Здравей Гост

"ОТРАБОТВАНЕ НА АСПЕКТИ"

• 183 Отговора
  • 30433 Прегледи
*

Nebesna

"ОТРАБОТВАНЕ НА АСПЕКТИ"
« -: Юни 27, 2009, 02:13:13 pm »
Helo:
Цитат
А какво означава отработване на даден аспект в хороскопа - съзнателни усилия за придобиване на определени качества на личността, които да се задействат въпреки разположението на планетите и астероидите в наталната карта, така ли?

Ще разкажете ли вие лично кои свои аспекти сте отработили и сте успели да намалите или промените влиянието им? А може би сте използвали положителното влияние на някои други планети, за да противостоите на това, което мислите, че е вредно и идва от други планети, опозиции... Разкажете за вашият и чуждият опит в това отношение.

Пускам нова тема, тъй като въпросите на Хело ми се сториха интересни и изискващи по-задълбочено внимание и обсъждане на лични примери. Мисля, че първо трабва да изясним какво ознава "отработване". Коренът на самата дума идва от "работа", което от своя страна означава, че са необходими съзнателни усилия.

Вторият въпрос е дали усилията са насочени към "придобиване на определени качества на личността, въпреки разположението на планетите"...Не смятам, че става дума за придобиване на определени качества, а за конструктивно изразяване на вече съществуващи качества. Затова думата "въпреки" ми се струва неуместна. Качествата съществуват именно заради конкретното разположение на планетите, а не въпреки. Разликата между негативните и позитивните качества е, че първите се изразяват по разрушителен начин, а вторите - по съзидателен. Ако успеем да превърнем негативната енергия в съзидателна означава, че сме проработили аспекта.

В този случай ми идва наум една поговорка от книгата на Дейл Карнеги (Кака да печелим приятели и да влияем на хората): " Като ти дадат лимон, направи от него лимонада!"

За да се проработи един аспект е необходимо на първо място себепознание и и голяма вътрешна работа, а на второ място - усилия за преодоляване на импулса да действаш по стария, обичаен начин. Това означава в известен смисъл "да си си научил урока".

Третият въпрос, който ме вълнува мен лично е : "Има ли шанс да проработиш негативен аспект, ако към планетите в него няма позитивни аспекти? И означава ли това, че по рождение не ти е дадена възможност за такава проработка?"

Например:
Аз имам Юпитер в квадрат с Марс
но Юпитер е в голям тригон със Сатурн и Нептун,
а Марс е в тригон със Слънце

Светилата са в квадрат с Нептун,
обаче Слънце прави тригон с Марс,
а Нептун е в голям тригон със Сатурн и Юпитер

Моето мнение, е че един негативен аспект се проработва изключително трудно, ако не и невъзможно, когато към въпросните планети няма балансиращи позитивни аспекти. В такива случаи балансиращите аспекти си ги набавяме, чрез синастриите...другите хора ни помагат да се адаптираме по един съзидателен начин, разсейвайки нашата негативна енергия.
« Последна редакция: Юни 27, 2009, 02:18:42 pm от Небесна »

*

Skarlet

Re:"ОТРАБОТВАНЕ НА АСПЕКТИ"
« Отговор #1 -: Юни 27, 2009, 02:29:45 pm »
Небесна,темата е изключително интересна,но с лични примери няма да се включа по нея.А имам какво да кажа по темата.Само ще кажа:Няма не мога,има не искам". Човек трябва да познава много добре себе си,собствената си астрологична карта и най-вече-астрологията.Не е задължително всеки да е астролог,важното е да намериш добър такъв,който ще ти посочи методите и средствата за отработване.Не на последно място е важно и да има кой да те послуша,защото все има адски "велики" личности,за които няма по-висок авторитет от тях самите.
 Има начини за отработване и ти си ги описала чудесно.Няма да се повтарям.Трябва само вътрешна сила и вяра,за да се успее да се отработи.

« Отговор #2 -: Юни 27, 2009, 02:39:32 pm »
ЗА да можеш да ги отработиш, първо трябва да ги осъзнаеш като действащи. Аз имам един аспект, който не знам как ми действа и не го усещам ама никак - квадрат на натален ретрограден Марс в телец, в 9-ти с Юпитер в 6-ти. Марс управлява 9-ти и 4-ти, а Юпитер 5-ти и 8-ми.
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

aiia

« Отговор #3 -: Юни 27, 2009, 02:46:04 pm »
Аз ще дам пример със себе си.
Както знаете, имам един ''прекрасен'' квадрат марс-плутон.
От 1 година се интересувам от астрология и вече знам значението му.
За моя зла участ, винаги съм срещала злоба и завист у хората, което респективно е водело до конфликти. Без да съм мислила за ''отработване на аспекти'' дойде един момент в който аз реших да се разгранича , т.е. да прекъсна контакт/''приятелство'' и да не обръщам внимание на тези злобливи същества и по този начин да избегна бъдещи неприятности /интриганство, клюки и махленски истории/.
По настоящем, когато видя че конфликт се заражда, още в зародиш гледам да изясня нещата, фейс то фейс, директно отивам при субекта и го питам ''какъв му е проблема''. По този начин нещата до известна степен се изясняват, и вероятността от ''капани'' и удари под кръстта е по-малка. Наистина хората с този аспект трябва да се пазим много и да не влизаме в битки било то в обществото или у дома.
Извода е, че можем да отработваме аспект, но трябва да направим компромиси с нас самите. На мен ми е най-лесно да наритам някоя кокошка /отвътре ми идва, заради гръцко-македонските жилки сигурно в мен/ дето се е блъснала отгоре ми вървейки /образно казано, четете между редовете:-)))/, но гледам да не го правя. Гледам да съм по-ниска от тревата. Та така се отработва де. Компромиси.

А и друго, плутон в края на 1 дом и марс в 10 дом. Ами мъжете в живота наистина са били всички властолюбиви във всяко едно отношение.  Само такива ме привличат. Факт.

Друго се сещам. Имам  един неаспектиран меркурий на трон/дева 12 д /пиша това за тези, които не са ми виждали картата/. Този меркурий има само едно аспектче /съвпад/ с лилит.
Ами още като малка в пубертета,бях изключително арогантна, надменна, високомерна и всички гадни неща. Работих на едно място, където имахме психолог във фирмата. Тя много държеше да ме тества. Установи 85% вербална агресия у мен. Просто с думи можех да ''унищожа''  човек.  Сега въпросът е как съм го отработила. Ами трудно, пак компромиси със себе си. Започнах оттам да се самоиронизирам и да се подигравам сама на себе си, за да видят хората че аз съм просто обикновена девойка. Трудно ми беше да започна да се вписвам във всякакви компании и да контактувам с всякакви хора. Но слава богу вече нямам проблеми. И с циганите си говоря на пътя и се смея. Отработва се, де.
« Последна редакция: Юни 27, 2009, 03:06:45 pm от Asla »

*

Asol

• 4140
« Отговор #4 -: Юни 27, 2009, 03:14:36 pm »
Отработват се, чрез срещата с различни хора, които се появяват в живота ни. Получава се "осветяване" и осъзнаване на някои "по-остри" моменти. Всеки един човек даже индиректно може да спомогне за това, стига да имаме желание да го видим.
« Последна редакция: Юни 27, 2009, 03:25:17 pm от Asol »

*

Helo

« Отговор #5 -: Юни 27, 2009, 03:28:05 pm »
На мен опозициите Венера-Марс и Венера-Сатурн определено са ми повлияли на миналото.
Опозицията Венера-Марс ми даде странно отношение към мъжете. В най-ранна възраст отношението беше високомерно. Смятах, че не си заслужава да се занимавам с тях, защото ги мислех за глупави и умствено незрели и безотговорни.  По-късно това отношение се превърна в голяма омраза към мъжете, която продължи няколко години. Сега не е така и мисля, че причината за това е, че съм порастнала, като цяло помъдряла, повече в хармония със себе си. Вече изобщо нямам такова отношение към мъжете - знам, че има и достойни и май вече не деля хората на мъже, жени. То, не че с жените не съм си имала проблеми, напротив. Все една и съща ситуация доскоро се повтаряше доста години в моя живот - жени, които ми завиждат наговарят срещу мен отритнати мъже, които са ме харесвали, но на които аз не съм им обърнала никакво внимание. А мъжете реагираха като най-долни и прости същества на манипулациите на тези жени и не знам дали са осъзнавали, че са манипулирани. И не, не съм си въобразявала, че се наговарят против мен - беше си факт и се поватряше, независимо от това, че по естествено стечение на обстоятелствата прекъсвах напълно стари контакти и се премествах на нови места - просто същата ситуцаия се повтаряше с други хора на нови места.

А опозицията Венера-Сатурн май ми е влияела по-скоро през детството, а вече не. Ама май трябва да проуча подробно всички негативи на тази опозиция.

Мисля, че като цяло придобиването на мъдрост и вътрешна хармония е нещото, което променя влиянието на тези аспекти. Но, откъде да знам дали някакви дългосрочни и силни транзити няма да променят нещата?
« Последна редакция: Юни 27, 2009, 03:37:05 pm от Helo »

*

Skarlet

« Отговор #6 -: Юни 27, 2009, 06:11:49 pm »
Хихихи,сега се сетих нещо интересно.  ;D Знаете,че един ретрограден Меркурий е по-срамежлив /зависи и от знака все пак/,по-трудно се престрашава да говори пред голяма аудитория. Как си представяте човек с такъв Меркурий, че успява да отработи ретро Меркурия? Ами дори и да бъде лидер на дадена организация или партия? Смятате ли,че е възможно да се отработи?

*

aiia

« Отговор #7 -: Юни 27, 2009, 06:32:11 pm »
Добреее, разгледах всички карти, които имам в пц-то си:
1. Ретро Меркурий  в скорпион в съвпад със слънце. - остър език, агресивна натура, но не може да говори пред аудитория - притеснява се все пак.  Човекът е на 50 години, трудно би бил по-възприемчив и мил.
2. Същия случей като горния, ретро меркурий в скорпион в съвпад със слънце. Бившия ми приятел - чужденеца. Абсолютно същото важи и за него. Цапнат  в устата, но не може да говори пред аудитория. Притеснява се. Даже се изчервява.
3. Ретро Мекрурий в овен в съвпад със слънце. Дамата е учителка - психолог по образование. Говори пред аудитория с хъс даже, изключително амбициозна :-)))
4. Ретро Меркурий съвпад с плутон във везни. - Мой добър приятел. Притеснява се когато е сред непознати, даже леко заеква. Но иначе е весел и духовит сред свои.
5. Ретро Меркурий в съвпад със слънце в близнаци. - Момък на 35, притеснителен е, да. Доста даже, но може да е от луната му в риби. Пред аудитория абсурд да говори.

6. Ретро Меркурий съвпад със Слънце и Сатурн в Рак. Лидер. Изобщо не се притеснява да говори. Като латерна е. Но това касае бизнеса му. Остър език има. Емоционален.
7. Ретро Меркурий съвпад слънце във Везни в 1 дом. - Силвио Берлускони  :P Май не говори пред масите :-)))  Само че, този съвпад е неаспектиран или по-точно има 1 куинконс с уран.
8. Ретро Меркурий съвпад със слънце в Лъв. - Галя от Каризма. :-))) Познавате я, как говори с какво великолепие.
9. Ретро Меркурий съвпад със слънце в Рак. - Леля ми. Ами по-цапнат човек не познавам. Уникум е. Но аз си я обичам. Директна е.

*

Helo

« Отговор #8 -: Юни 27, 2009, 06:53:43 pm »
Разкажете и за тези с ретрограден Марс. Как им влияе по ваши лични наблдения?

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #9 -: Юни 27, 2009, 07:04:38 pm »
Аспект се отработва различно, зависи от аспекта. Първо изчиташ всички информации, които можеш да си набавиш за планетите, къде се намират, що са там, какво правят, после за еспекта. В процеса на четенето се осветляват негативите, всеки си ги разбира сам мигновено. И после търсиш техника за отработване.
Процесингът е техника за отработване на проблемни зони и за придобиване на нови способности. Стига да искаш.
Няма нещо, което да не може да се отработи.
Аз бях безумно избухлива преди време, това го отработих с техниката на натискане на бутоните. Бутонът се натиска до изчезване на реакцията при натискането му. Няколко години скандали и кавги из форумите на дира и сега вече най-често даже ме мързи да се ядосам.
Венера неаспектирана или в широка опозиция Уран и широка квадратура Нептун и ела да видиш как се отработва.
Една приятелка, която не пише по астрофоруми, преди години ми зяпа, зяпа картата и отсече, че Венера ми държи всички ключове и трябва от нея да тръгна.
Подводни има страхотна разработка за нивото на проработка на планетите, то аз тогава го и срещнах и почнах да чета. Чета, бриша си сълзите и попивам. Това да, това не. То все едно сам да си направиш анализ, само че астрологията помага неимоверно много. Аз основно за това я и ползвам, за предсказване нещо не ми вдъхва доверие, нищо че все търча да хленча некой да ми метне едно очо.

*

kaily

• 5145
« Отговор #10 -: Юни 27, 2009, 07:05:57 pm »
Покахонта, седни изчети внимателно Подводни с нивата на проработка, според мен това най-много ще помогне, той говори за вертикална "планировка" вътре, хоризонталната карта колкото астролоз, толкова и мнения.

*

kaily

• 5145
« Отговор #11 -: Юни 27, 2009, 07:09:55 pm »
Аз я превеждах и май и тук я пусках.

*

kaily

• 5145

*

Helo

« Отговор #13 -: Юни 27, 2009, 07:12:24 pm »
Може би най-много ми влияе на връзките, тъй като е в 7 дом, а и е в Овен. Наистина не съм имала успешна връзка досега. Този Марс доста проблеми ми създава май :-\

Ретрограден Марс в Първи дом на кое ще влияе? Ако е и в Скорпион.

*

Nebesna

« Отговор #14 -: Юни 27, 2009, 07:19:42 pm »
По принцип се въздържам да говоря за проработка на планети, пък били те и ретроградни. Местоположението на планетата показва КАКВО ни е заложено като качества, а аспектите показват КАК се изявяват съответните качества. Ние не можем да променим това, което ни е заложено, но можем да променим начините на изява...
Това, което Asla е написала с успех може да се отнесе и към "изгорен" Меркурий.  
« Последна редакция: Юни 27, 2009, 07:33:07 pm от Небесна »

*

Nebesna

« Отговор #15 -: Юни 27, 2009, 07:41:31 pm »
А ретроградието не показва ли пак как се изявяват качествата - навътре или навън?

Въздържам се да говоря за поработка на планети, понеже рядко се случва да се отдиференцира влиянието на една планета, пък била тя и ретроградна от всичките и аспекти. Ако ретроградните действат навътре, нима планетите в пасивни знаци не действат по същия начин (навътре), каква е разликата?

Не съм привърженичка на мнението, че ретро планетите действат навътре. Но смятам, че те дават забавяне в изявата и отработката.

*

kaily

• 5145
« Отговор #16 -: Юни 27, 2009, 07:43:24 pm »
По принцип се въздържам да говоря за проработка на планети. ....

Това е твое право.

Местоположението на планетата показва КАКВО ни е заложено като качества, а аспектите показват КАК се изявяват съответните качества.

А къде е третото измерение в картата?

Ние не можем да променим това, което ни е заложено, ...

А аз пък по принцип се въздържам от категоричности и винаги се питам - това откъде го знам, защо съм толков сигурна в него, колко пъти съм го подлагала на проверка...

*

Nebesna

« Отговор #17 -: Юни 27, 2009, 08:14:01 pm »
Ами, Кайли, тя една планета в Рак не може да действа като същата планета в Козирог или във Водолей. Ето защо поставих акцента върху аспектите, а не върху качествата на планетите, кадето не можем да избягаме от себе си (поне не в този живот).  ;)

Аз също като теб много често спорех (особено на философска или идеологическа тематика), заради квадратурата на Юпитер с Марс. По-късно разбрах, че не си струва да си хабя енергията в безсмислени спорове. Тази квадратура също така дава преразход на енергия, нетърпеливост, мащабни идеи и планове. Когато бях малка, баща ми често ми казваше, че "бързата кучка слепи ги ражда" или "бързата работа - срам за майстора". И той имаше Юпитер в съвпад с моя Юпитер, така че директно изпитваше върху себе си квадратурата с моя Марс, но и много му прилягаше да ме възпитава с пословици и поговорки. Докато беше жив, той беше коректив на моята прибързаност. Но истински проработих този аспект едва когато срещнах човек, чиито Сатурн беше в съвпад с Марса ми. Така ограничавана никога не се бях чувствала. Тогава почувствах истински силата на ограничението. Понякога ние осънаваме себе си, чрез силата на противоположното действие и това ни помага да намерим баланса. Не знам дали успях да го предам разбираемо.

*

Mia21

• 2502
« Отговор #18 -: Юни 27, 2009, 08:19:31 pm »
А аз как да проработя Марс квадрат Уран,Сатурн квадрат Уран,Слънце квадрат Луна,някъде ми излиза и Луна квадрат Меркурий,ама не съм сигурна?
Небесна веднъж ме предупреди да не прекъсвам мостове с хората и се вслушвам в съвета й,но с другите как да се справя?

*

kaily

• 5145
« Отговор #19 -: Юни 27, 2009, 08:23:50 pm »
Не можем да избягаме от себе си, пък си проработваме аспектите и ставаме други?
Кои сме това ние, че да не можем да избягаме от себе си, с какво се идентифицираш ти, какво разбираш под "себе си".
Защото аз съм дух в крачка...и наистина не мога да избягам от себе си като дух, ама духът аспект лови ли го?

На изток прекарват цял живот с въпроса: "Кой съм аз?" и не могат да му дадат отговор, ти не само че си го намерила, но и не можеш да избягаш от себе си.

Коя си ти?