Здравей Гост

Земетресенията

• 720 Отговора
  • 130248 Прегледи
*

Nebesna

Re:Земетресенията
« Отговор #60 -: Май 01, 2009, 01:16:35 pm »
Община Шабла е най-опасното от сеизмологична гледна точка място на територията на България.

На територията на община Шабла и по-точно на разстояние 5 км. северно от град Шабла, се намира епицентър и съответно в дълбочина хипоцентър (огнище), на земетресение с магнитуд между 5 и 6 по скалата на Рихтер (фиг.Карта на геложката опасност). С известна приблизителност може да се каже, че този хипоцентър може да предизвиква земетресения до VІІ степен по скалата на МШК-64. Земетресение от седма степен по МШК-64 предизвиква следните въздействия: Предизвиква паника. Всички хора напускат жилищата. Земетресението се чувства и от хора в превозни средства. Много предмети падат. Големите камбани звънят. Появяват се повреди в тухлените здания и пукнатини в каменните постройки. Прекъсват се тръбопроводи. Изменя се дебитът на водата в извори. Някои извори могат да изчезнаат и да се появят други. В земята се появяват значителни пукнатини. Събарят се комини.

В акваторията се намират два епицентъра и съответно в дълбочина хипоцентри  на земетресения с магнитуд 7-8 по скалата на Рихтер. Епицентрите се намират югоизточно от Шабла, съответно на разстояние 17 км. и 20 км от гр. Шабла. Тези два епицентъра са най-опасното от сеизмологична (земетръсна) гледна точка място на територията на България! Те могат да предизвикат земетресения от IX, а може би и по-висока степен по скалата на МШК-64.  През 1901 г. е имало силно земетресение,  предизвикано от тези епицентри. В някои северни крайбрежни селища интензивността му е достигнала X степен па скалата на МШК-64.

Земетресение от IX степен предизвиква следните въздействия: Настъпва обща паника. Повреждат се сгради. Отделни сгради се разрушават до основи. Пукнатините в почвата достигат над 10 см. Получават се скални срутвания. Има много ранени и убити хора.

Земетресение от X степен има следните въздействия: Разрушават се много сгради-тухлени и панелни. Повреждат се язовирни стени. Силно се деформират релси  и се повреждат подземни съоръжения, на земната повърхност се появяват пукнатини до 1 м. Има много ранени и убити хора.

Опасности от цунами

Целият Черноморски бряг е потенциално застрашен от цунами, по исторически данни в Черно море и в по редки случаи в Азовско море са се получавали цунами с големи поражения. В Черно море цунами може да се генерира в резултат на земетресения (моретресения) и на големи подводни свлачища.

Регистрирането на цунами с максимална амплитуда от около 20 см., след сравнително несилно земетресение в района на Крим през 1966 г. (магнитуд около 6) и проведените изследвания за цунамиопасността в Черно море  показват, че цунами могат да се генерират от огнищата разположени по нашето крайбрежие (фиг.Карта на геложката опасност), а също и по крайбрежията на Кавказ, Мала Азия, в района на полуостров Крим.

Сериозен проблем за община Шабла от гледна точка на геоложката опасност е това, че нейната източна граница е Черноморското крайбрежие, т.е. контактна зона на среди с различно агрегатно състояние-твърдо и течно. Особено тревожен е фактът, че гореописаните два епицентъра на земетресения с магнитут 7-8 и Калиакренският разлом се намират в акваторията! Според изследванията на ст.н.с. д-р Бойко Рангелов-геофизик от Геофизичния институт на БАН, Шабленско-Калиакренското сеизмично огнище освен земетресения с магнитут 7-8, може да предизвика цунами с височина до 10 м. Ниското крайбрежие на община Шабла позволява навлизането на вълната-цунами на голяма дълбочина в сушата, което ще доведе до нанасяне на големи поражения-човешки жертви и материални щети. Крайбрежието на община Шабла е застрашено и от цунами, което може да дойде от североизток - от цунамигенните огнища в района на полуостров Крим.

Източник : "Проект за Общ устройствен план на Община Шабла"

*

Nebesna

« Отговор #61 -: Май 01, 2009, 01:21:32 pm »
Средно 52 земетресения разлюляват България годишно. Според учените обаче съвременната наука не е в състояние да предсказва дали ще има трусове в близки периоди от време - от няколко месеца до години.

http://zaedno.de/article3689.html

*

Skarlet

« Отговор #62 -: Май 01, 2009, 05:10:09 pm »
Средно 52 земетресения разлюляват България годишно. Според учените обаче съвременната наука не е в състояние да предсказва дали ще има трусове в близки периоди от време - от няколко месеца до години.

Прекрасно! Значи,въртим,сучем,не може да се прогнозира земетресение според учените и т'ва е.Като някой не може нещо,значи никой го не може.А и написаното много "ме зарадва",щото на големия Овен му хръмна и тръгна изневиделица за морето с приятелите си.Мама ще се пръсне от спокойствие.  8)

*

kabala

• **
  • 1291
    • страницата на Кабала
« Отговор #63 -: Май 02, 2009, 04:48:19 pm »
В неделя ще гледаме Лещански и Кирил Стойчев в Сеизмограф,точно за подобните предсказания
Ако човек не знае към какво пристанище да държи курс,за него нито един вятър няма да бъде попътен! , Сенека

*

Skarlet

« Отговор #64 -: Май 02, 2009, 07:28:13 pm »
В неделя ще гледаме Лещански и Кирил Стойчев в Сеизмограф,точно за подобните предсказания

И к'воооо? Аз нищо не чух като хората.

*

Nebesna

« Отговор #65 -: Май 03, 2009, 06:47:04 pm »
Премествам този пост по-назад. Отнася се за новолунието на 18 септември и съвпадът на стелиумът в Дева с неподвижната звезда Бенетнаш.
« Последна редакция: Септември 06, 2009, 06:27:51 pm от Небесна »

*

Skarlet

« Отговор #66 -: Май 03, 2009, 08:19:59 pm »
Точно този съвпад го гледах снощи по нощите и ми се уплаши окото.И Марс е неаспектиран.Трябва да видим има ли държава с натални планети,съвпадащи с тези градуси.Но това мога да направя една утре,защото сега се прибирам от Рилския манастир.

*

Nebesna

« Отговор #67 -: Май 03, 2009, 08:35:49 pm »
Добре, Скарлет. Аз нямам карти на държави. Имаше един сайт с такива карти, но не си спомням кой точно беше.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #68 -: Май 04, 2009, 01:51:45 pm »
В този сайт има сложени карти на държави http://www.astrologyweekly.com/countries/china.php
по-долу под картата са останалите държави в азбучен ред подредени  ;)

Съвпада на 27 гр в Дева ще квадратира точно наталните СЛВ и Марс на България от 8 към 6 дом  :-\ Добре,че нямаме съвпад.

*

Skarlet

« Отговор #69 -: Май 04, 2009, 02:45:56 pm »
Аз погледнах набързо в картите,които имам и видях карти на някои държави,които са акцентирани от тези транзити в наталите.Това са Русия,Турция,Германия,Япония и Египет.Да не говорим,че Сатурн ще бъде на куспидата на 8 дом в картата на Обама.Но това-само между другото.Там има дуги интересни неща,като Слънчевото затъмнение в съвпад с наталния му Сатурн догодина.Но нямам време да ги кача,че Луната в Дева днес ме зове за чистене и подреждане на дома.  ;D

*

Skarlet

« Отговор #70 -: Май 09, 2009, 02:54:51 pm »
Да си призная без бой адски ме хвана в капан това предизвикателство-земетресенията.Не спирам да наблюдавам ежедневно сеизмичността- http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home

И кво виждат мойте очички? От вчера рязко е завишена.Нормално,Пълнолуние е. Но вижте колко е завишена отново във Вранча,че и в Турция,Гърция и др. Аз сериозно се бях спряла на 9 и 12 май за земетръси в съседите на север,ма то не спира да тресе.Не знам от какво,но съм станала адски чувствителна.Усещам и най-слабия трус.От вчера тресе през час.Вижте само вчера колко трусове има в Турция.

*

Nebesna

« Отговор #71 -: Май 09, 2009, 03:20:38 pm »
Ето хороскопа на Турция. Имат Марс в 4-ти дом на 7 Везни, а наталния Плутон е в Асцендента на 12 Рак. Тр. Плутон бавно пристъпва в Козирог към тао-квадрат.

http://www.astrologyweekly.com/countries/turkey.php

*

Nebesna

« Отговор #72 -: Май 09, 2009, 03:24:54 pm »
А между другото Слънцето в тази карта е в Скорпион и Луната тези дни беше в Скорпион, образувайки символично новолуние в картата на Турция.(отделно текущото пълнолуние в мунданен аспект по "синодичния календар")

*

Skarlet

« Отговор #73 -: Май 09, 2009, 04:06:56 pm »
Ето хороскопа на Турция. Имат Марс в 4-ти дом на 7 Везни, а наталния Плутон е в Асцендента на 12 Рак. Тр. Плутон бавно пристъпва в Козирог към тао-квадрат.

Чеки,чеки,още е рано за тауквадрата.Ами явиж убууу  ;D кой убавец управлява 4 дом- Меркурий и той е в съвпад с управителя на 8 дом-Сатурн.Хайде,това на другите домове няма да се отрази толкоз зле/7 и 9/,но за земетръсите.....с жертви???? А и Марс-а е в 4 дом в заточение по знак и в падение по дом.И прави в натала квадрат с Луната и то къде? На 29-я градус в Близнаци.Хич не го обичам този градус в Телец и Близнаци.И като за капак-транз. Сатурн е на куспидата на 4 дом. Забравих да допълня,че Марс прави квадрат с Плутон на асц. в натала,а те са диспозитори на Слънцето.
« Последна редакция: Май 09, 2009, 04:17:26 pm от Скарлет »

*

Skarlet

« Отговор #74 -: Май 09, 2009, 04:30:55 pm »
Замислих се за нещо друго-тази дата 19 септември.Тогава транзитния Марс е в Рак и е в опозиция на Плутон в картата на Турция.Слънчевото затъмнение на 22 юли на 29 градус е в 8 дом в близост до куспидата му.И Новолунието на 17 септември е в съвпад със Сатурн и ретро Меркурий в Дева/ако не ме лъжат астигматичните очички/.А те всички вкупом квадратират наталната Луна.Баси......  :o

*

Nebesna

« Отговор #75 -: Май 09, 2009, 05:28:01 pm »

Чеки,чеки,още е рано за тауквадрата.Ами явиж убууу  ;

Знам, че е рано, беее! Ама като го видях и ми настръхна въображението. Щоту т`ва е Плутон, а той мъчи бавно и систематично.

*

Nebesna

« Отговор #76 -: Май 09, 2009, 05:31:48 pm »
И Новолунието на 17 септември е в съвпад със Сатурн и ретро Меркурий в Дева/ако не ме лъжат астигматичните очички/.А те всички вкупом квадратират наталната Луна.Баси......  :o

Тъй, тъй квадратират. Ей, ся видях.

*

Skarlet

« Отговор #77 -: Май 09, 2009, 06:30:33 pm »
И Новолунието на 17 септември е в съвпад със Сатурн и ретро Меркурий в Дева/ако не ме лъжат астигматичните очички/.А те всички вкупом квадратират наталната Луна.Баси......  :o

Тъй, тъй квадратират. Ей, ся видях.

Еми,честито на Турция.  :( Да видим после дали ще има там силно земетресение с разрушение и жертви.Вече дебна всеки аспект и връткам картите на държавите,които имам.
В картата пък на БГ ми се запечатиха 30 юли и 22 август/ако не се лъжа/.Виж ги.

*

Skarlet

« Отговор #78 -: Май 09, 2009, 07:20:04 pm »
Аз почнах сама да си отговарям,но реших да видя в моя ЗЕТ и точният съвпад на Слънцето с Бенетнаш / Алкайд/ е на 20 септември в 03,00 часа с координатите на София. Луната е във Везни в опозиция с нат. Марс и прави таоквадрат,заедно с нат.Плутон. Не е за подценяване и съвпада на транзитния Марс с Канопус.Това не е зле,но когато дори и с положително влияние по принцип звездата прави негативни аспекти към планетите,тогава не е добре.И като са в 7 дом дали пък няма да има някакъв международен проблем, а не земетресение?
Трябва да се видят прогресиите с дирекциите и солара.Ако някой има време и желание,може да качи картата да я видим всички.Така повече хора могат да се включат.

*

Nebesna

« Отговор #79 -: Май 24, 2009, 08:25:55 pm »
Пак имало земетресение......Нали е новолуние. С тоз Плутон в Козирог, май от новолуние на новолуние, ще си го очакваме, няма как.