При него има загатване за активност по любовни дейности. Прогресивно Слънце в съвпад с прогресивен (а също така и натален) Нептун на върха на 5-тия дом - това го тълкувам като предпоставка за любовно увлечение с потенциал за изпадане в зависимост от обекта на чувствата му и идеализирането му. С подкрепата на транзитен Сатурн там, влюбването би могло да е по-продължително или по-сериозно (значимо за него). Значи У5 му е Венера. Какво се случва с нея? Транзитна Венера през 7-ми дом също би могла да го срещне с потенциални партньорки и/или да го направи привлекателен за тях. Но транзитите на Венера са кратки (бърза планета), квадратът към прог. Слънце бързо ще отшуми.
При девойката отбелязвам, като най-значим за моментното й състояние, тригонът на прог. Луна към прог. Венера. Този също не е от дълготрайните аспекти, но е по-продължителен от транзитите на Венера. Дава усещане за хармония, душевен комфорт, самочувствие, предразполага към приятни контакти и флиртове. При нея виждаме и активност на транзитен Нептун - аспекти с прогресивните светила. Значи обединяващият фактор и при двамата дотук излиза, че е Нептун - магията на любовта. Добре, значи двамата биха могли да бъдат омагьосани един от друг, но колко ще бъде трайно това приятно усещане, мисля, че зависи от предпоставките в наталните им карти (кой как и колко дълго е способен да обича), а също и от синастричните им аспекти.
В картата на първата среща, казваш, че Луната е в последните градуси на Лъв. Т.е да разбирам, че не й предстоят сходящи аспекти, с изключение на опозиция с Нептун? Ето, отново този Нептун е намесен. С него си имам едно на ум, да ти кажа, даже и 2 няма да бъдат излишни. Да не се е запътил единият от тях към любовно разочарование? Съветвам ги да не си дават обещания, които не могат да изпълнят и да не се правят пред другия на нещо, което не са, с цел да му се харесат повече.