Терминът „ранява” беше некоректно употребен от мен. Приемам забележката за уместна. Има значение природата на планетите, когато говорим за раняващи аспекти. Направих грешка, че употребих некоретно един термин.
За Асцендента:
Той е първият знак, който изгрява в момента на нашето раждане, поставя началото на хороскопa и е отправната точка, от която се построяват всички астрологични домове. Домовете, както и разположените в тях планети са ориентирани спрямо него. Не случайно най-източната точка в хороскопа символизира екстровертната (външната изява) носи символизма на Овен „Аз съм”. Асцендентът е сбор от качества, чрез която се представяме пред света, сбор от онези наши качества, чрез които другите ни опознават и приемат още при първия контакт с нас. Тези качества ние изразяваме непосредствено. Той е външният израз на това, с което се представяме пред обществото. Точно начинът, по който човек проектира своето разбиране за "Аз съм" е пограничната точка на конфликтите или консенсуса с обществото в противовес на противоположната точка - "Ние сме". Всеки индивид ще изразява себе си, чрез най-източно разположения знак в своя хороскоп. Как точно ще става това, смятам, че зависи от знака на Асцендента, неговия господар е планетите които ги аспектират. Картата може да съдържа богат вътрешен потенциал за себереализация, но този потенциал трудно да намери прием във външния свят, при множество негативни аспекти. Един Гуру отшелник може да има богат духовен живот, но я го сложи в претъпкан влак или автобус. Нито външният, нито вътрешният живот е цялостен без другия. Както материята не може да съществува без духа, така и духът е зависим от материята.
Моя позната с Асцендент Козирог и Сатурн в квадратура с Асцендента във физически план излежда така, сякаш е понесла целия свят на гърба си. Вечно е намръщена и сериозна и ходи прегърбена, със свити рамене, суха е и на моменти догматична. Това е ЛИЦЕТО, което тя показва пред света. Но много малко хора всъщност знаят, че тя е много поетична душа и даже пише стихове. Това е скритата и същност, която тя никога не показва пред света.
А за разбирането на Асцендента като за нещо повече от физическото тяло е писал Мартин Шулман – „Асцендентът – вашата кармична врата”.