Здравей Гост

Retrogradni planeti

• 72 Отговора
  • 13521 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #40 -: Декември 24, 2006, 01:42:42 pm »
Цитат
...проявляющуюся при попытках понять что-то новое о Планете (протест подсознания может быть очень резким, вплоть до жестокой депрессии и неспособности прочитать текст), и не поддаваться на эмоциональные всплески сопротивления развитию рационального мышления, помня, что квадрат Меркурия - это потенциально аспект людей умных и глубоко понимающих принцип Планеты. 
И аз не разбирам каква "тъпотия" е имал предвид авторът. Доколкото знам, Плутон в 'твърд' аспект с планета ни изправя пред предизвикателството да развием една по-дълбока връзка с принципа на планетата, като квадратурите най-малко толерират безгрижното плъзгане по пътя на най-ниското съпротивление.
И често именно "напрегнатите" - квадратура и опозиция - аспекти на Меркурий стимулират мисълта, а не я 'притъпяват'. Изключение може би прави аспектът му с Нептун, който в известен смисъл може да действа "размазващо", като тук не става въпрос за "тъпотия" и "неадекватност", а за "липса на концентрация", освен ако не е подкрепен с аспект към Меркурий от друга планета.
Но нито един аспект не се разглежда изолирано от останалите и не може да бъде "причина" за дадено нещо. Не могат да се правят категорични заключения и да се лепят "етикети" само въз основа на един-единствен аспект или констелация в картата - и ще си направим голяма услуга в улесняването на комуникацията с отсрещния, ако се опитаме да коригираме този подход в изучаването на астрология и в начина си на мислене общо взето.

:)
« Последна редакция: Декември 24, 2006, 02:34:19 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #41 -: Декември 24, 2006, 02:32:24 pm »
Цитат
може ли някой да ми помогне с моята натална карта!
имам ретро сатурн в дева и луна в дева и двете в десети дом -козирог
освен това ретро нептун в 1ви, ретро плутон в 11 дом и ретро уран в 12 дом...
Изгряващ Скорпион или Стрелец?

Всичко, което изброяваш, предполага Плутон във Везни, Уран в Скорпион и Нептун в Стрелец в съчетание със скорпи или стрелешки Асц... най-вероятно  B)

Луната има ли точен съвпад със Сатурн и квадрат с Нептун или само в границите на знака?
А Слънцето откъде "изгрява" ще ни кажеш ли, ако не е тайна?  :rolleyes:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #42 -: Декември 24, 2006, 06:36:57 pm »
От това, което се намира по бг книжарниците, във връзка с темата препоръчвам книгата на Ерин Съливан "Ретроградни планети".

Феноменът ретроградност се разглежда не само от гледна точка на астрологията, а и на астрономията. На пръв поглед може да ви остави с усещането, че трудно се чете, но книгата наистина заслужава да бъде прочетена и разбрана.
« Последна редакция: Декември 24, 2006, 06:37:45 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

nerealna

Retrogradni planeti
« Отговор #43 -: Декември 25, 2006, 05:12:39 pm »
Някой чел ли е нещо за ретроградността на възлите и по-малките планети, така наречените "транснептуниди" ? При мен например са ретроградни Прозерпина и Веста, както и Северен и Южен възел, Нептун, Уран и Плутон.

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #44 -: Декември 25, 2006, 05:49:14 pm »
Цитат
Някой чел ли е нещо за ретроградността на възлите и по-малките планети, така наречените "транснептуниди" ? При мен например са ретроградни Прозерпина и Веста, както и Северен и Южен възел, Нептун, Уран и Плутон.
Доколкото съм осведомена, Лунните възли през повечето време се движат ретроградно, а и не съм особено наясно каква трябва да е разликата в интерпретацията между възли в ретро и възли в директно движение  :huh:  

За "ретроградна" Прозерпина, астероиди  и транснептуниди също нямам какво да кажа, защото просто не работя с тях. Не използвам дори и Хирон.
Транснептуновите планети намират широко приложение в ураническата астрология, а иначе за тези, които предпочитат класиката в жанра, безбройните фиктивни точки, астероиди и планетоиди само излишно натоварват картата. Мисля, че въпросът относно "необходимия минимум" астрофактори е коментиран и продължава да се коментира и в други аналогични астрофоруми  B)

От многото ретроградни радикални точки, които изброяваш, бих обърнала внимание само на Нептун, Уран и Плутон. Особено 'звучене' в картата придобиват ретроградните *лични* планети; специфично акцентиране в радикса получава и единствената ретро планета, независимо дали ще е "лична" или от по-бавните...  :)
« Последна редакция: Декември 25, 2006, 05:51:20 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

nerealna

Retrogradni planeti
« Отговор #45 -: Декември 25, 2006, 06:34:38 pm »
Liilie, благодаря за отговора. Отскоро се занимавам а астрология. Използвам Антарес и се чудех защо там няма интерпретация само на наталните ретро възлите....сега ми е почти ясно:)
Чела съм доста неща за ретро палнетите в наталните карти, но за едно гарнатирам че е верно /от личен опит:)/-  хората с много ретроградни планети фокусират вниманието върху себе си.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА! :)

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #46 -: Декември 25, 2006, 06:48:49 pm »
Цитат
Liilie, благодаря за отговора. Отскоро се занимавам а астрология. Използвам Антарес и се чудех защо там няма интерпретация само на наталните ретро възлите....сега ми е почти ясно:)
Чела съм доста неща за ретро палнетите в наталните карти, но за едно гарнатирам че е верно /от личен опит:)/-  хората с много ретроградни планети фокусират вниманието върху себе си.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА! :)
Весела Коледа и на теб!

Многото ретро планети фокусират вниманието "върху" себе си или в посока "към" себе си?  :rolleyes:

Виж какво намерих току-що за Прозерпина в един от руските астро-портали:

"Прозерпина -
Странные движения Нептуна и Плутона, которые отличались от расчетов, снова навели астрономов на размышления, что за Плутоном есть небесное тело и оно вызывает возмущения движения Нептуна и Плутона. Американские межпланетные автоматические станции "Пионер-10" и "Пионер-11" подтвердили гипотезу о нахождении неизвестной трансплутонной планеты. В 1987 году астрономы обнаружили эту десятую планету Солнечной системы.
По предварительным оценкам ее масса в 5 раз превышает земную, а период обращения вокруг Солнца - около 650-700 лет. Астрологи с незапамятных времен учитывали планету, находящуюся за Плутоном, и называли ее Прозерпиной.
В астрологии Прозерпина символизирует трансмутацию, невидимые необратимые процессы преображения, внутреннее преображение, изменения внутренней сущности и структуры, алхимии. В Зодиаке Прозерпина является управителем знака Девы."
и още:

"Это самая дальняя планета — за орбитой Плутона, открыта в 1984 г. Прозерпина символизирует преображение, глубинный качественный переворот. Если Сатурн — индивидуальная кристаллизация и система, то Прозерпина — высшая кристаллизация, универсальная система, сверхсистема. Прозерпина — дух, разрывающий рамки, высшая способность к обновлению, трансмутация, способность к полному перевороту. Это возможность выйти за пределы своего Эго, отказ от эгоизма, психологическая устойчивость. Универсальная система ценностей. Возможны полная негативная и позитивная перемены жизни, возможен отказ от собственности."

Тук бих искала да отбележа, че пълната обиколка на Прозерпина около Слънцето възлиза на 650-700 години, което е доста повече от тази на Нептун, Уран и Плутон. Факторът отдалеченост от Земята също не е за подценяване, когато определяме силата на въздействие на дадено небесно тяло върху живота на Земята. Да не забравяме и за това, че движението на Прозерпина е много бавно - до степен, че транзитите й почти не оказват никакво влияние върху наталната карта. Да не говорим за "прогресивна" или "дирекционна" Прозерпина, която лично за мен вече клони към понятие от сферата на научната фантастика  B)
« Последна редакция: Декември 25, 2006, 06:52:58 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

nerealna

Retrogradni planeti
« Отговор #47 -: Декември 25, 2006, 06:56:23 pm »
"Многото ретро планети фокусират вниманието "върху" себе си или в посока "към" себе си? rolleyes.gif"

В посока към себе е по правилно:))

Мерси за за инфото, интересно е. Добре, че съм завършила руска  гимназия.:)Повечето материали, които  имам са на руски.

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #48 -: Декември 25, 2006, 07:22:27 pm »
По въпроса за ретроградните планети мисълта ми беше, че при тях няма центриране върху външната страна на нещата, а центриране върху същността и съдържанието - в посока "навътре".

Напоследък като че ли все повече се спекулира с фиктивните точки, планети и прочие небесни "тела". Не отричам тяхната евентуална полезност в някои частни случаи, но наред с това често се създава и излишно объркване.

В астрологията Сатурн очертава и пази границите на Егото и неговото осъзнаване, планетите отвъд Сатурн - Уран, Нептун и Плутон - нямат "его-усещане", затова често остават в сферата на несъзнателното и възприемаме техните транзити като "гръм от ясно небе"... тук ми се ще да отбележа, че Нептун е малко по-"специален" случай и въздействието му в материален план трудно може да бъде дефинирано. Ммм... интересно, как ли ще усетим влиянието на Прозерпина - на ниво събитийност или поне в психологически план? Ако Сатурн се свързва с нашето "СуперЕго", Нептун - с липсата на дефиниция за Его (или нашето "Не-Его"), какъв принцип представя Прозерпина в случая? :blink:  :)

« Последна редакция: Декември 25, 2006, 07:33:27 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

maja

Retrogradni planeti
« Отговор #49 -: Декември 27, 2006, 12:31:41 am »
Цитат
Цитат
може ли някой да ми помогне с моята натална карта!
имам ретро сатурн в дева и луна в дева и двете в десети дом -козирог
освен това ретро нептун в 1ви, ретро плутон в 11 дом и ретро уран в 12 дом...
Изгряващ Скорпион или Стрелец?

Всичко, което изброяваш, предполага Плутон във Везни, Уран в Скорпион и Нептун в Стрелец в съчетание със скорпи или стрелешки Асц... най-вероятно  B)

Луната има ли точен съвпад със Сатурн и квадрат с Нептун или само в границите на знака?
А Слънцето откъде "изгрява" ще ни кажеш ли, ако не е тайна?  :rolleyes:
Благодаря Lillie,
от скоро се интерисувам от астрология и доста неща не са ми ясни-направих си натална карта в astro.com,там виждам това за което пиша
асцендента е стрелец,а слънцето в телец
надявам се да ми помогнеш  

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #50 -: Декември 27, 2006, 08:35:57 pm »
Дотук нищо не е ясно  :unsure:

Предполагаема дата на раждане - или 6-7/05/1979 или 25-26/04/1980.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

maja

Retrogradni planeti
« Отговор #51 -: Декември 28, 2006, 12:11:44 am »
Цитат
Дотук нищо не е ясно  :unsure:

06.05.1979
да ти кажа снощи се рових из разни сайтове навсякъде наталната ми карта
изглежда различно :blink:
със сигурност обаче южният ми възел е в риби а северния в дева и съм сигурна че оттам идва основния ми проблем :)  

*

maja

Retrogradni planeti
« Отговор #52 -: Декември 28, 2006, 12:18:12 am »
Цитат
Цитат
Дотук нищо не е ясно  :unsure:

06.05.1979
със сигурност обаче южният ми възел е в риби а северния в дева и съм сигурна че оттам идва основния ми проблем :)
ооps..23:25h

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #53 -: Декември 28, 2006, 08:55:51 am »
Цитат

За astro.com-а знам, че е сигурен и дава точна домификация  B)  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #54 -: Декември 28, 2006, 09:49:28 am »
Много интересна карта си имаш за един "прозаичен земен знак" /както се изрази г-н Астрохолик/ Телец  :P  :rolleyes:

И тук наличието на ретроградни планети не е първото, което грабва вниманието. А пък и външните планети през повечето време могат да бъдат ретроградни.
За мен по-съществено значение има наличието на ретроградна лична планета /или планети/, а също, например, когато има само една-единствена ретро планета в хороскопа и е поставена някак си "на фокус" в картата.
Внимание се обръща и дали една ретро планета се обръща директно по прогресия или, vice versa,  директна по рождение се обръща ретроградно. Сам по себе си този факт не носи конкретна събитийност, но се приема за важна "повратна точка" по линията на аналогиите на планетата в радикса  B)

Ако се върнем на наталната ти карта, бихме могли да отбележим някои по-важни акценти, като например следното:
- Асц в Стрелец в съвпад с Нептун, Луна/в 9 дом (в съвпад със Сатурн) в квадрат с Нептун - силно влияние на Стрелец/Риби;
- Слънце в 5 дом в опозиция с Уран в 11ти, като двойката знаци Лъв/Водолей е най-вероятно интерсептирана ("заключена") в хороскопа /зависи от мястото на раждане/  - двойно подчертаване на лъвско-водолейска "тема";
- три лични планети в 4 дом, в Овен, от които Марс е "на трон", тоест се намира в собствен знак и е диспозитор на другите две;
- Плутон на МЦ в опозиция с овнешки стелиум (приема се за втори управител на Овен, след Марс); влиянието му може да бъде силно подчертано в картата и да дава отражение върху цялата ти съдба предвид сигнификантната му позиция в хороскопа;
- Юпитер /управител на Асц/ в Лъв, 8 дом - в широк квадрат със Слънцето.

За мен всяка карта е *сбор от потенциали* - някои реализирани в по-малка или по-голяма степен, други не. Твоята ми се вижда като истинско предизвикателство за духовно и творческо, креативно  развитие, а за един слънчев Телец това никак не е малко...  

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #55 -: Декември 28, 2006, 07:31:36 pm »
Цитат
А какъв според теб е "основният проблем"?  :blink:  :huh:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

maja

Retrogradni planeti
« Отговор #56 -: Декември 28, 2006, 07:37:44 pm »
Цитат
Много интересна карта си имаш за един "прозаичен земен знак" /както се изрази г-н Астрохолик/ Телец  :P  :rolleyes:

И тук наличието на ретроградни планети не е първото, което грабва вниманието. А пък и външните планети през повечето време могат да бъдат ретроградни.
За мен по-съществено значение има наличието на ретроградна лична планета /или планети/, а също, например, когато има само една-единствена ретро планета в хороскопа и е поставена някак си "на фокус" в картата.
Внимание се обръща и дали една ретро планета се обръща директно по прогресия или, vice versa,  директна по рождение се обръща ретроградно. Сам по себе си този факт не носи конкретна събитийност, но се приема за важна "повратна точка" по линията на аналогиите на планетата в радикса  B)

Ако се върнем на наталната ти карта, бихме могли да отбележим някои по-важни акценти, като например следното:
- Асц в Стрелец в съвпад с Нептун, Луна/в 9 дом (в съвпад със Сатурн) в квадрат с Нептун - силно влияние на Стрелец/Риби;
- Слънце в 5 дом в опозиция с Уран в 11ти, като двойката знаци Лъв/Водолей е най-вероятно интерсептирана ("заключена") в хороскопа /зависи от мястото на раждане/  - двойно подчертаване на лъвско-водолейска "тема";
- три лични планети в 4 дом, в Овен, от които Марс е "на трон", тоест се намира в собствен знак и е диспозитор на другите две;
- Плутон на МЦ в опозиция с овнешки стелиум (приема се за втори управител на Овен, след Марс); влиянието му може да бъде силно подчертано в картата и да дава отражение върху цялата ти съдба предвид сигнификантната му позиция в хороскопа;
- Юпитер /управител на Асц/ в Лъв, 8 дом - в широк квадрат със Слънцето.

За мен всяка карта е *сбор от потенциали* - някои реализирани в по-малка или по-голяма степен, други не. Твоята ми се вижда като истинско предизвикателство за духовно и творческо, креативно  развитие, а за един слънчев Телец това никак не е малко...  

благодаря Lillie!
да ти кажа винаги съм чувствала че нямам нищо общо със земен знак :rolleyes:  

*

maja

Retrogradni planeti
« Отговор #57 -: Декември 28, 2006, 07:43:12 pm »
Цитат
Цитат
някъде между въздуха и водата ,но никога не земята

*

maja

Retrogradni planeti
« Отговор #58 -: Декември 28, 2006, 07:44:03 pm »
Цитат
Цитат
Цитат
на

*

Lillie

• 30532
Retrogradni planeti
« Отговор #59 -: Декември 28, 2006, 07:51:18 pm »
Цитат
Цитат
Цитат
Споко, няма нищо фатално, повечето от нас имат застъпени елементи в картата си за сметка на някой /почти/ липсващ, но пък хубавото в случая е, че имаме възможност да си го 'набавяме' от някой  :P на мен, например, все комбинации Земя/Въздух ми се 'лепят' - имам си Огън/Вода едно към едно в картата и почти никаква Земя, нито пък акцент върху земни домове...  :huh:  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.