Здравей Гост

Усещането за щастие,

• 103 Отговора
  • 16088 Прегледи
*

blud

• *
  • 406
Усещането за щастие,
« -: Май 02, 2009, 02:19:25 pm »
е да знам , че за всеки е различно-да имаш  , пари , любов , дом-или и трите и още  нещо :)А астрологически  как и къде се намира  щастието ?Някак си  не ми стои  добре да го търся в 11дом, все си мисля  че хората , които се определят като щастливци  би  трябвало да имат  добре  поставен5 дом  Хайде да разгледаме  карти  на щастливци,то  тях ако  попиташ  може и да не се определят като щастливци :)
Слънце-Стрелец
Асцедент -Лъв
Луна -Водолей

*

Moonlady

• **
  • 1112
Re:Усещането за щастие,
« Отговор #1 -: Май 02, 2009, 03:23:00 pm »
Щастието е във всеки дом и всеки знак, във всяка крачка
от пътя си можем да го намерим, само трябва да разберем
какво искаме - гладния иска да се нахрани, болния иска да
оздравее...както пееше Висоцки  ( цитирам по памет)
" Боже дай умному голову, трусливому дай коня, дай тъй денги
щастливому, и не забуд про меня ....
дай по немножко тьй каждому и не забуд про меня "   :)
Естествени минерали и амулети

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #2 -: Май 02, 2009, 03:46:26 pm »
Нали наскоро имаше подобна тема и така и не се стигна до нещо конкретно като извод..А и няма как...Права е Moonlady-то е навсякъде,зависи къде го търсиш.
За мен щастието е относително понятие..Пък и самият път към нещо лелеяно и желано носи повече положителни емоции и заряд от случването му..Чуствам се щастлива,от това,че нещо предстои,постигна ли го,вече не е същото..
По-скоро някои транзити или прогресии биха донесли нещо,възприемано като щастие..

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Май 02, 2009, 04:07:18 pm »
Щастието не го търсете в хороскопа, тъй като самата дефиниция за "щастие" е твърде относителна. Неслучайно древните мъдреци в Индия са считали човека, най-сетне постигнал съкровената си мечта, за дълбоко нещастен.
Ще питате защо? Защото след като постигнем нещо много желано, то престава да бъде толкова желано и се чувстваме опустошени, изпълва ни чувство за вътрешна празнота.

Независимо какви цели си поставяме, всеки от нас копнее за онова усещане за вътрешен покой и хармония, което често наричаме душевно равновесие. Усещане за цялостност и пълнота, което не може да бъде компенсирано от социален и материален статус, богатство, престиж, макар че мнозина от нас се опитват...

Съвременният човек е така устроен, че търси щастието навън, обвързвайки го с определени /материални/ атрибути. За някои това е богатство, престиж, за други - слава, признание в обществото или сред дадена група, за трети това е усещането за обич, споделеност, че са нужни някому... Само наличието на тези предпоставки прави повечето хора щастливи, т.е. усещането ни за пълнота е пряко обвързано с редица външни фактори, бидейки условно. Днес го има, утре може и да го няма...

Докато усещането за вътрешна пълнота и хармония не зависи от условности, то е неизменно. Но, както вече казах, свикнали сме да го отъждествяваме с наличието на определени външни предпоставки, с които се имерва "успехът" в днешни времена.

Преди известно време имаше тема за "Големите късметлии", в която дефиницията на късмета бе също толкова относителна, колкото и дефиницията на истински щастливия човек.  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Май 02, 2009, 05:35:06 pm »
Да допълня.
От гледна точка на Ведическата атрология знакът на Луната или т.нар. лунна накшатра има първостепенно значение, наред с аспектите, които получава.
Луната символизира манас, съзнанието на човека, т.е. материално обусловения ум.
Лунният знак отразява миналия опит на Душата, навиците и респ. несъзнателните възприятийни модели, които ни въздействат в настоящата инкарнация.
Луната може да се приеме и за Асцендент, наред с Лагна.

Следователно една афлектирана Луна с трудни аспекти създава затруднения, емоционални и ментални проблеми. Луната се свързва с емоционалната и мисловната ни нагласа, с усещането за вътрешен покой или липсата му.

Една силно ранена Луна, особено ако е в неблагоприятен или враждебен знак, създава усещане за вътрешен дискомфорт, а това усещане в голяма степен повлиява и отношенията ни с другите. Позицията на Луната върху нодалната ос, аспектирана или притисната от малефици, се счита за трудна. Но отново повтарям, че всичко зависи от нивото на съзнание. Защото аспекти, които се свързват с емоционална студенина и разочарование, в картата на един духовно извисен човек се манифестират по друг начин - вместо деструктивни стават конструктивни.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

veshti4ka

« Отговор #5 -: Май 02, 2009, 05:39:28 pm »
според мен щастието трябва да се търси вътре в нас. ако един човек е неспособен да се почувства щастлив от блясъка на Слънцето, или аромата на зелена поляна, или от лекото плискане на вълните по златния пясък - то този човек винаги ще бъде нещастен. той ще трупа това или онова, ще постига цели, мечти, ще покорява върхове, а дълбоко в себе си ще усеща вътрешна неудовлетвореност и сам няма да осъзнава защо...

щастието е състояние на духа, а не късметче от коледната баница... рядкост са хората които успяват да го постигнат, но именно постигналите го са истинските щастливци...

*

Skarlet

« Отговор #6 -: Май 02, 2009, 07:29:24 pm »
според мен щастието трябва да се търси вътре в нас. ако един човек е неспособен да се почувства щастлив от блясъка на Слънцето, или аромата на зелена поляна, или от лекото плискане на вълните по златния пясък - то този човек винаги ще бъде нещастен. той ще трупа това или онова, ще постига цели, мечти, ще покорява върхове, а дълбоко в себе си ще усеща вътрешна неудовлетвореност и сам няма да осъзнава защо...

щастието е състояние на духа, а не късметче от коледната баница... рядкост са хората които успяват да го постигнат, но именно постигналите го са истинските щастливци...

Yesssss!!!!!  ;D

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #7 -: Май 02, 2009, 09:33:18 pm »
Щастието в някаква форма изисква външност,предметност,източник отвън-това се съдържа в самото значение на думата.За това и може да приеме много форми.

А какво ще кажете за радостта и за Локус Фортуна?  ::)

На Мартин Шулман книгата за точката е доста описателна и сравнително дълбоко представена.Все пак това е точка на синтеза на символизма/енергиите на Слънце,Луна и АСЦ-свещенната и главна троица в хороскопа.Като изразяваща цялостност,вероятно ключа към щастието или радостта е в пълнотата,равновеситето,обединението,естествеността- като вътрешни основни компоненти мисля специално Слънцето и Луната не биха могли да играят роли т.е. в първоначалната си природа съдържат първичната естественост...

И да си споделя-позицията на моята Локус Фортуна изцяло определя това което ме прави щастлив или просто изпълнен с радост.Явно това,че съвпада със Слънцето в 5 дом ме кара да я усещам толкова силно и това което ме прави най-щастлив (субективно) -е да бъда себе си,да излъчвам светлина и любов,да обичам,да творя,да играя и т.н. :) 

А иначе както Lillie сподели за Луната във ведическата астрология,чел съм и статии за същото в западната ,с по-различно значение естествено,но за важната и роля в емоционалното задоволяване-а щастието и радостта все пак клонят към емоционални състояния,независимо какво ги провокира или не ги провокира (не е задължително)  ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Май 02, 2009, 09:48:38 pm »
А какво ще кажете за радостта и за Локус Фортуна?  ::)

В античната астрология Локус Фортуна е едно от хилегиалните места, т.е. за определяне жизнеността и продължителността на живота.
Също така зная, че Локус Фортуна се използва за определяне на богатството и просперитета, социалния статус, наред с други показатели.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #9 -: Май 02, 2009, 10:14:11 pm »
В античната е така разбира се,за това и все още буквално и символично се оглавява "скритото съкровище"  ;)

Обаче както Слънце,Луна и АСЦ нямат само физиологични и външни съответствия,а и като основни компоненти на съзнанието,идентичността и т.н.-тази точка говори и за зоната/източника на естествената напълно индивидуална радост.Тя може да придобие и материална форма,но може и да бъде просто естествено състояние,което се появява в равновесното обединение на тези принципи от които се извлича самата точка.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #10 -: Май 03, 2009, 11:27:47 am »
Още преди да стигна до написаното от Лили също смятах да споделя, че това си е душевно състояние и следователно се свързва и определя до голяма степен от Луната.

Всеки има пример от свои периоди в живота или на хора около себе си, когато наглед има всичко необходимо, но духът е неспокоен и търсещ.
И обратното - лично аз съм имала моменти, в които дори нищо да не е вървяло съм успявала да намеря нужният ми покой и радости.

За мен щастието е силна дума. Трудно и рядко я използвам. Важното е, както е посочила Вещичка да не забравяме да се усмихваме на природата, на хората, които обичаме бих добавила и общо взето на малките неща от живота.  :)
Лесно е да се каже и вероятно на много хора това не е достатъчно, но всичко е толкова преходно и истинското, ценното в крайна сметка остава само горепосоченото.     
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #11 -: Май 03, 2009, 12:58:38 pm »
Блаженството или щастието е свързано със сливането, със състоянието на заедност. Не е вярно според мен, че за всеки щастието е различно, защото щастието се определя от способността за сливане с едно или друго, с усещането за цялостност и единение с нещо си.
Оттук вече всеки е способен да се слива с едно или друго, с повече или по-малко. Който може с цялата вселена, му викаме просветлен или още блажен, демек щастлив до дупка.
Значи в крайна сметка за всички важи едно и също правило-щастието ти е вързано за умението ти да се сливаш. Щото сливането е умение да погледнеш на себе си като на част, да погледнеш на онова, което наричаме външно, като на самия себе си, да го опознаеш ментално, да го опознаеш емоционално, да го опознаеш енергийно и после да го приемеш всякак, та накрая да станете едно.

*

Mia21

• 2502
« Отговор #12 -: Май 03, 2009, 01:11:04 pm »
В момента,когато слушам и гледам това изпълнение се чувствам адски щастлива,изпълва ми се душата.Изводите ги оставям на вас... :)

http://vbox7.com/play:c5bcedf5

« Отговор #13 -: Май 04, 2009, 09:17:09 am »
усещането за щастие за мен се постига с търсенето на истината / истинските неща / навсякъде, защото те са безценни и дълготрайни в този безкрайно променлив свят, а пътя към истината  е стремежът ни към хармония и красота във всичко, което ни заобикаля в живота и ако я нямаме там вътре дълбоко в нас, няма как да усетим каквото и да било
при стимулация от външният свят, душевната празнота, неудоволетворението никой и нищо като преживяване не може да удоволетвори, все нещо не достига за да се усещаме щастливи и то се поражда от огромните желания на човек да притежава преходни неща, без да вижда или почувства истинските :)
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

sunrain

• 6710
« Отговор #14 -: Юли 25, 2010, 05:54:48 pm »
ако я нямаме там вътре дълбоко в нас, няма как да усетим каквото и да било

Напоследък често се замислям конкретно върху умението да бъдем щастливи.

Не са леки аспектите в момента и занапред, които преживяват всички, дори да не носят тежки събития и скръб, те горчат, мнозина са обхванати от меланхолия, депресии, не намират смисъла на съществуването си, объркани са, отчаяни. Като изключим, че като цяло в БГ положението е такова, ми се иска да разгледаме карти или просто да обсъдим астрологично нещата, май до голяма степен темата има връзка с наскоро пуснатата за оптимизма и песимизма.

Как да бъдем щастливи

Щастие е емоционално състояние, при което човек изпитва чувства, вариращи от задоволство и удоволствие до пълно блаженство и прекалена радост.

Психолози от Калифорния са изяснили, че състоянието на щастие може да се контролира и дори да се поддържа с помощта на определени действия. Преди, а и по книгите пише, че това не е възможно.

Според учените, за да бъдем щастливи, трябва да спазваме няколко прости правила. Всички фактори са установени по време на изследване, в което са участвали доброволци.

И така пътят към щастието започва с това да се научим да бъдем благодарни.
Изразяването на благодарността кара хората да запазват усещането за щастие в продължение на дни.

Оптимизъм
е второто важно условие, за да бъдем щастливи. Трябва всеки ден да си представяме нашето бъдеще такова, каквото искаме да бъде.

Да се научим да се радваме на собствените успехи, да не забравяме за нашите силни страни, са още два важни компонента за нашето щастие.
Успехите можем да си ги записваме, ако водим личен дневник и да се учим от тях – какво, как, какви усилия са били необходими, за да има и следващ път.
А що се отнася до нашите силни страни трябва да ги използваме, колкото се може по-често и да ги развиваме.

Добрите дела

Изразът, че “стореното добро и помощта винаги се възнаграждават” е правдиво. Учените са доказали нееднократно, че милосърдието и благотворителността за много дълго време повдигат настроението.

по идея на livescience.com
« Последна редакция: Ноември 28, 2011, 01:37:23 am от sunrain »
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Asol

• 4140
« Отговор #15 -: Юли 25, 2010, 07:31:51 pm »
Идеята ми е, че няма начин да няма и външни фактори, които да съдействат за усещането за удовлетворение и радост.
« Последна редакция: Май 18, 2012, 08:16:09 pm от Asol »

*

Nebesna

« Отговор #16 -: Юли 25, 2010, 07:40:09 pm »
Съгласна съм, че щастието може да се контролира. Аз съм Водолей, за мен чувството на щастие се свързва с усещането за свобода и независимост и ако поддържам това усещане, аз съм щастлива. Нямам нищо против сливането, за което говори Кайли, но не можем вечно да сме сляти с другия човек - можем единствено с природата...Затова двама независими иднивиди трябва да могат да се чувстват щастливи и в периодите, когато не са заедно.
« Последна редакция: Юли 25, 2010, 07:44:16 pm от Небесна »

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #17 -: Юли 25, 2010, 07:42:34 pm »
е да знам , че за всеки е различно-да имаш  , пари , любов , дом-или и трите и още  нещо :)А астрологически  как и къде се намира  щастието ?Някак си  не ми стои  добре да го търся в 11дом, все си мисля  че хората , които се определят като щастливци  би  трябвало да имат  добре  поставен5 дом  Хайде да разгледаме  карти  на щастливци,то  тях ако  попиташ  може и да не се определят като щастливци :)

Мисля, че хората толкова са се отдалечили от щастието, че първо трябва да си предифинират понятието за такова, преди да почнат да го преследват и де се стремят към него, за да не се окаже после, че цял живот са гонили михаля.  ;D

*

Nebesna

« Отговор #18 -: Юли 25, 2010, 07:46:22 pm »
Идеята ми е, че няма начин да няма и външни фактори, които да съдействат за усещането за удовлетворение и радост.

задължително има и външния фактори, които да влияят...ние не сме тапири, все пак. Нали по тази причина избягваме дразнителите, които ни натъжават или ни причиняват стрес? Освен това забелязвам, че моето самочувствие и щастието ми зависят от това как се чувства детето ми, но аз имам Юпитер в Рак и СЛВ в 5-ти дом, така че при други хора може да не е така.

*

Asol

• 4140
« Отговор #19 -: Юли 25, 2010, 07:52:53 pm »
Мисля, че хората толкова са се отдалечили от щастието, че първо трябва да си предифинират понятието за такова, преди да почнат да го преследват и де се стремят към него, за да не се окаже после, че цял живот са гонили михаля.  ;D

А, къде трябва да го търсят според теб ?  :rolleyes: