Въпросът ми бе какво е качеството на хороскопите на тези астролози, които НЕ успяват да вложат цялостното си лично време, а трябва да го разпределят едновременно с другите си задължения и месторабота, т.е. астролози неопределили Астрологията като професия, а по-скоро като допълнителна страна в техният живот?Макар, че има и опция при която един непрофесионален астролог може да напише за 3 часа, по-стойностно лично творчество, отколкото друг имащ се за такъв.
Изобщо не подлежи на обсъждане или коментиране псевсдоастролозите, защото един уважаващ себе си астролог никога не би си позволил да заблуждава, най-малкото пък от морална гледна точка, с цел финансова облага,дадена личност, особено когато говорим за такава финна материя като астрологията и човешките съдби.
По-принцип не би трябвало да изказвам мнение по тема, с която не съм напълно запозната, защото първо не съм правила проучване, нито пък имам досег с професионални астролози, познавям такива личности,ДА, но от критериите на един , двама, относно фиксирането цената на астрологична услуга не мога да правя генерални заключения.
Мисля си,че за определянето й влияят многокомплексни фактори, но критерия за мен, който остава базисен е, че хороскопа е продукт на интелектуален труд и по-този начин, говоря само за случаите когато човек с много високо съзнание, интелект и отговорност стои зад изготвянето им , може да си позволи да защити продукта си с висока цена, независимо от пазарните условия.При формирането на цената, не би трябвало да влияят търсенето и предлагането, а само качеството, обаче всичко е субективно спрямо реалната самооценка на всеки работещ с материята Астрология. Изключвам в това число случаите на спекулации и изкуствено завишаване, с цел дигане на реномето. При наличие на самосъзнание и съвест се предполага, че подхода към всеки клиент ще бъде различен, т.е. ако той има пред себе си клиент с по-нисък социален и финансов статус, естествено той може да си позволи да приложи по-ниска такса, но какво правим в случаите когато клиента е с голям бюджет и психологията му е „По-скъпото е по-качествено”? В случая астрологът трябва да бъде прагматичен, етичен и обективен спрямо качеството на това което предлага и на това, което може да му се предложи като финансово отплащане за услугата. Тук, говорим за плаващи цени,но някои сигурно са избрали фиксираните цени, като финансов подход, въпрос на лична преценка пак. Повечето хора изхождат от фактора ЦЕНА, т.е. за тях тя говори за качеството, но обективно ли астролога оценя личностната си интерпретация?
Цитирам Lillie
:„Качеството на консултациите се определя и от очакванията на потърсилия консултация”.
„С пари можеш да купиш хороскоп, можеш да купиш консултация и прогноза, но това не променя нещата. Защото изходът, крайният резултат зависи от самия теб, а не от астролога. С пари, дори с много пари не можеш в крайна сметка да си промениш даденостите в хороскопа - нито ще купиш здраве, нито щастие, нито любов... Можеш да промениш само и единствено отношението си към това, което се случва”
Да права си,клиента,трябва да бъде наясно,че хороскопа изготвен от астролога ще му даде насока, но не и решаване на проблемите, ако той самостоятелно не вложи енергия в задвижването на механизма на планетите в негова полза. За съжаление не живеем в Епохата на Исус Христос, всичко си има своята цена, което НЕ ни прави по-малко човечни. Ние винаги можем да преценим спрямо личността пред нас, дали подарим по-голяма част от труда си, за сметка на това да зарадваме някой, който ще оцени труда ни. Няма никаква гаранция, докато нямаме контакт с творчестовото на астролога ,кой е по-стойностно, това за 35 лв и това за 500 лв., защото не са малко случаите и на некачествени скъпи интерпретации на хороскопи. Не може и да се предлага стойностен продукт на евтина цена, това е все едно да хвърлиш хубавите ябълки на свинете!
Факторите определящи формирането на цената са субективни и комплексни!