Здравей Гост

Комплексите и тяхното астрологично съответствие

• 75 Отговора
  • 13147 Прегледи
*

Nebesna

Здравейте, колеги!
Тук искам да поставя темата за комплексите, която отдавна ме вълнува и се надявам да се получи интересно обсъждане.

Астропсихогията и астросоциологията ни дават много добри инструменти за себепознание и самоусъвършенстване. Човек не винаги може да контролира или да предотвратява външните събитията в своя живот, но винаги може да промени себе си, чрез средствата на себепознанието. Убедена съм, че ако по-добре познаваме своите силни и слаби страни, то и нашата адаптация към превратностите на съдбата ще бъде по-безболезнена и по-успешна.  Предлагам на вашето внимание една статия – извадка от книгата на френската астроложка Жозет Бетайол „Астрология за родители”.

Комплексът произтича от противобоство на инстинктивните подтици и се развива на несъзнателно равнище. Следователно човек може да живее с комплексите си, но да не осъзнава това или също така несъзнателно да се опитва да му отговори. При наличие на комплекс, някои ще стигнат до препятстващо развитието психично блокиране, а други ще реагират инстинктивно, за да превърнат слабостите си в сили и способности.

Откриването на комплекса е условие за владеенето му. При възрастният откриването му не е от такова значение, защото индивидът вече е отговорил на своя комплекс по един или друг начин. Докато при детето разучаването на темата може да помогне за ранното вникване в комплексите му, още преди да си е изградило трайни модели на реакция. Не бива да се забравя, че комплексите се развиват до 7 годишна възраст.

Астрологичната тема ни помага да установим силата или слабостта на 3 психични пласта: Аз, Свръхаз и То

АЗ
Показатели: Асцендента, планетите в асцендента, господарят на асцендента, господстващата планета, Меркурий (Близнаци, Дева), планети в съвпад с господаря на Асцендента.
- Асцендентът отговаря за тялото и за видимия Аз;
- Господарят на Асцендента отговаря на дълбинния Аз;
- Меркурий превежда посланията от подсъзнанието и е средството на Аз-а да стигне до света. Той се съюзява с Аз-а при осъзнаването.
-  планетите на Асцендента са предният пост на Аз-а (например: Марс като войнствен преден пост или Сатурн като коректор на личността);
- при планети в съвпад с господаря на асцендента възниква „комплекс на отъждествяването”. Когато едно небесно тяло съвпадне с господаря на Асц., тогава последният се отъждествява с него.

Свръхаз
Показатели: Слънце, Сатурн, Лъв, Козирог, Водолей

-   Слънцето е съзнателната съставка : етиката, нравствените ценности на личността, идеалът на Аз-а, „фарът на Аз-а”

-   Сатурн е несъзнателната съставка: забрани, табута, възпитание, обществени норми, морал;

То
Показатели: Луна, Венера, Марс, Юпитер, Нептун, Плутон, Телец, Рак, Везни, Скорпион, Стрелец, Риби.
-   Венера, Марс, Юпитер – лично несъзнавано;
-   Луната е едновременно планета на личното и колективно несъзнавано;
-   Плутон, Нептун – колективно несъзнавано;
-   Марс, Плутон – агресивни нагони;
-   Луна, Нептун: чувствени нагони, мечтателност и въображение с източник несъзнаваното;
-   Венера, Юпитер – материални инстинкти, собственически чувства, афекти;

Уран може да влияе ту на А-за, ту на Свръхаз-а  , ту на Аз-а. Двойнствена планета, която служи на господстващата, като отприщва силата и.

В зависимост от значението на отделните психични пластове, пред детето се откриват следните възможности:

Сподавяне
Сподавянето става на съзнателно равнище и подволявада да бъдат изживени най-висшите възможности, заложени в рождената тема.
Между подтиците на Аз и То съществува противоборство, само в случай, че:
- Аз-ът е по-силен.
- Аз-ът е по-силен от То, а Свръхаз-ът  не повелява, нито се съюзява с Аз-а.

Потискане
Потискането протича на несъзнателно равнище и може да е извор на неврози и психози. Но изходът зависи от съпротивата на Аз-а. Нагоните на То и повелите на Свръхаз-а  са в борба при един слаб Аз.
-   Свръхаз-ът  е по-силен от То, но Аз-ът е слаб или отслабен от звездите на несъзнаваното.

Извращаване
Извращаването е следствие от следните варианти:
-   То е силно, Аз-ът е слаб или в съгласие с То. Аз-ът или Свръхаз-ът  са в лош аспект;
-   То е по-силно от Свръхаз-а  и съществува съгласие между Аз-а и То;
-   Свръхаз-ът  е в лош аспект с Аз-а, откъдето следва несъгласие между Свръхаз-а  и Аз-а;
-   Идеалът на Аз-а – Слънцето, е помрачен.

Обърнете внимание на:
-   добрите аспекти между аспектите на То, които го засилват;
-   на добрите аспекти между То и Аз, които водят до съгласие между тях;
-   на слабия „пропусклив” Аз (сито);
-   на борбата между Аз-а и Свръхаз-а, която позволява на нагоните да вземат връх;
-   на идеала на слабият Аз – отслабена ценностна система.

Сублимация
Сублимацията представлява преобразуване на един примитивен акт във възвишен, което може да послужи като основа за художествено, интелектуално или научно творчество.
-   нагоните на То (инстинктите) са използвани от градивни, творчески сили, разположени на по-горно равнище в обществен смисъл;
-   Ако наистина има съгласие между Аз-а (господаря на Асцендента) и идеала на Аз-а  (Слънцето), То може да бъде превърнато в съзидателна дейност, дори ако темата е заредена с противоборство;
-   Ако Аз-ът е силен и идеалът на Аз-а (Слънцето) е силен, е възможна благоприятна употреба на нагоните на То;

Важно е да се определи силата или слабостта на Аз-а. Отслабеният или унищожен Аз отваря вратата за тежки душевни комплекси.

Невроза
-   противоборство между То и Свръхаз-а, при върховенство на последния.
-   Противоборство между Свръхаз-овете и Аз-а (разрадане на Аз-а);
-   Враждебност на Свръхаз-а, спрямо Аз-а;
-   Вина (Слънце в квадрат със Сатурн, Сатурн в квадрат с Асцендента; Сатурн в опозиция на Меркурий);

Саморазрушение
-   То срещу Аз-а (главно, ако Марс и Плутон са срещу Асцендента или господаря на Асцендента);
-   Враждебност на То, спрямо Свръхаз-а (Сатурн ил Слънцето в квадрат с Марс или Плутон – потискане, утнетение);

Обсебваща враждебност

-   натрапчиви идеи – Сатурн, понякога Уран накърняват Слънцето – комплекс за рухнал авторитет, обществена неудовлетвореност;

Гнетяща невроза
Поражда се вследствие влиянието на инстинктивните и най-вече несъгласуващи се със Свръхаз-а планети. Може да се усили от противоборство с представителите на Аз-а. Въвличането им в конфликта е твърде често и води до чувство на вина и неудачничество.

Фобия

Особен вид угнетение. Описанието и в общи линии се покрива със схемата на гнетящата невроза, плюс един допълнителен елемент:
-   Нептун е нехармоничен (агорафобия);
-   Уран е нехармоничен (клаустрофобия);
-   Сатурн и Уран нехармонични, плюс влияние на Дева (хипохондрия, страх от болести);
-   Сатурн в 6-ти дом – страх от лекари, от домашни вещи);
-   Сатурн в лош аспект с Плутон, доколкото засяга Аз-а – угнетение, меланхолия
-   Сатурн в лош аспект с Марс – маниакално-депресивна склонност, сблъсък между Свръхаз и То.

Циклотимия
Редуване на силна възбуда със състояние на депресия.
-   Марс или Сатерн в много силно положение, в конфликт помежду си. (Марс – мания; Сатурн – потискане);
-   То и Свръхаз противоборстват с един слаб Аз. Възбудата и депресията се задействат от планетни транзити.

Психоза

Несъзнаваното взема връх, нахлува в съзнанието и индивидът се отчуждава от действителността. Трите пласта : То, Свръхаз и Аз са в разнобой. Причини:
-   сериозното противоборство между То и Свръхаз-а, при един отслабен Аз поражда чувство за вина и агресивност;
-   при един и пренебрежимо слаб или несъществуващ Аз, меркурий или господарят на Асцендента ще бъдат въвлечени в противоборството.

Параноя
Болестно душевно състояние при запазено логично мислене. Свръхзасилване на Аз-а, недоверчивост, белипетна в разсъждението. Горделивост, нападателност, прозиращи под предсторена скромност. Параноикът цели да наложи волята си на другия.
-   Уран в лош аспект с господаря на Асцендента;
-   Асцендент Водолей, в лош аспект с Марс или Плутон;
-   Юпитеркато злотворен, зле приобщен-мания за величие;
-   Юпитер в лош аспект със Слънцето – мания за преследване.

Истерия
Психично, неорганично разстройство, произтичащо от забравен сексуален проблем като основен причинител на болестта. Правдоподобни лъжи, стигащи до митомания, ексхибиционизъм, имитация на действителната опасност.
-   Нептун в лош аспект, господстващ над господаря на Асцендента;
-   Плутон в лош аспект с Луната;
-   Луна, Рак в квадрат със Сатурн, Слънце в 8 дом.

Шизофрения
Индивидът е откъснат от действителния свят, намира се втежък разрив с него.
-Нептун е влиятелен и свързан с Луната, свързан с Аз-а и обрамчен от несъгласуващия се Сатурн.

Комплексът предполага връзка на противоречащи си небесни тела. Той никога не се задейства в душевността от една единствена планета или аспект.

Трябва да имапоне 2,3 или 4 съ-господстващи планети, за да му дадат тласък. Ще се възцари най-мощната планета. В един аспект всяка планета може да има 2 постановки.

Пример:
Лош аспект на Сатурн-Венера (комплекс на отбиването, на необичания).
Кое е господстващото небесно тяло?
Погледнете дали решението ще дойде от Венера (творчество) или от Сатурн (разум). Ако Сатурн е господар на хороскопа, в съвпад с Асцендента или господаря на Асцендента, или е ъглов, тогава той е по-силният. Ако Слънцето или Меркурий са в тригон с Венера и сектил със Сатурн – налице е сподавяне на съзнателно равнище. 

ОСНОВНО ПРАВИЛО:

За да съществува комплекс трябва да са налице няколко аспекта. Колкото по-голям е броят им, толкова по-голямо е противоборството. Необходимо е Аз-ът да бъде въвлечен в него. В противен случай говорим за чувство, но не и за комплекс. Например (чувство за малоценност, чувство за отбиване и т.н.

По-нататък ще ви представя астрологичните съответствия на основните комплекси.
« Последна редакция: Октомври 01, 2008, 06:32:08 pm от Nebesna »

*

Nebesna

Re: Комплексите и тяхното астрологично съответствие
« Отговор #1 -: Октомври 01, 2008, 07:39:10 pm »
КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ

Как да различим комплекса за малоценност от чувството за малоценност? Чувството за малоценност е естествено за човека. Рядко се срещат натални теми само с положителни аспекти. Това чувство ни подтиква да търсим решение на професионалните, обществените и сърдечните си проблеми. То е в основата на възходящо движение, тласкащо ни към по-възвишен и по- добър живот. Тоест това е положително чувство.

При комплескът за малоценност, вместо да изчезне, чувството за малоценност се вкоренява в психиката. Детето се смята за неспособно да разреши жизненоважните си проблеми, те го парализират и го изпълват със самозабрани. Не вярва в успеха и се „спасява” от положението като развива невроза и неудачничество.

Астрологично съответствие:

-   Господстващата планета е в падение или заточение;
-   Аз-ът (Асцендента или господарят на Асцендента) е накърнен от светилата;
-   Лош аспект на Асцендента или господарят на Асцендента;
-   Лош аспект между двата господаря на Асцендента;
-   Дева, като главна съставка в дом 6-ти;
-   Зле съответстваща на вродените данни рождена тема: много женски планети в мъжка тема (голям брой носители на чувствителност) или много мъжки планети в женска тема (липса на женственост
-   Сатурн – слаб или омаловажен, води до неудовлетворение. Трябва да се проучи блокиращото действие в рождената тема.

За да съществува комплекс, трябва да са налице няколко показателя. И тук е необходимо Аз-ът да бъде въвлечен в противоборството.

КОМПЛЕКС ЗА ВИНА

Зле изживяният комплекс за вина може да доведе до поведение на неудачник. Механизмите, водещи до неудачничество са: потискане, незадоволеност, агресивност, угнетение, виновност. При този комплекс е необходимо да се следи фаличният стадий (от 3 – 6 години). Лошото му изживяване може да доведе до нападателност, а тя от своя страна – до чувство за вина.

Комплексът е несъзнателен. Всъщност никаква действителна простъпка не е извършена. Неудачничеството не е резултат от действителна негодност, а самонаказание. При този комплекс, човек обръща нагоните си срещу себе си. Той се самообвинява, самонаказва, саморазрушава.

Тук също не бива да се смесват чувство и комплекс за вина.
Аз-ът трябва да бъде въвлечен в противоборството и същевременно отслабен и това следва да бъде указано от няколко аспекта.

Четири причинителя: 
1. Слънце = Бог;
2. Сатурн = Свръхаз;
3. Плутон – простъпка;
4. Аз- Асцендент и зависимите от него-господар на асцендента, планетите в асцендента.

Всеки противоречив аспект между :
Слънце-Сатурн (обществена неудовлетвореност);
Слънце-Плутон (мания, обсебване);
Асцендент (господар на Асц.) - Сатурн;
Асцендент (господар на Асц.) - Плутон;

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Октомври 01, 2008, 08:23:44 pm »
Интересна тема.
В превод ли е?
Благодаря ти, че си избрала да го споделиш с нас  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #3 -: Октомври 01, 2008, 08:43:49 pm »
Интересна тема.
В превод ли е?
Благодаря ти, че си избрала да го споделиш с нас  :)

Да, Лили. Това е една мъничка книжка на издателство Хемус от 1999 г., която излезе в ограничен тираж. В превод от френски език е. Не е била преиздавана, откакто си я купих. Смятам да открия отделна тема за сексуалните комплекси и още една тема за когнитивните (комплекси на познанието). Надявам се да се получи интересно обсъждане с конкретни казуси. Мисля да приложа и примери за известни личности, които са успели да превъзмогнат комплексите си.  ;)

« Отговор #4 -: Октомври 01, 2008, 10:46:05 pm »
Много интересно съчетание на астрология и психоанализа.Ако го знаеше това Фройд ,нямаше да си губи времето с ненужни експерименти и наблюдения. :P Ама като се зачетох,ми стана ясно,че май читав човек няма да се намери.Или ако си е мислел,че е такъв,значи просто комплексът е неосъзнат! ;D Страхотен материал!

*

Nebesna

« Отговор #5 -: Октомври 01, 2008, 11:11:43 pm »
Благодаря за интереса и се радвам да бъда полезна. А Фройд сигурно не е вярвал в астрологията, иначе да беше се възползвал от нейните методи. Всички имаме комплекси. Но има възможности за сублимация.

Ето ви още едно астрологиично съответствие.

КАИНОВ КОМПЛЕКС

Комплекс, изразяващ враждата между хората.
„Каин” се чувства подценен в сравнение с по-малкия си брат. Това би могло да го угнети, озлоби и да го тласне към бягство или насилие. Или смята брат си за враг или го прави свой приятел, за да го потиска по-лесно.
Каиновият комплекс започва, когато в семейството се появи още едно дете. Това е нормален комплекс и всяко дете може да го преживее. Той обаче трябва да бъде бързо преодолян и ролята на родителите е решаваща в този случай. Те трябва да следят внимателно поведението на детето в социума и как се приобщава то.

-   Меркурий и Близнаци (носители на идеята за съперничество);
-   Дом ІІІ (роднински дом, указващ как детето възприема братята и сестрите си);
-   Малефактори в Дом ІІІ – отчуждаване на детето от близката му среда, от връстниците;
-   Марс в 3-ти дом (типично положение за комплекса) – враждебност към близката среда; Марс в лош аспект с Меркурий или с господаря на ІІІ дом.
-   Плутон в ІІІ дом или в лош аспект към Меркурий или господаря на ІІІ дом (мощно избухване на агресивния заряд в атавистична война – вендета);

-   Уран в ІІІ дом (предопределя бунта на родения, който рязко се освобождава от положението си на подценен); Уран в трети дом, в Близнаци или с аспект към Меркурий и /-или/ владетеля на трети дом ще изразява стремежа на по-младите личности и индивиди в рода да отхвърлят всички състояния на подчиненост, които традициите им налагат.

-   Сатурн в ІІІ дом, в лош аспект с Меркурий или към господаря на ІІІ дом– трайна студенина в отношенията с обкръжаващите, изолиране, стена между детето и братята му.

-   Влияние на Рак и на Луната или Луна в Рак (детето се стреми да получи изключителното внимание на майка си, дори в късна възраст би могло да предпочита по-възрастни жени);

Форми на комплекса:
-Битка в Едем – непокорство и бунт срещу авторитета – Бащата. Детето се чувства подценено, а това го прави враждебно и ревниво. Впоследствие започва да се самообвинява за тази си враждебност и накрая се изпълва с решимост да привлече вниманието на родителите си на всяка цена.

- Каин след грехопадението – втори бунт, при който човек не се обръща срещу бащиния архетип, а се противопоставя на социума. Каин като предшественик на престъпника. 

През целия си живот френският лекар и психоаналитик Алфред Адлер се е противопоставял на комплекса си и полага усилия да развие у пациентите си съзнание за принадлежност към обществото, защото според него тъкмо общественото чувство, наред с чувството за отговорност уравновесяват човека.

Алфред Адлер: Зодия Водолей, Асцендент Рак
- Слънцето е господар на 3-ти дом, обградено от Марс и Меркурий;
- Стелиумът Слънце, Марс, Меркурий е в квадрат с Луната (господар на Асцендента) и с Плутон в 11-ти дом;
- Плутон е представителен за Аз-а, доколкото господарят на Асцендента - Луна се отъждествява, чрез съвпад с него.;
- Уран в Асцендента е в аспект със Слънцето - господар на 3-ти дом (бунт срещу бащата);

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Октомври 02, 2008, 10:03:29 am »
Това е една мъничка книжка на издателство Хемус от 1999 г., която излезе в ограничен тираж. В превод от френски език е. Не е била преиздавана, откакто си я купих.

Никога не съм я виждала по книжарниците. Дори в антикварните. Очевидно наистина е била в доста ограничен тираж. Жалко...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Skarlet

« Отговор #7 -: Октомври 02, 2008, 11:39:03 am »
Това е една мъничка книжка на издателство Хемус от 1999 г., която излезе в ограничен тираж. В превод от френски език е. Не е била преиздавана, откакто си я купих.

Никога не съм я виждала по книжарниците. Дори в антикварните. Очевидно наистина е била в доста ограничен тираж. Жалко...

И аз я имам.Наистина е много добра и полезна.Дори не помня кога и откъде съм я купила,беше доста отдавна.

*

Nebesna

« Отговор #8 -: Октомври 02, 2008, 12:53:24 pm »

И аз я имам.Наистина е много добра и полезна.Дори не помня кога и откъде съм я купила,беше доста отдавна.

Много се радвам. Значи ще можем да обсъждаме. За мен ще бъде интересно не само да откриваме астрологичните съответствия на различните комплекси в примерни рождени карти, но най-вече да търсим възможностите за  преодоляването им.

*

Nebesna

« Отговор #9 -: Октомври 02, 2008, 01:25:14 pm »
Темата е наистина интересна.За съжаления тая книжка я нямам.Открих бг сайт в който са ползвали информация от книгата: http://lancelote.dir.bg/_wm/library/?df=8&GDirId=d060830bab22b812c5f273f8425be36a

В такъв случай,ако Nebesna- си играеш да пишеш на ръка,няма да е зле да видиш няма ли от там нещо да ти подпомогне труда  ;)

Благодаря, имам тази информация. Там е споменат приноса на отделни планети и светила за формирането на различните комплекси, но не се дават фундаменталните познания за разпознаването на комплексите. Правилата липсват. Жозет Бетайол ги нарича "Астрологични съответствия". Но материалът, в посочения сайт надгражда темата и подчертава значението на отделните небесни тела за формирането на комплексите. Много е полезен.

*

Nebesna

« Отговор #10 -: Октомври 02, 2008, 03:05:34 pm »
В графата Астропсихология има още доста: http://lancelote.dir.bg/_wm/library/?df=7950

Ауууууууу! Много ти благодаря. Това не го бях видяла досега. Златен си! ;D

*

Nebesna

Тук има някои астрологични показания за психични отклонения.

*

Nebesna

Не знам дали е преместен, но си копирах много неща оттам. Имаш късмет! Ще ги кача на сайта.

*

Nebesna

Венера

Венера  е пиктограмен символ зодиакалните знаци телец и везни, а също 2 и 7 дом.

Екзалтация – риби, дванадесети дом

Заточение – скорпион, овен, осми, овен

Падение – дева, шести дом

Планетен цикъл – 225 дни

=астросоциологическо значение

Венера е планетата на младостта, красотата, артистичния свят, лукса, модата, нравите, мира, сватбите, на народните страсти, на светския и развлекателен живот, ражданията и суетата. Венера е символ на демагогияга в политическия живот. В метеорологията тя създава условия за влажно и горещо време.

= сигнификатор на социални отношения

сестрите, момичетата, любовниците – особено в натална карта на мъж

= астропсихологическо значение

Венера изобщо като пиктограм симвоизира любовния живот, а като пиктограма на телец психологически апликира сетивното възприемане изобщо и сетивното възприемане на чувствата и усещанията конкретно, съзидателните заложби, естетическия усет – и двете в техния материален измерител. Телеца е носител на упорството, на постоянството и ината, затова тези качества се апликират чрез пиктограма венера като способност или неспособност към трайно или нетрайно постигане на определена конкретна цел или идея. Като пиктограма на везни, тя апликира света на идеализма – т.е. чувствата, идеите, емоциите в техния имагинерен вид. При телеца тя е носител на материалния усет за лукса и удобството, при везните – на представата за тях.

Като апликант на втори дом венера символизира материалните блага, финансите, също така земята заради идентичността на втори дом с телеца.  Като владетел на втори дом тя носи изобщо информация за желанията в тяхното материално ограничение и възможност за тяхното постигане.  Венера като апликант на седми дом символизира всички видове формални отношения – брак, партньорство, договорености, а също справелдливостта от същите формални отношения. Освен това като носител на имагинерността на чувствата, идеите, емоциите, тя символизира хората на изкуството, творчеството, способността да се подхожда творчески и гъвкаво в отношенията с хората.  

Психологически пиктограма венера апликира КОЛЕКТИВНОТО съзнание и по-точно личното несъзнавано, което изразява материалните инстикти и собственическото отношение в чувствата. Тъй като тя е най- типичния изразител на емоциите и чувствата, тя апликира и афектите – т.е. неправилното усвояване на същите на съзнателно ниво.

Като елемент на КОЛЕКТИВНОТО, в състоянията венера може да участвува във състоянието на сподавяне – т.е. съзнателно създаване на прегради и задръжки при сублимиране /усвояване/ на състояние или обстоятелство, както венера като емелемент на КОЛЕКТИВНОТО е фактор на извращаването – т.е. неправилното изразяване на сублимираното състояние или обстоятелство. Като изразител на емоционалното лично несъзнавано в КОЛЕКТИВНОТО, често венера е елемент на неврозното състояние – т.е. нервно емоционално напрежение или дисхармония, в циклотимията – особено при ретроградност – редуване на силна възбуда и състояние на депресия на емоционална основа, на психоза – самоприписване на емоционални състояния.

В системата на комплексите венера има отношение към онези, в които участвува нейната артистична природа – като например Орфеевия комплекс,  където природата й се проявява чрез драматизъм в любовта и стремеж за артистичност в живота, като позицията на венера в него ще разкрие по какъв начин личността се адаптира емоционално в околния социум или в сексуалния комплекс – Комплекса на Кармен тя проявява природата си като пиктограм на любовта и нейната апликация е усвояване реален опит за нея.

Поради включването в анализа на елемента-проекция слънчева земя,  венера като управител на телец и втори  дом по-добре да се разглежда като имагинерно отношение към изброените им значения, приписани на венера.

Венера квадрат / опозиция Сатурн (комплекс на необичания)

*

Diyana

• 2705
Благодаря, Небесна!
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Nebesna

Марс

Марс е пиктограмен символ зодиакален знак овен и 1 дом, втори пиктограм на скорпион и 8 дом.

Екзалтация – козирог, десети дом

Заточение – телец, везни, втори, седми дом

Падение – рак, четвърти дом

Планетен цикъл – 1год. 322 дни

=астросоциологическо значение

Марс представлява войната, военната йерархия, полицията, въоръженията, всевъзможни конфликти и като цяло – силата и висшата изпълнителна власт на държавата. Той управлява хирургията и силата на младежта. Влияе върху мускулите на човешкото тяло. В неговата власт са също тежката промишленост, желязото и огънят. Ръководи спорта, влияе върху злополуките, пожарите, социалните и революционни движения. Той е рицарят на страната и защитникът на справедливостта.

= сигнификатор на социални отношения

любовниците в карта на жена, мъжете

= астропсихологическо значение

Марс  като пиктограма на овен психологически апликира начина за себеутвърждаване, борбеността, нападателността, действието, пламенността, иницианитността, волята за победа. Като пиктограма на първи дом тя апликира начина по който света вижда и оценява нашето поведение.

Марс като пиктограма на скорпион изразява възраждането, дълбоките инстинкти, стремежа да се надникне във всички тайни и ъгли, суеверието, страха, но и също така способността най-яростно и най-силно да се потопиш в самия ад. Като управител на осми дом апликира сексуалността, връзката с отвъдния свят, всичко, което се обозначава като магия, стремежа за придобиване на повече и по-нетрадиционно познание.Марс, първи дом и овен, респ. Осми дом и скорпион, управлявани чрез марс апликират личното несъзнавано в психологичния профил.

Като психично поведение, пиктограма Марс  участвува в Комплекса на Солнес, където  стремежа към създаване, към творчество, към градивност и откривателноство се нуждае от активността и импулса на овена.

Същото това свойство на пиктограма Марс е необходим в Икаровия комплекс, където стремежът към авантюри, приключения, към нови хоризонти, към нови земи, към духовно обогатяване и израстване е немислимо без импулса на смелостта и риска.

Но също така психичното поведение, опосредствувано чрез пиктограма Марс  в Комплекса на татко Юбо създава личности, които в най-добрия случай са недодялани или непохватни, а в най-лошия – жестоки, грубияни, индивиди, за които “дебелащината” е форма на личностна изява.

Като психичен стил, пиктограмата марс  е съставна  част от Комплекса на дон Кихот, където следването на една идея, една илюзия, на една имагинерна кауза изисква изключително много енергия и импулс, които съчетани с постоянството, ината и упорството на Телеца в асцедент формира подсъзнателни черти в характера, оформящи и външната изява и начина на поведение в обществото. В този комплекс пиктограмния марс може да ни даде информация както за личности, следващи с цялото си същество и убеденост благородни и възвишени идеали, така също и агресивни и егоистични, готови в името на собственото си “аз” да унищожат другите, да им отнемат жизненото пространство и светоусещане само защото то е по-различно от тяхното.

Пиктограма Марс обозначава активността, затова по-често неговата отрицателна страна е да  създава психична група, която обикновено е неудовлетворена от постигнатото на колективно ниво. Естествено неудовлетвореността е важен стимул за личносттно развитие и усъвършенствуване, когато е в здравословен размер. Извън тази рамка пиктограма марс е един от катализаторите на депресивността, а неговото прекомерно влияние може да предизвика по-тежкото психично състояние – маниакалната депресивност. Тъй като пиктограма марс се апликира с активната сексуалност, то в случаите когато е и катализатор на депресивно състояние, той най-често се свързва с психичното състояние при Кастрационния комплекс. При лицата от мъжки пол се изразява в страх от загуба на прерогативите на мъжествеността – в биологически, в обществено-социален, семейно-битов и професионален аспект. Овен  мондално отговаря на 1 дом – т.е. какво ние правим, за да ни възприемат хората, стремежа на мъжете с такава конструкция е да се докажат че са мъже по всички възможни начини – от състезание по надпиване с бира в кварталното бистро, до вживяването им в ролята на екшън-герой или поредния Казанова.  Но при всяко положение зад подобен стил и с течение на времето все повече се открива вътрешната психична неуравновесеност, несигурност и неувереност на колективно ниво, а в някои случаи и склонност към сексуални дивиации. Овена наистина е знак на енергията и импулса, но индивидите с Кастрационен комплекс, които достигнат до състояние на еуфория и самозабрава от самостоятелността си и символите на мъжките прерогативи, рискуват с времето да усетят как огнената природа, канализирана чрез пиктограма марс угасва, защото тя не е неизчерпаема. Въпросът е как те са я оползотворили?! Дали в борбата за надмощие са използували този комплекс, за да създадат закрила и защита за нуждаещите се от тяхната привидно “силна” личност и по този начин са се превърнали в уважавани и достолепни владици. Или сърдити старчета, хленчещи жално за времето, когато... са били мъже... При жените с Кастрационен комплекс пиктограма марс има обратно действие.  Като психичен стил се изразява в усещането  за липса на прерогатив, който да ги прави равнопоставени с другия пол.  Жените с Кастрационен комплекс имат значително по-агресивен стил на поведение.  Те винаги се стремят да могат да контролират, управляват, направляват нещата сами. Нещо повече, техния подсъзнателен стремеж е да нахлуят в т.нар. “мъжки” свят и да докажат че разликите между половете са само биологични. Интересен факт е, че жените не само с Кастрационен комплекс, но и с овен подсъзнателно се стремят и  работят в системата на чисто мъжки професионални сфери – в структурите на полицията и армията и дори в миньорското и строително дело. Но дори и да не ги откриете там, да са заети с бизнес, с ръководство на фирми, отдели, сектори или  дори да са обикновени домакини,  овен или с пиктограм марс участник в Кастрационнен комплекс, винаги води една битка с обществото и със себе си /отново имайки в предвид че в случая става въпрос за оста овен-везни/, в която те се стремят да бъдат Атила или Чингиз Хан, дори с цената на много лични жертви. 

При жените, както и при мъжете, анормалното развитие на Кастрационния комплекс, с участието на пиктограма овен – марс, може да даде “странични” ефекти. Туку виж от напористата ръководителка на малък женски кръжок, в което си разменят кулинарни рецепти или разучават поредната песничка с “ляляля”, изведнъж израстне лидер на неформално движение, което се бори за правата на жените. Ако вече ги има – ще се намерят нови нарушения. Като например правото всеки петък вечер пивниците да бъдат женско царство... С този метафорично-комичен пример всъщност се онагледява склонността при анормално развитие на женския кастрационен комплекс да се достигне до краен феминизъм, стремейки се да се управляват ВСИЧКИ възможни ситуации и отношения, касаещи половото обществено разделение: включително слагането на “юзди” на силния пол и подкарването му мирно и кротко  към светлото бъдеще. Не такова каквото той го вижда. “Вся власть женшчинах...” Както при мъжете, така и при жените пиктограма марс е съставка на личната сексуалност.  При участието му в един кастрационен комплекс, в зависимост от степента на приноса му в него, той може да породи на интимно подсъзнателно ниво или неудовлетвореност и засилени биологични потребности, или желание да се държи партньора на разстояние за известно време, или абсолютна студенина. И трите състояния са израз на стремежа на комплекса по някакъв начин да се доминира в едно микро-общество.

*

Nebesna

Чудесно, тъкмо няма нужда да прехвърлям всичко. Там са посочени и всички автори.

*

tool

Аз междувременно открих къде е преместен част от този блог:
http://ga3l.wordpress.com/page/5/

хаха .. и аз да свърша нещо полезно ..  :P

*

sunrain

• 6710
Твой е, нали.  :blink: Поздравления за оформлението.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

tool

Да, мой е, благодаря! За съжаление, нещо ми мина мерака да го поддържам/ съвсем по овенски  :P