Здравей Гост

Духовното развитие

• 67 Отговора
  • 13771 Прегледи
*

Nebesna

Re:Духовното развитие
« Отговор #60 -: Август 01, 2009, 12:08:05 am »
Той бил представител на най-висшата каста. Но не правел разлика между браман и шудра. Това било взрив с необикновенна сила, който вдигнал във въздуха устоите на обществото и съзнанието. Той еднакво се отнасял към богат и беден, махараджа и куртизанка. Той не само утешавал. Той ЗНАЕЛ причините за човешките страдания и грешки и посочвал пътя към избавлението от тях. Наследник на царски престол, който се отказва от богатство, слава и почести в замяна на просешка тояга, говорещ за братство и равенство между хората, за недопустимостта на войните, призоваващ за милосърдие и състрадание към всяко живо същество.

Името на този човек е познато на целия свят - Буда Гуатама.
Буда - това не е име и не е фамилия. Това е състояние на съзнанието, което определя най-висшето, последно стъпало на човешката Еволюция. Това е висша степен на знанието, характерна вече не за човек, а за същество, което може да бъде наречено свръхчовек или полубог.

“Буда” на санскрит означева "просветление", "просветлен", т. е. постигнал Истината не с физическия си ум (което не е по силите му), а с духовния си разум. Будда, това е онзи, за когото не съществуват вече веригите на физическото тяло. За такова свръхчовешко същество тялото е само една дреха, която той може да захвърли, когато намери за добре.

Само че това е "жива" дреха, която иска да яде, пие, чувства болка. Но количеството на потребностите и желанията на подобно, изчистено тяло вече е много малко. Той се ограничава само с тези, които подържат неговата жизненост и няма нито едно, което помрачава живота: няма мъчителни, безкрайни, неутолими желания, няма приковаващи към Земята чувства и пагубни страсти, и най-трудното - няма нито една егоистична мисъл.

Будда е този, който се е убедил чрез личния си опит в в абсолютната нереалност на всички неща и явления във видимия Космос. Защото, както знаем и аксиомата на ТАЙНАТА ДОКТРИНА гласи, че истинските неща във Вселената /Слънцето, Луната, Земята, Човекът/ са невидими.

Будда - човекът с помоща на напрегнатите лични усилия разбрал илюзорността на външните форми на целия ни земен живот: че това са само бессъзнателни, бездушни, мъртви, преходни обвивки, черупки - дрехи на ИСТИНСКИТЕ неща, явления, хора, които са абсолютно скрити от сетивните органи на физическия човек. Разбрал това, Будда достига пълна непривързаност към всичко, което е смъртно, а затова и мимолетно и не може да бъде истинско.

Без да се отказва от живота сред хората, такъв човек вече знае истинската стойност на Земния живот - като само една от формите на Битието - най-грубата, най-примитивната, лъжовна и скоротечна.
Намирайки се на Земята, човекът-Буда, живее истинския си живот не на нея, а в други, висши светове - в Духовния Свят, в Света на Безсмъртието и Блаженството.

В такъв случай, ще попитаме ние, какво задържа Буда сред хората на Земята? Защо Той се въплатява сред толкова несъвършенни и съвсем небезопасни същества? Защо Той, постигнал съвършенство и богоподобност не отиде завинаги в онези прекрасни висши светове, където няма лъжа, жестокост, безумие, мръсотията на човешките страсти и ниски пошли мисли?

Отговорът се състои в една дума - СЪСТРАДАНИЕ.
Именно състраданието към нисшите същества, към несъвършенните още хора, които страдат от собственото си незнание и невежество, кара Съвършенния Човек /Будда-Христос/, отново и отново да се въплатява в човешко тяло. За какво? За да обясни на хората смисълът на живота, да посочи причините за тяхните страдания и пътя към освобождаване от тях. Това е основната причина за пребиваването на Земята, с човечеството, на Синовете на Светлината - Великите Души (Махатми) ....

Обаче Великия Учител Будда убедено предсказвал победата на Световната Община и Световното Братство.
Какви са основните положения в Учението на Готама Буда?

Човекът е Бог и главната му сила е в труда за общото благо. Трудът - това е молитвата на Човека.

БУДДА ГУАТАМА Е ПЪРВИЯ ОБЩИННИК. ОЩЕ ПРЕДИ 2500 ГОДИНИ ТОЙ полага основите на колективния труд и колективното стопанисване. Принципите на общината са привличали онези хора, които виждали в тези идеи начин за реализиране на стремежите си и собствените им представи за щастлив живот. Будда е учил, че в цялата Вселена НЕ СЪЩЕСТВУВА НИЩО ИЗВЪН СЪТРУДНИЧЕСТВОТО И ВЗАИМНАТА ПОМОЩ. Егоиста или невежествения горделивец (било то отделен човек или цял народ) по силата на космическия закон, рано или късно ще се окаже ИЗВЪН потока на живота, който устремява всичко съществуващо към усъвършенстване, в т.ч. и самия процес на човешката дейност. Готама е знаел, че ще изминат много векове, докато космическото съчетание на светилата ще е най-благоприятно за идеята на Световната Община.

Но също така е знаел, че е дошло времето за посяване в съзнанието на разединените хора, първите огнени зърна на общинното Сътрудничество. Общинното съзнание - това е един от най-трудните опити на душата, изискващ изфиняване на човешките чувства и мисли..Защото личното "аз" на Човечеството много дълго ще се съпротивлява и ще се стреми към еднолично стопанисване, към натрупването на материални съкровища. Низшето "аз" дълго и мъчително ще се учи да се слива с много други "Аз"-ове.

И т.н. и т.н.

Източник: www.kaldata.com
« Последна редакция: Август 01, 2009, 12:36:48 am от Небесна »

*

Helo

« Отговор #61 -: Август 01, 2009, 08:37:30 pm »
Намерих в един блог едни откровения, които са точно по темата и реших да ги сложа тук, защото са много забавни и са точно това, което аз имах предвид, когато напарвих темата.  ;D

Между другото, тази жена се занимавала с астрология. Да я познавате?  ???  ;D

Ето какво е написала:  ;D

http://www.sharanite.com/archives/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D1%96v%D0%B0/

Наръчник за лична промяна

Езотеричното – освен всичко останало, което претендира, че е – се е превърнало в перфектното, лесно достъпно, изключително удобно бягство от реалността. От реалността с нейните трудности, несгоди, конфликти и разнообразие – в теоретичните, отвлечени и гръмки (но общовалидни) истини. Да търсиш причините за своите вътрешни терзания, несполуки или нерадостна съдба в нематериалното е похвално начинание. Стига да не пропуснеш да отбележиш и фактите, стига да си готов да носиш отговорност както за постъпките си, така и за убежденията си, стига да не слагаш директни причинно-следствени връзки между една единица езотерична „истина” и събитията в реалния живот.

Например:
Защото изтеглих Кулата от Таро тази сутрин, пак си имах неприятности с шефа.
или
Защото имам транзитен Плутон в квадратура с Луна съм толкова депресирана.

Неприятностите с шефа са събитие, зад което може би се крие факта, че не се справяш с работата си или не си на правилното място. А депресията е състояние, което си има своя причина. И има голяма вероятност да не премине заедно с Плутон. Да не би пък липсващата верига между картата таро или транзитния плутон и събитието/състоянието да съдържа бездействие, негативизъм, страх… Примерно. Има и други важни неща освен ” общовалидните истини” – личният вътрешен пейзаж да речем.

Много съм й набрала на езотериката, защото загубих няколко приятелки в нейните дебри. Влязоха здрави и читави, отпървом изглеждаха много щастливи и приповдигнати, прозрели някакви велики истини, които ги озаряваха отвътре, и след това… заприличаха на зомбита. Едната от свежа 23-годишна мацка таяща любов към секса и противоположния пол само за 4-5 години се превърна в студена, презрителна (духовно-презрителна), разбираща всичко, но отричаща секса и дребните човешки радости… кучка. Помогна й Транссърфинг на реалността. Нямам нищо против книгата и навярно проблема си е бил и си е останал в мацката, и начина, по който е възприела книгата е довел до подобен тип поведение и отношение към мен и към света… Ама ако езотериката и духовното развитие могат да се отразят така на хората, защо не предупреждават тия издатели, ей? Защо не слагат надписи като на цигарите – „Внимание! Четенето на подобна литература може да доведе до пристрастяване и искейпизъм.”

Или пък да вземем за пример йогата. Тръгна една моя приятелка на йога, взе няколко посвещения, възхити се от личността на гуру, оказа се привлечена от истините в индийската философия. Лошо няма. Обаче един ден просто каза: „В индийската астрология не са ползвали Уран, Нептун и Плутон, те са невидими. Индийската астрология е единствената истинска астрология, защото там са най-мъдрите и духовни хора на планетата.” И ха така!… С лека ръка зачеркна ползите и знанията натрупани от две-годишно изучаване на Западна астрология в полза на астрология, която нито беше изучавала, нито беше проверила дали на практика работи за нея или за някой Западен човек. Ама като е индийска няма начин да не е истинска, нали! Когато се изтървях случайно да спомена някоя от тези три невидими планети, реакцията беше зашеметяваща: „Тях ги няма, не съществуват, невидими са, не влияят!” И отново ха така!… Нали йога приемаше всичко, не отричаше… Е да, ама не. Хората сме несъвършени създания. Избираме разни истини дето ни пасват в момента на мирогледа и си ги прилагаме както ни е удобно.

Тъй че бясна съм на езотериката. Или на приятелките ми. Може би по-скоро на тях, обаче тъй като ги обичам (или съм ги обичала) съм по-склонна да си го излея на езотериката. Така няма нужда да развенчавам в очите им мита, че съм адски неосъзната и се движа в някакви погрешни реалности вместо да взема най-накрая да го прочета този трънссърфинг или да ида да се полекувам с аура сома.

А ако си мислите, че нещата не могат да станат по-лоши… винаги могат, ама винаги! Например:
Ох тази сутрин изтеглих Кулата, пак ще се карам с шефа!
или
Боже, през 2009 Плутон от осми дом ще ми направи опозиция към Луна, а тя управлява 4-ти дом. Сигурно ще умра! При терористичен акт!

*

veshti4ka

« Отговор #62 -: Август 01, 2009, 08:54:01 pm »
Хело, тая мацка има невероятно чувство за хумор и определено може да се смее и през сълзи... евалата! много уважавам хумора и хората, които могат да се надсмиват на себе си и хич не се приемат на сериозно  ;D

евала на момата и за друго - факта, че знае доста неща и въпреки всичко не се узяпва в нито в транзити, нито в случайности.

животът си тече и с транзити и без тях. дали ще ги гледаме или не, животът няма да ни прескочи и дивотийте в личният ни живот няма да ни пропуснат, освен ако не се погрижим за тях... така, че споко бе хора - смъртта никого не е пропуснала  ;) и след хиляда години пак би ни настигнала - било от умора да се престрашим да се възнесем или пък някой набрал ни враг  ;D  все ще ни споходи... радвайте се на живота и се забавлявайте с него. учете се в движение и по-малко нерви  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

*

Nebesna

« Отговор #63 -: Август 01, 2009, 09:51:19 pm »
Намерих в един блог едни откровения, които са точно по темата и реших да ги сложа тук, защото са много забавни и са точно това, което аз имах предвид, когато напарвих темата.  ;D

Разбирам. С тази жена сте преживяли сходни кармични уроци. Но това си е твоя кармичен урок.

Цитат
Въпросът ми кам вас е срещали ли сте се и вие с подобни хора какво мислите за всичко това? Сред тези хора има и много умни, ама заблудени. От друга страна и те мислят, че съм заблудена.

О, срещала съм. На мен никой нищо не ми налага, защото не допускам фанатизъм и ценя всяка гледна точка. Не се дразня и уточнявам, че задавам въпроси, просто за да разбера по-добре мисленето на другия. Не позволявай да те въвличат в разрушителни спорове, които да ти влияят на душевното благополучие. Истината винаги е относителна. Няма абсолютна истина. "Всичко тече, всичко се променя". Вероятно си имала необходимост да изживееш този урок, за да преминеш на едно по-друго ниво на разбиране.

*

Helo

« Отговор #64 -: Август 01, 2009, 10:43:27 pm »
Истината винаги е относителна. Няма абсолютна истина. "Всичко тече, всичко се променя".

Да, както и приятелката на тази жена се е чудела "Нали йога приемаше всичко, не отричаше..." А ето, че напълно отрича някои планети ... не йога естествено...само някои хора.  ;D

Така и аз си изказвам мнението, че всеки един бог, измислен от хората е проявление на Бога - на онзи Единен Бог, Абсолют, който е отвъд тези неща, но е и във всяко от тях. Така той е проявление на всеки един земен бог и в същото време го надминава.

На което на мен ми се отговаря: Тези теории са измислени от ... еди кои си конспиратори ... Кришна е богът! Той е самият Бог!

Всякакви убеждения, че Кришна е просто едно от многото проявления на Бог, който е отвъд точно този бог и в същото време е в него, са безсмислени.

Аз казвам: сектите нарочно заблуждават ... виж какво казва психология...

Отговарят ми: Психологията е измислена от илюминати, с цел да се манипулират хората. Секта не е мръсна дума. Най-голямата секта днес е сектата на комунистите, под което се има предвид думата common-ist, хората, които вярват в това, в което всички вярват, така, както илюминати учат и лъжат.
И тоз човек хем не е сектант, защото не участва в никакви секти - поне така твърди, хем защитава сектите.

Всякакви убеждения и прилагане на разумни доводи са напълно безсмислени.
И докато аз дълго съм се опитвала да покажа заблудите на хората, те в същото време се опитват да направят същото с мен (и с всеки срещнат по пътя) и да ми помогнат и аз да изляза от Самсара още след края на това си прераждане.

Или нещо друго, което видях в Интернет. Две жени си говорят: Ти преди пишеше в нашия форум, а сега говориш против Учителя! Другата жена казва: Аз никога не съм подкрепяла въпросният Учител... и изказва съмненията си относно честността или нещо друго, свързано с Учителя. На което и отговарят: Иде ми, ако те срещна по улиците да ти тегля един бой и да те вкарам в правия път ... за да осъзнаеш каква е истината.  ???

Или пък един друг разговор, който имах с друг човек, но разговорите ни с него по Интернет се оказаха доста кратки и сега ще разберете защо.  ;D
Аз просто си водя разговор и питам дали Исус Христос и Дева Мария са просто егрегори, макар и доста силни, които са създадени от хората.

На което ми отговарят: Ти ме разбиваш! Исус Христос и Дева Мария са истински богове! Не са егрегори. Исус е предводителят на всички съществуващи богове! (А този човек не вярва само в библейските богове)

Аз съвсем леко изразявам съмнението си и питам: Откъде знаеш, че Исус е предводителят на всички богове?

На което ми отговарят: От никъде не знам! Ако обичате не ми пишете повече!  ???

Както и приятелката на Вещичка и казвала: Рейки! Рейки е единствената енергия, която съществува във Вселената! Безсмислено е да се занимаваш с каквито и да било други неща! Това астрология, езотерика, всичко е вятър работа! Само рейки има значение!

Както и приятелите на Гал и казвали, че вярата в това, което разположението на планетите ще донесе формира умствени нагласи, които ги парвят реалността и затова човек не трябва да се занимава с астрология и са прекъснали контактите си с нея, само защото тя продължила да се занимава с тази токова лоша наука. По принцип те са прави, че формираните нагласи правят събитията, но със сигурност си имат добри оправдания за това защо, когато хората не си гледат бъдещите събития според картата, все пак се случват разни събития, които имат връзка с разположението на планетите.

И други подобни...

Това са все примери за абсолютизиране на една истина. Но аз се чудя дали аз лично за себе си не абсолютизирам дадена истина. Все пак едно и също нещо може да се изтълкува по различни начини и да има различни страни. И както се казва "Не е важно какво се случва на човека, а как преживява нещата". Едно и също събитие може да не подейства по никакъв начин на един човек и той да го забрави, а на друг може да причини психическа травма.  ::)

« Последна редакция: Август 01, 2009, 10:50:43 pm от Helo »

*

ga3l

« Отговор #65 -: Август 02, 2009, 09:54:19 am »
Helo, препоръчвам ти да гледаш 'Ганди' /в темата за езотеричните филми съм го споделила/ и ще ти стане ясно до къде води религиозния фанатизъм. За съжаление са малко хората, които успяват да вземат от религията това, което им е нужно и да останат безпристрастни. Не знам дали някой е правил това проучване, но на мен ще ми е много интересно да науча процента войни, които са се водили на етническа и религиозна основа. Проблема, който те вълнува е съществувал винаги и ще продължи да съществува. Като знаеш това, мисля че няма да ти е трудно да се въздържаш от безсмислени спорове на тази тема с последователи на всякакви учения. Пази си енергията за по-съществени мероприятия бе момиче.  ;D

*

ga3l

« Отговор #66 -: Август 05, 2009, 06:48:40 pm »
Ии., това беше много хубаво ..  :)

*

toroni

• **
  • 561
« Отговор #67 -: Август 06, 2009, 10:03:15 am »
   Така е Лили, срещала съм хора, които нямат грам познание книжно за духовността, а са всъщност много по-извисени, даже си мисля по-извисени и от авторите на подобна книжнина. Елементарно да го изразя, беден човечец, цял живот живял в мизерия, едвам преживява, но няма да върне човек в беда, ще го приеме, ще го нагости с каквото може, ще подаде петак на просяка....А аз, ако ми се помоли, някой чужд  изпаднал в нужда /говоря примерно/, първо ще се замисля за мотивите му. Както и че до ден днешен ми е много трудно да давам пари на просяците...Не мога...За каква духовна извисеност да говоря тогава. Макар че съм изчела сума неща, осъзнала съм доста от прочетеното, но не съм се извисила....Да можеш да даваш безрезервно, за мен означава, извисеност, без значение дали е бедняк, абориген или богаташ. Щом можеш да даваш безрезервно, това за мен означава висша проява на духовност, безрезервна вяра в силите на реда и хаоса, демек на Господ...и упование.

Напълно съм съгласна с теб , daisy696 за извисеността и духовността. Забелязала съм, че най-добрите и чисти хора, които съм срещала са бедните хора. Аз не  го мога това още, не съм достигнала до това ниво - имам впредвид да не се замисля за мотивите, ако някой ме помоли за помощ. Мнителността май е едно от основните неща, за да оцелееш в днешно време. Жалко. :( Иска ми се да се науча и да прощавам, защото това е проблем за мен и смятам, че, ако го разреша ще се изкача с едно стъпало нагоре като духовно развитие.
Слънце ,Венера, Сатурн и Асц. в Близнаци,Луна в Дева, Меркурий и Марс в Рак