Колеги

Този път реших да ви предложа малко по-различна тема. Мисля, че не е от най-дискутираните по астрологични форуми.
Въпросът е какви са показателите за склонност към присвояване на чужда собственост в наталната карта? Става въпрос както за кражби на дребно, така и за измами в по-крупни мащаби.
Знае се, че сигнификатор на крадците е Меркурий.
Какви аспекти трябва да има Меркурий, как трябва да бъде поставен в хороскопа, за да даде склонност не само към лъжа, измама, а и към злоупотреба с чужди ценности, вещи, пари?
Сигурно мнозина от вас ще се учудят, но злоупотребите на едро са по... Юпитер. Да, точно така, бенефикът Юпитер! Защо? Защото Юпитер е свикнал да гребе с пълни шепи. Под знака на Юпитер се раждат борсовите играчи, спекулантите и тези, които си изкарват прехраната с хазартни игри. Всякакви начини за забогатяване са допустими, особено щом става въпрос за лесни пари - такива, като хазартните игри, борсовите спекулации, финансовите пирамиди и т.н. Парите не "миришат"! Юпитер с негативен космически статус и в дисхармонични аспекти с важни планети-сигнификатори може да даде дори изявени престъпни наклонности: финансови измами в крупни мащаби, банкови обири, грабеж на бижутерски магазини. В такъв случай хармоничните аспекти на Юпитер помагат на крадеца дълго време да не получи заслужено наказание.
И така, да разграничим още веднъж.
По Меркурий са дребните лъжи, измами, кражби в не много големи размери (джебчийство, "тука има - тука нема", да те излъжат с рестото в някой магазин). Мисля, че един силно дисхармоничен Меркурий в картата може да доведе и до клептомания (но тук вече става въпрос за заболяване, състояние на психиката).
По Юпитер е стремежът към лесна печалба, живот на аванта, dolce vita.
Мисля, че и зачестилите напоследък обири на банкомати също са под знака на Юпитер, макар че тук вече са намесени и модерните технологии.
А под кой знак и планета тогава попадат компютърните измами, злонамерените хакерски атаки? Анонимно да източиш цяла банкова сметка или кредитна карта само с едно натискане на копче? Тук коя планета можем да намесим?
Какво трябва да има в картата на един крадец, измамник, спекулант?
Склонност към лесни печалби (дисхармоничен Юпитер) за чужда сметка (акцентиране на оста 2/8 дом), проблем с ценностната система (Венера), склонност към лъжа, измама (Меркурий + Нептун). А може би тук някъде трябва да има и проблематичен Сатурн - усещане за липса, недоимък, за 'never is enough'?
Та по повод дребните кражби и лъжи се сетих за една позната от миналото. За съжаление не знам какъв е часът на раждане. Най-интересното в случая беше, че тя самата е от много заможно семейство, бащата бе директор на един от девненските заводи край Варна, майката бе медицинска сестра в същото предприятие. Домът им бе пълна чаша, тя самата не знаеше какво е да нямаш, не знаеше и цената на парите. Най-парадоскалното бе, че цялото семейство... крадеше. Крадяха каквото можеха от завода. Бащата вземаше рушвети от работници, майката мъкнеше тонове сапуни и медикаменти от медицинския кабинет в предприятието. През зимните сезони крадяха ток, плащаха жълти стотинки за "нулева" консумация на ел. енергия при все това, че в къщата им беше сауна.
Впоследствие това момиче бе хванато на работното си място след поредица системни злоупотреби с парите от касата. Работеше при приятели, не бяха непознати хора! Когато разбрах това, бях потресена, просто не можех да повярвам. Хранеше елитното си куче със сурови пържоли, а на заведение ми искаше 20 стотинки за тоалетна... Какво да ви кажа, просто уникално!
За съжаление не знам в колко часа е родена, но в картата й има моменти, които ми направиха впечатление.
Момичето е със Слънце в Стрелец (баща й също).
Това, което забелязвам в картата й, е че има стелиум в знака Стрелец - Слънцето, Меркурий, Марс и Нептун. Интересното е, че Меркурий е ретрограден и е казими, т.е. в сърцето на Слънцето. Между другото, не се отличаваше и с интелект, по-скоро бих я определила като посредствена и леко куха. Момиче без никакъв духовен живот, без никакви цели, освен да се занимава с кучета и коне. Да, наистина обожаваше животните!
Та въпросните Слънце и Меркурий казими са фокус на тау-квадрат със Сатурн и Луна (в Риби). И в тригон с големия бенефик Юпитер (ретрограден). Лунните възли също са в мутабелни знаци, Дева/Риби.
Винаги се е отличавала с голяма непоследователност, непостоянство. Не завършва и двете си висши образования от мързел и липсва на каквато и да било амбиция да постига целите си. Всъщност се чудя дали изобщо е имала усещане за вътрешна цел, мотивация? Защото по всичко си личеше, че предпочита безгрижно да се плъзга през живота... И ако може на аванта, докогато може...
Та се питам аз...
При толкова силен акцент върху знака Стрелец в тригон с Юпитер, Луна в Риби къде е прословутата духовност? Ценностната система? Етиката?
Юпитер...
Винаги ли дава с пълни шепи? А ако не дава, следва ли да подхождаме на принципа "целта оправдава средствата"? Не пожелавай парите и успехите на ближния... Не присвоявай това, което не ти принадлежи...
Наскоро, в друг астрологичен форум, се появи тема за плагиатството. Кражба на интелектуална собственост. Съвременното общество е пълно с примери за това, особено в сферата на рекламата и в интернет, където масово се крадат идеи....
Хайде, кажете. Микрофонът е ваш