Аз мисля, че хората сънуват лоши неща, свързани с дома им от детството, защото имат някакви лоши спомени от онези години. Но тези спомени не са непременно свързани с онова място - обикновено то носи хубави спомени. Но хората не сънуват онези места, които са им причинили негативни емоции, а само къщата от детството, като израз на нещо, останло от онези години. Поне така си мисля. И аз също преди сънувах разни чудовища, които ме преследваха в къщата на баба ми на село. А оттам са най-хубавите ми спомени. Но има нещо, останало от детството, което все още е останало като травма. Освен това, може би сегашните проблеми на човека - вътрешните проблеми, са свързани по някакъв начин с проблемите от миналото, с които вътрешно не сме успели да се справим напълно, макар да сме ги изтикали и да сме се постарали да ги забравим.
Ето и едно професионално тълкуване:
Къщата обикновено представлява психологическото или физическото място, което обитаваме, нашата личност. Това, което се случва в къщата представлява това, което се случва в нашето тяло или в нашият ум в ежедневието ни. Различните части на къщата могат да представляват различните области на нашата психика. Когато човек се връща в старата си къща, това означава връщане към познати ситуации, но с нови възможности. Когато къщата е непозната става вапрос за неизследвани области или възможности на личността, ново пътешествие за изследване на нашата собствена личност или трябва да се справим с някакъв психологичен проблем.