Здравейте, колеги!
Тук искам да поставя темата за комплексите, която отдавна ме вълнува и се надявам да се получи интересно обсъждане.
Астропсихогията и астросоциологията ни дават много добри инструменти за себепознание и самоусъвършенстване. Човек не винаги може да контролира или да предотвратява външните събитията в своя живот, но винаги може да промени себе си, чрез средствата на себепознанието. Убедена съм, че ако по-добре познаваме своите силни и слаби страни, то и нашата адаптация към превратностите на съдбата ще бъде по-безболезнена и по-успешна. Предлагам на вашето внимание една статия – извадка от книгата на френската астроложка Жозет Бетайол „Астрология за родители”.
Комплексът произтича от противобоство на инстинктивните подтици и се развива на несъзнателно равнище. Следователно човек може да живее с комплексите си, но да не осъзнава това или също така несъзнателно да се опитва да му отговори. При наличие на комплекс, някои ще стигнат до препятстващо развитието психично блокиране, а други ще реагират инстинктивно, за да превърнат слабостите си в сили и способности.
Откриването на комплекса е условие за владеенето му. При възрастният откриването му не е от такова значение, защото индивидът вече е отговорил на своя комплекс по един или друг начин. Докато при детето разучаването на темата може да помогне за ранното вникване в комплексите му, още преди да си е изградило трайни модели на реакция. Не бива да се забравя, че комплексите се развиват до 7 годишна възраст.
Астрологичната тема ни помага да установим силата или слабостта на 3 психични пласта: Аз, Свръхаз и То
АЗ
Показатели: Асцендента, планетите в асцендента, господарят на асцендента, господстващата планета, Меркурий (Близнаци, Дева), планети в съвпад с господаря на Асцендента.
- Асцендентът отговаря за тялото и за видимия Аз;
- Господарят на Асцендента отговаря на дълбинния Аз;
- Меркурий превежда посланията от подсъзнанието и е средството на Аз-а да стигне до света. Той се съюзява с Аз-а при осъзнаването.
- планетите на Асцендента са предният пост на Аз-а (например: Марс като войнствен преден пост или Сатурн като коректор на личността);
- при планети в съвпад с господаря на асцендента възниква „комплекс на отъждествяването”. Когато едно небесно тяло съвпадне с господаря на Асц., тогава последният се отъждествява с него.
Свръхаз
Показатели: Слънце, Сатурн, Лъв, Козирог, Водолей
- Слънцето е съзнателната съставка : етиката, нравствените ценности на личността, идеалът на Аз-а, „фарът на Аз-а”
- Сатурн е несъзнателната съставка: забрани, табута, възпитание, обществени норми, морал;
То
Показатели: Луна, Венера, Марс, Юпитер, Нептун, Плутон, Телец, Рак, Везни, Скорпион, Стрелец, Риби.
- Венера, Марс, Юпитер – лично несъзнавано;
- Луната е едновременно планета на личното и колективно несъзнавано;
- Плутон, Нептун – колективно несъзнавано;
- Марс, Плутон – агресивни нагони;
- Луна, Нептун: чувствени нагони, мечтателност и въображение с източник несъзнаваното;
- Венера, Юпитер – материални инстинкти, собственически чувства, афекти;
Уран може да влияе ту на А-за, ту на Свръхаз-а , ту на Аз-а. Двойнствена планета, която служи на господстващата, като отприщва силата и.
В зависимост от значението на отделните психични пластове, пред детето се откриват следните възможности:
Сподавяне
Сподавянето става на съзнателно равнище и подволявада да бъдат изживени най-висшите възможности, заложени в рождената тема.
Между подтиците на Аз и То съществува противоборство, само в случай, че:
- Аз-ът е по-силен.
- Аз-ът е по-силен от То, а Свръхаз-ът не повелява, нито се съюзява с Аз-а.
Потискане
Потискането протича на несъзнателно равнище и може да е извор на неврози и психози. Но изходът зависи от съпротивата на Аз-а. Нагоните на То и повелите на Свръхаз-а са в борба при един слаб Аз.
- Свръхаз-ът е по-силен от То, но Аз-ът е слаб или отслабен от звездите на несъзнаваното.
Извращаване
Извращаването е следствие от следните варианти:
- То е силно, Аз-ът е слаб или в съгласие с То. Аз-ът или Свръхаз-ът са в лош аспект;
- То е по-силно от Свръхаз-а и съществува съгласие между Аз-а и То;
- Свръхаз-ът е в лош аспект с Аз-а, откъдето следва несъгласие между Свръхаз-а и Аз-а;
- Идеалът на Аз-а – Слънцето, е помрачен.
Обърнете внимание на:
- добрите аспекти между аспектите на То, които го засилват;
- на добрите аспекти между То и Аз, които водят до съгласие между тях;
- на слабия „пропусклив” Аз (сито);
- на борбата между Аз-а и Свръхаз-а, която позволява на нагоните да вземат връх;
- на идеала на слабият Аз – отслабена ценностна система.
Сублимация
Сублимацията представлява преобразуване на един примитивен акт във възвишен, което може да послужи като основа за художествено, интелектуално или научно творчество.
- нагоните на То (инстинктите) са използвани от градивни, творчески сили, разположени на по-горно равнище в обществен смисъл;
- Ако наистина има съгласие между Аз-а (господаря на Асцендента) и идеала на Аз-а (Слънцето), То може да бъде превърнато в съзидателна дейност, дори ако темата е заредена с противоборство;
- Ако Аз-ът е силен и идеалът на Аз-а (Слънцето) е силен, е възможна благоприятна употреба на нагоните на То;
Важно е да се определи силата или слабостта на Аз-а. Отслабеният или унищожен Аз отваря вратата за тежки душевни комплекси.
Невроза
- противоборство между То и Свръхаз-а, при върховенство на последния.
- Противоборство между Свръхаз-овете и Аз-а (разрадане на Аз-а);
- Враждебност на Свръхаз-а, спрямо Аз-а;
- Вина (Слънце в квадрат със Сатурн, Сатурн в квадрат с Асцендента; Сатурн в опозиция на Меркурий);
Саморазрушение
- То срещу Аз-а (главно, ако Марс и Плутон са срещу Асцендента или господаря на Асцендента);
- Враждебност на То, спрямо Свръхаз-а (Сатурн ил Слънцето в квадрат с Марс или Плутон – потискане, утнетение);
Обсебваща враждебност
- натрапчиви идеи – Сатурн, понякога Уран накърняват Слънцето – комплекс за рухнал авторитет, обществена неудовлетвореност;
Гнетяща невроза
Поражда се вследствие влиянието на инстинктивните и най-вече несъгласуващи се със Свръхаз-а планети. Може да се усили от противоборство с представителите на Аз-а. Въвличането им в конфликта е твърде често и води до чувство на вина и неудачничество.
Фобия
Особен вид угнетение. Описанието и в общи линии се покрива със схемата на гнетящата невроза, плюс един допълнителен елемент:
- Нептун е нехармоничен (агорафобия);
- Уран е нехармоничен (клаустрофобия);
- Сатурн и Уран нехармонични, плюс влияние на Дева (хипохондрия, страх от болести);
- Сатурн в 6-ти дом – страх от лекари, от домашни вещи);
- Сатурн в лош аспект с Плутон, доколкото засяга Аз-а – угнетение, меланхолия
- Сатурн в лош аспект с Марс – маниакално-депресивна склонност, сблъсък между Свръхаз и То.
Циклотимия
Редуване на силна възбуда със състояние на депресия.
- Марс или Сатерн в много силно положение, в конфликт помежду си. (Марс – мания; Сатурн – потискане);
- То и Свръхаз противоборстват с един слаб Аз. Възбудата и депресията се задействат от планетни транзити.
Психоза
Несъзнаваното взема връх, нахлува в съзнанието и индивидът се отчуждава от действителността. Трите пласта : То, Свръхаз и Аз са в разнобой. Причини:
- сериозното противоборство между То и Свръхаз-а, при един отслабен Аз поражда чувство за вина и агресивност;
- при един и пренебрежимо слаб или несъществуващ Аз, меркурий или господарят на Асцендента ще бъдат въвлечени в противоборството.
Параноя
Болестно душевно състояние при запазено логично мислене. Свръхзасилване на Аз-а, недоверчивост, белипетна в разсъждението. Горделивост, нападателност, прозиращи под предсторена скромност. Параноикът цели да наложи волята си на другия.
- Уран в лош аспект с господаря на Асцендента;
- Асцендент Водолей, в лош аспект с Марс или Плутон;
- Юпитеркато злотворен, зле приобщен-мания за величие;
- Юпитер в лош аспект със Слънцето – мания за преследване.
Истерия
Психично, неорганично разстройство, произтичащо от забравен сексуален проблем като основен причинител на болестта. Правдоподобни лъжи, стигащи до митомания, ексхибиционизъм, имитация на действителната опасност.
- Нептун в лош аспект, господстващ над господаря на Асцендента;
- Плутон в лош аспект с Луната;
- Луна, Рак в квадрат със Сатурн, Слънце в 8 дом.
Шизофрения
Индивидът е откъснат от действителния свят, намира се втежък разрив с него.
-Нептун е влиятелен и свързан с Луната, свързан с Аз-а и обрамчен от несъгласуващия се Сатурн.
Комплексът предполага връзка на противоречащи си небесни тела. Той никога не се задейства в душевността от една единствена планета или аспект.
Трябва да имапоне 2,3 или 4 съ-господстващи планети, за да му дадат тласък. Ще се възцари най-мощната планета. В един аспект всяка планета може да има 2 постановки.
Пример:
Лош аспект на Сатурн-Венера (комплекс на отбиването, на необичания).
Кое е господстващото небесно тяло?
Погледнете дали решението ще дойде от Венера (творчество) или от Сатурн (разум). Ако Сатурн е господар на хороскопа, в съвпад с Асцендента или господаря на Асцендента, или е ъглов, тогава той е по-силният. Ако Слънцето или Меркурий са в тригон с Венера и сектил със Сатурн – налице е сподавяне на съзнателно равнище.
ОСНОВНО ПРАВИЛО:
За да съществува комплекс трябва да са налице няколко аспекта. Колкото по-голям е броят им, толкова по-голямо е противоборството. Необходимо е Аз-ът да бъде въвлечен в него. В противен случай говорим за чувство, но не и за комплекс. Например (чувство за малоценност, чувство за отбиване и т.н.
По-нататък ще ви представя астрологичните съответствия на основните комплекси.