Здравей Гост

Медитиране--търся малко помощ!

• 14 Отговора
  • 7722 Прегледи
*

loraa

• 12
« -: Юни 22, 2007, 03:09:32 pm »
Здравейте, прегледах форума, но не намерих отговор на въпросите си и реших да пусна нова тема :)

Значи от една седмица започнах най-накрая опити за медитиране. Третия път се получи много добре, но от тогава май се поизплаших и вече не става почти нищо.  :(  Искам да попитам какви точно са симптомите на самото унасяне, защото за това почти нищо не пише в книгите. Аз усещам това:
-трептене на очите, по някога твърде силно, като ток
-изтръпване на пръстите и ръцете
-виене на свят
-и изведнъж главата ми се отпуска твърде много
-и тялото ми започва да се люлее, точно като листо на вятър-приятно е! :rolleyes:

Всичко това нормални явления ли са и означават ли, че се справям добре?
Моля ви, разкажете ми какво точно трябва да правя в тази фаза, за да продължа нататък!

Благодаря! :)

*

лилид

« Отговор #1 -: Юни 22, 2007, 04:34:37 pm »
Здравей,
Практикувала съм преди време редовно, сега само от време на време т.н. трасцедентална медитация (с концентрация върху мантра). Трае 20 мин. и после много важно - излизане 2 мин. !!!
За описаните от тебе усещания:
-трептене на очите, по някога твърде силно, като ток - това, ако съм го изпитвала, е било рядко и слабо, но моя приятелка е споделяла че го е изпитвала по-изразено, вероятно като тебе.
-изтръпване на пръстите и ръцете - това боцкането е много важна и съществена индикация че си влязла в медитация правилно, т.е. всичко е наред с това усещане.
-виене на свят - това ако ми се е случвало бих го описала по-скоро като усещане, че главата ми става като шамандура, някак си се рее по вълните на нещо си...
-и изведнъж главата ми се отпуска твърде много - да, понякога ми клюмва напред.
-и тялото ми започва да се люлее, точно като листо на вятър-приятно е! - това не съм го усещала, но съм усещала, че всъщност загубвам усещане за тялото си - сякаш нямам такова... а това, че ти е приятно е също добра индикация, че правиш нещата както трябва.

Но - много важно за успешната медитация е излизането - поне две минути бааааааааааааааааавно проглеждане и разшавване, иначе излезеш ли рязко (или по време на самата медитация ако някой те стресне) - може да те заболи глава, да се вкиснеш, т.е. обратни на очакваните ефекти.

Успех и доброто да е с теб!
 :rolleyes:

*

loraa

• 12
« Отговор #2 -: Юни 22, 2007, 07:40:02 pm »
Мнооого мерси за отговора ти! Наистина ми е от полза :)

Това с очите е много странно, понякога имам чувството, че нарочно и съзнателно го правя, но не е така всъщност, поне в повечето случаи...

Ще използвам темата да споделя нещо ново, което открих днес: за първи път изведнъж както бях със затворени очи взе да става много светло....приятно чувство! Нормално ли е и това?

И още нещо: затопляне отвъртре... :o  :)

*

лилид

« Отговор #3 -: Юни 26, 2007, 02:09:49 pm »
Цитат
както бях със затворени очи взе да става много светло....приятно чувство! Нормално ли е и това?

И още нещо: затопляне отвъртре... :o  :) [/color][/b]
Здравей, не съм сигурна за такива точно отчетливо усетени усещания да съм имала (май съм много по-слаба в умението по медитиране от тебе :lol: ), но моята приятелка ми е казвала, че в някакъв момент започва вътрешно да вижда прекрасни цветове и че й е много приятно... Струва ми се и при тебе нещата са добре  :rolleyes:
Особено ако медитираш редовно и се наблюдаваш - може би ще забележиш как ставаш в себе си по-спокойна и с хората търпелива и "бяла и добра", при мене имаше такъв ефект :D  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Юни 27, 2007, 07:29:02 pm »
Цитат
моята приятелка ми е казвала, че в някакъв момент започва вътрешно да вижда прекрасни цветове и че й е много приятно...
Досега не съм имала успешни преднамерени опити за медитация, все не успявам да се концентрирам или изцяло да се дистанцирам от мисли, спомени, емоции... Но в началото, буквално в продължение на броени секунди преди поредният ми опит да се осуети, се появяват странни мозайки от невероятно красиви, преливащи и пулсиращи цветове. И сякаш нещо те отнася някъде надалеч и нагоре, но това блаженно състояние не успява да се задържи и бързо се връщаш към реалността и в стаята, в която си  :huh:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Юни 27, 2007, 07:31:43 pm »
Цитат
за първи път изведнъж както бях със затворени очи взе да става много светло....приятно чувство!
Все едно, че започваш да гледаш и да виждаш със затворени очи, нали? Светлината понякога е заслепяваща...  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

loraa

• 12
« Отговор #6 -: Юни 30, 2007, 10:50:33 am »
Цитат
Цитат
за първи път изведнъж както бях със затворени очи взе да става много светло....приятно чувство!
Все едно, че започваш да гледаш и да виждаш със затворени очи, нали? Светлината понякога е заслепяваща...
да, нещо такова :rolleyes:

само че и при мен е много моментно. Точно това ми е проблемът, че като че ли аз самата незнам как да реагирам и какво да направя, зада го задържа. :angry:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Юни 30, 2007, 01:57:33 pm »
Вероятно и на двете ни липсва концентрация.
Никога не спирам да мисля за много и различни неща, затова досегашните ми опити за медитация не са завършвали с успех.
Ако те интересува, виж тук едно упражнение за повишаване силата на концентрацията  :)  
« Последна редакция: Юни 30, 2007, 02:00:12 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

loraa

• 12
« Отговор #8 -: Юли 01, 2007, 11:43:22 am »
Блатодаря ти.... :)
При теб работят ли такива упражнения? Аз лично залагам на това да не тормозя много мозъка си, реших, че всичко трябва да става от само себе си, концентрацията е много сложно нещо и може би само с времето и умереността може да се постигне. Иначе аз се опитвам да си се представя отстрани, докато медитирам, след това се пренасям на различни места, ито харесвам. Например на плажа, на висока скала, на зелена полянка и т.н. Това също е има ефект и значително по-лесно, поне при мен. Също така се концентрирам върху дишането. Незнам защо, но е много успокоянащо и приятно! :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Юли 01, 2007, 01:17:54 pm »
Цитат
При теб работят ли такива упражнения? Аз лично залагам на това да не тормозя много мозъка си, реших, че всичко трябва да става от само себе си, концентрацията е много сложно нещо и може би само с времето и умереността може да се постигне.
Досега не съм пробвала да го приложа на практика, защото силата на мисълта може да бъде мощно оръжие. И все още, на този етап, не съм сигурна дали няма да се изкуша да пожелая това, за което впоследствие да съжалявам...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

loraa

• 12
« Отговор #10 -: Юли 01, 2007, 06:53:15 pm »
Цитат
Цитат
При теб работят ли такива упражнения? Аз лично залагам на това да не тормозя много мозъка си, реших, че всичко трябва да става от само себе си, концентрацията е много сложно нещо и може би само с времето и умереността може да се постигне.
Досега не съм пробвала да го приложа на практика, защото силата на мисълта може да бъде мощно оръжие. И все още, на този етап, не съм сигурна дали няма да се изкуша да пожелая това, за което впоследствие да съжалявам...
:huh:
какво имаш пред вид?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Юли 01, 2007, 08:34:27 pm »
Цитат
силата на мисълта може да бъде мощно оръжие
Това имах предвид.
Постигнеш ли максимална концентрация, си овладяваш мисълта и от теб зависи къде ще я насочиш и какво ще сътвориш...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

loraa

• 12
« Отговор #12 -: Юли 02, 2007, 01:08:05 pm »
Цитат
Цитат
силата на мисълта може да бъде мощно оръжие
Това имах предвид.
Постигнеш ли максимална концентрация, си овладяваш мисълта и от теб зависи къде ще я насочиш и какво ще сътвориш...
Ами аз точно това искам да постигна, но за тази цел са нужни години, може би цял живот, така че няма от какво да се плашиш! :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Юли 02, 2007, 01:15:20 pm »
О, нямам време да се плаша от мислите на другите. На този етап единственото, което би ме притеснило, са моите собствени мисли  :rolleyes:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Юли 16, 2007, 01:30:43 pm »
Тук намерих доста интересни неща  :)