Здравей Гост

За изкуството да си тълкуваме хороскопа

• 149 Отговора
  • 34075 Прегледи
Re: За изкуството да си тълкуваме хороскопа
« Отговор #60 -: Февруари 08, 2009, 05:52:17 pm »
Според теб какво трябва да имаш в хороскопа, за да бъдеш обективен астролог?
Повярвай ми, дори най-добрият астролог не може да бъде на 100% обективен. Най-малкото не винаги и не при всички обстоятелства.

През последните дни доста мисля по въпроса ,какво трябва да притежава обективния астролог .За момента съм на мнение ,че първо трябва да е със собствен хармонично представен личен хороскоп. Да притежава добър аналитичен разум ,да не е податлив на емоциите ,но не и безчувствен.
Например аз съм склонен да прехвърлям своите проблеми и изживявания в тълкуването  ,може в момента когато разглеждам някоя карта да съм с достатъчно хладен разум , но когато започна да пиша и да усещам през моята призма отсрещния човек, подсъзнателно съм ги вмъкнал в тълкуването ,а после се дразня.

« Отговор #61 -: Февруари 08, 2009, 06:17:06 pm »
Съгласна съм с теб, че може да се влага от личното ни насторение, но това не означава, че то се отразява на човека, на когото му говориш/пишеш. Аз например имам проблем да изказвам "лошите новини". Даже малко се дразня, когато очакват да им говориш съвсем конкретно. Сякаш не съзнават, че поговорката "казана дума - хвърлен камък" е като по поръчка за нашите прогнози. Няма разбиране за предупрежденията. Искат се накакви готови рецепти за успех. Не знам как е при вас, но мен страшно много ме дразни, когато отделен човек постоянно те подпитва нещо за хороскопа му. Очакват да помниш картата им, прогнозата, която си направил, превръщат своите цели в твои думи.  :-X   :-X  :-X

Това, дали си обективен или не си го знаеш само ти.
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #62 -: Февруари 08, 2009, 06:18:54 pm »
Какво за теб е "хармонично представен" личен хороскоп?
Съмнявам се да визираш хороскоп, съставен само от тригони и секстили...
Астрологът, независимо какъв е, като всеки друг човек има трески за дялане. Хороскоп без заложена проблематика в една или друга област няма. Друг е въпросът, че има, да кажем, по-малко проблематични хороскопи и по-трудни, изпълнени с предизвикателства. Далеч съм от идеята, че добрият астролог трябва да притежава лек и плавен хороскоп. Привидната лекота може да се окаже нож с две остриета.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #63 -: Февруари 08, 2009, 06:51:45 pm »
Док, границите си ги поставяме самите ние, не хороскопа.

Като стана дума за недостатъци и грешки се сетих за още две неща. Първото е, че специалистът е всъщност човек, допуснал максимален брой грешки в много тясна област.  :) Второто е, че осъзнаването на личните недостатъци е първата крачка към коригирането им, добре е да не изпадаме в състояние на свръхкритичност, тя може да се изяви и демотивиращо.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

« Отговор #64 -: Февруари 08, 2009, 06:56:49 pm »
Имаш предвид да го надробя на аспекти в натала ли? ;D

Например положителни аспекти между Луна ,Меркурий и Уран .Показалците на ума да не са наранени . Асц да не е натоварен от отрицателни аспекти .

« Отговор #65 -: Февруари 08, 2009, 07:00:38 pm »
Док, границите си ги поставяме самите ние, не хороскопа.

Като стана дума за недостатъци и грешки се сетих за още две неща. Първото е, че специалистът е всъщност човек, допуснал максимален брой грешки в много тясна област.  :) Второто е, че осъзнаването на личните недостатъци е първата крачка към коригирането им, добре е да не изпадаме в състояние на свръхкритичност, тя може да се изяви и демотивиращо.
Как се бориш с квадратурите в натала си ,какво правиш за да ги преодолееш?
Лично аз не съм в състояние да ги избегна ,макар да съм ги приел.

« Отговор #66 -: Февруари 08, 2009, 07:05:20 pm »
Как се бориш с квадратурите в натала си ,какво правиш за да ги преодолееш?
Аз ги боря с прилежащи секстили и тригони  ;D  ;D  ;D
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #67 -: Февруари 08, 2009, 07:06:21 pm »
Не е нужно да се бориш, а просто да ги приемеш и да се научиш да ги използваш по конструктивен начин, когато е необходимо.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #68 -: Февруари 08, 2009, 07:19:18 pm »
Не е нужно да се бориш, а просто да ги приемеш и да се научиш да ги използваш по конструктивен начин, когато е необходимо.

Приемането при мен се свежда до момента ,когато осъзнаеш ,че имаш проблем и заживяваш с факта ,че такъв проблем съществува ,да му обръщаш внимание ,но не и да го използваш.
Какво имам предвид . Например аз като физическо лице имам физически недъг ,който съм приел ,но ако реша да се възползвам от него да кажем в градския транспорт като си измрънкам място да седна,то примерно мога да навредя на някого ,който точно в този момент се нуждае повече от въпросното място . Та квадратурата за мен е нещо ,което осъзнаваш и не се възползваш от нея .

*

Lillie

• 30532
« Отговор #69 -: Февруари 08, 2009, 07:34:16 pm »
Нима квадратурите за теб са един вид "недъг", от който не можем да се отървем или с който на всяка цена трябва да се преборим?
И защо пък да не се възползваш от енергията, която генерират, за конструктивни цели?
Или разчиташ някой секстил или тригон те подтикне към растеж, т.е. да бъде своеобразен "двигател" в хороскопа ти? Хм, ще имаш да чакаш няколко живота това да се случи... 
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Skarlet

« Отговор #70 -: Февруари 08, 2009, 07:46:12 pm »
Винаги,когато имам проблем започвам "да се боря" с него.Да,ама-не.Винаги удрям на камък,защото в повечето случаи нищо не зависи от мен.И тогава започвам да си разсъждавам философски и да приема проблема.И като го приема и се оставя на течението,нещата обикновено се наместват от самосебе си,както се казва.Но когато нещата зависят от мен,винаги намирам решение на проблема.Винаги се шегувам,че и в тоалетната да ме заключат,гладна няма да остана-лафка ще отворя.  ;D Но,някои неща трябва просто да се научим да приемаме и да свикваме с тях.

« Отговор #71 -: Февруари 08, 2009, 07:50:09 pm »
Нима квадратурите за теб са един вид "недъг", от който не можем да се отървем или с който на всяка цена трябва да се преборим?
И защо пък да не се възползваш от енергията, която генерират, за конструктивни цели?
Или разчиташ някой секстил или тригон те подтикне към растеж, т.е. да бъде своеобразен "двигател" в хороскопа ти? Хм, ще имаш да чакаш няколко живота това да се случи... 
В случая останах малко неясен . Да ,приемам квадратурата като "недъг" ,за мен лично "недъга"свърши прекрасна работа за личното ми израстване като характер ,но в случая исках да обясня как би се отразило в моите интерпретации.Може да е олекотен от някой положителен аспект в картата ,но продължава да си съществува и да създава напрежение ,което рефлектира върху тези , с които комуникирам.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #72 -: Февруари 08, 2009, 07:56:04 pm »
В случая останах малко неясен . Да ,приемам квадратурата като "недъг" ,за мен лично "недъга"свърши прекрасна работа за личното ми израстване като характер...

Точно това щях да добавя, но си ме изпреварил вече.  :)
Представи си, че имаш недъг, нека го наречем "квадратура". И какво правиш? Изборът дали ще го използваш в ущърб на себе си, на другите или пък той да послужи като стимул да развиеш някое качество, което да го компенсира по някакъв начин, зависи изцяло от теб.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #73 -: Февруари 08, 2009, 08:14:04 pm »
Много философски поведохме темата и тя се разводни.  Не съм сигурна дали в момента има човек, който знае за какво точно си говорим.

Недъзите са едно, осъзнатите слабости и неостатъци-друго.

И аз имам един белег на дясната ръка, колкото човешка длан, и не мога да движа десния си палец. Всичко това е в резултат на една катастрофа преди 15 години. В началото го криех и мислех, че всички хора ме гледат. После осъзнах, че неволно насочвам вниманието на околните към него. В един момент го забравих и спрях да го забелязвам, а сега даже се гордея с него, чувствам се мъжко момиче.

Когато едно качество се усеща от индивида като слабост или недостатък, то много често се превръща в мощен двигател и може да доведе до големи постижения.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #74 -: Февруари 08, 2009, 08:15:01 pm »
Може да е олекотен от някой положителен аспект в картата ,но продължава да си съществува и да създава напрежение ,което рефлектира върху тези , с които комуникирам.

Представи си и друг вариант.
Имаме астролог с много "хармоничен" хороскоп - ама то едни тригони, секстили, Венера, Юпитер, песен чудна! И нека приемем, че животът му върви сравнително гладко и без сътресения, за нищо не му се налага да се бори.

Обикновено съдействие от страна на астролог се търси, когато даден човек е на кръстопът, намира се в труден период, изправен е пред нелек избор и т.н.
И представи си клиентът да се обърне към такъв астролог.
Какъв съвет ще получи?
- Отпусни се и се наслаждавай, току виж проблемът е преминал от само себе си. Не прави нищо, само съзерцавай и манна небесна ще се излее върху теб...  ;D
В случая астрологът - поради липса на редица опитности - не е в състояние да даде адекватен според ситуацията съвет.

Всеки практикуващ астролог изхожда от собствения си преживян опит, ценностна система, светоглед. И няма начин да не го пренася в отношенията си с клиентите, в консултациите, които извършва.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #75 -: Февруари 08, 2009, 08:26:02 pm »
Може да е олекотен от някой положителен аспект в картата ,но продължава да си съществува и да създава напрежение ,което рефлектира върху тези , с които комуникирам.

Представи си и друг вариант.
Имаме астролог с много "хармоничен" хороскоп - ама то едни тригони, секстили, Венера, Юпитер, песен чудна! И нека приемем, че животът му върви сравнително гладко и без сътресения, за нищо не му се налага да се бори.

Обикновено съдействие от страна на астролог се търси, когато даден човек е на кръстопът, намира се в труден период, изправен е пред нелек избор и т.н.
И представи си клиентът да се обърне към такъв астролог.
Какъв съвет ще получи?
- Отпусни се и се наслаждавай, току виж проблемът е преминал от само себе си. Не прави нищо, само съзерцавай и манна небесна ще се излее върху теб...  ;D
В случая астрологът - поради липса на редица опитности - не е в състояние да даде адекватен според ситуацията съвет.

Всеки практикуващ астролог изхожда от собствения си преживян опит, ценностна система, светоглед. И няма начин да не го пренася в отношенията си с клиентите, в консултациите, които извършва.

;D Определено това е другата страна на медала .
 Както и да го завъртам все съм в сферата на "параграф 22"
Ако си луд ,но докажеш ,че си луд ,значи имаш достатъчно разум ,който показва ,че не си луд. ;D ;D ;D

« Отговор #76 -: Февруари 08, 2009, 08:29:57 pm »
Много философски поведохме темата и тя се разводни.  Не съм сигурна дали в момента има човек, който знае за какво точно си говорим.

Недъзите са едно, осъзнатите слабости и неостатъци-друго.

И аз имам един белег на дясната ръка, колкото човешка длан, и не мога да движа десния си палец. Всичко това е в резултат на една катастрофа преди 15 години. В началото го криех и мислех, че всички хора ме гледат. После осъзнах, че неволно насочвам вниманието на околните към него. В един момент го забравих и спрях да го забелязвам, а сега даже се гордея с него, чувствам се мъжко момиче.

Когато едно качество се усеща от индивида като слабост или недостатък, то много често се превръща в мощен двигател и може да доведе до големи постижения.
Но в някой момент от живота ти той е в състояние да ти създаде неприятно усещане,това че си спряла да му обръщаш внимание ,не означава ,че той е спрял да съществува в действителността.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #77 -: Февруари 08, 2009, 08:32:32 pm »
Еми с последния пост просто не съм съгласен ! (на Лили)

Макар че примера е цветиста шегичка,основната идея за хармоничния хороскоп и неговата изява в практиката на един астролог е прекалено...забита в една посока така да се каже  ;)

Визирам себе си-имам сравнително "хармоничен" хороскоп,но такова отношение в практиката си нямам.
Отношението не зависи само от опита-астрологията е наука и като такава изисква познания,усет, способност за определяне и т.н.Осъзнаването на определени жизнени теми и тяхното значение не изисква прякото им изживяване.Разумът е способен да разбира същността на нещата без да ги преживява,така както не всеки който преживява разбира същността(и за това търси астролог или друго).Дори съм на мнение,че опита по-скоро може да изкриви нещата ако астролога го допусне разбира се и в това отношение Зъболекар е прав.Пък що се отнася до опита като цяло-не живеем един живот...няма гаранция кой какъв опит има,но опита не е еквивалентен на зрялост-много души се прераждат или дори в рамките на един живот могат да има стотици тежки или не толкова тежки опитности,но това не означава зрялост.Последната както с обективността отделно от астрологическите инструменти според мен са водещите за една "добра" практика.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #78 -: Февруари 08, 2009, 09:32:54 pm »
На мен лично не ми е ясно каква е дефиницията, какво се разбира под "хармоничен" хороскоп? Някой би ли ми обяснил?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #79 -: Февруари 08, 2009, 09:36:11 pm »
Синихе, можеш ли да осъзнаеш силата на любовта без да си я изживял? Можеш ли да знаеш какво е съчувствие, съпричастност без да се окажеш в ситуацията, в която да ги изпиташ? Можеш ли да знаеш как да се справяш в кризисни ситуации, ако животът никога не те е поставял в такива? Не бива да подценяваме силата на разума, но ние не живеем в свят, изтъкан само от интелект.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.