Здравей Гост

соларен хороскоп

• 2419 Отговора
  • 452406 Прегледи
*

Alric

• *
  • 358
Re: соларен хороскоп
« Отговор #1560 -: Май 07, 2012, 10:22:00 pm »
     тълкУвам ---> тълкОвен речник ---> тълкОвание
=> тълкУвам ---> тълкУвание = fail
     :mellow:

« Отговор #1561 -: Май 07, 2012, 10:26:11 pm »
Съветвам те да провериш отново словоформите. Тогава отново ще тълкУваме какво е провал.
I learned a lot of great lessons from a few fucked up people.

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #1562 -: Май 07, 2012, 10:28:48 pm »
     тълкУвам ---> тълкОвен речник ---> тълкОвание
=> тълкУвам ---> тълкУвание = fail
     :mellow:

Глупости. Моля те.

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #1563 -: Май 08, 2012, 12:33:29 am »
Съветвам те да провериш отново словоформите. Тогава отново ще тълкУваме какво е провал.

Изглежда съм принуден да обяснявам очевидни неща.
Логиката ти в "ТълкУвам ----> тълкУвание" е, че понеже двете са сродни думи и първата със сигурност се пише с у, то и втората вероятно се пише с у. В словосъчетанието " тълковен речник", което аз представих, у-то се трансформира в о.
Това автоматично подлага твоя извод на съмнение и го прави невалиден, защото е налице сродна дума, в която у-то
не е запазено и дилемата между у и о не е премахната, даже напротив - везните се накланят към о.
В отговора си към мен пишеш тълкувам с главно У, за да подчертаеш, че се пише така, което означава, че не си прочела
или осмислила достатъчно добре моя пост, защото иначе щеше да видиш, че аз също съм писал тълкувам  с у, и следователно не оспорвам, че се пише така.
От по-горните ми твърдения става ясно, че постът ти "ТълкУвам ----> тълкУвание" се крепи на разсъждения, които са
недостатъчно пълни, защото не си взела предвид съществуването на сродна дума с о. Правиш публична забележка
на базата на недостатъчно всеобхватна логика и неверен извод, което е равносилно на fail.
Твоят "съвет" е неуместен, при положение, че "ТълкУвам ----> тълкУвание"  е основан върху съждение, което няма общо с "проверяване на словоформи" (ако имаше нещо общо нямаше и да го напишеш така ).
Щом повдигаш въпроса за проверка на думите, ще те информирам, че в моя тълковен речник, Държавно издателство " Наука
и изкуство", второ издание, думата тълкУвание не съществува. Дадените сродни думи на тълкОвание са:
- тълкование
- тълковател
- тълковен
- тълкувам
- тълкувач
Съществува възможност, понеже речника е от 64та година, езиковите норми да са се изменили, но това е малко вероятно
и не променя недалновидността на съждението "ТълкУвам ----> тълкУвание". Ето линк към онлайн речник, който също не
открива тълкУвание, но намира тълкОвание - http://www.t-rechnik.info/search.php?search= .
Сега излиза, че собственият ти "съвет" за формите на словото работи срещу теб и очевидно щеше да е по-добре да го приложиш първо към себе си.
It would seem that an epic fail is at hand.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Глупости. Моля те.

Молиш ме ? За какво по-точно ме молиш ?

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #1564 -: Май 08, 2012, 08:30:38 am »

да се включиш в дадена тема само заради една сбъркана дума... :-\
« Последна редакция: Май 08, 2012, 08:34:54 am от sladurkata »

« Отговор #1565 -: Май 08, 2012, 09:48:46 am »

Изглежда съм принуден да обяснявам очевидни неща.
Логиката ти в "ТълкУвам ----> тълкУвание" е, че понеже двете са сродни думи и първата със сигурност се пише с у, то и втората вероятно се пише с у. В словосъчетанието " тълковен речник", което аз представих, у-то се трансформира в о.
Това автоматично подлага твоя извод на съмнение и го прави невалиден, защото е налице сродна дума, в която у-то
не е запазено и дилемата между у и о не е премахната, даже напротив - везните се накланят към о.
В отговора си към мен пишеш тълкувам с главно У, за да подчертаеш, че се пише така, което означава, че не си прочела
или осмислила достатъчно добре моя пост, защото иначе щеше да видиш, че аз също съм писал тълкувам  с у, и следователно не оспорвам, че се пише така.
От по-горните ми твърдения става ясно, че постът ти "ТълкУвам ----> тълкУвание" се крепи на разсъждения, които са
недостатъчно пълни, защото не си взела предвид съществуването на сродна дума с о. Правиш публична забележка
на базата на недостатъчно всеобхватна логика и неверен извод, което е равносилно на fail.
Твоят "съвет" е неуместен, при положение, че "ТълкУвам ----> тълкУвание"  е основан върху съждение, което няма общо с "проверяване на словоформи" (ако имаше нещо общо нямаше и да го напишеш така ).
Щом повдигаш въпроса за проверка на думите, ще те информирам, че в моя тълковен речник, Държавно издателство " Наука
и изкуство", второ издание, думата тълкУвание не съществува. Дадените сродни думи на тълкОвание са:
- тълкование
- тълковател
- тълковен
- тълкувам
- тълкувач
Съществува възможност, понеже речника е от 64та година, езиковите норми да са се изменили, но това е малко вероятно
и не променя недалновидността на съждението "ТълкУвам ----> тълкУвание". Ето линк към онлайн речник, който също не
открива тълкУвание, но намира тълкОвание - http://www.t-rechnik.info/search.php?search= .
Сега излиза, че собственият ти "съвет" за формите на словото работи срещу теб и очевидно щеше да е по-добре да го приложиш първо към себе си.
It would seem that an epic fail is at hand.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Глупости. Моля те.

Молиш ме ? За какво по-точно ме молиш ?

Alric, не знам дали ти е направило впечатление, но за всеки случай искам да те уведомя, че годината е 2012-та, а не 1964-та. И тъй като аз съм човек от настоящето, а ти от миналото, ще ти помогна като безвъзмездно ти дам следната информация:
Аз като съвременен човек, който не се е отдал на мухъла от миналото, се позовавам на най-новите данни по отношение на всички въпроси, които ме вълнуват. Последното издание на Новия правописен речник на българския език, изготвено от Института за български език при БАН и отпечатано от "Хейзъл"-София, е от 2002 г. Доколкото знам в момента се подготвя следващ - осъвременен речник, но той все още не е отпечатан. В последното издание при думата "тълкувам" е записано: тълкОвание, тълкОвания и съответно словоформите - тълкУвание; тълкУвам, тълкУване, тълкУвание, тълкУвател, тълкУвателен, тълкУвателка, тълкУвач, тълкУвачка. Това доказва, че думата, станала тема на спора, е допустимо да се изписва и по двата начина - и с "о", и с "у". Но както ще забележиш, ако отделиш колосалната сума от двайсетина лева и си купиш речник, който не е унаследен от старата ти леля, всички производни форми на думата "тълковен" се пишат с буквата "у".
Изглежда си принуден да приемеш, че аз отново съм права, а ти не. Виждам, че разсъждаваш философски върху загубата, така че едва ли ще те затрудни да ти се случи за пореден път - предполагам си свикнал.
Похвално е, че макар да си лишен от нужния капацитет все пак имаш смелостта да спориш с мен.

sladurkata - направило ми е впечатление, че ти по принцип си бъркаш думите. Ако беше една нямаше да се включа. И понеже не ми се обяснява отново ще копирам мой пост от друга тема, насочен към друга потребителка, на която съм написала за какво говори липсата на грамотност. Едно са неволните грешки от бързане или невнимание, друго е неспособността да се изразиш цивилизовано.

"Деси, ако изпитваш достатъчно самоуважение, се научи да пишеш грамотно. Нямаш представа колко много говори за един човек начинът, по който построява изреченията, наборът от думи, с който си служи и грамотността. И нямам предвид само интелектуалните и комуникативни възможности. Писането говори и за твоята социална среда и реализацията ти в нея.
Съжалявам, но в своята представа трудно вмествам интереса ти към духовни теми и ужасяващата ти неграмотност. Без интелект няма духовност"

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #1566 -: Май 08, 2012, 02:52:44 pm »
аз лично духовността я свързвам на първо място със смирението. освен това нямам претенции да съм духовна. и трето ако все пак, въпреки, че една дума ти избожда очите, си погледнала картата ми, може би щеше да видиш, че съм доста по-голяма от теб на години т.е. по всяка вероятност съм достигнала някакво ниво на реализация, което ти само заради възрастта си няма как да имаш. и не би посмяла от елементарно възпитание да коментираш социалната ми реализация.

разбра ли ме или пак не се изразих "цивилизовано"?

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #1567 -: Май 08, 2012, 03:31:26 pm »

Alric, не знам дали ти е направило впечатление, но за всеки случай искам да те уведомя, че годината е 2012-та, а не 1964-та. И тъй като аз съм човек от настоящето, а ти от миналото, ще ти помогна като безвъзмездно ти дам следната информация:
Аз като съвременен човек, който не се е отдал на мухъла от миналото, се позовавам на най-новите данни по отношение на всички въпроси, които ме вълнуват. Последното издание на Новия правописен речник на българския език, изготвено от Института за български език при БАН и отпечатано от "Хейзъл"-София, е от 2002 г. Доколкото знам в момента се подготвя следващ - осъвременен речник, но той все още не е отпечатан. В последното издание при думата "тълкувам" е записано: тълкОвание, тълкОвания и съответно словоформите - тълкУвание; тълкУвам, тълкУване, тълкУвание, тълкУвател, тълкУвателен, тълкУвателка, тълкУвач, тълкУвачка. Това доказва, че думата, станала тема на спора, е допустимо да се изписва и по двата начина - и с "о", и с "у". Но както ще забележиш, ако отделиш колосалната сума от двайсетина лева и си купиш речник, който не е унаследен от старата ти леля, всички производни форми на думата "тълковен" се пишат с буквата "у".
Изглежда си принуден да приемеш, че аз отново съм права, а ти не. Виждам, че разсъждаваш философски върху загубата, така че едва ли ще те затрудни да ти се случи за пореден път - предполагам си свикнал.
Похвално е, че макар да си лишен от нужния капацитет все пак имаш смелостта да спориш с мен.

Това ли е отговора, който ще ме принуди да призная, че си права ? Отговор сътворен от човек с "капацитет" ?
Ти наистина ли си въобразяваш, че с една порция първосигнална треторазрядна логика замаскирана с посредствена ирония и калпав опит за демонстрация на ментално превъзходство, ще си в състояние да ми се противопоставиш ?

Последният ти теоретично "съкрушителен" пост е центриран около идеята, че аз живея в миналото, и че ти, модерната и оборотната, си си направила труда да провериш в най-подходящия речник, как стои положението с тълкУвание/тълкОвание.
Ако беше прочела по-задълбочено предишните ми коментари, щеше да прозреш, че макар и да смятам тълкОвание за правилно, съм предвидил възможността тълкОвание/тълкУвание да са дублетни форми и съм подчертал, че това нищо
не променя.
За твое съжаление обаче, не си мислила достатъчно, и несъобразителността ти ще стане причина да бъдеш обесена със собствения си основен довод. От последния ти коментар става ясно, че ти си въобразяваш, че основната тема на спора между нас е правилното изписване на думата "тълкование", а това не е вярно. Разногласията помежду ни, макар и в някаква степен продиктувани от правописа на 'тълкование', се дължат главно на неуместността на  забележката ти , изразена чрез коментара "ТълкУвам ----> тълкУвание" , неуместност породена от липсата на достатъчно добро обмисляне на нещата.

Потребителката "sladurkata" e написала тълкОвание, и с "ТълкУвам ----> тълкУвание"  целиш да й покажеш, че е сгрешила,
и че тълкование се пише с "у" (неоспоримо е, че постът ти е форма на критикуване ). Сега обаче ти беше принудена да провериш правописа на словоформата под въпрос и  по собствените ти думи, според най-новите езикови стандарти е допустимо тя да се пише и с "у" и с "о". Разбира се това на си го знаела в момента на написване на поста
"ТълкУвам ----> тълкУвание"  ( ако го знаеше нямаше да съществува този пост, защото забележки към вярно написани неща не се отправят ). Това показва, че поради липсата на пълнота и съобразителност в разсъжденията ти, си отправила порицание към нещо, което е написано правилно.
Последният ти опит да ми опонираш е произвел коментар, който е една трета ирония, една трета заявяване на високо самомнение и една трета подобие на аргументация. Това показва, че интелектът ти далеч не е толкова възвишен, колкото се самозаблуждаваш че е, защото на един развит ум щеше да му е ясно, че доводи не се доказват  с ирония и спорове не
се печелят с демонстрации на самочувствие без покритие.

Ако някой съфорумец възнегодува срещу неастрологичното съдържание на коментара ми, нека го счита като един малък
нагледен пример за проява на силни Сатурн, Юпитер и Меркурий  :mellow: .
« Последна редакция: Май 08, 2012, 03:37:06 pm от Alric »

*

Papy

• 4343
« Отговор #1568 -: Май 08, 2012, 03:47:32 pm »
ТълкУвам ----> тълкУвание

The_One, ти хубаво провери в речника, ама защо го направи след този коментар

*

LibrawithTaurus

• **
  • 589
  • Искам истинска, взаимна и споделена любов.
« Отговор #1569 -: Май 08, 2012, 06:58:22 pm »
Ти наистина ли си въобразяваш, че с една порция първосигнална треторазрядна логика замаскирана с посредствена ирония и калпав опит за демонстрация на ментално превъзходство, ще си в състояние да ми се противопоставиш ?

За твое съжаление обаче, не си мислила достатъчно, и несъобразителността ти ще стане причина да бъдеш обесена със собствения си основен довод.

...неуместност породена от липсата на достатъчно добро обмисляне на нещата.

Последният ти опит да ми опонираш е произвел коментар, който е една трета ирония, една трета заявяване на високо самомнение и една трета подобие на аргументация. Това показва, че интелектът ти далеч не е толкова възвишен, колкото се самозаблуждаваш че е, защото на един развит ум щеше да му е ясно, че доводи не се доказват с ирония и спорове не

Любимите ми цитати!  :-[  :08:
Искам истинска, взаимна и споделена любов. Без тайни, без лъжи, без игра на гоненица. Лоялни и предани отношения. С много фантазия, въображение и хумор.
https://www.facebook.com/RadostArt - ръчно изработени декоративни къщи :)

« Отговор #1570 -: Май 08, 2012, 08:52:27 pm »

Това ли е отговора, който ще ме принуди да призная, че си права ? Отговор сътворен от човек с "капацитет" ?

Последният ти теоретично "съкрушителен" пост е центриран около идеята, че аз живея в миналото, и че ти, модерната и оборотната, си си направила труда да провериш в най-подходящия речник, как стои положението с тълкУвание/тълкОвание.
Ако беше прочела по-задълбочено предишните ми коментари, щеше да прозреш, че макар и да смятам тълкОвание за правилно, съм предвидил възможността тълкОвание/тълкУвание да са дублетни форми и съм подчертал, че това нищо
не променя.
За твое съжаление обаче, не си мислила достатъчно, и несъобразителността ти ще стане причина да бъдеш обесена със собствения си основен довод. От последния ти коментар става ясно, че ти си въобразяваш, че основната тема на спора между нас е правилното изписване на думата "тълкование", а това не е вярно. Разногласията помежду ни, макар и в някаква степен продиктувани от правописа на 'тълкование', се дължат главно на неуместността на  забележката ти , изразена чрез коментара "ТълкУвам ----> тълкУвание" , неуместност породена от липсата на достатъчно добро обмисляне на нещата.

Потребителката "sladurkata" e написала тълкОвание, и с "ТълкУвам ----> тълкУвание"  целиш да й покажеш, че е сгрешила,
и че тълкование се пише с "у" (неоспоримо е, че постът ти е форма на критикуване ). Сега обаче ти беше принудена да провериш правописа на словоформата под въпрос и  по собствените ти думи, според най-новите езикови стандарти е допустимо тя да се пише и с "у" и с "о". Разбира се това на си го знаела в момента на написване на поста
"ТълкУвам ----> тълкУвание"  ( ако го знаеше нямаше да съществува този пост, защото забележки към вярно написани неща не се отправят ). Това показва, че поради липсата на пълнота и съобразителност в разсъжденията ти, си отправила порицание към нещо, което е написано правилно.
Последният ти опит да ми опонираш е произвел коментар, който е една трета ирония, една трета заявяване на високо самомнение и една трета подобие на аргументация. Това показва, че интелектът ти далеч не е толкова възвишен, колкото се самозаблуждаваш че е, защото на един развит ум щеше да му е ясно, че доводи не се доказват  с ирония и спорове не

Ако някой съфорумец възнегодува срещу неастрологичното съдържание на коментара ми, нека го счита като един малък

Аз приключих с граматическия спор - проверила съм и съм написала това, което трябва. Твоите творчески упражнения върху правописа няма да бъдат обект на моето внимание. Но от цялата история знаеш ли какво излиза? Излиза, че ти - големият, умният, ментално надареният, зрял и разумен мъж си го мериш с едно момиченце на 24 години. Сигурно си доста самотен и тъжен, нали? Една от диагнозите на моята възраст е стремежът към доказване. Обаче, за да се доказваш ти на мен, то значи в живота всички на теб са ти се доказали. Почти събуди съжалението ми.

А по повод твоите "силни" страни - ето моята карта. Аз не се притеснявам да я показвам, защото ми е дадено предостатъчно. Сигурно ще трябва и да си платя даденото един ден, но следващият път, когато решиш, че си със силен Сатурн или Меркурий само погледни отново картата ми.
« Последна редакция: Май 08, 2012, 09:05:03 pm от The_One »

*

LibrawithTaurus

• **
  • 589
  • Искам истинска, взаимна и споделена любов.
« Отговор #1571 -: Май 08, 2012, 09:11:26 pm »
От "страховитите" овчи и кози стелиуми премина на "едно момиченце на 24" и обратно. Ти какво искаш да събудиш с това?
Искам истинска, взаимна и споделена любов. Без тайни, без лъжи, без игра на гоненица. Лоялни и предани отношения. С много фантазия, въображение и хумор.
https://www.facebook.com/RadostArt - ръчно изработени декоративни къщи :)

« Отговор #1572 -: Май 08, 2012, 09:15:36 pm »
Аз съм и това, и онова. Но на еднопластовите често им е трудно да го разберат. Те могат да бъдат само оранжеви или зелени, но никога и двете. А ти защо се месиш в чужди спорове? О, забравих - зрелият капацитет има нужда от момиче, което го брани.

*

Grace

• 2257
« Отговор #1573 -: Май 08, 2012, 11:14:55 pm »
лелеее... как сте оспамили хубавата тема  :blink:
два дни ме няма и от соларите сте минали на граматиките  ;D слагам край и моля пишете само по соларни въпроси  :P

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1574 -: Май 08, 2012, 11:17:56 pm »
два дни ме няма и от соларите сте минали на граматиките  ;D слагам край и моля пишете само по соларни въпроси  :P

Дай нещо по моя солар... ;D И как е в Испания? ;) ;D

Имаш данните ми...

Поупражни се...в/у него.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Grace

• 2257
« Отговор #1575 -: Май 08, 2012, 11:33:58 pm »

Имаш данните ми...

Поупражни се...в/у него.

хахаха.. за твоя солар на свежа глава, като се върна  :blink:
а иначе в Испания е топло, слънчево и с изобилие на вкусна средиземноморска храна  :P

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1576 -: Май 08, 2012, 11:49:31 pm »

Имаш данните ми...

Поупражни се...в/у него.

хахаха.. за твоя солар на свежа глава, като се върна  :blink:
а иначе в Испания е топло, слънчево и с изобилие на вкусна средиземноморска храна  :P

О.К. ;D

Забавлявай се...и заради мен! ;) :wub:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #1577 -: Май 09, 2012, 12:30:55 pm »

Аз приключих с граматическия спор - проверила съм и съм написала това, което трябва. Твоите творчески упражнения върху правописа няма да бъдат обект на моето внимание. Но от цялата история знаеш ли какво излиза? Излиза, че ти - големият, умният, ментално надареният, зрял и разумен мъж си го мериш с едно момиченце на 24 години. Сигурно си доста самотен и тъжен, нали? Една от диагнозите на моята възраст е стремежът към доказване. Обаче, за да се доказваш ти на мен, то значи в живота всички на теб са ти се доказали. Почти събуди съжалението ми.

А по повод твоите "силни" страни - ето моята карта. Аз не се притеснявам да я показвам, защото ми е дадено предостатъчно. Сигурно ще трябва и да си платя даденото един ден, но следващият път, когато решиш, че си със силен Сатурн или Меркурий само погледни отново картата ми.

При нормални обстоятелства не бих се занимавал с теб след очевидната ти капитулация, но тъй като необузданото ти високомерие събуди отвращението ми към всички видове надменни празнословни въздухари, бродещи по лицето на Земята,
вместо милостта на Юпитер ще получиш камшика на Сатурн.

Ти приключи с граматическия спор, защото фактите са на моя страна и не си в състояние да изсмучеш от пръстите си нито един довод, който да е в твоя полза.

"Изглежда си принуден да приемеш, че аз отново съм права, а ти не. Виждам, че разсъждаваш философски върху загубата, така че едва ли ще те затрудни да ти се случи за пореден път - предполагам си свикнал.
"

Сега, когато бленуваната ти правота се изпари, а моята предполагаема загуба се оказа мираж и вече няма на къде да мърдаш, се опитваш да се изкараш невинна и онеправдана и се напъваш да ме принизиш и очерниш, но това няма да ти се позволи. Текстът в кавичките  показва, че докато си мислеше, че ще надделееш в нашия словесен дебат, езикът ти беше
дълъг и надменен, език който е бълвал подигравки и срещу други потребители, които в твоите очи стоят по-ниско от теб. Ти можеш да правиш забележки на другите, но когато сгрешиш и на теб направят забележка, не признаваш, опитваш
се да замажеш нещата и безсилието ти се трансформира в злобни подмятания. Надсмиваш се над тия, над които можеш, но
щом над теб се надсмеят набързо се превръщаш в " 24 годишно момиченце" и пискаш за справедливост. Твоята справедливост къде е ? Сатурн ти бил силен ? И къде е неговата правда ? За другите мериш с една мяра, но щом нещата
опрат до теб мериш с друга мяра. Когато ти стана ясно, че губиш спора, реши да облечеш овча кожа и от това двуличието ти си пролича - докато можеш мачкаш, а когато ти изнася се изкарваш слаба и онеправдана. Илюзорна е, изглежда, силата на твоя Сатурн.
Опитът ти да се оправдаеш с това, че се "доказваш" също няма да се увенчае с успех - доказването няма нищо общо с демонстрации на високомерие и самочувствие без покритие. Единственото нещо, което успя да докажеш е, че си позор за сатурновите качества.

Съжалявам, но при създалите се обстоятелства няма да се съобразя с тази молба и ще отстоявам позициите си, докато е нужно.

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #1578 -: Май 09, 2012, 01:08:52 pm »
Аз не разбирам какво по-точно се опитваш да докажеш, но като човек с филологическо образование, и то българска филология, просто не виждам никаква логика в тоновете копи-пейст, които изсипа. В българския език (и в много други славянски такива) един корен не дава една производна, това особено важи при гласните, макар палатализацията да го дава и при съгласните. В случая има думи с този корен, които получават отворено "о" и такива, които получават затворено "у". Това е. Просто е, научават се, няма как иначе. Ако говорехме английски, нямаше да се налага. Но ако много държиш да си постваш нататък становището, може да отвориш отделна тема.

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #1579 -: Май 09, 2012, 05:56:23 pm »
Аз не разбирам какво по-точно се опитваш да докажеш, но като човек с филологическо образование, и то българска филология, просто не виждам никаква логика в тоновете копи-пейст, които изсипа. В българския език (и в много други славянски такива) един корен не дава една производна, това особено важи при гласните, макар палатализацията да го дава и при съгласните. В случая има думи с този корен, които получават отворено "о" и такива, които получават затворено "у". Това е. Просто е, научават се, няма как иначе. Ако говорехме английски, нямаше да се налага. Но ако много държиш да си постваш нататък становището, може да отвориш отделна тема.

В постовете ми е написано съвсем ясно и точно, какво се опитвам да докажа. Ти казваш, че не разбираш и не виждаш логика, затова ще преразкажа накратко цялата ситуация.
В един коментар думата тълкOвание е написана с "o" . В училище се учи правило, че като не знаеш как се пише
дадена дума, търсиш нейна сродна дума, за чийто правопис си сигурен. И на базата на това правило една потребителка
отправя забележка към правописа на тълкOвание, като казва, че щом тълкувам се пише с "у", то и тълкOвание се пише с "у".
Аз представям по силата на същата логика сродна дума, която се пише с "o" и чрез това показвам, че в дадения случай
правилото дава несигурни и нееднозначни резултати и следователно е погрешно само заради него да се отправят забележки
към правописа. Вместо да се опомни обаче, потребителката продължи да върви върху тънък лед и в крайна сметка пропадна.
Сега достатъчно разбираемо ли се изразих ?