Смятам,че за циклите на планетите преди края им винаги се наблюдава нещо общо,което е характерно за Лунарите и това е спад на енергията,преживяванията,задачите или желанието ни да ги извършваме по принципа на съответната планета.И не само това, освен че е нормално да има спад на енергия малко преди да настъпи възврата и докато не се зареди с нови импулси и задачи,на които също им трябва малко време да се задействат,мисля че всеки цикъл на коя да е планета си има своята "Сатурнова дупка".Т.е. на само Солара,а и дори Сатурновия цикъл и другите които могат да се преживеят.
И това по-скоро не е "сатурнова дупка",а 1/12 от периода на цикъла с характера на 12 дом.За всички планети това ще започне 30 градуса преди възврата и ще е характерно постепенно изпразване на тази енергия,задачите и вече са дали каквито и да е резултати и точно по 12 дом с нещо по тях се разчистваме,освобождаваме,излизаме и т.н., а самата енергия е в края си,което може да ни влияе и на психиката и на изборите.Знаейки с какво се свързва 12 дом това едва ли ще е подходящо време за кардинални решения или инициативи,доколкото или нямаме енергията и възможностите или има още какво да приключваме.Не изключвам и всякакви кармични процеси тогава.
За Луната времево това ще е в ход 2,5 дни преди да се възвърне,за Слънцето месец(сатурновата дупка-което не съвпада точно с номерологичния период на Сатурн от 52 дни преди рожденния ден),за Сатурн може да са малко над 2 години преди да се възвърне и да се усеща този кармичен и отмиращ фон.
Примерно напоследък каквото се сещам беше с периода от 10-15 дни преди Меркуриевия ми възврат-нито ми се говореше,нито ми се пишеше,нищо не ми се правеше и не само че с нищо сериозно не се занимавах освен да си почивам (чувствах се и леко изтощен от доста преди това работа по Меркурий,но дори и след като малко си починах и физически бях добре,нямах грам стимул),дори с приятели не се срещах и рядко се чувах.Интересното е,че тази 1/12 на Меркурий ми съвпада времево с този на Марс(на 21.2.2009. сега ще имам възврат) и на Сатурн (през 2010 му е възврата), както и на Слънцето (сега съм в сатурнова дупка).Това голямо наслагване от крайни фази на естествени цикли явно си даде думата.Дори за Сатурн за себе си установих,че макар че сега ми транзитира в 1 дом съм в къде по кармичен и отмиращ период отколкото като беше в 12 дом.
Иначе преди ми е правило впечатление как много хора умират или стават инвалиди точно около Сатурновия възврат,същото при Хиронов възврат(+самоубийство,за някои рака се разглежда като форма на самоубийство) и при Уранов възврат.За последния особено ми беше чудно как някои си отиват от този свят точно тогава,а не примерно 1-2 години преди или след него( а други живеят още 15-20 години след него),а винаги точно в годината на възврата и почти винаги от инфаркт или инсулт.Явно периода около възврат на една планета е доста критичен-първо старата енергия е изразходвана, после се посрещат последствията от много минали избори и действия и ако не е добре разчистено “полето” при възврата новата енергия няма къде да се захване стабилно и води до сривове.На мен това освен като естествен процес на начало и край ми се връзва и като динамиката на движението ретро-стационарно-директно,което обяснява “замръзването” което Nebesna отбеляза (и на мен ми е правило впечатление) точно по време на възврата.Ако вземем крайната фаза за тип ретро изразяване,то по време на възврата ефекта е на стационарност-енергията се балансира по критичен начин, налива се там където може,но като процес на пълнене не позволява движение,а стоене на едно място докато си включен към “тръбата” и вече след това (времевия момент тук явно е индивидуален и не се свежда явно само до 1 ден),може да се насочи и канализира навън-директно движение.