Helo:А какво означава отработване на даден аспект в хороскопа - съзнателни усилия за придобиване на определени качества на личността, които да се задействат въпреки разположението на планетите и астероидите в наталната карта, така ли?
Ще разкажете ли вие лично кои свои аспекти сте отработили и сте успели да намалите или промените влиянието им? А може би сте използвали положителното влияние на някои други планети, за да противостоите на това, което мислите, че е вредно и идва от други планети, опозиции... Разкажете за вашият и чуждият опит в това отношение.
Пускам нова тема, тъй като въпросите на Хело ми се сториха интересни и изискващи по-задълбочено внимание и обсъждане на лични примери. Мисля, че първо трабва да изясним какво ознава "отработване". Коренът на самата дума идва от "работа", което от своя страна означава, че са необходими съзнателни усилия.
Вторият въпрос е дали усилията са насочени към "придобиване на определени качества на личността, въпреки разположението на планетите"...Не смятам, че става дума за придобиване на определени качества, а за конструктивно изразяване на вече съществуващи качества. Затова думата "въпреки" ми се струва неуместна. Качествата съществуват именно заради конкретното разположение на планетите, а не въпреки. Разликата между негативните и позитивните качества е, че първите се изразяват по разрушителен начин, а вторите - по съзидателен. Ако успеем да превърнем негативната енергия в съзидателна означава, че сме проработили аспекта.
В този случай ми идва наум една поговорка от книгата на Дейл Карнеги (Кака да печелим приятели и да влияем на хората): " Като ти дадат лимон, направи от него лимонада!"
За да се проработи един аспект е необходимо на първо място себепознание и и голяма вътрешна работа, а на второ място - усилия за преодоляване на импулса да действаш по стария, обичаен начин. Това означава в известен смисъл "да си си научил урока".
Третият въпрос, който ме вълнува мен лично е : "Има ли шанс да проработиш негативен аспект, ако към планетите в него няма позитивни аспекти? И означава ли това, че по рождение не ти е дадена възможност за такава проработка?"
Например:
Аз имам Юпитер в квадрат с Марс
но Юпитер е в голям тригон със Сатурн и Нептун,
а Марс е в тригон със Слънце
Светилата са в квадрат с Нептун,
обаче Слънце прави тригон с Марс,
а Нептун е в голям тригон със Сатурн и Юпитер
Моето мнение, е че един негативен аспект се проработва изключително трудно, ако не и невъзможно, когато към въпросните планети няма балансиращи позитивни аспекти. В такива случаи балансиращите аспекти си ги набавяме, чрез синастриите...другите хора ни помагат да се адаптираме по един съзидателен начин, разсейвайки нашата негативна енергия.