Това си мислех снощи и си успяла да ме изпревариш, благодаря
Първо бих започнала с едно разграничаване, преди да обсъдим кой какви методи за прогностика използва и кой от тях - според личното виждане на използващия го - е най-ефикасен и резултатен.
Бих класифицирала всички любители на астрологията в три основни групи:
първа - тези, които пишат за астрология;
втора - тези, които се занимават с астрология;
трета - тези, които практикуват/работят астрология.
По мои лични наблюдения пишещите за астрология могат и да нямат много или нищо общо с практическото й приложение в живота. Тук става въпрос за чисто теоретизиране на философските и окултни принципи, залегнали в основата на астрологията.
Всеки може да пише за астрология, но тук въпросът е *какво* и *как* пише. На теория всеки знае и може, но дали е така и на практика? Как може да се дефинират любовта и щастието, например, без да сме ги изпитали? Или да философстваме защо Марс е "червен", защо водата е "мокра", защо Земята е "кръгла" и се върти, защо ябълките падат на земята, без да сме получили доказателство за това от емпиричен опит? На теория нещата могат да се обобщят до някакви шаблонни представи, но един и същи "шаблон" не може да бъде валиден и универсален за всички. Придобитият теоретичен фундамент се прилага на практика с оглед индивидуалната динамика на всеки хороскоп, в противен случай остава само статичен набор от "символи".
Към втората група се отнасят всички, които изучават и се занимават с астрология. Да се занимаваш с нещо означава не само да познаваш принципите, върху които е изградено дадено нещо, а и да си добре запознат с механизма, който ги задвижва и прави принципите живи и функционални. Излишното теоретизиране превръща Знанието в мъртва и застинала материя. И тук не става въпрос за популярната "приложна" астрология, а за умение да живеем и действаме в синхрон с космическите енергии и планетни цикли.
Третата група обхваща всички онези, които са избрали "професия астролог", която работят/упражняват срещу някаква форма на "възмездяване", респ. заплащане на положените усилия. Тази група не се чувствам много компетентна да коментирам.
При всички положения на всеки от трите гореизброени групи астрологията е хоби, но всеки от нас има различни очаквания, изучавайки принципите на астрологията и прилагайки ги или като философия в живота, или на практика.
Но да се върнем на въпроса ти, ali, отнасящ се до предпочитаните методи в предиктивната астрология.
Преди обаче да обсъдим методиката и инструментариума в прогностиката, трябва да сме наясно какъв набор от "инструменти" за анализ и синтез на хороскопа използваме или смятаме да използваме. Дали ще се придържаме към класическата схема или ще 'прогнозираме' събитийност, използвайки модерните Хирон, Лилит и прочие астероиди, планетоиди и мъглявини. Дали сме привърженици на "западната" астрология или сме запленени от ведическата традиция. Дали да се придържаме към "класиката" или да пробваме с ураническа астрология, или пък да ги съчетаем двете по най-оптимален начин? И т.н.
А сега конкретен отговор на зададения от теб в конкретика въпрос.
Засега съм се спряла на няколко "стандартни" метода, които намират широко приложение в прогностиката, но нито един от тях *според мен* не може да бъде достатъчно адекватен, ако се използва изолирано. Наборът от използвани прогностични методи, с който съм избрала да експериментирам, включва:
- транзити
- слънчева революция
- планетни цикли и завръщания
- дирекция на слънчевата дъга
- вторична прогресия.
С реверсни /обратни/ прогресии не съм пробвала все още да работя, макар че могат да се съчетават заедно с "нормалната" вторична прогресия. Някои работят и с префекции, точка Гама и т.н., но аз лично нямам опит в това поле.
Професионалистите използват примарни дирекции, но за тях се изисква не само специален астрософт, но и много точен час на раждане. Методите, използвани от ведическата астрология, за мен са тъмна Индия, а и там се работи прецесия, досатурнови /от септенера/ планети и принципите са други.
Мисля, че е достатъчно. Има ли други желаещи да споделят опита си и/или предпочитаните похвати в *практическата* част на астрологията?