Кои са конфигурациите,които сочат математическа насоченост.Кои аспекти в картата дават математически способности?
За сигнификаторите на афинитета към математиката и точните науки трябва да потърся в нета, преди известно време някъде четох такава статийка.
От личен опит мога да споделя, че сигнификаторите, сочещи такива заложби, могат да бъдат различни, а и много зависи една такава даденост какво приложение намира.
Израснала съм в семейство математици, дядо ми и баба по майчина линия са университетски преподаватели. От трите им деца единствено майка ми няма никакви математически заложби и, естествено, и аз
Леля ми и вуйчо ми също са с добри математически способности, и двамата са с инженерно образование и цял живот са работили по тази специалност.
Сега ще изброя констелациите от наталните им карти:
Дядо - университетски преподавател по висша математика, завеждащ катедра /има издадени книги/: Слънце в Овен, Меркурий в Риби в широк съвпад с Уран, Меркурий в тригон с Луна, Марс в квадрат с Уран, Меркурий в опозиция със Сатурн /в началото на Везни/. Имаше и инженерни способности и научен начин на мислене, с дух на първооткривател. Имаше изяви в сферата на популярната в онези времена кибернетика, а също в сферата на физиката.
Баба - университетски преподавател /асистентка/ и впоследствие преподава математика в училище: Слънце в Лъв, Меркурий в Рак, Меркурий в широк съвпад с Плутон, Меркурий в тригон със Сатурн, Марс и Венера в Дева,
Марс в квадрат със Сатурн.
Леля - математически способности, инженер /изчислителна техника/: Слънце в Лъв, съвпад Меркурий/Юпитер/Уран в Рак (в 12 дом) в квадрат към Нептун, Марс в квинконкс с Уран и тригон с Плутон, Луна и Венера в Дева.
Вуйчо - математически способности, инженер /електроника/: Слънце в Рак (точна опозиция с Луна), Меркурий в Лъв в съвпад с Уран, Меркурий/Уран в квадрат с Юпитер, Марс в съвпад с Плутон (Лъв/Дева) в тригон към Сатурн (в Козирог).
При баба ми, леля ми и вуйчо има повтаряща се позиция на Венера в Дева.
При дядо ми, майка ми и мен - Венера в Овен.
Майка ми е с Меркурий във Водолей в 1 дом, но няма изразени математически способности, нито способности в сферата на по-сериозните науки.
Дотук забелязвам, че при изразени математически способности често е налице връзка между Меркурий и Сатурн, а ако са съчетани и с инженерни - Меркурий/Уран. Луна в аспект с Меркурий също прави ума деен и бърз, Марс в аспект с Уран се среща в картите на хора с инженерни, технически способности или показва, че някой в семейството някога е имал такива.
Интересното е, че в нашето семейство нито един от внуците (четирима сме) не е наследил математически и инженерни способности.