Според Каръл Ръшман "Изкуството на предсказателната астрология", затъмненията се гледат паралелно с лунациите,като винаги естествено се отчитат текуши транзити и прогресии за да се осигури синтеза.
Макар,че според някои слънчевите затъмнения се изявяват предимно навън,а лунните на вътре,при нея няма такова твърдение:
-новолуние и слънчево затъмнение са периоди на нови начала,на подновена енергия и стимулиране
-пълнолуние и лунно затъмнение са периоди за осъществяване- тогава проблеми и проекти придобиват окончателен вид,довеждат се до край, може да донесат обещаното от новолунието.
И лунациите и затъмненията дават възможност за определяне на приоритетите,съсредоточаване и влане на енергия върху засегнатите области.Човек вижда какво трябва да прави или да промени в тези области.Затъмнението може да е знак за начало или край на цикъл от развитието в живота ви( в съответната област).
Затъмненията и лунациите може да определят началото и края на някои транзити и прогресии (времеви рамки).Ако съвпаднат точно с такива аспекти орбисата им на влияние(времето на влияние),може да се увеличи до -3 до +3 градуса след точния аспект т.е. да се проявяват събития и обстоятелства по аспекта не само при мин орбис от 1 градус.
Интересното е,че според нея ако затъмнението съвпадне с ретро Меркурий(както е сега),резултатите може да се забавят.
Въобще си има цяла глава за затъмненията и лунациите,в които всичко е описано значително подробно.Тази книга я препоръчвам на всички които не са я чели не само заради затъмненията-има много синтезирана лесно усвояема практическа астрологическа информация от 30 г опит на астроложката.
И мен тази година ще ме засегнат 2 затъмнения:
Слънчевото на 26.1. ми съвпада с Меркурий,а лунното на 6.8. ми съвпада с Марс.Планетите ми са точно в тези градуси и все нещо трябва да се изяви