Здравей Гост

Богомолка

• 15 Отговора
  • 16612 Прегледи
*

mamma_mia

Богомолка
« -: Септември 04, 2009, 08:10:41 pm »
Здравейте,
има ли някаква символика или суеверие да видиш богомолка?
Преди 4 години когато почина котката ми(20 годишна) видях богомолка на балкона ми :(
Това се случи 1 месец преди тя да почине.
Днес следобед докато разхождах детето ми в градинката,деца се бяха събрали около едно дърво и викаха "Щурец,щурец" ,но аз видях,че е богомолка.Много неприятно ми изглежда :-\
Чували ли сте някакво суеверие или..?

*

Helo

Re:Богомолка
« Отговор #1 -: Септември 04, 2009, 08:13:57 pm »
А стига бе!

Котенцата на 20 години вече са стари. В случая страхът е по-силен от разума.

*

mamma_mia

« Отговор #2 -: Септември 04, 2009, 08:35:47 pm »
Е така е.Старичка беше моята котка,20 години живя при нас.
Но го свързах с това,защото много се уплаших навремето като видях тази гадинка :'(
Както и днес.

*

Nebesna

« Отговор #3 -: Септември 04, 2009, 08:41:21 pm »
Мама мия, много си суеверна! Богомолката си е творение на природата. Всеки, който види богомолка ли го чака среща със смъртт?. Глупости! На нашата вила ги виждахме постоянно, като бяхме деца или на село, сред природата. По-скоро богомолките избягаха от градовете, заради замърсяването....Реагираш така, сякаш си видяла нашествие от богомолки.

Божкеееееее! Тия хора в градовете полудяха. Започнаха да смятат ненормалното за нормално, и обратното.

*

mamma_mia

« Отговор #4 -: Септември 04, 2009, 08:44:38 pm »

Божкеееееее! Тия хора в градовете полудяха. Започнаха да смятат ненормалното за нормално, и обратното.
Не знам дали сме полудели,но като се има предвид че съм "градско чедо" и съм имала по-малко контакт с природата,колкото други хора,изпитвам неприязън към всякакви насекоми :-X
Но това е друга тема.Дано както казваш,да се въобразявам и да съм прекалено суеверна.

Ще наблюдавам и ще се надявам да няма лоша поличба.

*

Helo

« Отговор #5 -: Септември 04, 2009, 09:01:20 pm »
Аз те разбирам. Понякога умът си играе шеги с нас и въпреки, че знаем, че нещо е ирационално, просто не можем да се отървем от мисълта за предстоящо нещастие, свързано с някакъв предмет или нещо друго.

Сега четох, че богомолката е символ на съзерцание, на тишина. Боголката идва, когато се нуждаем от спокойствие в нашия живот. Когато животът ни е изпълнен с твърде много дейности и хаос и вече не чуваме вътрешния си глас.

*

Nebesna

« Отговор #6 -: Септември 05, 2009, 12:18:32 am »

Не знам дали сме полудели,но като се има предвид че съм "градско чедо" и съм имала по-малко контакт с природата,колкото други хора,изпитвам неприязън към всякакви насекоми :-X
Но това е друга тема.Дано както казваш,да се въобразявам и да съм прекалено суеверна.

Виж сега и аз съм градско чадо, но на 5 км от Варна имахме вила на брега на морето, а също така и къща на село. Така съм израстнала. Съжалявам за теб, че си нямала контакт с природата.

*

mamma_mia

« Отговор #7 -: Септември 05, 2009, 07:33:17 am »

Виж сега и аз съм градско чадо, но на 5 км от Варна имахме вила на брега на морето, а също така и къща на село. Така съм израстнала. Съжалявам за теб, че си нямала контакт с природата.
Имах контакт с природата в детството си :) Не съм толкова за съжаление.
Имахме село близо до София,където прекарвах ваканциите си с баба си.Незабравими спомени.
Както и 2 седмични ваканции с родителите си на море,всяка година :) както и на планина.Не съм лишавана от контакт с природата....но това е в детството.
Спомням си,че когато видех паяк или друго такова "животно" карах баба ми да вади прахусмокачката и да го изсмуква с нея :)

*

mamma_mia

« Отговор #8 -: Септември 05, 2009, 07:34:38 am »
Аз те разбирам. Понякога умът си играе шеги с нас и въпреки, че знаем, че нещо е ирационално, просто не можем да се отървем от мисълта за предстоящо нещастие, свързано с някакъв предмет или нещо друго.

Сега четох, че богомолката е символ на съзерцание, на тишина. Боголката идва, когато се нуждаем от спокойствие в нашия живот. Когато животът ни е изпълнен с твърде много дейности и хаос и вече не чуваме вътрешния си глас.

Благодаря Helo :)
Това е интересна информация :)

*

Nebesna

« Отговор #9 -: Септември 05, 2009, 02:42:56 pm »
Спомням си,че когато видех паяк или друго такова "животно" карах баба ми да вади прахусмокачката и да го изсмуква с нея :)

Всички сме били така с паяците, но обикновено тези детски страхове се надрастват с възрастта. Аз мразя стоножки и хлебарки. От хлебарките ме е гнус, а за стоножките ни плашеха, че ако влязат в ухото на човек, докато спи, ще оглушее. Не съм наясно със статистиката, на колко хора са им влизали стоножки с ушите и дали стоножките целенасочено търсят да се приютят в ухото на човека, но определено тази мисъл ми е заложена още в детството. Като бяхме малки с братовчедка ми спахме на нашата вила и в къщи беше влязла стоножка. Дядо и баба спяха в съседната вила и нямаше как да ги будим посред нощ, а ни беше гнус да пипаме стоножката, за да я изхвърлим. Наговорихме се да не спим цяла нощ, слушахме нощния блок на радио "Хоризонт", бъбрихме си и накрая братовчедка ми не издържа и заспа, а малко след нея и аз...По щастлива случайност оцеляхме.  ;D ;D ;D

Там имаше много богомолки. В размножителния си период издават странни звуци от търкането на крачетата си едно в друго. Затова им казват богомолки, защото си събират преедните крайници пред тялото като за молитва. Чувала съм, че след размножаването, женската изяжда мъжкия, за да не изяде малките (подобно на някои паяци).

*

Helo

« Отговор #10 -: Септември 05, 2009, 05:16:59 pm »

Всички сме били така с паяците, но обикновено тези детски страхове се надрастват с възрастта. Аз мразя стоножки и хлебарки. От хлебарките ме е гнус, а за стоножките ни плашеха, че ако влязат в ухото на човек, докато спи, ще оглушее. Не съм наясно със статистиката, на колко хора са им влизали стоножки с ушите и дали стоножките целенасочено търсят да се приютят в ухото на човека, но определено тази мисъл ми е заложена още в детството.

Аз като малка не съм се страхувала от никакви насекоми или от мишки. От дете пазя насекомите и гледам да не ги настъпвам. От живите същества не ме беше страх, но понякога вечер ме беше страх от неща, които присъстват в моето въображение. ;D По едно време си бях въобразила, че ако вярвам в това и го мисля, със силата на мисълта си ще отворя вход към друго измерение и от там ще влезе чудовище. Затова гледах да не мисля за това. ;D ;D ;D

На мен майка ми и сега като ме види, че оставям буболечките да живеят ми казва, че могат вечер да влязат в ушите или устата на човек и да го повредят.

*

mamma_mia

« Отговор #11 -: Септември 05, 2009, 08:05:52 pm »

Там имаше много богомолки. В размножителния си период издават странни звуци от търкането на крачетата си едно в друго. Затова им казват богомолки, защото си събират преедните крайници пред тялото като за молитва. Чувала съм, че след размножаването, женската изяжда мъжкия, за да не изяде малките (подобно на някои паяци).

Да така е.
Гледах даже едно видео как женската изяжда мъжкия :-X

*

Nebesna

« Отговор #12 -: Септември 05, 2009, 08:23:13 pm »

Да така е.

Ъ-ъъъъъ! ??? :o :o :o

Жалко, че няма повръщащо емотиконче.

*

Helo

« Отговор #13 -: Септември 05, 2009, 08:34:59 pm »

Да така е.

Ъ-ъъъъъ! ??? :o :o :o

Жалко, че няма повръщащо емотиконче.

Понякога тя започва да го изяжда още докато той я опложда. Според учените женската богомолка изяжда мъжкия, за да набави белтъчини за бъдещото поколение, след като е била оплодена.

Но богомолките се хранят с други насекоми така, както човека се храни с други живи същества, например с животни. Не намирам нещо кой знае колко противно в това, при положение, че хората също ядат месо, но докато го ядат просто не желаят да мислят за това как животното бива заколвано, след това разфасовано, вътрешностите изваждани и месото бива обработвано. Аз съм виждала и на живо и на филми. В кланиците е повече от ужасно! Случайно попаднах на един филм, не трябваше да го гледам.

*

Helo

« Отговор #14 -: Септември 05, 2009, 11:01:57 pm »
Току що видях богомолка на балкона ми!!! Не се шегувам!!!

Не съм виждала богомолка от години. Тук, където съм не е село. За разлика от някои, аз изобщо не го приемам за поличба. Но е интересно, че сега, когато беше пусната такава тема и аз видях отново след години.

*

mamma_mia

« Отговор #15 -: Септември 06, 2009, 08:17:54 am »
Току що видях богомолка на балкона ми!!! Не се шегувам!!!

Не съм виждала богомолка от години. Тук, където съм не е село. За разлика от някои, аз изобщо не го приемам за поличба. Но е интересно, че сега, когато беше пусната такава тема и аз видях отново след години.
Виждаш ли колко интересно :)
Нищо не е случайно,дай Боже да е за добро! :)