Здравей Гост

Western vs. Vedic astrology

• 66 Отговора
  • 15572 Прегледи
*

123

« -: Май 03, 2008, 11:01:06 am »
направих си наскоро прогнозен хороскоп по индийската астрология /имам предвид индийски сайт/, защо ли ми трябваше, ама както и да е, който влиза в рязко противоречие с прогнозния по западната астрология. Както може да се досетите индийския е доста по-категоричен без окраски и нюанси и без лирически отклонения и разяснения и доста по-черен. кратко точно и ясно, добре, че не попитах кога ще умра.... :D
Та, някой има ли опит да сподели...

*

123

« Отговор #1 -: Май 03, 2008, 11:26:39 am »
и доколко 15 минути разлика в часа на раждане, например, би могла да доведе до различна прогноза, различна като събития, а не просто изместване във времето на едно и също събитие

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Май 03, 2008, 12:26:52 pm »
Привет  :)
Отдавна не си минавала...

Не се чувствам достатъчно компетентна да правя сравнителен анализ между Ведическа и Западна астрология. За мен и двете са полезни, но приложими по различен начин, при различни обстоятелства и цели. Като човек, който едва започва да опознава възможностите на джьотиш, мога да кажа, че на пръв поглед тази астрология ми изглежда доста по-категорична от западната си посестрима (в нейния "модерен" вариант), макар че вероятно ако питаш  индиец или, още по-добре, индийски астролог, няма да се съгласи. Някои астролози смятат, че в предиктивната си част ведическата астрология дава по-точни резултати, но такива впечатления на база емпиричен опит все още не мога да споделя, тъй като съм доста далеч от прогнозите в джьотиш, липсва ми опит.
Но, доколкото знам, в индийската астрология, както и в западната, има техники за ректификация. Има възможност да се верифицира часът на раждане и да се направи сверка доколко е точен. Има и техники, които дават добър резултат при работа с карти на близнаци. Такава техника например са варгите и производните карти, които се построяват на този принцип.
Иначе съм много далеч от идеята и намерението да противопоставям едната астрология на друга. Тук дори не става въпрос за различни школи, а за две много различни философски основи и светоглед. Всяка от тях има и своите "плюсове", и своите "минуси".
Възможно е, както казваш, 15 минути разлика в часа на раждане да даде различна събитийна прогноза, ако използваш предиктивните техники на джьотиш, докато в западната, да речем, същото събитие по-скоро се 'измества' във времето. Една от предиктивните техники в индийската астрология, наред с транзитите, са дасите (а също и т.нар. антардаси), т.е. преведено на езика на западната астрология това са планетните периоди. Доколкото се сещам, такова понятие е въведено още в средновековната западна астрология, където на сходен принцип намират приложение тъй наречените фирдари.
*Ако си чела някои от интерпретациите на средновековните западни астролози, повечето от тях изглеждат не по-малко фаталистични. :)

В интерес на истината едно от първите неща, които изследва индийски астролог, е продължителността на живота. Докато модерната западна астрология по-скоро се опитва да избегне този деликатен и болезнен за повечето от нас въпрос. В редица, да не казвам при повечето обстоятелства, отговорът на този въпрос е и напълно излишен, а и самият въпрос, така да кажем, не е много уместен. Поне според мен.
И, разбира се, не можем по никакъв начин да сравняваме и противопоставяме възможностите и целите на древната ведическа и на съвременната психологическа астрология, защото са твърде различни. За мен основна - в моите лични занимания - остава и ще остане съвременната западна астрология, докато индийската е едно интересно "предизвикателство", ако можем така да я наречем. Тоест нещо трудно, което обаче не може да не бъде научено, стига да имаш желание  :)

« Последна редакция: Юни 27, 2008, 12:59:57 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

123

« Отговор #3 -: Май 03, 2008, 12:28:23 pm »
ужас :huh: колкото повече чета, толкова по-лошо става
из мрежата пише, че ведическата астрология има превес пред западната, особено когато става въпрос за предсказателна астрология :blink:  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Май 03, 2008, 12:46:54 pm »
Цитат
ужас :huh: колкото повече чета, толкова по-лошо става
из мрежата пише, че ведическата астрология има превес пред западната, особено когато става въпрос за предсказателна астрология :blink:
В кръга на шегата  :D
Имам едно книжле - хорарна индийска астрология...
Още не съм го чела, а и в момента не е у мен. Та има и доста забавни моменти, като например, че при еди коя си планетна комбинация на родения "ще му умрат кравите"  :D
Изглежда, че навремето в Индия /а и не само там/ материалният статус и богатството са се измервали с количеството добитък  :D

Ако си запозната със съдържанието на "Тетрабиблос" на Птолемей, от някои натални прогнози също биха ти се изправили косите. Сатурн, дъртия проклетник, наистина изглежда много "лош"  :)
« Последна редакция: Май 03, 2008, 12:47:34 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

123

« Отговор #5 -: Май 03, 2008, 01:22:32 pm »
аз не съм от много знаещите по въпроса, просто съм потребител, който малко попрочита оттук-оттам
и тъкмо си мислех за ректификация, то не че имам по-добър избор за какво да се хвана, де
макар, че индийците, при направата на какъвто и да е хороскоп или консултация, така или иначе ти искат да споменеш датите на поне две важни събития за теб през последните две години...така, че много надежда няма :)  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Май 03, 2008, 01:35:00 pm »
Доколкото съм чувала, някои бг астролози при направа на ректификация искат поне 10-15 важни (!) събития. Друг е въпросът дали всеки от нас може да се "похвали" с толкова  :D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

123

« Отговор #7 -: Май 03, 2008, 01:56:43 pm »
Цитат
Доколкото съм чувала, някои бг астролози при направа на ректификация искат поне 10-15 важни (!) събития. Друг е въпросът дали всеки от нас може да се "похвали" с толкова  :D
именно, и аз това си мислих
едва успях да им дам две събития, и то едното е отпреди 3, а не 2 години
а за 10-15 не мога дори да си помисля, още повече Важни

*

123

« Отговор #8 -: Май 03, 2008, 02:00:04 pm »
Липсва ми АН, къде е
И защо напоследък не се включва с мнения и коментари :ph34r:
« Последна редакция: Май 03, 2008, 02:00:38 pm от 123 »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Май 03, 2008, 02:34:41 pm »
Цитат
Липсва ми АН, къде е
И защо напоследък не се включва с мнения и коментари :ph34r:
И на нас ни липсва...
Вероятно е много заета или не счита за необходимо да се намесва в развитието на дискусиите във форума. Просто предполагам...
Много ми липсват коментарите й  :huh:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #10 -: Май 03, 2008, 02:36:21 pm »
Цитат
направих си наскоро прогнозен хороскоп по индийската астрология /имам предвид индийски сайт/, защо ли ми трябваше, ама както и да е, който влиза в рязко противоречие с прогнозния по западната астрология.
А би ли споделила кой е този сайт? Или прогнозите, които предлага, не са free? Любопитна съм да видя какво ми вещаят звездите  :rolleyes:  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #11 -: Май 03, 2008, 04:04:15 pm »
Дайте го тоя сайт де, дайте да потрепериме и ние малко и да попсуваме, кво си го къткате.  :angry:  

*

Niika

• 29
« Отговор #12 -: Май 03, 2008, 04:11:09 pm »
Позволявам си да го дам вместо авторката, тъй като по-рано я попитах и аз.

http://www.indianastrology2000.com/

*

Niika

• 29
« Отговор #13 -: Май 03, 2008, 04:14:46 pm »
Интересно е, че не пращат веднага и автоматизирано текст, а посочват, че трябва да се чака няколко дни. Възможно е да се изготвя индивидуално от специалист, знам ли.

*

123

« Отговор #14 -: Май 03, 2008, 05:15:58 pm »
да, както по-рано отговорих на Niika сайтът е посоченият, с уточнението че намерих връзка между него и www.indastro.com, има припокриване на представените астролози, особено на двама от водещите /поне според сайта/, а като визия доста си приличат, може би е търговски трик...
безплатно се предлагат ведически рождени карти и обща компютърна интерпретация към тях, нещо като при astro.com, както и дневни, месечни и т.н. общи хороскопи, естествено изготвени на базата на Лунния знак, а не Слънчевия
и не, не мисля, че ми отговори грижливо подбрана компютърна програма. Зададох конкретни въпроси и съответно получих още по-конкретни отговори

*

123

« Отговор #15 -: Май 03, 2008, 05:22:19 pm »
съветът ми е да не опитвате просто от любопитство, защото ще стане като при мен - който си играе с огъня...

има нещо, което повече ме шокира - положението ми е толкова отчайващо, че дори традиционните им ремедис не могат да помогнат, представяте ли си, дори с чисто комерсиална цел можеха да ми предложат едно или друго да си купя, за успокоение :(
цитирам :" These are too many and too strong to be remedied effectively."
« Последна редакция: Май 03, 2008, 05:22:53 pm от 123 »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Май 03, 2008, 06:20:00 pm »
Хм, мисля да ти последвам съвета...
А пък и не се чувствам мноо "на зор" да търся и поръчвам прогнози - ни индийски, ни западни  :)

Цитат
има нещо, което повече ме шокира - положението ми е толкова отчайващо, че дори традиционните им ремедис не могат да помогнат, представяте ли си...
Представям си...
В тази връзка се сетих за един сайт, на който бях попаднала преди известно време, на някаква си астроложка и магьосница Sara Freder беше, доколкото помня... След като се регистрирах и си изпратих данните за кратка free интерпретация на хороскопа, не получих нищо, освен всекидневно "тактично" известяване по мейла колко ми е лош хороскопът и колко лоши транзити предстоят. Негативното планетно влияние щяло да се премахне, ако съм платяла доста внушителна за бг стандарта сума в евро в полза на "магьосницата". Някакви "предпазни" амулети щяла да ми праща  :D
Следващата стъпка, която предприех, бе да се отрегистрирам от сайта й и да откажа всички последващи мейли от нея. По някаква случайност наскоро попаднах на директна препратка към "магьосническия" сайт в един от най-посещаваните български астрологични сайтове... no comment...

« Последна редакция: Май 03, 2008, 06:21:47 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

123

« Отговор #17 -: Май 03, 2008, 06:33:14 pm »
а, тази Sara Freder я знам /има и една друга, но й забравих името/, и аз преди време направих същото, ама там веднага си проличава комерсиалката, нещо като тези с SMS-те
за съжаление тези индийци изглеждат съвсем професионално, нямам за какво да се хвана, а така ми се иска :rolleyes:  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Май 03, 2008, 06:37:01 pm »
Цитат
ама там веднага си проличава комерсиалката, нещо като тези с SMS-те
Всичко се комерсиализира. В България напоследък не е по-различно.
Но спирам дотук, защото тази тема периодично се превръща в "ябълката на раздора" в някой от бг астро форумите...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

123

« Отговор #19 -: Май 03, 2008, 06:45:44 pm »
Цитат
Всичко се комерсиализира. В България напоследък не е по-различно.
Но спирам дотук, защото тази тема периодично се превръща в "ябълката на раздора" в някой от бг астро форумите...
съгласна съм, по принцип
ама тези можеха поне да "кажат" - ако си купиш това или онова камъче, имаш поне малък шанс, а те и това не направиха, тогава..??