Никой не може да го спре да замине

. Аз бих го посъветвала дори, на Запад образованието не е по-добро, но дисциплината, усещането за система, са много по-добри. Само се чудя У9 - Марс в падение в 12 дом, и Венера в екзалтация У4 не показва, че ще му е по-добре в БГ.
Иначе Козирог си и Луна в Дева, избери си по-отговорна професия, аз по стечение на обстоятелствата имам много приятели завършили графичен дизайн. Първо трябва да си много уверен (АСЦ лъв е добре за това), но трябва постоянно да си креативен, и след 20 години, когато дойдат новите технологии и новите гладни млади дизайнери, без семейства, готови да работят по 18 часа на ден. Козирогът предпочита да си дълбае в него. И да израства в йерархията. В дизайна йерархия няма, можеш от един проект да изкараш пари за 2 год. напред, ама може и 6 месеца да нямаш работа. На поръчки си, и %, дори да работиш към голяма печатница. Защо не помислиш за архитектура и индустриален дизайн, по трудни, много по-тежки, но има на къде да израстваш и да работиш в сериозни фирми. Нали различно е да си freelancer и да работиш за Мерцедес....
Още повече архитектурата позволява да работиш и в държавната администрация. Но на запад, забрави, всичките ми приятели архитекти са чертожници, засега докато са млади, или са много добри 3D визуализатори, но не архитекти. Но Скандинавието търси определено архитекти, заради околната среда и проблемите с нея. Гарантирам за Дания и Норвегия (и аз си мисля, за някакви специализации натам). И мои приятели учат там и са доволни. Иначе ако си много борбен и амбициозен - Англия и САЩ. Ама трябва да ти е здраво д*пето. Много да работиш и да си много адаптивен, и за САЩ - много есета и четене, ще ти промият мозъка, но не за лошо, те са много осъзнати и безпределно вярват в свободата на личността.
Понеже си момче - замини, останеш ли в БГ, ще станеш в повечето случаи лигльо. Сори за искреното ми мнение. На Запад имаш шанс, с тези професии, в БГ нямаш ли връзки, забрави.
Така, де аз съм в една от сериозните гилдии и НЯМА работа, ще се избием.