Здравей Гост

Транзити на нодалната ос

• 421 Отговора
  • 86261 Прегледи
*

Nebesna

Транзити на нодалната ос
« -: Юли 11, 2008, 10:31:09 pm »
Здравейте,
Чувала съм, че движението на лунните възли се използва в предстаказателната астрология за предсказване на някои събития. От собствени наблюдения знам, че при възвръщането на нодалната ос настъпват важни промени в живота на човека от прогресивен характер, и че това обикновено е щастлив период. Тригоните и секстилите между транзитиращите и рождените позиции на лунните възли също се посочва като индикатор за позитивни събития. Някой има ли наблюдения върху това какво можем да очакваме при разменени позиции на възлите, както и при квадратура.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Re: Транзити на нодалната ос
« Отговор #1 -: Юли 11, 2008, 10:35:39 pm »
Аз доколкото знам при връщането на възлите се прави проверка доколко си изпълняваш кармата, съдбата и предназначението-доколко си си научил уроците.
Та ако не си, не е приятно връщането. Същото и при обърнати възли.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Юли 11, 2008, 10:39:35 pm »
На практика забелязвам, че важни събития се случват по време на завръщане или обрат на Лунните възли и тяхното преминаване през ъглови домове или важни натални планети.
Разбира се, аспектът на транзитиращата нодална ос не винаги е свързан с непосредствена и безпрецендентна събитийност. При някои тези транзити действат на по-фино ниво.
В медицинската астрология такъв транзит може да бъде свързан и с изостряне на латентно заболяване или поставяне на определена диагноза. Но тук действат и редица други фактори, затова не мога да правя общовалидни заключения.
 :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Юли 11, 2008, 10:51:27 pm »
Цитат
при връщането на възлите се прави проверка доколко си изпълняваш кармата, съдбата и предназначението

Предвид продължителността на циклите Сарос първото завръщане на лунните възли е на около 18-годишна възраст. Та на тази крехка възраст може ли човек да направи адекватна преценка /и равносметка/ доколко следва линията, определена му от Съдбата, дали си изпълнява "кармата" и т.н.? Мнозина млади хора на тази възраст изобщо не си дават сметка за това какво е тяхното "предназначение", т.е. за какво са дошли и къде отиват  :)
Иначе при второто завръщане, т.е. на около 36-годишна възраст *плутонова квадратура и юпитерово завръщане* се предполага, че роденият е що-годе наясно какво прави тук и от тук накъде и за какво отива. Е, възможно е да има и на тази възраст изключения  ;D

Цитат
Та ако не си, не е приятно връщането. Същото и при обърнати възли.

За завръщането на нодалната ос вече си споделих мнението.
Обратът им не винаги е съпроводен с неприятни събития или, тъй да кажем, опитности.

Предполагам, че опита си с възлите си усвоила от теоретичната част на някоя "Кармична астрология". А непосредствено изживян опит имаш ли? Ако искаш, направи си една рекапитулацийка и пробвай да си спомниш за някакви възлови или запомнящи се събития по време на по-важните им фази и транзити. Практиката е най-добрият учител  ;)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

mamma_mia

« Отговор #4 -: Юли 11, 2008, 11:16:54 pm »
Здравейте :)
Извинявайте за глупавият въпрос,лунните възли обратно на часовниковата стрелка ли се движат? ???

*

kaily

• 5145
« Отговор #5 -: Юли 11, 2008, 11:19:09 pm »
Нямам, пу пу пу пу

Сега много им треперих какво ме чака, ма отминаха со кротце и со благо.
Съвсем естествено си помислих, че теста съм го минала и изглежда съм си учила уроците добре, та затова е нямало бой по манерката на края на срока.  :D

« Отговор #6 -: Юли 12, 2008, 12:20:26 am »
Здравейте,
Реших да споделя непосредствения си опит от транзити на лунните възли с цялата им кармичност и съдбовност. При един от тях, може би най-зловещия, претърпях хирургична операция, след която според лекарите е цяло чудо, че съм оживялал Това се случи при съвпад на транзитен Хирон и транзитна Луна с южен лунен възел в 6 дом, във Водолей. На същото място преди няколко години беше транзитния ми Уран и преживях също т.нар. завръщане на транзитиращата нодална ос - свързано е с изключителна тежка загуба и травма от лично естество. Това са две най-повратни и мъчителни точки в живота ми. Когато транзитния ретрограден Юпитер съвпадна със Северния ми лунен възел, респ. Нептун се "спря" на Южния, се запознах с един човек, с когото според мен ми е било предопределено да срещна, защото го смятам за сродната ми душа. Но често си мисля, че това ми отнема повече, отколкото ми дава.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Юли 12, 2008, 10:56:49 am »
лунните възли обратно на часовниковата стрелка ли се движат? ???

Лунните възли се движат ретроградно, т.е. обратно на реда на знацие - от Дева/Риби преминават в Лъв/Водолей, след това в Рак/Козирог и т.н.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Юли 12, 2008, 11:08:42 am »
Цитат
Нямам, пу пу пу пу

Изобщо нито едно събитие през целия ти живот по време на важен транзит на нодалната ос през наталната карта?

Цитат
Съвсем естествено си помислих, че теста съм го минала и изглежда съм си учила уроците добре, та затова е нямало бой по манерката на края на срока.

Оставяш ме с впечатлението, че транзита на лунните възли възприемаш в не много позитивна светлина. Тоест ако не си си научил "уроците", задължително следва "наказание" по време на някой важен транзит през картата. Нищо /забележително/ да не се случи означава ли, че човек добре си учи уроците?  :)
Виж, за транзитите на Сатурн и Уран донякъде подкрепям тезата ти. С Плутон още не съм имала близък контакт, тепърва предстои да ми "опъне" наталната тау-квадратура  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Юли 12, 2008, 11:48:12 am »
При един от тях, може би най-зловещия, претърпях хирургична операция, след която според лекарите е цяло чудо, че съм оживялал Това се случи при съвпад на транзитен Хирон и транзитна Луна с южен лунен възел в 6 дом, във Водолей. На същото място преди няколко години беше транзитния ми Уран и преживях също т.нар. завръщане на транзитиращата нодална ос - свързано е с изключителна тежка загуба и травма от лично естество.

Добре дошъл  :)

Мнозина астролози възприемат Хирон само като "ключ" към други измерения, забравяйки за другото му лице. Покрай важен хиронов транзит човек можел да постигне върхове в духовния си растеж, едва ли не върховна точка в разбирането и осъзнаването на "смисъла" и блаблабла...
На практика обаче Хирон често ни изправя пред изпитания, които се манифестират върху физическата плоскост, макар и в същността си може да са обусловени от нарушаване на баланса в ментален и духовен план на личността. От тази гледна точка всяко възникнало неравновесие на по-фини нива "отзвучава", т.е. намира видимо отражение в материята. В материята всички идеи и мислоформи имат свойството да се проявяват чрез тяхното уплътняване, т.е."обличане" в конретна "дреха".

В тази връзка забелязах, че такива периоди нерядко се свързват с важен хиронов цикъл/транзит в съчетание с активна нодална ос. А споменатият от теб съвпад на Хирон и Лунните възли с важна радикална точка или планета-сигнификатор е направо "класика в жанра". Напълно съм съгласна с теб. Разбира се, възможни са и други вариации, като например преминаване на Хирон през радикална точка в квадрат или друг аспект с нодалната ос. И, доколкото разбирам, това е един от факторите, които по-скоро имат свойството да "отключват", т.е. да правят скритото /в латентна форма/ явно, а не да пораждат, предизвикват. Затова е важно да се проследят всички предхождащи го възлови планетни цикли и транзити към важни радикални точки. И тук циклите на Сатурн и Юпитер, съчетани с транзитните аспекти на Уран, Нептун, Плутон и Хирон ни идват на помощ, защото нито един астрологичен фактор няма свойството да причинява, действайки изолирано от цялото.
« Последна редакция: Юли 12, 2008, 11:52:23 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #10 -: Юли 12, 2008, 01:18:01 pm »

Оставяш ме с впечатлението, че транзита на лунните възли възприемаш в не много позитивна светлина. Тоест ако не си си научил "уроците", задължително следва "наказание" по време на някой важен транзит през картата.

Защо да те оставям с такова впечатление, аз директно си го казах, че така съм възприела тяхното завръщане и полузавръщане. Така съм чела, така знам...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Юли 12, 2008, 01:40:32 pm »
Мисълта ми беше дали това е (из-)живян опит или е възприето от чисто теоретична гледна точка *защото така знам (пише го еди къде си). Затова те питах дали се сещаш за някакви /каквито и да са/ по-интересни събития през тези периоди, които да не са изцяло или преобладаващо негативни. Или да речем, избори, които повлияват по някакъв начин по-нататъшната линия на развитие в живота ти.
Повечето хора, впрочем и астролози също ( ;D) имат предимно "събитийно ориентирано" мислене. А ключът при възлите не е толкова събитийността, а изборите, които правим или се въздържаме/отказваме да правим по време на някой важен техен транзит. В този смисъл събитията се обуславят от повтаряща се цикличност, като последователен низ в една непрекъсната броеница са, в която всеки предишен избор обуславя следващия такъв.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #12 -: Юли 12, 2008, 02:26:27 pm »
Е да, ма аз съм в непрекъснато развитие и все ми щукват "велики" избори, че даже и озарения, в тиквата.
Това ми е толкова непрекъснат процес, че да засека по някой транзит, все едно да ме питаш дали съм дишала при такъв и такъв транзит.  ;D :P

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Юли 12, 2008, 02:37:18 pm »
Мда...
Това е като да си яхнала потока на безвремието и да те пита някой в коя от стационарните му точки кой транзит ти е въздействал. Човек се чувства истински жив, когато независимо от безброй лимитиращи го условности успява да не загуби чувството си за хумор и дори се изхитрява да флиртува с времето... Имам предвид понятието за хронологично време, с което щеш - не щеш се налага да се съобразяваме... поне на повечето от нас  ::)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #14 -: Юли 12, 2008, 08:25:59 pm »
Понастоящем лунните възли ми правят съвпад на остта АС-DC. Интересното е, че при придишният подобен транзит си смених работата и се оказа съдбоносно. Имам предвид съдбоносно положително. В момента също работя по една такава възможност за смяна на работа. Преди тази тема не бях обръщала внимание на това  :-[. Ама съвпада тази седмица е мнооогооо точен ;)
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

mamma_mia

« Отговор #15 -: Юли 12, 2008, 10:52:37 pm »
Здравейте,
заинтересувах се от нодалната ос,от лунните възли.
Можете ли да ми кажете,къде да прочета за транзитите им спрямо натални планети?
« Последна редакция: Юли 12, 2008, 11:29:22 pm от mamma_mia »

« Отговор #16 -: Юли 12, 2008, 11:20:43 pm »
Здравейте,
заинтересувах се от нодалната ос,от ленните възли.

Не съм попадала на конкретна литература. Разтгледай си хороскопа за минали събития при техни транзити.
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

mamma_mia

« Отговор #17 -: Юли 12, 2008, 11:33:22 pm »
Мерси,
разгледах го,и да, има доста събития.....
Мисля,че самите събития съм ги чувствала като нещо плашещо,нещо от което да се страхувам,но по-късно се е случвала положителна промяна...за добро.
Аз в наталният имам съвпад на северен с ДС и южен с АС.Скоро(април 2009) ще се случи точният възврат на нодалните оси.
Интересно..... ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Юли 13, 2008, 11:04:16 am »

В "Кармична астрология" на Мартин Шулман дали го пише? Ако някой е чел, да се обади  ;)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #19 -: Юли 13, 2008, 12:28:40 pm »
Lillie,
абсолютно вярно е това, което отбелязваш за Хирон. Аз също си мислих да спомена основно неговите транзити в посочените случаи, защото те ми се струват по-показателни, дори по-силни от аспектите на нодалната ос. За първото мога да спомена, че тр. Хирон е в съвпад с наталното слънце и в квадратура с натален Хирон в съвпад с транзитно Слънце; в 8 дом са Марс, Уран и транз. Сев. лунен възел. Можеш ли да познаеш за какъв тип загуба и травма става дума във втория случай, когато ретрограден транзитен Меркурий беше в точен съвпад с натален Уран в 4-ти дом, Скорпион; на 5 градуса от тази точка е транзитен Хирон, където са също транзитно Слънце, Луна и Плутон; транзитния ретр. Сатурн е в точен съвпад с нат. Хирон в 10и дом, а тр. Марс в 5-ти. ? Сега на Десцедента в абсолютно точен съвпад е транзтния Хирон, тр. Лунни. Като цяло квадратите с наталния Хирон ми създават чувството за обреченост, за нещо предопределено, нямам усещане за личен избор, защото ситуацията като че ли е заключена, заскобена, ако ме разбираш какво имам предвид. За мен е наистина интересно кои аспекти символизират ситуация на избор. Трябва да потърся...