Само за самозаблуда ли става дума, или за опит за манипулация на околните? Имам предвид дали е нещо от рода на Гьобелс: "Лъжата, повторена 1000 пъти, се превръща в истина"? Воден голям трин (или трини, зависи от точното положение на Луната) плюс Слънце в точен съвпад с Плутон и квадрат с Марс ми говори за човек, който може умело да манипулира хората и може и да има желание да го прави. Не наблягам на факта, че повечето планети са във водни знаци, защото тези планети участват в конфигурация "плик" със земни планети, т.е. донякъде има уравновесяване вода-земя. Но пък няма нито една планета в огнен знак. Жалко, че нямаме час на раждане. Но ако Луната е в опозиция с Нептун, въпреки съвпада със Сатурн, е възможна и то дори висока доза самозаблуда. Все пак Луната се диспозира от Нептун, а планета в аспект с диспозитора си е особено силна в натала. В случая е налице дисхармоничен аспект, така че действието по-скоро ще е в негативна посока (макар че това не е задължително). Меркурий се свързва с начина, по който рационално възприемаме света. Този Меркурий получава само хармонични аспекти и на мен той ми изглежда фокус в картата. Би трябвало да е ловък в думите. Не мога да го набедя само по това, може да е добър писател човекът или много умна и надарена личност, например.