Докато е жив, човек се учи!
Повече нищо не мога да кажа по въпроса

. Докато се ровех из настройките на ЗЕТ 8 попаднах на "тъз" терминология

.
Бях яко шокиран ,щото за пръв път в живота си ги научавам тея работи

.
Любопитството взе да ме гложди, що за чудесии се явяват и ето какво открих.
От английски "sect" ,латински "seco" отрязване ,разделяне ,Hayz, от араб. "естественно място".
СЕКТА (ХАЙЗ) -това е ,когато мъжка планета се намира над земята денем и под земята нощем ,а Женска планета под земята денем или над земята нощем. Това не включва Марс (който като мъжка планета се държи изключително по женски и при него всичко е наопаки.
Забравени и изгубени техники на западната астрология.
Картите за дневно или нощно раждане имат еднаква сила ,но трябва да се интерпретират различно .
Дали имаме дневно или нощно раждане се определя от положението на Слънцето .Дневно е когато разположението му включва домовете от 7до 12 , а нощно е когато са включени домовете от 1 до 6 включително.
След това се разглеждат планетите по разположение над хоризонта (мъжки или положителни) и под хоризонта (женски) , по разположение в женски(водни и земни ) или мъжки знаци (огнени и въздушни).Сектата на знака на зодиака също е значим фактор.
Освен това всяка една планета има своя секта-дневна или нощна. Слънце, Юпитер, Сатурн -дневни .Венера ,Марс, Луна -нощни.
Когато някоя планета не съвпада с всички условия на сектата ,то тя се определя като извън секта и нейната сила се проявява по-слабо.
С други думи ,ако една дневна планета е разположена над хоризонта и в мъжки знак ,то нейната сила е пълна ,но ако е разположена над хоризонта и в женски знак ,нейното проявление е по-слабо.
Луната , има своето значение според своите фази. Когато е нарастваща при аспекти е благоприятна за дневните планети и има негативно значение за нощните , а при намаляваща луна е благоприятна за нощните и влияе отрицателно на дневните планети.
Сатурн при дневно раждане и с дневно разположение се проявява в своя най-добър вид ,като се изявява с дисциплина, порядък и уважение.Това естествено предполага ,че сам по себе си не е поразен ,но дори тогава той се проявява благоприятно.
На Сатурн в древността ,когато е бил при нощно раждане и под хоризонта се е придавало много злокобно и уродливо (горкия аз

). Това означавало ,че неговата енергия се усвоява неправилно.