Привет
Отдавна не си минавала...
Не се чувствам достатъчно компетентна да правя сравнителен анализ между Ведическа и Западна астрология. За мен и двете са полезни, но приложими по различен начин, при различни обстоятелства и цели. Като човек, който едва започва да опознава възможностите на джьотиш, мога да кажа, че на пръв поглед тази астрология ми изглежда доста по-категорична от западната си посестрима (в нейния "модерен" вариант), макар че вероятно ако питаш индиец или, още по-добре, индийски астролог, няма да се съгласи. Някои астролози смятат, че в предиктивната си част ведическата астрология дава по-точни резултати, но такива впечатления на база емпиричен опит все още не мога да споделя, тъй като съм доста далеч от прогнозите в джьотиш, липсва ми опит.
Но, доколкото знам, в индийската астрология, както и в западната, има техники за ректификация. Има възможност да се верифицира часът на раждане и да се направи сверка доколко е точен. Има и техники, които дават добър резултат при работа с карти на близнаци. Такава техника например са варгите и производните карти, които се построяват на този принцип.
Иначе съм много далеч от идеята и намерението да противопоставям едната астрология на друга. Тук дори не става въпрос за различни школи, а за две много различни философски основи и светоглед. Всяка от тях има и своите "плюсове", и своите "минуси".
Възможно е, както казваш, 15 минути разлика в часа на раждане да даде различна събитийна прогноза, ако използваш предиктивните техники на джьотиш, докато в западната, да речем, същото събитие по-скоро се 'измества' във времето. Една от предиктивните техники в индийската астрология, наред с транзитите, са дасите (а също и т.нар. антардаси), т.е. преведено на езика на западната астрология това са планетните периоди. Доколкото се сещам, такова понятие е въведено още в средновековната западна астрология, където на сходен принцип намират приложение тъй наречените
фирдари.
*Ако си чела някои от интерпретациите на средновековните западни астролози, повечето от тях изглеждат не по-малко фаталистични.

В интерес на истината едно от първите неща, които изследва индийски астролог, е продължителността на живота. Докато модерната западна астрология по-скоро се опитва да избегне този деликатен и болезнен за повечето от нас въпрос. В редица, да не казвам при повечето обстоятелства, отговорът на този въпрос е и напълно излишен, а и самият въпрос, така да кажем, не е много уместен. Поне според мен.
И, разбира се, не можем по никакъв начин да сравняваме и противопоставяме възможностите и целите на древната ведическа и на съвременната психологическа астрология, защото са твърде различни. За мен основна - в моите лични занимания - остава и ще остане съвременната западна астрология, докато индийската е едно интересно "предизвикателство", ако можем така да я наречем. Тоест нещо трудно, което обаче не може да не бъде научено, стига да имаш желание