Здравей Гост

За аспектите

• 88 Отговора
  • 20329 Прегледи
*

Lillie

• 30532
За аспектите
« -: Април 12, 2007, 03:51:51 pm »
Започвам една елементарна на пръв поглед тема - за значението на аспектите в астрологията и в индивидуалния хороскоп. Нека я дискутираме.
Всеки от нас, започвайки да изучава астрология, вероятно неведнъж се е чувствал леко смутен от наличието на разнообразна терминология и на противоречиви донякъде концепции, застъпени и доразвити от различните школи и направления в астрологията.

Какво всъщност е аспект?
Аспект е "отношение", "връзка", специфично "свързване" между две /и повече/ планети и други радикални точки.
Важното в астрологията е още в началото да разбереш същността на аспектите, които не са нищо друго освен енергийно взаимодействие. Начинът, по който се свързват тези енергии /планетните принципи/, вече зависи от вида аспект.
В средновековната астрология намират приложение само т.нар. птолемееви аспекти, т.е. сегашните "мажорни" - съвпад, опозиция, квадрат, тригон и секстил. Понастоящем има и други - минорни, творчески, кармични и прочие аспекти. Нека ги разгледаме по-подробно.

Какво имаме при съвпад - "сливане" на два /планетни/ принципа.
В този смисъл, в класическата астрология, съвпадите се разделят на по-"добри" и по-"лоши" в зависимост от това какви планети взаимно се аспектират. В наши дни преобладава тенденцията да няма строго разграничаване между "добри" и "лоши" аспекти, планети, хороскопи...

Опозиция какво е? Взаимно допълване и уравновесяване на полярностите чрез противопоставяне, разграничаване и осъзнаване /на разликите и приликите/, свързване, съюзяване.

Какво е квадратура? Динамичен тласък, напрежение, нужда от интеграция на двата "конфликти" принципа /"drive against"/ - включва два знака от един кръст, но в несъвместими стихии. В традиционната астрология има значение какви планети са в квадрат, доколко се 'спогаждат' помежду си. В повечето случаи имено квадратите и кратните им конфигурации ни провокират, стимулират към действие, активност, инициатива, развитие - в този смисъл те могат да бъдат основният "задвижващ" механизъм в картата.

Какво се изразява ефектът на тригона? Тук нека първо направим разлика между "ефект" и "ефективност", защото в случая е от съществено значение. Характерното при тригона е, че има една плавност и лекота, което от своя страна нерядко *ако не е съчетано с други, по-динамични и напрегнати аспекти и конфигурации* може да доведе до безгрижно плъзгане, отстраненост и съзерцаване, тоест приемане на позитивите, с които ни 'дарява' тригонът, за даденост без осъзнаване на необходимостта същите да бъдат /до-/развивани. Тригонът е нещо, което вече имаме и респ. за което не трябва да полагаме усилия с цел да го постигнем.

Какво ни дава секстилът, този нерядко подценяван аспект? Казват, че влиянието му е почти като при тригона, с това изключение, че секстилът се приема за малко по-динамичен, тоест насочен към развитие аспект. Ако трябва да разграничим и да изтъкнем основната разлика между двата горепосочени "хармонични" аспекти, според мен тя ще се изразява в следното:
- тригонът ни дава виждане за нещата такива, каквито са, приемани от нас като даденост  /или "дар Божи"/;
- секстилът ни дава виждане за нещата такива, каквито могат да бъдат, ако подхождаме творчески.

Например, в случая с т.нар. бисекстил или "триъгълник на таланта", включващ два секстила и един тригон, имаме от една страна "даденост" /тригонът/, чиято реализация изисква творчески подход, инициатива /секстилът/. Но при всички положения оптималната реализация на потенциала изисква наличието на други, по-динамични и задвижващи фактори в хороскопа - квадратури, опозиции, силно поставен или интегриран/осъзнат Сатурн.

И сега нека обобщим.
Някои автори свързват мажорните аспекти с влиянието на следните планети:
- съвпадът е с марсов оттенък /същото важи и за стелиумите/;
- опозицията се свързва с принципа на Венера;
- квадратът е сатурнов;
- тригонът е с юпитерово влияние;
- секстилът е меркуриево 'оцветен'.
Срещала съм и други интерпретации на аспектите и връзката им с определени планетни принципи.
За куинконкса, който според мен заема едно междинно положение между мажорните и минорните аспекти, засега не мога да кажа в конкретика с принципа на коя планета се свързва. Най му пасва като че ли... Хирон, който аз лично /почти/ игнорирам в картата. Или може би бих го свързала с някаква "сплав" между Сатурн, Уран и Нептун, знам ли...
Още в средновековната астрология куинонксът или т.нар. инконюнкция се приема за връзка между планети, които не се "виждат" една друга... мисля, че същото донякъде важи и за полусекстила. Поради тази причина влиянието на тези два аспекта не е еднозначно и може да бъде доста противоречиво понякога.  
В общи линии това са аспектите, които аз и повечето ми познати, практикуващи или се занимаващи с астрология, използваме. Бихме могли да продължим и за тъй наречените "зелени" /творчески/ и "лилави" /кармични/ аспекти, но се притеснявам, че почти нямам какво да кажа по въпроса - в смисъл на практическото им приложение и реалната им манифестация в живота. Като алтернатива предпочитам да експериментирам с антисии, паралели и мидпойнтове.

Надявам се всички желаещи да се включат в дискусията и да споделят опита си в изучаването на влиянието на астрологичните аспекти  B)
« Последна редакция: Април 12, 2007, 03:59:56 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
За аспектите
« Отговор #1 -: Април 12, 2007, 07:35:12 pm »
Аспектът е проявление на начина на взаимодействие/свързване на два планетни принципа. За да тълкуваме правилно аспектите, е необходимо да свържем ключовите характеристики на участващите планети в контекста на тяхното взаимодействие.
За целта можем да конкретизираме това взаимодействие в следния схематизиран /и опростен/ вид:

Структура на Аза
Асцендент + Слънце + Луна:
Слънце - манифестация на "аз съм" в живота "тук и сега", на нашата съзнателна същност в настоящето
Луна - манифестация на "чувствам/реагирам/отразявам", на нашата подсъзнателна/инстинктивна същност, обусловена от миналото
Асц е оптичната леща, през която характеристиките на Слънцето и Луната се филтрират, фокусират и добиват индивидуална манифестация.

Планета в аспект с:
Меркурий - изисква осъзнаване чрез вербализиране или изразяване
Венера - изисква хармонизиране/уравновесяване чрез взаимодействие
Марс - изисква активно налагане чрез действие/противодействие
Юпитер - изисква разширяване чрез добиване на перспектива
Сатурн - изисква структуриране, свиване, кристализация
Уран - изисква пробуждане, издигане над общоприетите представи
Нептун - изисква разтваряне, сливане чрез идеализиране
Плутон - изисква дълбочина и трансформация, символично пречистване
Лунни възли - изисква внимание, ангажиране, фокусиране.
« Последна редакция: Април 15, 2007, 07:09:43 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите
« Отговор #2 -: Април 13, 2007, 08:06:11 pm »
Мерси за полезната информация Лили :)  и едно питане когато в една натална
карта преобладават квадратурите и съвпадите картата се счита за напрегната
и обратно когато има секстили и тригони тя изчистена и благоприята :rolleyes:  

*

Lillie

• 30532
За аспектите
« Отговор #3 -: Април 13, 2007, 08:15:02 pm »
Казват, че няма изцяло "добри" и изцяло "лоши" карти. Във всяка карта факторите взаимно се уравновесяват, по един или друг начин.
В тази връзка много ми допадна изказването на един астролог, че ако се претеглят всички "позитивни" и всички "негативни" фактори в хороскопа, крайният резултат /съотношението/ ще е... нула.

Няма класически "изчистени" карти. Не мога обаче да отрека, че в някои карти има повече динамика или, казано с други думи, напрежение.
Апропо, виждал ли си карта само с тригони и секстили?  :o  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите
« Отговор #4 -: Април 13, 2007, 08:33:00 pm »
Цитат
Казват, че няма изцяло "добри" и изцяло "лоши" карти. Във всяка карта факторите взаимно се уравновесяват, по един или друг начин.
В тази връзка много ми допадна изказването на един астролог, че ако се претеглят всички "позитивни" и всички "негативни" фактори в хороскопа, крайният резултат /съотношението/ ще е... нула.

Няма класически "изчистени" карти. Не мога обаче да отрека, че в някои карти има повече динамика или, казано с други думи, напрежение.
Апропо, виждал ли си карта само с тригони и секстили?  :o
Мдам  видиждал съм  пак в един астрологичен форум една  карта  с преобладаващи главно  тригони и секстили за съжеление не помня точните данни на  лицето помня само че беше  1999 август роден индивида  :P  

*

Lillie

• 30532
За аспектите
« Отговор #5 -: Април 13, 2007, 08:49:04 pm »
Цитат
...една  карта  с преобладаващи главно  тригони и секстили за съжеление не помня точните данни на  лицето помня само че беше  1999 август роден индивида  :P
Да, ама то е съвсем детенце още  :huh:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
За аспектите
« Отговор #6 -: Април 15, 2007, 08:50:05 pm »
Планетни конфигурации

Аспектите вече разгледахме кратко и схематично, нека преминем сега към аспектните конфигурации.
Под "планетни конфигурации" се разбират аспектните фигури, от които се състои динамиката на хороскопа. Или, с други думи, аспектните фигури в своята цялост скицират "pattern"-а (рамката/лайтмотива) на всяка карта.
Нито един аспект не се разглежда изолирано в радикса, всички те /аспектите/ са едно свързано органично цяло, жив "организъм".
Аспектните конфигурации представят "ефекта на матрьошката" в хороскопа ("pattern it the pattern"), т.е. те функционират в контекста на кръста на хороскопа.

Според някои астрологични концепции различните аспекти символично се свързват с влиянието на определен планетен принцип. По същия начин конфигурациите от свързани помежду си аспекти в радикса се разглеждат като някакъв вид акцентиране - на стихия/принцип.

Юнгианската астропсихология разглежда аспектната динамика в хороскопа посредством представянето й като "мотиви" /pattern/. Така например, някои мажорни конфигурации се свързват със следното влияние, респ. акцентиране:

Стелиум/съвпад - подчертан огнен мотив
Голям тригон - лек огнен мотив
Тау-квадрат - воден мотив
Голям кръст - въздушен мотив
Четири- и многоъгълни конфигурации - земен/фиксиран мотив; най-много им импонира Сатурн (сатурнов принцип/архетип).

При аспектите и техните конфигурации имаме ефекта на синергията, изразен в "2 + 2 = 5". Взаимно акцентиране и туширане, допълване и компенсиране.

« Последна редакция: Април 15, 2007, 08:59:50 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите
« Отговор #7 -: Април 17, 2007, 12:18:00 pm »
Много полезно тълкуване на аспектите и конфигурациите.

Относно картите, които имат само секстили и тригони, виждала съм две такива. Тези хора найстина живеят по - леко и някакси всичко им е дадено от горе.
По интересното е, че те двамата са семейство. Мъжът се занимава със семейния бизнес, който е наследил, почти изцяло изграден от баща си.
Жената се занимава с медитация, йога и духовни практики и е сформирала малка групичка, като живота и се върти изцяло около това.

В тези хора, поради липсата на квадрати, няма голяма амбицията и те не чувстват нужда да се променят.  

*

Lillie

• 30532
За аспектите
« Отговор #8 -: Април 17, 2007, 01:48:48 pm »
Цитат

Относно картите, които имат само секстили и тригони, виждала съм две такива. Тези хора найстина живеят по - леко и някакси всичко им е дадено от горе.

Привет и добре дошла  :)
Не съм попадала на изцяло "хармонични" карти с преобладаващи тригони и секстили, а и хармонията в един хороскоп е много относително понятие и почти никога статично състояние. Днес я има, утре може и да я няма  B)
Но наистина в живота на родените с акценриране на консонансните аспекти и конфигурации е възможно да има повече плавност, ако не и лекота, по някак си им  се предоставя нещо като един вид даденост, статукво.
Въпросът е дали ще имат достатъчно мотивация не само да го запазят, а и да го развият по градивен начин.
Възможно е също да изпитват по-малко вътрешни борби и да не са така противоречиви като родените с по-динамични карти, което от своя страна намира по някакъв начин отражение и в живота навън...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите
« Отговор #9 -: Април 17, 2007, 02:29:39 pm »
Цитат
Не съм попадала на изцяло "хармонични" карти с преобладаващи тригони и секстили, а и хармонията в един хороскоп е много относително понятие и почти никога статично състояние. Днес я има, утре може и да я няма cool.gif

Благодаря, Lillie :D

Съгласна съм с теб за това, че хармонията е относителна. Не се знае кога и с какво ще се сблъска човек.  

*

Jeni

*

Lillie

• 30532
За аспектите
« Отговор #11 -: Април 18, 2007, 05:36:58 pm »
Конфигурации

Нерядко планетите в хороскопа се хващат за “ръчички” и се свързват помежду си не само по двойки чрез единични аспекти, а в своеобразна схема/модел. В такъв случай “парченцата” от схемата трябва да бъдат интегрирани в едно свързано цяло. Те се свързват помежду си и функционират заедно, като работят една с друга или се противопоставят една на друга, с което символично обединяват различни домове и планетни принципи в хороскопа.
Родените с такива конфигурации в наталната карта, независимо дали от по-динамичния или от по-плавния тип, често забелязват, че събитията в техния живот не се случват поединично и не протичат изолирано, а манифестират различни “теми” от живота по едно и също време, бидейки свързани като че ли с невидима “нишка”.

По-важните планетни конфигурации са:
- стелиум
- тау-квадрат
- голям кръст
- голям тригон,
има и други, по-специфични, като например бисекстил, йод, плик, хвърчило и т.н.

Стелиум:
Наричат го понякога и “голямо съединение” (ако всяка планета е в орбиса на съвпад със следващата). Стелиумът е особено силно проявен при групиране на планетите (обикновено четири или повече) непосредствено една до друга в един и същи знак или дом. Естествено знакът и домът, в които има стелиум от планети, играят много важна роля в хороскопа, и следователно намира забележителна манифестация в характера на родения. Влиянието на стелиума може да бъде толкова силно и мощно, че дори на моменти да засенчи по някакъв начин влиянието на Слънцето, Луната и Асцендента, взети заедно.

Пример от моята практика: Млада жена със стелиум Лъв в 8-ми дом, Плутон в съвпад с МЦ в квадрат към Луна в Козирог в 1-ви дом /в знак, различен от Асц/ имаше много “тежко” излъчване на Скорпион и малко от Козирог. Стелиумът в Лъв, в съвпад с управителя на изгряващия знак /Юпитер/, изобщо не се усещаше и не се забелязваше при първо запознанство. Впоследствие се усети, че доминира влиянието на Плутон и на знака на Луната в картата. Интересното е, че при стелиумите по принцип се счита, че има силно “огнено” акцентиране с марсов оттенък (както при съвпадите).

Според Павел Глоба стелиум е налице, когато имаме струпване на планети в един зодиакален знак. Счита се, че ако в един знак се намират повече от три планети, енергията на знака става силно “концентрирана”, т.е. проявлението на характеристиките на този знак в живота на човека е много очевидно и забележително. Допустима орбиса на съединение на планетите в стелиума +/- 6*.
Стелиумите се разграничават на два основни вида. При първия планетите в стелиума се намират в съвпад, т.е. цяла “верижка” от последователни съединения. При втория планетите просто се намират в един знак и не са в орбисата на съединението. Освен планети в стелиума могат да участват също така Лунните възли и други фиктивин точки, всяка от които по точкова система получава ½ от силата на реална планета.
Стелиум може да има и в два съседни знака, т.е. да обхваща “граничните” зони на двата знака. Стелиумът е един от най-интересните показатели в хороскопа, тъй като има “силата” да мобилизира цялата енергия на знака, който обхваща, която по очевиден начин намира манифестация и в живота на родения. В случая може да се говори за концентрирана енергия и силно вътрешно ядро.

В медицинската астрология стелиумите и планетните струпвания се считат за енергийно натоварване, изискващо “компенсация” в отсрещната празна зона или планета в опозиция към стелиума, която се явява своеобразен “гръмоотвод” (същата функция изпълнява и планета в хармоничен аспект към някоя от планетите, участващи в напрегната конфигурация).

Стелиумът може да показва, че индивидът е силно фокусиран върху подчертаната в радикса тема/област от живота, понякога за сметка на останалите житейски сфери. Може да бъде и индикация за обсебваща/натрапчива натура, донякъде ограничен светоглед (в зависимост от кръста на хороскопа, неговите владетели и аспектите към стелиума) или за силно проявен талант (в зависимост от знака и заемания квадрант). Понякога роденият с подчертан стелиум в хороскопа може да се затруднява да приеме чуждата гледна точка и се получава едно самофокусиране/самодостатъчност. Енергията в картата е концентрирана в една област, затова е желателно да има аспект от друга планета, отправен към стелиума.

« Последна редакция: Април 18, 2007, 05:41:45 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
За аспектите
« Отговор #12 -: Април 29, 2007, 09:50:28 pm »
Триъгълни конфигурации
Бруно Хубер

Триъгълниците в хороскопа се свързват с подвижен мотив.
Родените с преобладаващи триъгълни аспектни фигури винаги се намират в движение. При тях  най-силно е застъпен принципът  на подвижния  /мутабелен/ кръст. Основната мотивация, стимул в живота им е търсене на любов, човешки взаимоотношения, знания.
Такива хора са устремени към търсене на съответствие между вътрешния и външния свят, между външната форма на нещата и техния вътрешен смисъл, тъй като за тях е важно да стигнат до същността на всичко, което ги заобикаля и се случва. Ученолюбиви са и по-лесно реагират в нови, непознати ситуации, възприемчиви са  и имат разностранни интереси. Въпросът, който те непрекъснато си задават, е "Защо това се случва все на мен?".  Техният стремеж е да стигнат до същността, значението и смисъла на нещата, за да се идентифицират и слеят с тях, и да бъдат в допир с всичко съществуващо, за да открият вътрешното си съкровище - хармония, добро, красота.

Триъгълните аспектни фигури в наталната карта ни стимулират с ентусиазъм да посрещаме нови и непознати обстоятелства и хора и в този смисъл те ни дават шанс да постигнем едно ново, по-различно разбиране на нещата. На родените с такива карти е присъщ стремежът към разбиране същността на законите на сътворението и тяхното проявление в света и в природата. Мнозина от тях имат задълбочени интереси в сферата на психологическите и социални проблеми на практическия живот.
Такива хора усещат потребност да помагат, изцеляват, служат и нерядко намират призвание в социалната сфера. Привлича ги всичко, което може да бъде усъвършенствано, което позволява създаването на по-съвършени и хармонични форми. Те не са склонни да действат шаблонно, функционално, методично и за да се привлече вниманието им, трябва да се стимулират тяхната вродена  любознателност и интелект.

Състоянието на стабилност, статична дефинираност, рутина не е за тях,  техният начин на живот и среда са там, където има прогрес, развитие, израстване, напредък. Статичните замръзнали форми и системи ги отвращават.
Принципът на Луната най-много импонира на природата на триъгълните аспектни фигури и тяхната подвижност, възприемчивост.

Според руския астролог  М.Б. Левин основните характеристики на триъгълните конфигурации са следните:
Вътрешна устойчивост, външна пластичност, късно въплъщаване /реализация/, хармонизиране.

Триъгълният тип конфигурации дава един постоянен стремеж към постигане на хармония.
Триадата дава възможност за реализация на потенциала, представяйки принципа, който дава въплъщаване. В нашия триизмерен свят триъгълникът е най-устойчивата фигура.
Към ключовите характеристики на триъгълната структура се отнасят качествата вътрешна устойчивост и външна пластичност, подвижност.
И още едно качество - триъгълникът винаги се намира само в една равнина, за сметка на което изцяло я определя, дефинира.

Триъгълниците се считат за много хармонична фигура, но понякога внасят и усещане за застой, стагнация.
В случаите, когато обстоятелствата остават неизменни, триъгълната структура се приспособява към тях според ситуацията и се стреми да я използва оптимално. Затова пък в променливи, динамични условия триъгълникът ще се стреми към хармонизиране на ситуацията и изглаждане на острите ръбове, внасяйки известна доза стабилност.
Често такава структура може да игнорира или дори да възпрепятства началото на нещо ново, което внася усещане за дисхармония във вече съществуващата ситуация и изисква промяна на статуквото.  Триъгълниците са склонни да уравновесяват всякакви промени  и именно в това е и тяхната сила, и тяхната слабост.
Родените с триъгълна структура обикновено бързо се приспособяват и адаптират според обстоятелствата, устремени са към постигане на резултат независимо от ситуацията, и в повечето случаи усещат и са наясно от какво точно се нуждаят и какво са склонни да жертват.
Притежават  невероятна пластичност. Не винаги лесно и бързо намират своето призвание в живота. Ако се озоват в хармонична среда, започват да се чувстват толкова добре, че става извънредно трудно да ги мотивираш да тръгнат по пътя на търсещия. Мотивацията и устремът към търсене на скрити отговори и установяване на причинно-следствената връзка често се дължат на сериозна дисхармония в хороскопа, каквото усещане внасят четириъгълните конфигурации.
Триъгълниците не се стремят към промяна на статуквото.

Симетрията предполага най-малкото два еднакво очевидни или неочевидни изхода или начина на действие според съществуващата ситуация. Вътрешната симетрия ни дава правото на избор. В случая с конфигурацията бисекстил, състояща се от един тригон и два секстила, която в основата си също е триъгълна, тригонът дефинира проблема, а двата секстила го конкретизират и предлагат творческо решение. Симетрията на триъгълните конфигурации ни изправя пред необходимостта от предприемане на решителни действия с оглед елиминиране на проблема  (поради тяхната енергоемкост), но и алтернативните пътища са различни – най-малкото два.

Несиметричността на тази фигура  фактически елиминира проблема, изискващ компенсаторна дейност, и предполага няколко напълно различни алтернативни изхода от съществуващата ситуация, но те са до такава степен различни, че много трудно биват забелязани и осъзнати по едно и също време.
Несиметричността относно центъра сама по себе си е стимул, който предполага сравнително краткотрайна активност. По-малката дължина на аспекта предполага по-кратка продължителност на действието, но за сметка на това то е по-импулсивно.
Несиметричността относно центъра на космограмата дава енергийно неуравновесено състояние, пропуска енергийни потоци, и роденият с такъв триъгълник в картата се поставя в условия, които го принуждават да прояви потенциала и способностите, присъщи на тригона. Това може да бъде свързано с  известна доза вътрешно безпокойство, дори недоволство, чувство на неудовлетвореност, а също така да предизвика порой от събития, които ще го накарат да въплъти идеите в реалността.
Несиметричността относно центъра на космограмата предполага известно разместване на  енергийните потоци. Роденият може да бъде провокиран, направляван, изкушаван или стимулиран от някой или нещо, при това не особено натрапчиво, на затова пък постоянно. Роденият сякаш бива въвлечен в ситуации, които се възприемат като “знак свише”, което се вижда и в наименованията на някои конфигурации с триъгълна структура -  Пръст на Съдбата (Йод), Бумеранг. Този “знак” може да се възприема от родения хармонично, ако в основата на конфигурацията са консонансни /плавни/ аспекти; напрегнато, ако аспектите са с дисхармонична природа; или по особено интересен, нестандартен начин, ако в основата на конфигурацията са творчески аспекти. Планетата-апекс, стояща в основата, е най-проявена и определя външната манифестация на проблематиката на конфигурацията. В основата на конфигурацията “бумеранг” е йодът, само че апексът се свързва чрез опозиция с допълващия го срещуположен полюс, и тази опозиторна двойка стои в основата на конфигурацията. Тук за разлика от йода, където цялото напрежение се акумулира в апекса на конфигурацията, енергията се движи двупосочно по линията на опозицията, която внася повече стабилност и стремеж към уравновесяване на полюсите.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Re: За аспектите
« Отговор #13 -: Септември 09, 2008, 01:55:01 pm »
Пръст на Съдбата (Апекс, Finger des Gotes – FG)

Фигурата представлява триъгълник от два аспекта 150 градуса и един секстил. Острият връх на триъгълника сочи планетата, която дава характеристиката, темата на фигурата – това е посоката и целта на  въздействието й. Планетите, които сключват секстила, се наричат базисни. Когато са бавни и тежки (Сатурн, Юпитер, Нептун), те дават изключително голяма енергия за задвижване на фигурата. Точката в средата на секстила в тази фигура е особено чувствителна: при транзит върху нея апексът се задейства.
При аспектите квадрат и опозиция енергията е много силна - например във фигурата Голям космически кръст (представлява квадрат  с кръстосани опозиции). Квадратът означава действие. Действието е начин за излизане от ситуацията. Опозицията  изисква човекът да вземе решение, да избере едната от двете възможни посоки на аспекта.
Тригонът също е аспект, който дава много енергия.
В Пръста на Съдбата няма толкова много енергия. Секстилът означава мисловност (осмисляне), а 150 градуса дават повторяемост на събитията, която в края на крайщата те заставя да ги осъзнаеш. При тази фигура има подготвителен период, в който човек узрява. И когато мине транзит, който да оживи апекса, човекът прави “завой” в живота си. Планетите, които наистина задвижват Апекса, са Сатурн и Плутон – при транзит те отключват задачата на фигурата и става обрат в живота на човека. Независимо, дали транзитът минава през върха или през средната точка (която е в опозиция спрямо върха).
Без да има Апекс в рожденната карта, всеки от секстилите може да изиграе ролята на база за образуване на фигурата при транзити.
Фигурата определено е кармична.

Пръст на съдбата - човекът се превъзпитава, пренастройва, обучава в тази област, където е Апекса, а след това оказва влияние върху другите чрез новопридобитите знания. Човекът идва силно недоволен по съответната тема на Апекса и след като той се отключи – получава възможност да променя и подобрява условията по темата. Задачата е свързана с обществото и има социален характер.

/Автор:Майа Тодорова/

« Отговор #14 -: Февруари 08, 2009, 03:17:28 pm »
Темите са поучителни и са като азбука за всеки решил да се занимава с астрология .
избутвам ги нагоре ,защото в последно време забелязвам ,че не се чете.

« Отговор #15 -: Февруари 08, 2009, 10:29:03 pm »
Темите са страхотни разбира се и изключително полезни особено за такива като мене,където все още са на Вие с астрологията, но знаете ли какво ми се иска ,да има повече конкретни примери към теорията.(Както по-нагоре Лилие е дала за пример жената със стелиум в Лъв).На мен  ми е трудно да си представя как ще действа един йод например на една луна в Близнаци в квинконси с Венера в Скорпион и Меркурий в Козирог в  една реална карта.Какво например усеща този човек, как се чувства, как реагира? Например аз имам тао квадрат в натала си  и от толкова взиране в него, чукане по главата и самоизследване мисля(ама само си мисля),че ще ми е по-лесно да разбера една тао квадратура и в чужда карта,ама с йода например ,не мога да вдена.Поздрави ! :) :)
Слънце Близнаци,Луна Телец,Асц Дева,Венера и Марс в Рак

« Отговор #16 -: Февруари 09, 2009, 01:08:27 am »
Браво!Такива теми наистина трябва да са "избутани" на челно място във форумата,защото такива като мен които правят първи стъпки в тази наука,да могат да се ориентират по-лесно ;D.Аз доста се лутам докато намеря нужната ми информация и кога успявам,кога не  ::).Имам един въпрос относно аспектите и по-точно относно паралел и контрапаралел.Бодът ми очите в натала ми и не мога да ги пренебрегна.Може ли да ми разясните,какво е значението им,как да се тълкуват.Който знае не6то по въпроса нека да го сподели :).Благодаря!
Слънце в Телец,АС в Дева,Луна в Риби,МС в Близнаци,ИС в Стрелец

*

Nebesna

« Отговор #17 -: Февруари 09, 2009, 01:15:16 am »
Паралелите и контрапаралелите са аспекти по деклинация. А деклинацията е отстоянието от небесния екватор (може да бъде между минус и плюс 90 градуса). Когато двете небесни тела имат една и съща деклинация (иначе казано, все едно са на една и съща географска ширина), те са в паралел и той се проявява като съвпад. Ако телата са примерно на 10 градуса отклонение от небесния екватор и двете са в една и съща полусфера, те са в паралел. Контрапаралельт е подобен на паралела, само че при него посоката на залягането е различна, едната планета е на юг, другата на север. Действа като опозиция. И двата аспекта са много слаби - след мажорните и минорните.
« Последна редакция: Февруари 09, 2009, 01:20:57 am от Nebesna »

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #18 -: Февруари 09, 2009, 01:33:15 pm »
И само да допълня-за силата им определено е по-слаба(ама не чак невидима,защото имам паралел на Слънце/Нептун и дори всичко що в картата ми е анти Нептуново-Дева,Козирог,Близнаци,Водолей, тоя аспект има силно проявление в живота ми),като паралела се отнася към някаква дейност,а контрапаралела по принципа на опозицията-към някакво осъзнаване.  ;)

« Отговор #19 -: Февруари 09, 2009, 04:55:02 pm »
Много ви Благодаря :-*!Значи,доколкото съм разбрала,те придават по-скоро нюанс,който е дори по-слаб и от минорните аспекти.И с такива аспекти,може по-скоро да се доукраси картинката,за да има по-завършен вид.Като аспект сам по себе си,не заслужава много внимание,но като част от цялото заслужава такова.Сега разбирам защо не можах да намеря инфо за тези аспекти.Просто не са от първостепенно значение. ::)

Поздрави ;D!!!
Слънце в Телец,АС в Дева,Луна в Риби,МС в Близнаци,ИС в Стрелец