Относно темата, така е, този аспект на Плутон се предава през поколенията. И в нашия род е много силно изразен. Аз имам Плутон на АСЦ, майка ми - има опозиция слънце/плутон, сестра ми също има слънце/плутон. И действително забелязвам, че нещата са много сериозно свързани.
Още един пример от практиката.
В нашето семейство има повтаряне на сатурнови и плутонови аспекти към светилата и/или Асц.
Баба ми - Луна в Козирог в опозиция с Плутон, Слънце /Лъв/ в широк съвпад с Нептун
Дядо ми - Слънце в Овен квадрат с Плутон и в опозиция със Сатурн
Двете ми прабаби - Слънце в Козирог
Леля ми - Плутон на Асц, Слънце /Лъв, 12 дом/ в квадрат със Сатурн на ИЦ
Майка ми - Луна в съвпад със Сатурн, интерсептирано Слънце /Риби, 1 дом/ в квадрат със Сатурн на МЦ, ъглов Плутон
Първата ми братовчедка - Луна в съвпад с Плутон като фокус на тао-квадрат с ъглови Марс и Сатурн
При мен - изгряващ Скорпион + Луна-фокус на тао-квадрат със Слънце/Плутон, интерсептиран Сатурн в Лъв.
Виждаш ли сега как се проследяват взаимовръзките по наследствена линия?
В тази връзка ми се ще да ти препоръчам книгата "Светилата" на Лиз Грийн и Хауърд Саспортас, в която се разглеждат аспектите на Слънцето и Луната през призмата на психологическата астрология. Това е един от начините по-добре да разбереш констелациите в картата на твоето дете.
Друга книга, която горещо ти препоръчвам, е на български автор - Светла Балтова и се казва "Астрология и астропсихология за всеки". Бях приятно изненадана от качеството на презентираната в книгата информация, книгата е полезно четиво за всеки начинаещ и среднонапреднал.
И смятам да приключа с едно кратко обобщение по зададения от теб въпрос:
Слънце в Близнаци - променлив /мутабелен/ кръст
Ключовата дума за мутабелните знаци е промяна/адаптация/гъвкавост.
Тези знаци обусляват трансформацията, преминаването от една фаза в цикъла и подготовка за следващата фаза. Неслучайно знаците от променливия кръст управляват последния месец от всеки сезон и прехода към следващия /цитирам го от Светла Балтова/.
Плутон също е трансформация, чиято същност не е плъзгаща се и адаптивна като при знаците от мутабелния кръст. Плутон е неизбежна трансформация, като думата "неизбежна" не трябва да се възприема в негативен аспект. Целта на плутоновата трансформация а да ни промени из основи и да ни провокира да направим скок в развитието си. И този символичен "скок" е и в наши ръце, а не само предопределен свише от Съдбата.
Предвид знака на Асц при детето опозицията Слънце-Плутон наистина е ключова в радикса, а позицията на Слънцето му в 8 дом поставя допълнително ударение. Ако го разглеждаме в абстракция, бих го определила като "адаптивност към промени", която възможно ще се манифестира впоследствие в живота на родения по доста интензивен начин. Но за това се гледа цялата карта в синтезиран вид. Мисля, че това, което ти написах е достатъчно, без да навлизам в личното пространство на твоето дете.

П.С. В случая с изгряващ Скорпион задължително се разглежда позицията и на втория /и традиционен/ управител на този знак - Марс. В езотеричната астрология Марс е владетел на Скорпион, Венера - на Близнаци.