Здравей Гост

Транзити на нодалната ос

• 421 Отговора
  • 86403 Прегледи
Re: Транзити на нодалната ос
« Отговор #20 -: Юли 13, 2008, 12:44:22 pm »
Можете ли да ми кажете,къде да прочета за транзитите им спрямо натални планети?

В "Кармична астрология" на Мартин Шулман дали го пише? Ако някой е чел, да се обади  ;)

Не, не пише за транзитите им.
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #21 -: Юли 13, 2008, 12:47:36 pm »
Аз също си мислих да спомена основно неговите транзити в посочените случаи, защото те ми се струват по-показателни, дори по-силни от аспектите на нодалната ос.

В интерес на истината, доскоро изобщо не отчитах фактора Хирон в наталната карта. Защото повечето интерпретации, които го описват, ми изглеждат твърде обобщени, липсва конкретика.
Наскоро водехме дискусия с един познат любител-астролог и той сподели мнение, което ме заинтригува и започнах да изследвам влиянието на Хирон, когато бива активиран в картата. В някои, да не казвам редица случаи транзитите на и към Хирон се свързват с житейски кризи или ситуации, които ни изправят пред необходимостта от избор. Нерядко са налице здравословни проблеми или изостряне на латентни /и неподозирани до този момент/ заболявания. Според мнението на друг астролог, с което също съм съгласна, Хирон се "появява" там и тогава, където и когато равновесието е трайно нарушено. В този смисъл Хирон ни "лекува", като ни изправя пред необходимостта да се изправим лице в лице с настъпилата криза и да потърсим оптимално решение.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #22 -: Юли 13, 2008, 12:48:44 pm »
Не, не пише за транзитите им.

Така си и мислех... Само с четене не става, трябва и наблюдение  ;)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #23 -: Юли 13, 2008, 01:11:05 pm »
Като цяло квадратите с наталния Хирон ми създават чувството за обреченост, за нещо предопределено, нямам усещане за личен избор, защото ситуацията като че ли е заключена, заскобена, ако ме разбираш какво имам предвид.

Виж, за този вариант досега не се бях замисляла...
Начинът, по който го описваш, по-скоро загатва за актуална натална тема. Нерядко в случаите, в които имаме усещане за "блокада", за "липса" на личен избор, астрологичният ключ са Слънцето и Марс. Визирам наталната им позиция и аспекти.

А усещане за "обреченост", т.е. съдбовност, предопределеност, неизбежност може да има и при важен нодален транзит в съчетание със Сатурн и/или транссатурнова планета. Това често се случва, когато човек има чувството, че сякаш се намира под "преса", чувства се "притиснат" в ситуация, която изисква избор. Степента ни на готовност да приемем промяната дава "тон" по време на ключови житейски събития и избори.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

mamma_mia

« Отговор #24 -: Юли 13, 2008, 08:27:18 pm »
А аз мислех,че пишете за нодалните оси ???
А то за хирон.....

*

Lillie

• 30532
« Отговор #25 -: Юли 13, 2008, 08:37:09 pm »
Започнахме с възлите, стигнахме до Хирон... Всичко е взаимосвързано, особено когато разглеждаме транзитите  ;)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #26 -: Юли 14, 2008, 12:55:15 am »
Благодаря на всички, които се включиха с коментар към темата.
Моят С.Л.В. е на 11 Телец, а Ю.Л.В. на 11 Скорпион. Слънце и Луна са във Водолей (Луната е в квадратура (17 градуса)

Ето какво показват моите наблюдения по време на съзнателния ми живот:

През 1988 г. , когато Северният възел беше в Риби в съвпад с господаря на десцендента - Меркурий, аз се ожених.

1989-1990 г. Транзитната нодална ос е в квадратура с наталните лунни възли. Северният възел е във Водолей в съвпад с Луната - посветих се на дъщеря си (по това време бях в майчинство и бях изцяло зависима от съпруга си материално).

1994 г- Транзитните лунни възли са с разменени позиции с наталните - Записах се като студентка "задочно обучение". Решението беше взето спонтанно, когато възлите транзитираха през моя 9-ти дом, след един сън, в който сънувах как със всичките си съученици стоим на един гаров кантон, затворени и без телефон. Чакахме да мине влака....Тогава изпитах носталгия по студентския живот и на следващия ден си подадох документите. (моите възли са на границата между 2/3 и 8/9 домове).

През 1999 г. - Северния възел беше в Лъв в моя шести дом в опозиция на Слънце и Луна във Водолей. (налице беше квадратура с наталния). Тази конфигурация я преживях по-трудно.  Транзитен северен възел в Лъв в опозиция на господаря - Слънце. Бях почти завършила образованието си и трябваше едновременно да работя и да гледам семейство и да пиша дипломна работа. Имаше и известни материални затруднения. В крайна сметка назначиха ме на по-висока длъжност. 

През 2003 г. - възвръщане на нодалната ос. Сдобих се с втора (допълнителна) работа като експерт по специалността като източник за допълнителни доходи. Човекът, който ме покани да работя за него е зодия водолей с Юпитер в Телец в съвпад с моя Северен лунен възел. През това време претърпях и съвпад на транзитен Уран с Меркурий в Риби (последният - господар на десцендента) и квадратура на оста Асцендент-Десцендент (Риби-Дева) с транзитен Плутон в Стрелец....Развод..Но тези допълнителни доходи ми дадоха възможност да оцелея в материален аспект и да добия финансова независимост, да се погрижа за себе си и за детето си. (Телец; 2-ри дом; спечелените с труд пари).

Сега отново се повтаря тази ситуация от 1989 г. Северният възел е във Водолей и наблюдавам същата тенденция с майчинството (луна във Водолей) - изцяло съм погълната от развитието на детето си. Тя предстои да бъде студентка и сега се явява на изпити. Изкара пълен отличен на изпита и това ме кара да се чувствам изключително щастлива и горда като майка.

Направих обаче една грешка. Напуснах сигурната си работа, докато северения възел транзитираше през моя Меркурий в Риби. Помислих си, че с този човек можем да бъдем партньори (бизнес, не брачни), но очакванията ми не се оправдаха, защото той е много труден характер, абсолютен холерик  и ми създава много стрес. Сега правя опит да се върна обратно на дългогодишната си работа и знам, че това ще стане.

Лили е напълно права като казва, че човешките избори приличат на броеница. Сега като си направих тази ретроспекция, виждам някакво закономерно развитие - всеки предходен избор предопределя следващия. Животът е "проба-грешка". Важното е да се учим от грешките си.

*

Nebesna

« Отговор #27 -: Юли 14, 2008, 01:06:21 am »
Отдавна съм забелязала, че транзитния Хирон е във Водолей е ще снове между Луната и Слънцето ми до края на годината. Никога не съм знаела как да тълкувам транзитен Хирон...Но това което мога да кажа е, че преживях голяма болка и разочарование от това, че изоставих работата си. Стресът на новото работно място ми докара нервно изтощение и здравето ми се разклати. Вече съм сигурна, че искам да се върна обратно на старата си работа. Щастлива случайност е, че една колежка напуска, ще има конкурс и мисля, че ще го спечеля. ::)

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #28 -: Октомври 29, 2008, 02:50:59 pm »
Здравейте,
Чувала съм, че движението на лунните възли се използва в предстаказателната астрология за предсказване на някои събития. От собствени наблюдения знам, че при възвръщането на нодалната ос настъпват важни промени в живота на човека от прогресивен характер, и че това обикновено е щастлив период. Тригоните и секстилите между транзитиращите и рождените позиции на лунните възли също се посочва като индикатор за позитивни събития. Някой има ли наблюдения върху това какво можем да очакваме при разменени позиции на възлите, както и при квадратура.
днес забелязах,че ми предстои съвпад на транзитен слв с прогресивна венера.след този съвпад предстои тригон на слв с наталната му позиция в близнаци в 7-ми дом.ето какво прочетох:
"при транзита през всяка ос те едновременно образуват много аспекти,към значещи обекти в целия хороскоп.дават възможност на човека да събере разнообразен емоционален опит в сферата на съответния дом.влиянието на възлите в транзита започва да се чувства при орбис 2-3гр. до куспидата на дома,3-4гр.до наталния сигнификатор или управител на дома и 1-2гр. орбис към прогресивна,дирекционна,солярна или транзитна планета.
много съм любопитна дали някой може да сподели опит за съвпада на слв с прогресивна планета ,а ако има някой ,който има наблюдения конкретно в/у венера,ще бъда безкрайно благодарна.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #29 -: Октомври 30, 2008, 09:01:52 pm »
Цитат
как да тълкувам транзитен Хирон
Наблюдава се едно повтарящо се обстоятелство в картите на мои познати.Забелязах,че домът,в който транзитира Хирон,определя вида на болката и изпитанието,което човек преживява в дадения момент.Но болка и страдание винаги присъстват.Неслучайно Хирон е "раненият лечител".Този ,който може да лекува,има познания в дадената област,но сам на себе си не може да бъде полезен.Така и митичният кентавър Хирон не е бил в състояние да излекува раната си.Било е съдбовно предопределено.Ето защо при такъв транзит човек се чувства като в клопка,липсва сякаш възможност за свободен избор.Страданието е наложено отвън и е независещо от нас.

« Отговор #30 -: Ноември 02, 2008, 10:36:59 am »
По повод на Хирон някъде бях чела, че при транзитите му спрямо Венера и Нептун най-често хората се женели. Не знам дали наистина е така, някой има ли наблюдения по въпроса?
Иначе монеже по натал ми е в 1 дом, мога смело да твърдя, че цял живот уча уроците си, наранявайки се. Имам усещането, че ако не се опаря всеки път, когато имам някакво колебание в живота (а те са много), няма да съм аз.

*

Londa

• **
  • 561
« Отговор #31 -: Ноември 02, 2008, 11:06:35 am »
По повод на Хирон някъде бях чела, че при транзитите му спрямо Венера и Нептун най-често хората се женели. Не знам дали наистина е така, някой има ли наблюдения по въпроса?
Иначе монеже по натал ми е в 1 дом, мога смело да твърдя, че цял живот уча уроците си, наранявайки се. Имам усещането, че ако не се опаря всеки път, когато имам някакво колебание в живота (а те са много), няма да съм аз.
Euphoria, на същия хал съм, Хирон в съвпад с асцендента/Телец/ ;).Много грешки съм направила, защото съм искала да се уверя от собствен опит, а и почти никога не се вслушвам в съветите на близките и после страдам ужасно.Импулсивна съм , абе човек на крайностите. :'(

*

Lillie

• 30532
« Отговор #32 -: Ноември 02, 2008, 11:34:24 am »

Проверих сега.
И двата брака на майка ми нямат нищо общо с транзит на Хирон през важна радикална точка. В картата на съпруга й в деня на сватбата също няма важен хиронов транзит... Впрочем в картите на други близки също не отчитам хиронова активност в този ден.
Нашумялата виртуална приказка за вратата на Пепеляшка много се изтърка вече...  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #33 -: Ноември 02, 2008, 12:00:21 pm »
Оттук е тръгнала нашумялата пепеляшкина епопея още преди няколко години...
http://www.magiastrology.com/lesson7.html
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #34 -: Ноември 02, 2008, 12:17:51 pm »
Благодаря Lillie  :)

*

Nebesna

Re:Транзити на нодалната ос
« Отговор #35 -: Юли 08, 2009, 07:30:55 pm »
НА 27 ЮЛИ СЕВЕРНИЯТ ЛУНЕН ВЪЗЕЛ НАВЛИЗА В КОЗИРОГ.

Разчистването на стара карма и/или натрупването на нова ще върви под знака на Рака и Козирога.

В някои източници се споменава за "кармична жътва" и "кармична сеитба".
Вие приемате ли тези определения и ако "да", какво означава, според Вас да сеем и да жънем карма?
Дали това е свързано по някакъв начин с Южния и Северния лунен възел?
Как мислите, по кой от двата възела става едното и другото?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #36 -: Юли 08, 2009, 07:40:14 pm »
По Южния жънеш, по Северния твориш нова...
Макар че това е твърде тесногръдо разбиране на причинно-следствената връзка.
Но принципно не е изключено да сътворим нова карма, стъпвайки на ЮЛВ и това, което той ни носи - срещи, хора, събития...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #37 -: Юли 09, 2009, 08:12:52 am »
По Южния жънеш, по Северния твориш нова...
Макар че това е твърде тесногръдо разбиране на причинно-следствената връзка.
Но принципно не е изключено да сътворим нова карма, стъпвайки на ЮЛВ и това, което той ни носи - срещи, хора, събития...
Лили,когато ЮЛВ е в съвпад с планетата управител на 4 дом това означава ли,че наистина ще се отърва от нещо старо и ще започна на чисто,но от друга страна 4 дом се свързва с корените,семейството...,а като гледам транзитите на възлите те ту стават директни ту се връщат и така ще са цял месец
Докато дишаш...надявай се!

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #38 -: Юли 09, 2009, 12:02:52 pm »
А когато СЛВ е в съвпад с планета управител на асцендента на върха на 10, това какво значи?  ::)

*

Helo

« Отговор #39 -: Юли 09, 2009, 12:23:04 pm »
Северен възел в Близнаци - Южен възел в Стрелец
Роденият е подобен на избягал жребец, истинска природна сила! Когато е препускал с развята по вятъра грива през девствените степи на миналите животи, не е признавал ни закон, ни господар. Понеже бил изключително независим вървял по своя си път, без да иска каквото и да било, от когото и да било. Идо днес все още в него живее дивият мустанг и той продължава да изпитва силна страст по далечните пътувания.
Този авантюрист ще трябва да се научи да живее в общество. Голямият урок, закодиран тук, се състои в търпението, вниманието към детайлите, увладяването на диалога с другите.
Програмата на неговото съществуване включва и дълги престои в града, които да го научат да се среща със себеподобните си и да уважава техните права.Същевременно спортът му е абсолютно необходим.

Ей това съм аз.  ;D  ::)  ;D  Обаче сега не изпитвам чак такава силна страст по далечните пътувания.