Съветвам те да провериш отново словоформите. Тогава отново ще тълкУваме какво е провал.
Изглежда съм принуден да обяснявам очевидни неща.
Логиката ти в "ТълкУвам ----> тълкУвание" е, че понеже двете са сродни думи и първата със сигурност се пише с у, то и втората вероятно се пише с у. В словосъчетанието " тълковен речник", което аз представих, у-то се трансформира в о.
Това автоматично подлага твоя извод на съмнение и го прави невалиден, защото е налице сродна дума, в която у-то
не е запазено и дилемата между у и о не е премахната, даже напротив - везните се накланят към о.
В отговора си към мен пишеш тълкувам с главно У, за да подчертаеш, че се пише така, което означава, че не си прочела
или осмислила достатъчно добре моя пост, защото иначе щеше да видиш, че аз също съм писал тълкувам с у, и следователно не оспорвам, че се пише така.
От по-горните ми твърдения става ясно, че постът ти "ТълкУвам ----> тълкУвание" се крепи на разсъждения, които са
недостатъчно пълни, защото не си взела предвид съществуването на сродна дума с о. Правиш публична забележка
на базата на недостатъчно всеобхватна логика и неверен извод, което е равносилно на fail.
Твоят "съвет" е неуместен, при положение, че "ТълкУвам ----> тълкУвание" е основан върху съждение, което няма общо с "проверяване на словоформи" (ако имаше нещо общо нямаше и да го напишеш така ).
Щом повдигаш въпроса за проверка на думите, ще те информирам, че в моя тълковен речник, Държавно издателство " Наука
и изкуство", второ издание, думата тълкУвание не съществува. Дадените сродни думи на тълкОвание са:
- тълкование
- тълковател
- тълковен
- тълкувам
- тълкувач
Съществува възможност, понеже речника е от 64та година, езиковите норми да са се изменили, но това е малко вероятно
и не променя недалновидността на съждението "ТълкУвам ----> тълкУвание". Ето линк към онлайн речник, който също не
открива тълкУвание, но намира тълкОвание -
http://www.t-rechnik.info/search.php?search= .
Сега излиза, че собственият ти "съвет" за формите на словото работи срещу теб и очевидно щеше да е по-добре да го приложиш първо към себе си.
It would seem that an epic fail is at hand.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Глупости. Моля те.
Молиш ме ? За какво по-точно ме молиш ?