Здравей Гост

Въпрос за Луна

• 25 Отговора
  • 6485 Прегледи
Въпрос за Луна
« -: Април 21, 2008, 11:17:31 am »
Здравейте!
Според индийската астрология Луната ми попада в 8 дом в рак, а според западната е в 9 дом в лъв. Предполагам, че за вс това си има астрологично обяснение, но аз си оставам една и съща и как да възприемам Луната си?

:unsure:  

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #1 -: Април 21, 2008, 11:37:11 am »
По отношение на интерпретацията на планета в знак и планета в дом (а също и аспектите) между индийска и западна астрология има принципни различия. Индийската астрология не търси обяснение и не дава отговор на въпроса как възприемаш планетите си, а само показва как те ти влияят. Сигурно ще те разочаровам, но в Джьотиш няма психология. Във ведическата астрология планетите са олицетворение на божествените сили.

Възприятията ни имат психологически контекст и с това се занимава модерната астро(психо)логия:
възприятие --> нагласа --> съзнание -->
осъзнаване на дадено влияние --> оценка ("харесвам/не харесвам", "добро/лошо", благоприятно/неблагоприятно" и т.н.).
« Последна редакция: Април 21, 2008, 11:40:12 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Въпрос за Луна
« Отговор #2 -: Април 21, 2008, 11:47:40 am »
Цитат
По отношение на интерпретацията на планета в знак и планета в дом (а също и аспектите) между индийска и западна астрология има принципни различия. Индийската астрология не търси обяснение и не дава отговор на въпроса как възприемаш планетите си, а само показва как те ти влияят. Сигурно ще те разочаровам, но в Джьотиш няма психология.

... не съм задала въпроса си правилно...
Добре, Луна в лъв и Луна в рак влияят различно - различни честоти на влияние усещаш, ако мога така да се изразя.
Не очаквам да ми изясните различията между двете системи (макар да ми е интересно), въпросът ми по-скоро е ... къде е общото може би, защото става за една Луна и един и същ човек.

Благодаря

Въпрос за Луна
« Отговор #3 -: Април 21, 2008, 11:48:54 am »
да а пък и сравнението на различните астрологични системи е малко като да се сравняват различните начини на изказ - знаци, азбуки.. казва се общо взето едно и също, но по различен начин, и стигайки до мнението на Лили, може да се каже, че понякога превода е много опасен, подобно на опасния превод на идиомите...

Въпрос за Луна
« Отговор #4 -: Април 21, 2008, 11:59:34 am »
Цитат
да а пък и сравнението на различните астрологични системи е малко като да се сравняват различните начини на изказ - знаци, азбуки..
Въпросът ми е конкретен - моята Луна. Не правя сравнение на двете астрологични системи.  

Въпрос за Луна
« Отговор #5 -: Април 21, 2008, 12:16:52 pm »
Цитат
Цитат
да а пък и сравнението на различните астрологични системи е малко като да се сравняват различните начини на изказ - знаци, азбуки..
Въпросът ми е конкретен - моята Луна. Не правя сравнение на двете астрологични системи.

е да де, дали моето име ще се пише така на латинкси или кирилица :)

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #6 -: Април 21, 2008, 12:17:38 pm »
Цитат
... не съм задала въпроса си правилно...
Добре, Луна в лъв и Луна в рак влияят различно - различни честоти на влияние усещаш, ако мога така да се изразя.

Първо, може би ще е добре да изясним какво символизира Луната в индийската астрология. В западната, както се знае, влиянието й силно си психологизира.
Индийците придават на Луната по-голямо значение от Слънцето.
Луната символизира ума на човека, но не чистия интелект (Меркурий), а същността, ядрото - тъй наречения "innocent mind". Меркурий е логическият интелект, докато Луната е нашето съзнание - за това кои сме, какви сме...
Слънцето във ведическата астрология символизира духа ("атма") на човека, определя неговата жизненост, виталност.
Влиянието на Луната при индийците се определя според това в коя накашатра и навамша пада се намира, в кой дом е разположена и кой дом управлява (по същия начин се преценява влиянието и на останалите планети). В индийската астрология е важно наличието на аспект (и характерът на аспектиращата планета), а не видът аспект. Няма "добри" и "лоши" аспекти  :)

Позицията на Луната в 8 дом в индийската карта не е от най-добрите, но пък за сметка на това съществуват хиляда възможности, които могат да тушират  неблагоприятното й влияние в този дом, каквито например са "йогите".
Бръмбърче, 8 дом в джьотиш се свързва и с дълголетието. Щом Луна е в Рак/8 дом, лагна е в Стрелец. Виж позицията на Юпитер - дали има някакви достойнства, дали хвърля аспект към Слънцето, Луната...

« Последна редакция: Април 24, 2008, 06:02:18 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Въпрос за Луна
« Отговор #7 -: Април 21, 2008, 01:17:18 pm »
Цитат
Цитат
Цитат

е да де, дали моето име ще се пише така на латинкси или кирилица :)
Разликата между влияние на Луна в лъв и Луна в рак, мисля че е съществена, а не просто начин на "изписване".
Ако е ясно нещо, което на мен не ми е, светенете ме.  Нали затова питах  :)

Въпрос за Луна
« Отговор #8 -: Април 21, 2008, 01:37:48 pm »
Цитат
Позицията на Луната в 8 дом в индийската карта не е от най-добрите, но пък за сметка на това съществуват хиляда възможности, които могат да тушират  неблагоприятното й влияние в този дом, каквито например са "йогите".
Бръмбърче, 8 дом в джьотиш се свързва и с дълголетието. Щом Луна е в Рак/8 дом, лагна е в Стрелец. Виж позицията на Юпитер - дали има някакви достойнства, дали хвърля аспект към Слънцето, Луната...
Благодаря, Лили

Лагна - асцендент, нали? Не, асц ми е скорпион и в двата хороскопа. А Марс (и в двата типа хороскоп) е в 8 дом в рак.

Въпреки че тази "материя" ми е доста интересна, въпросът ми към вас беше конкретно провокиран от положението на Луната ми според инд. хороскоп -  когато видях, че е в рак . Характеристиките на знаците предполагам, че важат и за двата типа хороскоп, затова и се обърквам. Рак или лъв?

Цитат
Влиянието на Луната при индийците се определя според това в коя накашатра и навамша се намира, в кой дом е разположена и кой дом управлява
Т.е. тези положения са по-определящи, отколкото знакът, в който се намира?
И това което индийците виждат в една Луна в рак в 8-ми е възможно да е същата Луна, която западната астрология вижда в Луна в лъв 9-ти?....
Просто... гледат от различни ъгли - нещо като "чашата наполовина пълна ли е или наполовина празна"... Оттук ли идва разминаването?

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #9 -: Април 21, 2008, 01:51:56 pm »
Цитат
Лагна - асцендент, нали? Не, асц ми е скорпион и в двата хороскопа. А Марс (и в двата типа хороскоп) е в 8 дом в рак.

Хм, при Луна в 8 дом в Рак в индийската карта просто няма начин лагна да е в Скорпион. Наталната карта се построява по равнознакова система.
Ако Асцендентът ти попада в последните 6 градуса на знака Скорпион, нормално е и в индийската карта лагна да е в същия знак  :)
В случай, ако е така, бих предположила, че Луната - щом е в Рак - се намира в 9 дом, а не в осми. При лагна в Скорпион Луна в Близнаци ще е в 8 дом.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #10 -: Април 21, 2008, 01:54:01 pm »
Цитат
Разликата между влияние на Луна в лъв и Луна в рак, мисля че е съществена, а не просто начин на "изписване".

Не само съществена, а направо огромна, бих казала... доколкото познавам лъвски Луни  :P  :rolleyes:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Въпрос за Луна
« Отговор #11 -: Април 21, 2008, 02:04:33 pm »
Цитат
Ако Асцендентът ти попада в последните 6 градуса на знака Скорпион, нормално е и в индийската карта лагна да е в същия знак  :)
В случай, ако е така, бих предположила, че Луната - щом е в Рак - се намира в 9 дом, а не в осми.
Имаш право, запомнила съм грешно домовете - Луната е в 9-ти, но е в рак   :unsure:  

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #12 -: Април 21, 2008, 02:25:12 pm »
Цитат

Т.е. тези положения са по-определящи, отколкото знакът, в който се намира?

И това което индийците виждат в една Луна в рак в 8-ми е възможно да е същата Луна, която западната астрология вижда в Луна в лъв 9-ти?....

Всъщност, ако правилно разбирам, влиянието на знака се "оцветява" от накашатрата, в която попада. Индийците използват не тропически, а сидерален зодиак, в който за символична референтна точка се приемат позициите на по-важните неподвижни звезди.
Накашатрите или т.нар. лунни стоянки представляват делене на Зодиака на равни отрязъци по 13*20. Най-важната накашатра е "янманакашатра", т.е. накашатрата, в която се намира Луната в мига на раждане.
Всяка накашатра се разделя на 4 подсектора, наречени "пади", които донякъде могат да се приемат за аналог на използваните в западната астрология "дуоди". Но принципът при разглеждането им е по-различен.
Например, зодиакалният знак Овен е разделен на три сектора - Ашвини, Бхарани и Критика (последната "прихваща" и първите 10 градуса на знака Телец). Четирите пади, които съдържа, също попадат под знака на Овен, управителят на тази накашатра е Кету (не е Марс, както веднага би предположил западен астролог).
*за накашатрите можеш да прочетеш тук.

А дали "виждането" на индийците за Луна в Рак в 8 дом съвпада с представата на западните им колеги за Луна в Лъв в 9 дом не мога да кажа. В основата на Джьотиш стои друг светоглед, друга философия. Знаците и домовете се разглеждат по друг начин, както и връзките (аспектите) между тях.
« Последна редакция: Април 24, 2008, 06:04:44 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #13 -: Април 21, 2008, 02:34:44 pm »
Цитат
Цитат
Ако Асцендентът ти попада в последните 6 градуса на знака Скорпион, нормално е и в индийската карта лагна да е в същия знак  :)
В случай, ако е така, бих предположила, че Луната - щом е в Рак - се намира в 9 дом, а не в осми.
Имаш право, запомнила съм грешно домовете - Луната е в 9-ти, но е в рак   :unsure:
О, разбира се, влиянието на така поставена Луна може доста да промени хороскопа и респ. съдбата на родения  :)
Девети дом е домът на "дхарма" и според индийските астролози това е най-щастливият дом в картата, а Луната при това се намира в собствен знак - в "мулатрикона", така че би трябвало влиянието й да е преобладаващо благоприятно, стига да не получава аспект от враждебна планета, планета-малефик (Марс, Сатурн, Раху или Кету) или планета-управител на "труден" дом. Също така индийците придават голямо значение на фазата на Луната - намаляваща или растяща. Растящата се счита за много по-благоприятна.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Въпрос за Луна
« Отговор #14 -: Април 21, 2008, 02:54:53 pm »
Цитат
Например, зодиакалният знак Овен е разделен на три сектора - Ашвини, Бхарани и Критика (последната "прихваща" и първите 10 градуса на знака Телец). Четирите пади, които съдържа, също попадат под знака на Овен, управителят на тази накашатра е Кету (не е Марс, както веднага би предположил западен астролог).

10х
Луната ми е в първите градуси на лъв, така че случаят може би е подобен.
Това което не ми е ясно е знаковото разминаване, защото знакът си е знак - лъвът-лъв и ракът-рак. Явно е сложно или поне аз в момента, не мога да го схвана.
 :)

Цитат
А дали "виждането" на индийците за Луна в Рак в 8 дом съвпада с представата на западните им колеги за Луна в Лъв в 9 дом не мога да кажа.
Да.
Аз се опитах да го изясня за себе си

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #15 -: Април 21, 2008, 03:07:49 pm »
Цитат
Това което не ми е ясно е знаковото разминаване, защото знакът си е знак - лъвът-лъв и ракът-рак.
Сложно е наистина.
А знаковото разминаване хич не е за подценяване  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Въпрос за Луна
« Отговор #16 -: Април 21, 2008, 03:38:23 pm »
Хм
Освен да кажа 2 на 1 за рак, друго не знам  :blink:
Излиза, че само последните градуси на знаците по западната астрология са действителни - т.е. остават в същия знак във всички карти.

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #17 -: Април 21, 2008, 03:50:58 pm »
Всъщност възприетият от нас астрологичен Зодиак представлява условно делене на еклиптиката. От астрономическа гледна точка обаче реалните съзвездия не се "застъпват" с астрологичните такива. Например, знакът Скорпион "съдържа" само 6,5 градуса вместо 30 /за сметка на Змиеносеца/, а съзвездието, известно като Дева, се простира на цели 44* еклиптична дължина.
А тук можеш да видиш как изглеждат реалните съзвездия in coeli  :)

« Последна редакция: Април 21, 2008, 04:10:29 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Въпрос за Луна
« Отговор #18 -: Април 21, 2008, 04:05:18 pm »
Цитат
Всъщност възприетият от нас астрологичен Зодиак представлява условно делене на еклиптиката.
Значи на запад го разделят условно по един начин, а на изток - по друг.  :unsure:
И основания има и за двете.
Голяма каша. Аз не намирам обяснение за себе си. Предполагам никой не би могъл да каже в кой знак е Луната ми наистина  :(
В смисъл - щом като са различни, двата метода не биха могли да бъдат сравнявани. Винаги е "според" единия или другия.

*

Lillie

• 30532
Въпрос за Луна
« Отговор #19 -: Април 21, 2008, 04:37:06 pm »
Цитат
Значи на запад го разделят условно по един начин, а на изток - по друг.  :unsure:
Съвсем се обърках...
Кашата е голяма, поне за това спор няма  :D

За наше улеснение, неко първо направим едно разграничение (вижда се и на картинката по-горе):

1. Реалните астрономически съзвездия се образуват от "скупчване" на звезди с различна звездна величина и респ. яркост.
По-ярките неподвижни звезди, например, са: Регул, Сириус, Алдебаран, Антарес, Спика, Белатрикс, Бетелгейзе и т.н.

2. Условно Зодиакът се разделя на 12 знака по 30 градуса всеки и Слънцето преминава през всеки от тях в проекция върху еклиптиката (дано се изразявам правилно). Началото на астрономическите сезони се определя от преминаването на Слънцето през кардиналните точки - пролетното и есенното равноденствие, зимното и лятното слънцестоене.

3. В индийската астрология съществува понятие "прецесия на равноденствията", т.е. след отчитане на прецесията (наклона на земната ос) кардиналните точки се изместват "назад" със средно 23-24 градуса (прецесията сега). По същия начин Слънцето - в проекция върху еклиптиката - преминава през дадено зодиакално съзвездие в рамките на определен времеви интервал, придружено с "изгряване" на някоя от неподвижните звезди, с които съвпадат кардиналните точки. Например, при древните египтяни има т.нар. Сотически цикъл - свързва се с неподвижната звезда Сириус (Сотис) и изгрева й.

Цитат
"Египтяните забелязали, че лятното слънцестояне настъпвало с първия предутринен изгрев на най-ярката звезда на небето – Сириус, Сотис, както я наричали те. Забелязали, че тези изгреви съвпадали с разливите на Нил, от което зависела реколтата от зърнени растения.
Египтяните определили продължителността на тропическата година по първата поява на Сириус и вместили в слънчевата година от 365 дена 12 месеца – всеки с по 30 дена. 5-те дена до 365 добавяли в края на годината и се чевствали като дни на раждането на боговете, произлезли от съюза на небето и земята – Нут и Хеба. Египтяните имат 3 годишни сезона, свързани със селскостопанската им дейност, всеки съдържащ 4 месеца – време на разлив на Нил, време на сеитба и събиране на реколтата.
Всеки месец се делял на 3 големи седмици по 10 дена и 6 малки седмици – по 5 дена.
Египетските жреци много добре знаели, че календарната им година от 365 дена се разминава с по-дългата тропическа година, но в продължение на няколко столетия не предприели реформа, за да не объркат празниците на боговете. Дори фараоните, възкачващи се на престола, давали клетва, че няма да променят календарната система. Това не пречело да се въвеждат ери, според властването на отделните фараони."

цитат от тук

Впоследствие поради наклона на земната ос, т.е. въпросната прецесия кардиналните точки на равноденствие и слънцестоене се изместват, като за ориентир, референтна точка се вземат други звезди. Така го разбирам, макар че колкото повече разсъждавам, толкова повече се обърквам. Дано не ви объркам и вас, тъй като не се отличавам с кой знае колко забележителни познания по астрономия...

« Последна редакция: Април 30, 2008, 03:13:23 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.