Здравей Гост

Прогресивната Луна

• 1542 Отговора
  • 291392 Прегледи
Прогресивната Луна
« -: Май 05, 2008, 12:23:28 pm »
Сори, ако предлагам вече дискутирана тема. Прегледах няколко страници от борда, но не намерих скоро да е обсъжната такава.

Тъй като ми предстои съвпад на прогресивна Луна с натални Слънце и Уран /те помежду си са също в съвпад/, въпросът ми е - имате ли наблюдения какви събития са произтекли от подобни съвпади от вашите лични наблюдения. В натала ми Слънцето е управител на хороскопа, а Уран на 7-ми дом. Нямат аспекти с други планети. В трети дом са.
Въпросът ми е за практически опит, а не какво пише по книгите.

Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #1 -: Май 05, 2008, 12:41:08 pm »
На така зададен въпрос - на практика, а не само на теория - предполагам, че би могъл да ти даде що-годе задоволяващ отовор само човек с подобна констелация в наталния хороскоп и вече преживял такава прогресия.

Теоретично
при
Цитат
съвпад на прогресивна Луна с натални Слънце и Уран
преминаването на прогресивната Луна отключва, т.е. издига на дневен ред, фокусира съзнанието върху тази тема от наталния ти хороскоп чрез изживяване.

Цитат
В натала ми Слънцето е управител на хороскопа, а Уран на 7-ми дом

Само едно уточнение, ако ми позволиш  :)
Има съществена разлика между планета-управител на хороскопа и планета-управител на Асцендента. Не изключвам възможността владетелят на изгряващия знак да изпълнява и ролята на управител на хороскопа, но в повечето случаи това се две различни планети.

Независимо, че вторичната прогресия е една от предиктивните техники, тя рядко работи самостоятелно и дава външна събитийност без участието на някой важен транзит/транзити и дирекция.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Прогресивната Луна
« Отговор #2 -: Май 05, 2008, 01:05:11 pm »
Цитат
Само едно уточнение, ако ми позволиш  :)
Има съществена разлика между планета-управител на хороскопа и планета-управител на Асцендента. Не изключвам възможността владетелят на изгряващия знак да изпълнява и ролята на управител на хороскопа, но в повечето случаи това се две различни планети.
Уместна забележка. Знам, че не е еднозначно краен диспозитор, доминаната, управител на хороскопа и управитл на асцендента. Въпреки че, при мен то не е краен диспозитор, нито доминанта е с много силно влияние.

Последно такъв съвпад на про Луна със горепосочените две планети ми се е случвал на 6-7 годишна възраст и....нищо не си спомням от онова време. Може би само това, че като дете имах де-жа-вю-та, които в последствие секнаха.

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #3 -: Май 05, 2008, 01:18:50 pm »
Дотук оставам с впечатление, че при съвпад на прогр. Луна с натална планета усещането е най-интензивно, независимо как и в какво се изразява. В рамките на действието на аспекта като че ли се пренасяш и потапяш в света на планетата, която Луната докосва...
Подобно изживяване имах миналата година горе-долу по същото време, когато прогр. Луна аспектира наталния квадрат между Сатурн и Уран. И все пак съвпадът й със Сатурн беше определящ. Само да добавя, че в радикса Сатурн ми е в 9 дом. В рамките на периода, белязан от прогресията, започнах да правя нещо много нетипично за мен... да вземам отношение по някои теми във форуми Религия и Християнство... С отминаването на прогресията и "религиозният" ми ентусиазъм секна  :rolleyes:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Прогресивната Луна
« Отговор #4 -: Май 08, 2008, 09:53:47 pm »
Здравейте, :)

Интересна е темата за прогресиите, отдавна не бях мислила за нея.

Сега виждам, че прогресивното Слънце ми е в съвпад с наталния Марс, а скоро ще съвпадне и с наталната Венера.

Ще добавя, че Марс ми е господар на 4 дом, а Венерка на 10-ти.

Този съвпад какъв тип събитие предполага ?

:rolleyes:  

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #5 -: Май 08, 2008, 10:28:37 pm »
Цитат
Този съвпад какъв тип събитие предполага ?
Сигурно ще те разочаровам, но бих се въздържала от "прогнози"  :)
Повечето астролози са на мнение, че вторичната прогресия, макар и да намира приложение като предиктивна техника, рядко е определяща при прогнозиране на външни събития...
Дотук мога да споделя, че и практиката го потвърждава. Рядко прогресивен аспект, дори мажорен, действа изолирано от останалите и се манифестира на "чисто" събитийно ниво, освен ако някой trigger не го притисне
« Последна редакция: Май 08, 2008, 10:31:25 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Прогресивната Луна
« Отговор #6 -: Май 09, 2008, 12:32:08 am »
Привет Лили, ;)

ОК, но все пак ми стана интересно, още повече, когато прочетох твоето мнение :

"Подобно изживяване имах миналата година горе-долу по същото време, когато прогр. Луна аспектира наталния квадрат между Сатурн и Уран.
 И все пак съвпадат й със Сатурн беше определящ."

Хрумна ми да проследя това при мен и открих, че  една тежка и напрегната година, изпълнена с изпитания, а също и с нови, странни запознанства, сигурно кармични...започна при съвпад на прогресивна Луна с натален Сатурн...  :o

Никакъв друг важен транзит през онази година, освен възврата на възлите в наталното им положение (казват за този възврат, че е свързан с изпитания и т.н.) и Плутон в разпадащ се съвпад с натална Венера...

:)  

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #7 -: Май 09, 2008, 09:00:21 am »
Цитат
Подобно изживяване имах миналата година горе-долу по същото време, когато прогр. Луна аспектира наталния квадрат между Сатурн и Уран.
И все пак съвпадат й със Сатурн беше определящ.
Реално обаче нямаше никаква събитийност. Сатурновото изживяване беше изцяло вътрешно, съпроводено с лека депресийка. Дори "депресия" не е много точна и подходяща дума, ако трябва да опиша по някакъв начин това изживяване. Тъга може би, дължаща се на усещането как времето тече неумолимо...  
Събития имаше малко по-късно, непосредствено преди ингреса на Сатурн в Дева. Има и астрологично обяснение (транз. Сатурн около МС в разпадащ се квадрат към нат. Юпитер, транз. Юпитер в тригон към нат. Сатурн).  
« Последна редакция: Май 09, 2008, 09:03:28 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Прогресивната Луна
« Отговор #8 -: Май 09, 2008, 02:30:42 pm »
При мен съвпадът на прогресивна Луна с нат. Слънце е довел до реални събития, но за тях е имало индикации и в транзитите по това време.

Преди време изследвах астрологично живота на една известна личност. Това стана малко след като Лили беше споменала за тези транзити на Сатурн и Юпитер, че отключват събития особено когато са в мунданен аспект помежду си и отделно аспектират планета от радикса. Та тази личност беше преживяла мунданен съвпад върху Слънцето си.
« Последна редакция: Май 09, 2008, 02:39:00 pm от Kali »
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

Прогресивната Луна
« Отговор #9 -: Май 10, 2008, 11:51:46 pm »
Кали, а може ли да се каже, че при съвпъд на про Луна със нат Слънце има по-голямо значение планетата или наталният /или прогресивният/ дом в който се случва? Или пък това, на кой дом се явява господар Слънцето?

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #10 -: Май 11, 2008, 10:44:18 am »
За най-значими се считат фазите на прогресивната Луна и, в частност, прогр. новолуние и прогр. пълнолуние. Като такива се разглеждат съвпадът и опозицията на прогр. Луна с прогр. Слънце.
С аналогично, но далеч не толкова силно влияние може да бъде и същият аспект на прогр. Луна с натално Слънце. Възможно е и нищо да не се случи, ако няма указания за това в динамиката на хороскопа.
И, много важно, винаги се обръща внимание на фона на какви други прогресивни и транзитни аспекти се случва прогр. новолуние или пълнолуние!

За връзката с домовете не съм се замисляла, според мен по-важен е самият аспект. Но за доуточняване се отчита и кои домове са засегнати от аспекта, как са поставени светилата в радикса. За фазите на прогресивната Луна има много интересни материали от Дейн Ръдиар  :)
« Последна редакция: Май 11, 2008, 10:47:33 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
Прогресивната Луна
« Отговор #11 -: Май 11, 2008, 12:52:36 pm »
Аз пък съм забелязал,че много хора на прогресивно новолуние,възвръщане или съвпад с натално Слънце,точно тогава решават да си изготвят хороскоп  :rolleyes:  

*

Kali

• **
  • 1411
Прогресивната Луна
« Отговор #12 -: Май 12, 2008, 01:12:45 am »
За прогресии съм чела само в 4-ти том от поредицата на Марч и Макевърс, допада ми техния начин на изучаване на астрологията. Пишат, че за да се прогнозира събитие, са необходими поне 2-3 конфигурации. При движението на прогресивната Луна са важни домовете, знаците, аспектите, какво управляват включените планети.

Имаше някаква разлика при тълкуването на аспекти между прогресивни планети и аспекти между прогресивни и натални. Мисля, че първите се свързваха със събития, които не зависят от нас, външни обстоятелства.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

Прогресивната Луна
« Отговор #13 -: Май 31, 2008, 05:21:30 pm »
За протокола да отбележа събитията, които се развиват в моя живот и които свързвам със съвпада на моята Про Луна с Нат Слънце и Уран.

В една седмица две събития, с отстояние 2-3 дни - баща ми получи инсулт, а аз няколко дни по-късно се озовах в една канавка с колата ми. Инсулта на баща ми го квалифицират като лек, а и от моя богат обит със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания си мисля, че вероятно е такъв. А колата ми, е напълно функционална, като ще трябва само да сменя ....ох не знам как се казва това, но се крепи отпред на едни пластмасови щипки, които са счупени, май.

В хороскопа на баща ми - има опозиция на транзитен Юпитер срещу натален Плутон /управител на 6-ти дом/ и прогресивна Луна съвпад на натална Луна и натален Нептун/.

Знам, че в книгите обикновено се посочват съвпади до 1-2 градуса, но от години наблюдавам по-широки орбиси. Вероятно събитията се отключват от транзити на личните планети. В моя случай това вероятно е Марс, защото и аз и баща ми имаме Марс в Телец, а сега арс се намира в Лъв и прави квадрат.

Някой трябва да забрани със закон да се пишат ласкави неща за Юпитер, честно!  

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #14 -: Май 31, 2008, 08:21:46 pm »
Цитат
Юпитер не винаги действа като бенефик, макар че повечето от нас очакват той да дава с пълни шепи, от всичко по много и само хубави неща.
На практика обаче Юпитер не винаги дава, понякога се случва и да взема. Особено в онези случаи, когато поради едни или други причини отказваме да го дадем доброволно.
Дотук оставам с впечатлението, че нагласата спрямо Юпитер е той да се възприема като "добрият чичко-паричко", т.е. при всеки негов транзит да се изсипе манна небесна без да полагаме никакви усилия за нищо.
От досегашния си практически опит мога да споделя, че големите постижения /независимо в какво са "измерими"/ в живота са по-скоро сатурнова заслуга. Имам предвид онези периоди, когато човек се мобилизира и полага усилия за постигането на поставени вече цели. Докато Юпитер ни изпълва с оптимизъм, вяра и големи очаквания, Сатурн върши същинската работа. Равносметката в края на всеки цикъл и етап също е по Сатурн.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Прогресивната Луна
« Отговор #15 -: Май 31, 2008, 08:38:38 pm »
Цитат
Цитат
Юпитер не винаги действа като бенефик,

Докато Юпитер ни изпълва с оптимизъм, вяра и големи очаквания, Сатурн върши същинската работа. Равносметката в края на всеки цикъл и етап също е по Сатурн.
Юпитер май е бенефик само в натала, когато "благославя" с някой хубав аспект. А в останалите случаи дава само излишества /от огън, от вода, от мързел/, които не носят със себе си нищо конструктивно и трайно положително.

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #16 -: Май 31, 2008, 10:05:15 pm »
Цитат
Юпитер май е бенефик само в натала, когато "благославя" с някой хубав аспект.
Прието да се мисли така за хармоничните аспекти.
На практика обаче - говорим за натал - Юпитер може да бъде бенефик и в опозиция към някоя лична планета. За квадратите съм по-скептична, но и те не са толкова "страшни"  :)
Относително е да се каже дали Юпитер "благославя", отправяйки някой подкрепящ аспект. Ако под "благословия" се имат предвид повече лекота и благополучие в живота, определено да. Но нерядко такъв начин на живот води до самодостатъчност и самодоволство. Имаше една мъдра поговорка - "под лежащ камък вода не тече"  ;)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Прогресивната Луна
« Отговор #17 -: Май 31, 2008, 11:36:05 pm »
Абе дава си и Юпитер по некое и друго късметче да си ни държи влага...  :rolleyes:  

Прогресивната Луна
« Отговор #18 -: Юни 10, 2008, 04:27:11 pm »
Цитат
Цитат
Юпитер не винаги действа като бенефик, макар че повечето от нас очакват той да дава с пълни шепи, от всичко по много и само хубави неща.
На практика обаче Юпитер не винаги дава, понякога се случва и да взема. Особено в онези случаи, когато поради едни или други причини отказваме да го дадем доброволно.
Дотук оставам с впечатлението, че нагласата спрямо Юпитер е той да се възприема като "добрият чичко-паричко", т.е. при всеки негов транзит да се изсипе манна небесна без да полагаме никакви усилия за нищо.
От досегашния си практически опит мога да споделя, че големите постижения /независимо в какво са "измерими"/ в живота са по-скоро сатурнова заслуга. Имам предвид онези периоди, когато човек се мобилизира и полага усилия за постигането на поставени вече цели. Докато Юпитер ни изпълва с оптимизъм, вяра и големи очаквания, Сатурн върши същинската работа. Равносметката в края на всеки цикъл и етап също е по Сатурн.
Напълно съм съгласна за Юпитер. Все пак влиянието му може би зависи и от разположението му в натала и съответния му актуален транзит. Например, когато на мен ми беше в 8 дом, Стрелец, бял ден не видях. Само дето ми вдъхваше празни надежди (е, да си призная и смелост, когато трябваше). Вместо да получавам наследства и плътски удоволствия, аз гледах как парите на хората около мен се умножават, докато моите намаляват и се чувствах безсилна и сама на всичкото отгоре...
Сега обаче, транзитирайки през 9 и 10, ситуацията е съвсем различна. Вярно, че и прогресивната луна навлезе в "нейния" си 9 дом (там е наталната), но и обикалянето на Юпитер напред-назад около МС засега ми донесе леко поиздигане в кариерата. За първи път в живота си заемам почти ръководна позиция (в ролята на заместник-началник) и имам доста по-големи отговорности, отколкото някога съм имала. В интерес на истината това е една сбъдната мечта за мен, тъй като цял живот съм се стремяла към издигане в работата, а досега всичко ставаше ужасно трудно, пък и аз бях много несигурна в себе си...
Надявам се при второто и третото преминаване на Юпи през МС-то да имам още добри постижения, а по-натам, когато прогресивната Луна премине в 10... Е, винаги има още какво да се иска, но аз сега съм оптимист  :rolleyes:  

*

Lillie

• 30532
Прогресивната Луна
« Отговор #19 -: Юни 10, 2008, 06:41:42 pm »
Най-големият парадокс е, че при мен преминаването на транз. Юпитер през МС (в опозиция с транз. Уран) и по-нататък през 10 дом беляза период не професионални проблеми, некоректност от страна на колеги и работодатели, нестабилност, липса на посока и несбъднати очаквания. Но това се дължи по-скоро на специфичната му позиция и статус в наталния хороскоп.
« Последна редакция: Юни 10, 2008, 06:42:17 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.