Здравей Гост

Адронен колайдър

• 37 Отговора
  • 6872 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Адронен колайдър
« Отговор #20 -: Септември 14, 2008, 02:29:11 pm »
Вие пък сега!!! Издърпах ви ушите и вие вече мислите, че ще ви се скарам отново  :-[

Напълно съм съгласна с теб за спама. За безразборния копи-пейст също. И мен ме дразни това безредие, но вече не виждам смисъл да се повтаря едно и също... Който е разбрал - разбрал. Който не е разбрал - и хиляда пъти да повториш, ефектът ще е нулев. Този форум съществува от години (един от първите) и модераторската намеса тук е минимална, макар че според мен в някои случаи би била желателна. В края на краищата сайтът не е мой и не съм упълномощена да вземам подобни решения. Щом на преобладаващата част от редовните потребители им се харесва тоя начин на общуване в темите, според мен проблем няма. Гласът народен - глас божи  :)

Цитат
Все си мисля, че трябва да отчетем момента за старт към истинското време /а не поправеното от човека/.
Важно е в колко часа стартират проекта на точното място. Доколкото разбирам, това се случва в Женева?

Корекцията за Женева/Швейцария спрямо Гринуич е +2 ч GMT
Корекцията за София/България е +3 ч GMT.

Тоест, ако по ТВ съобщават кога е положено началото на проекта по българско време, би трябвало да извадим един час и така получаваме реалното време. С този част и с координатите на града построяваме картата на събитието. Корекцията спрямо Гринуич се отчита автоматично от програмата и в астро.ком-а.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #21 -: Септември 14, 2008, 02:43:29 pm »
Утре, 10.09. в Женева, в 10 ч БГ време тази машина ще стартира. Какава ли ще й е съдбата? ::)
Хороскопът съм го адаптирала за 8 ч - към реалното време, Женева, по Пласидус

Разликата в часовата зона е -1 час (спрямо бг време).
Тоест ако проектът се стартира в 10 ч бг време, в Женева часът ще е 9.00 а.m. CEST.

Часовата разлика може да се провери тук
http://www.timeanddate.com/worldclock/city.html?n=87

*Използвана функция в Google: "Geneve time zone".

Цитат
CEST – Central European Summer Time
Time zone offset: UTC + 2 hours
CEST is 2 hours ahead of Coordinated Universal Time (UTC)

http://www.timeanddate.com/library/abbreviations/timezones/eu/cest.html

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #22 -: Септември 14, 2008, 02:54:51 pm »
Утре, 10.09. в Женева, в 10 ч БГ време тази машина ще стартира. Какава ли ще й е съдбата? ::)
Хороскопът съм го адаптирала за 8 ч - към реалното време, Женева, по Пласидус

Разликата в часовата зона е -1 час (спрямо бг време).
Тоест ако проектът се стартира в 10 ч бг време, в Женева часът ще е 9.00 а.m. CEST.
Съгласна съм, но аз извадих и още един час заради лятното часово време. Въпросът е кое е коректно да се счита. А както го е описала Кайли, е към 9 ч. Астрокомът, значи, не отчита истинското /т.е. некорегирано лятно/зимно/.
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #23 -: Септември 14, 2008, 02:58:20 pm »
В момента часът в Женева е 2 следобед.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #24 -: Септември 14, 2008, 03:13:32 pm »
Цитат
Big Bang experiment succeeds in 1st major tests
Scientists hope smashing atoms will help them understand makeup of universe

The giant particle accelerator near Geneva, Switzerland, has completed its first major tests, successfully sending beams of protons all the way around a 27-kilometre underground tunnel beneath the Swiss-French border.

It was the first of many steps for the Large Hadron Collider, a massive physics experiment built at a cost of $3.8 billion and with a total expected cost of over $9 billion.

At 10:36 a.m. local time, the particle accelerator sent a beam of protons running clockwise through the underground circuit. Five hours later, scientists successfully sent a beam counterclockwise.

The collider will eventually push the protons using a ring of super-cooled magnets to speeds and energies never before reached under controlled conditions, and crash them into one another to create and detect a host of new particles.

The data from those collisions will then be sent to computer networks around the world, including in Canada, where they will be analyzed to try to reconstruct what happened during these collisions.

Scientists hope these collisions will be able to reveal previously unseen particles and give greater insight into the interactions that occurred during the first few moments of the universe.

Доколкото разбирам, в 10:36 a.m. местно време (Женева) е направен първият успешен тест.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #25 -: Септември 14, 2008, 04:14:49 pm »
Ако приемем все пак, че експериментът стартира в 9 ч сутрин местно време, знакът на източния хоризонт е Везни.
Присътствието на три планети в съвпад в първи дом предполага, че стартът на проекта предизвиква силен обществен резонанс и полемика в медиите.
Истинската цел на експеримента обаче остава забулена в мистерия. Не е изключено зад него да стоят и политически интереси, освен чисто научните. Истинските намерения, стоящи зад стартирането на този амбициозен проект, най-вероятно са засекретени.
Тази опозиция между Слънце/Сатурн и Уран по оста 6-12 дом не ми внушава доверие...
За стартирането на проекта са ангажирани много учени, инженери, изследователи - Уран в 6 дом. Но да не стане така, че на техните алтруистични идеи "в името на прогреса" могат да бъдат противопоставени засекретени правителствени /политически/ интереси.

В момента на стартиране на проекта светилата са в партилен тригон. Единственият предстоящ аспект на Луната е секстилът й с Уран в 6 дом. Може би това показва, че първият тест за работоспособност на проекта след неговия старт минава благополучно.

И не мисля, че по-нататъшното развитие на проекта може да се прогнозира само с помощта на хорарната астрология. Да, тази карта може и да символизира "началото", но сама по себе си не е достатъчна. За по-пълна картина трябва да се разгледат и мунданните цикли.

Слънце/Сатурн, Уран и Плутон се намират в гокленовите зони в картата на събитието.
Луната и Юпитер са с неблагоприятен есенциален статус. Опозицията между Слънце/Сатурн и Уран е ключовият момент в тази карта, особено ако се има предвид, че този аспект се 'оцветява' от предстоящото скоро пълнолуние в 23* Риби (Луна в съвпад с Уран).

Не разбирам почти нищо от мунданна астрология, но мисля, че тук трябва да се разгледа цял комплекс от мунданни цикли - аспекти на външните планети, затъмнения...
В тази връзка се сещам, че в средата на м. януари 2010 година се очаква поредното слънчево затъмнение в 25* Козирог. Уран тогава ще бъде в градуса на пълнолунието (23* Риби), а Сатурн - във Везни, много близо до АС в картата, стационарно-ретрограден...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #26 -: Септември 14, 2008, 04:15:00 pm »
Астрокомът отчита всичко.
Затова е най-точен.
Вади, събира и умножава.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #27 -: Септември 14, 2008, 04:45:18 pm »
Хакери атакуваха Големия адронен колайдер

Група хакери са атакували компютърната система на Европейския център за ядрени изследвания (CERN), управляваща Големия адронен колайдер.

Сериозна вреда обаче не е нанесена, съобщава Дейли Телеграф, цитиран от technews.bg.

На сайта cmsmon.cern.ch, който в момента е недостъпен, хакерите са поместили текст на гръцки език със следнота съдържание "GST: Greek Security Team".
Освен това атакуващите са увредили един от файловете на CERN.

Системата CMSMON контролира работата на компактния мюонен соленоид(Compact Muon Solenoid -CMS), който има за цел да събира данни в хода на сблъсъка на елементарни частици в ускорителя.

Атаката е обезпокоила сериозно учените от CERN, тъй като според тях хакерите са били "на крачка" от проникване в компютърната система, контролираща соленоида.

При достигане до второ ниво на мрежата, атакуващите биха могли да включат частично CMS.

Детекторът CMS тежи 12,5 хиляди тона, проектиран и построен е със сътрудничеството на 2250 физици от 33 страни.

Предполага се, че хакерите са искали единствено да докажат възможността за пробив в системата, а не реално да навредят.

Според британския Таймс, атакуващите могат да се домогнат до системата CMSMON, благодарение именно на нейната многостепенна система за защита.

Атаката е била осъществена в сряда, 10 септември, когато беше пуснат първият поток протони в тунела на ускорителя с дължина 27 километра.

« Отговор #28 -: Септември 19, 2008, 11:06:12 am »
Защо решихте,че Слънце в 12 дом тук ще даде благоприятен резултат?А и този Плутон в близост до ИС-то си е направо застрашително.Лично аз съм обезпокоена от този експеримент,защото много  наподобява на опита на Атлантите да изместят центъра на земната ос,което довежда  до унищожителния катаклизъм,сложил край на расата и цивилизацията им.Опасно е ,когато човеците вземат да се правят на Господ.А и не ми е ясно каква ще е практическата полза за нас от експеримента-планетки ли ще си завъждаме? :-\

« Отговор #29 -: Септември 19, 2008, 11:09:03 pm »
Защо решихте,че Слънце в 12 дом тук ще даде благоприятен резултат?

Не, бе! Чудим се, просто. ДА не говорим, че нещо не можем да стигнем до консенсус за часа на стартирането му. Ти на какво мнение си - по лятното часово време ли трабва да се направи хороскопа или по истинското т.е. с един час назад.

.А и не ми е ясно каква ще е практическата полза за нас от експеримента-планетки ли ще си завъждаме? :-\

Мен лично, много ме мъчи отвътре този въпрос. Не нам защо, но като дете обожавах да гледам звездите /тогава нямаше такъв смог и те се виждаха по небето/ Много, ама много искам да знам как се е зародила Вселената и за чий зор трябва да живеем на тази планетка.

« Отговор #30 -: Септември 21, 2008, 10:41:27 am »
Експериментът на века се отлага с два месеца
20 септември 2008 / News.dir.bg
Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) обяви, че новият голям адронен колайдер е повреден по-сериозно, отколкото се предполагаше, и ще бъде спрян поне за два месеца, предаде Асошиейтед прес.
Говорителят на ЦЕРН Джеймс Гилис съобщи, че експерти са влезли в 27-километровия тунел, в който се намира ускорителят, за да оценят повредите, заради които той бе спрян за 36 часа, скоро след старта на 10 септември.
Все още е рано да се каже какво е станало, но изглежда проблемът е предизвикан от дефект в електрическите връзки между два магнита, заради което е изтекъл свръхохладен хелий.
Гилис изтъкна, че повреденият сектор ще трябва да бъде затоплен доста над нула градуса, за да могат да бъдат извършени поправките. Затова ще трябва да бъде спрян ускорителят.

« Отговор #31 -: Септември 21, 2008, 02:38:34 pm »
Мисля,че трябва да се използва реалното часово време,не лятно.Значи ще вадим някакви часове-май 2-а.Защото отчитам приравняването към гринуичкото време.

« Отговор #32 -: Септември 21, 2008, 02:49:04 pm »
Цитат
Експериментът на века се отлага с два месеца
Нищо случайно няма!!!Господ си знае работата! ;)

« Отговор #33 -: Септември 21, 2008, 08:48:49 pm »
Все още е рано да се каже какво е станало, но изглежда проблемът е предизвикан от дефект в електрическите връзки между два магнита, заради което е изтекъл свръхохладен хелий.

Хм, счупи се! Ми то с този Уран в шести дом явно здравословното му състояние ще търпи промени.  ;D

*

Инти

• 2068
« Отговор #34 -: Септември 30, 2008, 09:47:47 am »
Мисля, че е по-скоро заради опозицията към Сатурн, тъй като той поддържа структурата на физическо и материално ниво, а Уран  разрушува, освен това един Сатурн в Дева ще се стреми към максимална прецизност, а при такъв мащебен проект всяка грешка е фатална.

*

Mari

• *
  • 494
Re:Адронен колайдър
« Отговор #35 -: Ноември 21, 2009, 08:45:16 am »
Ускорителят на частици отново е рестартиран.

http://news.ibox.bg/news/id_609511935

*

Инти

• 2068
« Отговор #36 -: Ноември 10, 2010, 03:48:22 am »
Учените подготвят Големия адронен колайдер за Големия взрив

5 Ноември 2010

Ще бъдат възпроизведени условията непосредствено след възникването на Вселената преди 13,7 милиарда години, точно след Големия взрив

Учените в Големия адронен колайдер се готвят да възпроизведат Големия взрив в умален мащаб. В най-мощния ускорител на частици в света от 2009 г. се сблъскват снопове протони, съобщи БТА, като се позовава на ВВС. Сега за сблъсъците вече ще се използват железни йони. Така ще бъдат възпроизведени условията непосредствено след възникването на Вселената преди 13,7 милиарда години, точно след Големия взрив.

Експериментите целят да бъдат изследвани условията във Вселената части от секундата след като е експлодирало малко, но много плътно кълбо от енергия и така се е образувал космосът, какъвто го познаваме днес.

Учените мислят, че тогава е съществувало особено състояние на материята, което е било различно от материята, от която е образувана днешната Вселена. Физиците го наричат кварк-глуонова плазма.

"Това състояние на материята се получава, ако ефективно се разтопи ядрената материя, която съставя атомите, и се освободи съдържанието на ядрата - кварки и глуони".

Ако учените в големия адронен колайдер успеят да възпроизведат това състояние на материята и да го изучат, те ще получат важна информация как то е еволюирало до сегашната материя.

Макар и миниатюрните огнени топки в колайдера да просъществуват за съвсем кратко време, температурите ще достигнат над 10 трилиона градуса, милион пъти повече, отколкото е в центъра на Слънцето.

С увеличаването на температурата дори протоните и неутроните, които образуват ядрата на атомите, ще се разтопят. Ще се получи гореща и плътна супа от кварки и глуони. Експериментите започват в началото на ноември и ще продължат четири седмици. Досегашните експерименти с протони целяха да бъде открита частицата Хигс бозон и да бъдат потвърдени нови теории във физиката, като суперсиметрията.

Източник: http://bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=23258

« Отговор #37 -: Ноември 10, 2010, 04:22:29 am »
Най-доброто за превод онлайн е БИНГ. ГУГЪЛ не става за нищо! :rolleyes: