Не е нужно да "викаш", Антарес, за да те "чуем".
И, разбира се, добре дошъл.

Приветствам всякакви мнения, независимо колко са различни от мненията на мнозинството. Полезно е да се разбунят духовете от време на време, мозъците започват да работят по-ефективно.
А сега конкретно по въпроса или, нека бъдем по-точни, забележката ти.
Астрологията, разбира се, има връзка с астрономията, но смея да кажа, че тя не е точна наука, нито пък попада в ранга на науките - в смисъла, в който те служат на днешното общество. Какво всъщност е Астрологията и каква е нейната цел не мисля, че е необходимо да обяснявам на теб.
Факт е, че повечето астролози от съвремието, особено новоизлюпените, тъй наречените "интернет астролози", не боравят с астрономия и математика в заниманията си с астрология.
Пак ще се наложа да повторя, че мнозина от тях дори не знаят как реално се изчислява хороскоп, домификация и т.н. Всичко това се прави наготово от многобройните астрологични програми, които са създадени за наше улеснение, но не бива да се превръщат и в заместител на практически познания и умения.
Има обаче и астролози, които използват
сферична тригонометрия или т.нар.
триизмерен модел. Докато повечето отскоро практикуващи астролози се задоволяват с "плоски", двуизмерни хороскопи. И това е тяхно право, в крайна сметка никой за нищо не ги вини.
Не на последно място следва да се отчете фактът (и няма да съм първият човек, който го споменава), че използваните в астрологията "зодии" нямат нищо общо с реалните съзвездия. Още повече - доста 'изостават' от реалните. Масово се използва т.нар. Тропически зодиак, при който дванадесетте зодиакални знака се разглеждат символично, в проекция върху еклиптиката. Не се отчита факторът
прецесия на равноденствените точки, т.е. реалният наклон на земната ос.
Докато Сидералният или т.нар. "звезден" зодиак е ориентиран спрямо неподвижните звезди - Сириус, Спика, Регул и т.н. Респективно пролетното равноденствие, вместо да настъпва в 0* Овен (Aries Point), понастоящем се случва в съзвездието Риби, т.е. ако не ме лъже паметта - там, където е разположена здездата Фомалхаут.
Ако имаш нещо да допълниш, ще се радвам да го дискутираме тук.