Здравей Гост

Да си поговорим за методите на прогностиката

• 35 Отговора
  • 12171 Прегледи
*

ali

• 46
    • http://
Какви методи за прогнозиране използвате?Само с един ли работите или използвате няколко?
Кой метод според вас е най резултатен?

Аз използвам транзити,прогресии и сл.революции.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1 -: Февруари 21, 2007, 09:19:57 am »
Това си мислех снощи и си успяла да ме изпревариш, благодаря  :)
Първо бих започнала с едно разграничаване, преди да обсъдим кой какви методи за прогностика използва и кой от тях - според личното виждане на използващия го - е най-ефикасен и резултатен.
Бих класифицирала всички любители на астрологията в три основни групи:
първа - тези, които пишат за астрология;
втора - тези, които се занимават с астрология;
трета - тези, които практикуват/работят астрология.

По мои лични наблюдения пишещите за астрология могат и да нямат много или нищо общо с практическото й приложение в живота. Тук става въпрос за чисто теоретизиране на философските и окултни принципи, залегнали в основата на астрологията.
Всеки може да пише за астрология, но тук въпросът е *какво* и *как* пише. На теория всеки знае и може, но дали е така и на практика? Как може да се дефинират любовта и щастието, например, без да сме ги изпитали? Или да философстваме защо Марс е "червен", защо водата е "мокра", защо Земята е "кръгла" и се върти, защо ябълките падат на земята, без да сме получили доказателство за това от емпиричен опит? На теория нещата могат да се обобщят до някакви шаблонни представи, но един и същи "шаблон" не може да бъде валиден и универсален за всички. Придобитият теоретичен фундамент се прилага на практика с оглед индивидуалната динамика на всеки хороскоп, в противен случай остава само статичен набор от "символи".

Към втората група се отнасят всички, които изучават и се занимават с астрология. Да се занимаваш с нещо означава не само да познаваш принципите, върху които е изградено дадено нещо, а и да си добре запознат с механизма, който ги задвижва и прави принципите живи и функционални. Излишното теоретизиране превръща Знанието в мъртва и застинала материя. И тук не става въпрос за популярната "приложна" астрология, а за умение да живеем и действаме в синхрон с космическите енергии и планетни цикли.

Третата група обхваща всички онези, които са избрали "професия астролог", която работят/упражняват срещу някаква форма на "възмездяване", респ. заплащане на положените усилия. Тази група не се чувствам много компетентна да коментирам.
При всички положения на всеки от трите гореизброени групи астрологията е хоби, но всеки от нас има различни очаквания, изучавайки принципите на астрологията и прилагайки ги или като философия в живота, или на практика.

Но да се върнем на въпроса ти, ali, отнасящ се до предпочитаните методи в предиктивната астрология.
Преди обаче да обсъдим методиката и инструментариума в прогностиката, трябва да сме наясно какъв набор от "инструменти" за анализ и синтез на хороскопа използваме или смятаме да използваме. Дали ще се придържаме към класическата схема или ще 'прогнозираме' събитийност, използвайки модерните Хирон, Лилит и прочие астероиди, планетоиди и мъглявини. Дали сме привърженици на "западната" астрология или сме запленени от ведическата традиция. Дали да се придържаме към "класиката" или да пробваме с ураническа астрология, или пък да ги съчетаем двете по най-оптимален начин? И т.н.
А сега конкретен отговор на зададения от теб в конкретика въпрос.
Засега съм се спряла на няколко "стандартни" метода, които намират широко приложение в прогностиката, но нито един от тях *според мен* не може да бъде достатъчно адекватен, ако се използва изолирано. Наборът от използвани прогностични методи, с който съм избрала да експериментирам, включва:
- транзити
- слънчева революция
- планетни цикли и завръщания
- дирекция на слънчевата дъга
- вторична прогресия.

С реверсни /обратни/ прогресии не съм пробвала все още да работя, макар че могат да се съчетават заедно с "нормалната" вторична прогресия. Някои работят и с префекции, точка Гама и т.н., но аз лично нямам опит в това поле.
Професионалистите използват примарни дирекции, но за тях се изисква не само специален астрософт, но и много точен час на раждане. Методите, използвани от ведическата астрология, за мен са тъмна Индия, а и там се работи прецесия, досатурнови /от септенера/ планети и принципите са други.
Мисля, че е достатъчно. Има ли други желаещи да споделят опита си и/или предпочитаните похвати в *практическата* част на астрологията?

« Последна редакция: Февруари 21, 2007, 09:33:42 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #2 -: Февруари 22, 2007, 10:10:54 pm »
Транзити и солари.
Соларите доста познават, поне аз по солар извличам максимум полезна информация. И почти няма разводняване, погледнеш картата и си съвсем наясно накъде ще се задвижи годината.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Февруари 22, 2007, 10:17:32 pm »
О, kaily, ти се появи  :o чудех се защо те няма тук напоследък  :huh:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Февруари 23, 2007, 05:34:35 pm »
Хареса ми това мнение на АН и го цитирам тук:

"А соларите показват актуалните и новите неща за нас - пък в съчетание с революциите на Марс и Венера - справяй се по нов начин със старите неща....  
Обаче моите наблюдения показват, че изградим ли предварително стройна прогностична схема, непременно нещо се обърква в нея. Трябва да следим да не се отклоняваме от генералната схема, а детайлите да ги оставим като сюрпризи.
И пак стигам до важността на предварителната ни нагласа - правилната и вярна предварителна нагласа, ще благоприятства хармоничното ни състояние".

:)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #5 -: Февруари 25, 2007, 12:01:09 am »
Един от методите за прогноза с които малко съм се занимавала е развит от немския астролог Döbereiner и принадлежи към създаденото от него през 1953 \"ритмично учение\". Този метод се нарича Auslösungen (не знам за съжаление как е преведен официално на български) и е доразвит в днешно време от Петър Орбан. При този способ се наблюдава движението на асцендента надясно по часовниковата стрелка, т. е. дванайсти дом, започващ със знака на асцендента се отнася за първите седем години и т. н. Тук също е много важна точната минута на раждане. На всеки дом са отредени по седем години, независимо от големината му. Знакът в обратното от гледна точка на нормалния хороскоп начало на дома определя качеството на следващите 7 години. Намиращите се евентуално в дома планети и техните констелации биват активирани своевременно в момента, в който АЦ ги достигне. За да се изчисли точно този момент, градусите, които заема домът се разделят първо на седем, за да получим колко градуса съответват на една година. Със по-нататъчни изчисления може да се изчисли също в кой месец и ден може да се очаква определено събитие.

Но засега най-голямо внимание обръщам на транзитите и установих, че  трябва да имам търпение и да наблюдавам внимателно специфичната манифестация в дадения хороскоп, която може да е по-силна на вътрешно ниво. Научих се и да не очаквам от транссатyрновите планети (освен от Уран) точност при събитията.

Други техники поглеждам отвреме-навреме, но не съм се задълбочавала особено.

*

ali

• 46
« Отговор #6 -: Февруари 25, 2007, 03:07:49 am »
Забравих да спомена,че използвам от скоро и така наречения Гама - метод при прогнозите.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Февруари 25, 2007, 09:33:08 am »

*Münchner Rhythmenlehre von Wolfgang Döbereiner*
- за значението на 7-годишните цикли в астрологията

http://members.aol.com/usdraw6/themen/rhythmus.htm

Ако имам повечко време след работа, ще се постарая да го преведа, за да е разбираемо за всички  B) но напоследък такава апатия ме обзе, че все с ретро Меркурий в Риби се оправдавам  :P  :lol:

« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 09:36:08 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #8 -: Февруари 25, 2007, 10:42:37 am »
Линкът е супер! Тук е споменато и движението на АЦ наляво, което не бях намерила досега обяснено.

Благодаря, Lilie!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2007, 11:20:16 am »
Жалко, че е само за немскочетящи.

Преди малко в дира попаднах на тема за "точка Гама", вижте тук:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board...=collapsed&sb=5

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

ali

• 46
« Отговор #10 -: Февруари 25, 2007, 04:21:17 pm »
В моя хороскоп гама -метода не действа.Но при прилагането му върху хороскопа на една моя позната - всички важни събития лъснаха без да е нужно използването на транзити и прогресии.Интересното беше,че тя се опита да скрие важно събитие,но опитвайки се да ме убеди,че греша сама се оплете в лъжите си и впоследствие призна,че да това и се случило.
Интересно ми е че при дадени хора работят едни методи за прогноза,а при други не.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Февруари 25, 2007, 04:30:00 pm »
Да, същите наблюдения имам и за вторичната прогресия. Разбира се, сама по себе си тя не е точна предиктивна техника, а само допълва останалите.
Но при някои хора, например, аспектите на прогресивната Луна работят като часовник и често носят и реална събитийност (в съчетание с други предсказателни техники), при други - не.  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Февруари 26, 2007, 09:37:44 am »
Току-що написах мнение, пуснах го и... изчезна  :blink: потъна в небитието  :lol: ретро Меркурий в Риби?  :o

П.С. Наистина не съм добре - вместо да напиша ново мнение с цитат, съм редактирала старото  :blink:  :blink:  :blink:  
« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 09:39:31 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Февруари 26, 2007, 11:44:04 am »
Тук -
http://astrosite.org/bb/index.php?showtopi...%F9%E0%ED%E8%FF
е писано за Return charts.

А какво мислите за картата на сатурново завръщане? Естествено, че тя се разглежда  в по-абстрактна и дългосрочна перспектива за разлика от завръщанията на по-бързите планети - солари, лунари, венусари, марсари.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Февруари 26, 2007, 11:58:36 am »
Цитат

Интересно ми е че при дадени хора работят едни методи за прогноза, а при други не.
Да, интересно защо, същото съм чувала и за различните системи за домификация и конкретно за Плацидус и Кох. За равнодомната на Птолемей мисля, че е ясно кога и защо е за предпочитане  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #15 -: Февруари 26, 2007, 06:17:26 pm »
Здравейте, съфорумци :P

интересуваме следното нещо как мога да разбера в кой лунен ден съм роден?
дайте линк с програма и съответното инфо ;)  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Февруари 26, 2007, 07:06:31 pm »
В руската програма Zet има такава опция, просто трябва да я потърсиш в настройките - "календарь лунных дней" или нещо от сорта  B)

За първи лунен ден се приема денят на новолуние, за 29ти - денят, предхождащ новолунието. За по-"специални" /с леко злокобна, вещерска символика/ се считат 9ти, 18ти и 29ти лунни дни.
Ако правилно съм разбрала, 9ти лунен ден отговаря на фазата първа четвърт, а 29ти - балсамична луна непосредствено преди новолуние.

Дните преди новолуние - балсамична Луна - наричат още "дните на Хеката", ако не ме лъже паметта.
При Глоба има подробно описание символиката на лунните дни.

П.С. До Трънчо - 22ри лунен ден си.

:)
« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 07:11:44 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #17 -: Февруари 26, 2007, 09:04:27 pm »
Да се върнем към прогностиката.
Забелязвали ли сте колко трудно се 'гледа' на близки и хора, с които сте силно емоционално обвързани? И дали ни е дадено да 'виждаме' знаците на съдбата в техните карти?
Всеки уважаващ себе си астролог, преди да се ангажира с интерпретацията на дадена карта, трябва да е наясно дали и доколко може да бъде безпристрастен спрямо човека отсреща. В случай на пристрастност и най-добрият астролог рискува да сгреши в преценката си и дори да нанесе щети.
Наред с емпатията и доброто познаване на човешката природа, безпристрастност и обективност не се 'дават' на всеки астролог /или практикуващ астрология/, но могат да се развиват до известна степен в зависимост от границите на възприятие на всеки от нас. Неслучайно мъдреците са казали, че ние хората сме ограничени от собствените си възприятия. В този контекст "граница", която сами си поставяме, могат да бъдат и нашите нагласи спрямо даден човек, конкретно събитие или обстоятелства в живота.
За това е важно умението да се издигнеш над субективните си възприятия, пречупени през призмата на личната оценъчна скала за "добро" и "лошо". Астрологът няма право да налага на отсрещния /клиента, консултирания, потърсилия съвет/ своето "добро" и "лошо", той е само "посредник", който 'превежда' символите и знаците, които ни се изпращат, на разбираем човешки език. Астрологът може да направлява, но не и да управлява процесите. Наличието на субективизъм и предубедено отношение спрямо отсрещния е повече от нежелателно - както при интерпретация на наталните карти, така и при прилагане на предиктивни техники за прогнозиране.
« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 09:06:34 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

ali

• 46
« Отговор #18 -: Февруари 27, 2007, 05:13:28 pm »
Lillie мисля,че си права за това колко трудно се "гледа"на близки хора.Аз все имам чувството,че нагласявам събитията и ги виждам в картите им.Но обратния процес е труден.И затова не се ангажирам да им правя прогнози.А те се сърдят.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Март 10, 2007, 02:01:39 pm »
За принципите в предиктивната астрология
*кратко въведение

"We are free. No rigid, fatalistic prediction can bind us. There is no astrological event so baleful that creativity, intelligence, and honest self-appraisal cannot turn it to constructive uses - and there is no configuration so glorious that selfishness and laziness cannot sour it."
quote from Steven Forrest - The Changing Sky

Преди да пристъпим към изучаване на предиктивните техники в астрологията, би било добре да си зададем въпроса за същността на прогнозите. В древни времена астрологичните прогнози са били прилагани с ясно дефинирана цел – да предсказват събития. Понастоящем  астрологическото прогнозиране не е с чисто предсказателна цел, а в голямата си част е и инструмент за консултиране. Прогнозата в същността си запазва предсказателен и насочен към постигане на конкретни “резултати” в бъдещето характер, но тя ни дава шанс да изберем по какъв начин да възприемем това, което ни се случва или предстои да се случи. Прогностичните техники, приложени на практика,  чертаят тренда на развитие, но от нас зависи какво ще е нашето субективно виждане и отношение към предстоящите обективни промени в живота ни. Една промяна, каквато и да е – представена астрологически - не е само сбор от предиктивни техники, а много повече, защото става възможна, след като индивидът е готов да се изправи срещу нея и да я приеме като обективна реалност в живота си. В този смисъл предиктивните техники за прогноза  и външната събитийност, която тенденциозно /пред-/определят, са само огледално отражение на текущата или вече осъществена вътрешна промяна, която ни призовава да разчупим статуквото и намира манифестация в живота отвън, като ни изправя пред обективни факти и обстоятелства.
В този контекст прогнозата не ни фиксира върху това, което “ще бъде” и не ни отнема свободата да бъдем “себе си”, защото тя не създава отношение, а само настройка. Ние сме тези, които избират как да приемат дадено нещо и с каква възприятийна нагласа да подходят. Никоя предиктивна техника не може да ни каже “какво” и “как” да правим, а само ни сочи евентуалната линия на развитие на потенциала, заложен в радикса, в динамика. Времето е динамична, а не статична величина и всички се подчиняваме на неговите закони. Динамиката на развитие е заложена в хороскопа още в момента на нашето раждане. Ние обаче сме тези, които осъществяват тази динамика, защото тя не се самоосъществява. И отношението ни към обективното събитийно проявление на динамичните вътрешни процеси в субективния ни свят може да бъде различно – прогнозата не го предсказва.
В този смисъл предиктивната астрология не носи щети, а вреди отношението ни към нея и към възможностите, които предоставя. Предиктивните техники в астрологията са инструмент, чиято целесъобразност и полезност зависи от това в какви “ръце” ще попадне, тоест от качествата, уменията и отношението на прилагащия ги. Все едно да дадеш на крава цигулка и да чакаш от нея моцартово изпълнение. Астрологията е и изкуство – в степента, в която зависи от лицето, което я практикува. По същия начин стои въпросът и с прогностичните техники в астрологията: символично те могат да се представят като “ноти”, но какво ще е изпълнението и каква мелодия ще чуем зависи изцяло от възможностите на “изпълнителя”. Лишеният от музикален слух “музикант” ще свири фалшиво и ще превърне и най-красивата мелодия в гротеска, така стоят нещата и с “приложната” предиктивна астрология. Субективната липса на “слух” все още не е причина да отречем това, което обективно съществува или да проектираме “глухотата” си върху целия заобикалящ ни свят. В този контекст някой бе казал, че “нещата са смислени, защото ние им придаваме смисъл”. Така е и с астрологията и “инструментите”, които ни предоставя.
« Последна редакция: Май 02, 2007, 01:25:54 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.