цяло.
Какво имаме в твоя случай:
Квадратура между светилата - Слънце/Луна - в кръста на Стрелец /Асц - Юпитер/ и Везни /МЦ - Венера/.
Асцендент Стрелец + Слънце/Нептун и Меркурий в 1ви дом
Управител на Асц Юпитер в Скорпион/11ти дом, който е и диспозитор, т.е. владетел на Слънцето
Медиум Цели във Везни + Марс
Управител на МЦ Венера във Водолей/2ри дом
Други ъглови планети - на Дсц и на ИЦ - няма.
Луна в Дева/края на 9ти дом, в точен квадрат със Слънце/Нептун:
- Слънцето и Луната ти са силно "нептуниански", наред със забележителното юпитерово присътствие в хороскопа - Слънце и Асц в Стрелец, Луна в 9 дом, владетел на МЦ /Венера/ в квадрат с Юпитер, владетел на 9 дом в дом 1ви.
- Марс е най-високо поставената планета в хороскопа - в съвпад с МЦ, макар че по статус в хороскопа това не е планета с най-много достойнства, така ми се струва... При всички положения обаче той е най-видим, но през призмата на характеристикитите на знака, в който се намира и аспектите, които получава в картата. Мисля, че влиянието му в картата не е за подценяване предвид това, че кулминира в съвпад с МЦ и управлява ъглов дом.
Тук според мен ключовата дума е "разумна целенасоченост" предвид аспекта на Марс с Меркурий в Козирог.
- Венера във взаимна рецепция със Сатурн, допълнително подчертана предвид това, че Венера и Сатурн се намират в собствени домове (2ри и 10ти). Обуславя важността на партньорските отношения, а също изисква и сериозно отношение към всички въпроси, свързани с пари, собственост, лични ресурси. Възможно е успехите да идват след полагане на повече усилия и с повече търпение, но за сметка на това темпото на растеж и напредък е стабилно.
Позицията на нодалната ос (Лунните възли) се свързва с областите, управлявани от Луна и Сатурн - именно тук са необходими интеграция и баланс на двете полярности Рак/Козирог по линията на 8ми и 2ри дом. Струва ми се, че тази позиция на възлите отново загатва за нуждата от баланс между "свое" и "чуждо" в контекста на ценностите и традициите, наложени от семейството и обществото.
Сатурн е включен в тао-квадрат с оста на възлите, което още веднъж подчертава сатурновата "тема" в картата.
Като планета с най-много достойнства съм склонна да определя Сатурн - намира се в екзалтация по знак, на трон по дом и в елевация (една от най-високо поставените планети в хороскопа). При всичко това се намира в градуса на своята екзалтация - 21* Везни /и в собствен дом/! Мисля, че в твоята карта Сатурн би трябвало да се изявява с най-добрите си характеристики.
Стрелешко Слънце в съвпад с Нептун /в знака на Асц/ е пример за "вечния идеалист". Луната в Дева и Меркурий в Козирог са "гласът на разума", но предвид аспектите им - Луна квадрат Нептун и Меркурий квадрат Марс, нерядко можеш да се чувстваш доста объркан и да си склонен към противоречиви чувства и настроения (дори без да го осъзнаваш). А и нали казват, че квадратурата /и опозиция/ между светилата ни 'говори' с доста противоречиви "гласове", та понякога се чудиш кой от гласовете си да слушаш...
Уран в 12ти дом също понякога не е за подценяване, но зависи как е аспектиран. При теб е фокусна точка на конфигурация "бисекстил" (наричат го още "триъгълник на таланта"), а и попада в мидпойнта Меркурий/Юпитер, което се тълкува като своеобразно "сливане" на енергиите на трите планети, и тук според мен изявата е в ментален план.
Акцентът върху лявата /източна/ полусфера предполага насоченост към индивидуална изява с доминация на Аза (Слънце/Юпитер). Сатурн в случая е своего рода "пътеводна звезда" - изисква много усилия и търпение, но и "плодовете" му са гарантирани в дългосрочна перспектива.
Позицията на планетата-управител на Асц /Юпитер/ предполага свързаност с групи, общества, надличностни и колективни цели посредством "вграждане"/"проникване" (Скорпион), има връзка на личните ресурси и цели с тези на колектива/обществото/групите.