Като начало картата е радикална - Ти, Луна в 11-ти (фондацията), Сатурн - У7 - страната по договора, но и естествен сигнификатор на Министерството, е в 3-ти, (договори). У3 Меркурий в 6-ти - става въпрос за рутинна, повтаряща се работа или свързана с предоставяне на здравни услуги.
Дотук имам две забележки:
1. Ако не гледаме планетите извън септенера, картата е нерадикална, защото Луната не сключва сходящи мажорни аспекти с планети от септенера
2. Тъй като изрично споменаваш Министерство, вероятно трябва да се разглежда десети дом - държавната власт, Овен, Марс - в първи
Все пак, който от двамата сигнификатори на МЗ да изберем - и двамата са ретро - Марс и Сатурн, това означава забавяне.
Ако трябва да оценим силата на сигнификаторите в този ред на мисли.
1. Луна - перегрин, но позицията в 11-ти дом дава аксидентални достойнства, както и факта, че е растяща.
2. Сатурн - мноого силен и есенциално, и аксидентално - в екзалтация, рецепция по владение с Венера, в собстен триплицитет, в собствена терма, в трети дом. Ретроградността му не може да редуцира тази сила.
3. Марс - в екзалтация, в първи дом, преди Слънцето, ретро и т.н.
4. Меркурий - договора - в собствена терма, не е комбуст, но е бавен и в 6-ти дом.
При това положение най-добре се класира Сатурн, след това- Луната.
Ако избера за МЗ ретро Марс в първи, това би означавало, че отговорът е в твоята власт всъщност или казано по друг начин - вече държиш МЗ, но подписването на самия документ е в зависимост от други, неуправляеми обстоятелства - куинконкс с Меркурий.
Все пак ми се вижда по-логичен изборът на Сатурн като сигнификатор на МЗ. Мисля, че Марс допълнително описва теб и предполага, че отговорът зависи от твоята активност и настоятелност. Избрах този вариант, защото Луната не прави аспекти с другите сигнификатори и не мога да я използвам. При това положение - има разбиране между страните - секстил Марс Сатурн, но все пак Сатурн е в по-силна позиция и договорът е в негова власт - Меркурий в Козирог.
Извън това разбирателство няма сходящи аспекти към Меркурий нито от Марс, нито от Сатурн, а разходящите са куинконкс и квадрат - по-скоро негативен отговор. Направиха ми впечатление и двата куинконкса на Марс и Сатурн към Юпитер в осми - може би за подписване на договор се очакват пари, които понастоящем не са във владение на страните, или е необходимо да приключат някакви съдебни спорове. Куинкоксът е много хлъзгав аспект и може да подведе.
Луната прави първо квадрат с Уран (неочаквани нежелани събития, стачки, реформи, да не би - смяна на шефовете, с които си се договаряла), а последният й аспект е тригон с Нептун в осми (необходимост да се правят не съвсем легални допълнителни договорки.)
Хрумна ми още един отговор - може да се откажете от подписване на нов договор, а да продължите отношенията си на база на досега действащия поради изброените по-горе обстоятелства.