Мнението си по въпроса за слабата активност вече казах.
Разбирам, че за интереса на потребителите допринасят дискусиите по актуални теми. Но считам, че всеки от пишещите тук е достатъчно зрял и отговорен човек, за да може сам да прояви елементарна инициатива. А не да чакат всички да им се сервират теми наготово. С което, разбира се, по никакъв начин не бих искала да обидя никой от редовно пишещите тук. Нямам нито физическата възможност, нито достатъчно свободно време да бълвам непрекъснато все нови и нови статии. За да се мятат те после из целия нет без дори да се спомене откъде са "взети". Не че това е причината за сегашното status quo. А и Музата напоследък нещо ме изостави сякаш
Пак ще повторя, необходимото условие да се поддържа клубът "жив" е личната инициатива на посещаващите го, а не само на хората, стоящи в основата на създаването му. Това е мнооого важно условие, което незнайно защо се пренебрегва и всеки очаква нещо от другия.
Нямам нищо против да обсъждаме и личните си хороскопи в рамките на това, което публичността позволява. Нито съм човекът, който взема решения относно това какъв да бъде този клуб. Но все пак не ми се ще форумът да се превърне в бабешка седянка, където всеки непрекъснато занимава другите със своя личен хороскоп. Такива астробърборилни, както се изрази един астролог, могат да се намерят и на друго място в нета
От друга страна на дневен ред идва въпросът за съотношението на чисто теоретичните и с практическа насоченост дискусии в астрологичен форум като този. Прекрасно разбирам, че с една "гола" теория астролог не се става. Примери за такива "астролози" в нета и по форумите има достатъчно
Но, ще ми се пак да го кажа, участието в астрологичен форум не те прави астролог. Да, форумите са необходими за обмен на опит и впечатления, споделяне на полезна информация. Но се предполага, че преди да "проходи" в някой форум, всеки от нас е усвоил поне необходимия минимум знания, изградил е основи. А тук, във форума, вече си "ошлайфваме" уменията, утвърждаваме наученото. Форумът може да бъде и много полезен "коректив", защото предоставя широко поле за дискусии и обратна връзка.
И това, което силно го отличава от други такива, е че пишещите в него, макар и да са малко на брой, са достатъчно съзнателни и будни хора, което прави авторитарната намеса на модератори и администратори напълно излишна, защото в клуба съществуват неписани правила на комуникация и всеки сам преценява какъв "тон" ще държи в дискусиите с другарчетата
Това, което много ме радва, е че в това отношение този форум няма аналог. Всеки новодошъл преценява дали и доколко се вписва и може да се интегрира в атмосферата на този клуб, което определя решението му дали да остане да пише, или само да чете, или да си тръгне.
На желаещите да дадат нов тласък на клуба предлагам да проявят повече ентусиазъм и сами да преценяват какви теми и актуални въпроси могат да бъдат обсъждани. Ако някоя тема не се намира в архивите на клуба или трябва да бъде доразвита, разгледана под друг ъгъл, всеки може да се чувства най-учтиво поканен да положи началото на дискусията.
Заповядайте