Здравей,
Практикувала съм преди време редовно, сега само от време на време т.н. трасцедентална медитация (с концентрация върху мантра). Трае 20 мин. и после много важно - излизане 2 мин. !!!
За описаните от тебе усещания:
-трептене на очите, по някога твърде силно, като ток - това, ако съм го изпитвала, е било рядко и слабо, но моя приятелка е споделяла че го е изпитвала по-изразено, вероятно като тебе.
-изтръпване на пръстите и ръцете - това боцкането е много важна и съществена индикация че си влязла в медитация правилно, т.е. всичко е наред с това усещане.
-виене на свят - това ако ми се е случвало бих го описала по-скоро като усещане, че главата ми става като шамандура, някак си се рее по вълните на нещо си...
-и изведнъж главата ми се отпуска твърде много - да, понякога ми клюмва напред.
-и тялото ми започва да се люлее, точно като листо на вятър-приятно е! - това не съм го усещала, но съм усещала, че всъщност загубвам усещане за тялото си - сякаш нямам такова... а това, че ти е приятно е също добра индикация, че правиш нещата както трябва.
Но - много важно за успешната медитация е излизането - поне две минути бааааааааааааааааавно проглеждане и разшавване, иначе излезеш ли рязко (или по време на самата медитация ако някой те стресне) - може да те заболи глава, да се вкиснеш, т.е. обратни на очакваните ефекти.
Успех и доброто да е с теб!
:rolleyes: