Фиксирани знаци на оста 1-ви/7-ми дом, което означава продължителност на ситуацията. Добре е за сключване на брак, но не и за развод, когато искаме нещата да се развият бързо. Но само 10 минути след зададения час, Асцендентът сменя знака. Въпреки това, темата с развода отново е актуална. В първия случай - Лъв - Слънцето (т.е. "ти") е в 9-ти дом. Във втория случай Дева - Меркурий отново попада в 9-ти дом (на юридическите дела). Това означава, че ти си непреклонна в решението си.
Луната е изключително важна в елективната карта. Ако в картата на брака гледаме Слънцето и Луната да сключват благоприятен аспект, то при картата на развода, би трябвало да е обратното. В случая Луната прави сходяща квадратура със Слънце. При това светилата са в кардинални знаци. Мисля, че разводът е възможен и много вероятно е да стане бързо. А последният акпект, който прави Луната, преди да напусне знака е секстил с Венера (управителка на 10-ти дом - Съдията). Мисля, че нещата ще се развият в твоя полза.
Ако искаме ищецът да победи, подсилваме Асцендента и неговият господар- в случая Слънцето е в екзалтация в Овен.
Смущава ме ретроградния Сатурн в 1-ви дом. Във всяко едно начинание е добре Сатурн да се държи далеч от ъгловите домове. Обаче в случая Сатурн управлява интерсептирания Козирог в 5-ти дом (децата). Разположението на Сатурн е в 1-ви дом аз тълкувам така: децата ще бъдат присъдени на тебе, но вероятно ще има още едно дело за присъждане на децата (Сатурн е ретрограден).