Интересното при самоубийството е,че е въпрос на съзнателен избор и не би следвало да е съдба на някой доколкото това противоречи на духовните закони,но често обстоятелства в живота(които са кармични) са фактора ,който оказва най-силен натиск-тук вече съзнанието решава да интерпретира нещата по свой си начин,реагирайки чрез този акт.
Подобна реакция вероятно като склонност при определени условия трябва да е указана в картата,като се има в предвид,че причините от които се води едно съзнание извършващо този акт могат да бъдат много.Някои го правят от безнадеждност,други от силно чувство за вина,трети от любовна мъка(загуба на проектирания компонент на една от полярностите в психиката),други сигурно от какво ли не-като чуство за самотност,неразбирателство,неразрешимост на даден въпрос/проблем,понякога и такъв акт се тълкува и като принасяне в жертва за "спасяване" на друго по-ценно.
Първо се определят естествените сигнификатори на живота и смъртта и се комбинират с участието на свободната воля-така за смърт взимаме Сатурн,Плутон и Нептун (загуба),сигнификатори на живота са Слънце/Луна/АСЦ (Управител)- а свободната воля или избор мисля първо,че ще се върти около Марс/Венера.Уран може да участва при внезапните решения и обрати-докато си го помислил -си го направил (в смисъл "без време" в противовес на Сатурновия процес на назряване).Добре е да се гледат като цяло водните знаци и домове-като тези на края, също и знаците Овен и Козирог-трон и екзалтация на Марс и и падение и трон на Сатурн.Оста 2/8 дом също може да е акцентирана.
Имам един познат,който ми призна,че почти е щял да се самоубие (стигнал беше почти до края) в даден период от това,че няма да може да понесе отговорността за една грешка в работата си(която беше свръхотговорна) или по-скоро,че не е можел да преживее евентуалните последствията от нея(по-късно се оказва,че нещата не са били чак толкова опасни) и е с АСЦ Козирог,не помня точно,но май беше по време на Нептун в съвпад със Слънце(Водолей 2 дом). Сега картата я нямам,а пък и тук се изискват карти на хора стигнали до края...