Здравей Гост

Индийска астрология

• 608 Отговора
  • 97770 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Индийска астрология
« Отговор #500 -: Ноември 26, 2012, 03:36:25 pm »
Направих му хубава реклама, сега може и да го сватосаме, че още ергенува и си няма приятелка.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

tania

• **
  • 743
« Отговор #501 -: Ноември 27, 2012, 09:29:45 am »
Аз продължавам да се мъча с ведическата. Какво мислите за този подход към предсказване на влиянието на дашите - http://iipa.net/IIPA2010DH/systems_approach.htm?
Раху го дават за малефик при всички АСЦ-ти и следователно периодът Раху / Раху би следвало да е неблагоприятен, а при мен беше точно обратното  :-\
"Спартанецът -
Пред кого трябва да се изповядам? Пред теб или пред Бога?
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
Тогава, ЧОВЕКО, дръпни се настрана!"
                                  Плутарх

*

Lillie

• 30532
« Отговор #502 -: Ноември 27, 2012, 10:31:07 am »
Зависи как е поставен в картата и с какви планети се асоциира, периодът на Раху може да донесе и голям успех, особено в материален план, а също свързано с популярност, известност, влияние върху по-големи групи от хора.
В картите на поечето световноизвестни успели хора, които съм разглеждала, Раху е силен и заема ъглова позиция.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #503 -: Декември 11, 2012, 07:55:15 pm »
Какво се прави, когато Лагна попада в последния градус на знака? Освен уточняване/ректификация на часа на раждане. Брои ли се Лагна в знака, в който попада (последния му градус), или се поставя в следващия знак? Това е много важен въпрос, защото евентуалното преместване на Лагна с 1 знак променя цялата домофикация, оттам функционални бенефици/малефици, йоги и т.н.

Гледам картата на Деми Муур, Лагна попада в последния градус на Водолей при посочения в нета час на раждане. Това ми е конкретният повод за запитването.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 08:03:40 pm от Mirabella »

*

Papy

• 4343
« Отговор #504 -: Декември 11, 2012, 08:14:04 pm »
Пише, че лагна в 1-те 3 и последните 3 е слабост

« Отговор #505 -: Декември 11, 2012, 08:21:47 pm »
Така е, и за планетите важи също - слаби са в първите 5 и последните 5 градуса от знака.

*

Papy

• 4343
« Отговор #506 -: Декември 11, 2012, 08:26:17 pm »
С една дума-остава си в знака и се брои за слабост
Тук го видях
http://m.articlesbase.com/religion-articles/scientific-validity-of-astrology-rising-sign-2609297.html

« Отговор #507 -: Декември 11, 2012, 08:26:43 pm »
Благодаря ти, Папи!

*

Papy

• 4343
« Отговор #508 -: Декември 11, 2012, 08:30:35 pm »
На мен продължава да ми изглежда сложна, но се радвам, че ти не се отказваш :)
Какво мислиш за това, че някоя планета може да е слаба в западната и силна в сидералната карта?

« Отговор #509 -: Декември 11, 2012, 08:41:51 pm »
Бях чела в нета статийка на един астролог, който преценява планетарните достойнства според сидералния зодиак.
Намерих, ето линка - http://www.learnastrologyfree.com/strength.htm.

Друго, което ми хрумна в тази връзка, е един казус, който бях чела - сравнение между западната и ведическата карта на Хитлер. Според западните астролози проблемът е в слабия му Марс, заточен в Телец. Според ведическата астрология именно силният му Марс (по сидерал Марс се премества в Овен и бидейки седмия дом, т.е. ъглов дом, формира Ручака йога) му е дал силен стремеж към власт. Слънцето му от Телец също се премества един знак назад, където е в екзалтация. Слънцето е заедно с Марс в 7-мия му дом. Слънцето управлява 11-тия дом на постиженията, който за Лагна в кардинален знак се явява батхака стхана, т.е. носещ проблеми. При кардиналните Асценденти има опасност силният им стремеж да ги докара до състояние от сорта на "целта оправдава средствата". А комбинацията Марс/Венера в 7-ми дом си е класика за жадни за секс и любовни приключения хора.
Ето ведическата му карта с кратък анализ - http://www.astrocamp.com/importance-seventh-house-hitler-birth-chart.html.
Има доста анализи на неговата карта в нета, но аз не го понасям и не съм се задълбала да ги чета. Обаче ми беше много интересна поредицата "Жените на Хитлер" по един от научно-популярните канали.
« Последна редакция: Декември 11, 2012, 09:14:30 pm от Mirabella »

*

Papy

• 4343
« Отговор #510 -: Декември 11, 2012, 10:07:09 pm »
Бях чела в нета статийка на един астролог, който преценява планетарните достойнства според сидералния зодиак.
Намерих, ето линка - http://www.learnastrologyfree.com/strength.htm.

Полезна статия, мерси, мирабела :)

Сравнителните анализи западна/сидерална не мога да ги оценя, липсва ми едната част на уравнението.
Някой ден...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #511 -: Декември 11, 2012, 10:12:15 pm »
Какво се прави, когато Лагна попада в последния градус на знака? Освен уточняване/ректификация на часа на раждане. Брои ли се Лагна в знака, в който попада (последния му градус), или се поставя в следващия знак?

Не можеш да я поставиш в следващия знак. Брои се в знака, който заема.

Лагна е чувствителна точка, но първи дом не започва от нея, а от първия градус на знака, в който попада Лагна, респ. и цялата домификация се отброява по същия начин - дом/знак.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #512 -: Декември 12, 2012, 09:46:37 am »
Благодаря, точно това исках да знам - че Лагна си остава там, където попада.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #513 -: Декември 12, 2012, 10:00:08 am »
Така е и в западната астрология - ако АС е в последния градус на знака, не го броиш в следващия знак.
С тази разлика обаче, че първи дом започва от АС, а при индийците - от първия градус на знака, в който попада Лагна.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #514 -: Декември 20, 2012, 07:17:10 pm »
Провокирана от въпроса на Торони, събрах малко материали от нета и ги обобщих. Написаното от мен не претендира за пълнота.

Индикации за пътуване зад граница и емиграция във ведическата карта:

1. Лагна (1-ви дом) и управителят му (Лагнеш, У1) символизират личността. Лагна и/или У1 в подвижен знак (Овен, Рак, Везни, Козирог) или двоен знак (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби) индикира движение. В някои източници вместо двойните знаци посочват водните (Рак, Скорпион, Риби), но Скорпион е фиксиран знак, така че остават Рак и Риби.

2. Домовете, които са свързани с чужбина, са:
- 7-мият дом, който се свързва с влиянието на чуждите страни и репутацията ни зад граница. Положително влияние върху У7 улеснява установяването зад граница.
- 9-тият дом, който отговаря за пътуванията зад граница, успеха (късмета)
- 12-тият дом, който отговаря за трайното установяване зад граница.
За пътувания зад граница и емиграция е необходимо Лагна и/или У1 да са свързани със 7-ми, 9-ти или 12-ти дом и/или техните управители.
Връзката може да е съединение (да се намират в 1 дом в картата), взаимен аспект, аспект на едната планета върху другата, взаимна рецепция (паривартана) или едната планета да е в дома на другата.

3. Връзка на Лагна и/или У1 с Раху, тъй като Раху също е сигнификатор на промяната, чужбина, чужденците.

4. 4-тият дом символизира дома на натива, корените. Затова връзка между 4-тия дом и/или неговия управител и 7-ми, 9-ти или 12-ти дом или техните управители също може да означава живот зад граница.

5. 4-тият дом също отразява вътрешното състояние на натива, душевния му мир. Затова присъствието на естествени малефици (Марс, Сатурн, Раху, Кету) в 4-тия дом могат да индикират, че нативът не се чувства щастлив у дома и затова може да се отправи на път. Подобно влияние има и У4 в 12-ти дом. Благотворно влияние върху 4-ти и 9-ти дом показва, че нативът ще се завърне в дома си.

6. Същото важи и за 2-рия дом. Естествени малефици във 2-ри дом може да показват, че нативът не е щастлив със семейството си, което може да го отправи на път да търси щастието си другаде.

Последните две точки (5-та и 6-та) индикират пътуване в чужбина при наличието на някои от предните. В противен случай нативът ще си остане у дома заради малефичното влияние.

Силни индикации за пътуване в чужбина и емиграция е наличието на поне 2 от първите 4 условия.

Още условия:

- 9-ти и 12-ти дом попадат в подвижни знаци.
- Връзка на 4-тия дом с 3-тия говори за промяна на дома (чести смени на местожителството).
- Малефично влияние върху 12-тия дом може да накара индивида да странства.
- Слънце в 3-ти (кратки пътувания), 7-ми, 9-ти и 12-ти също може да е индикатор за пътувания.
- Човек може да предпочете чужбина пред родната си страна, ако 12-тият дом е по-силен от 4-тия. Показателите, според които се оценява силата на дома, са следните:
  статус на планетите в дома
  планети, аспектиращи дома
  статус на управителя на дома
  сарва аштакаварга на дома

Тайминг

Дашата/антардашата на У7, У9 или У12, или планети, свързани с тези домове, или техните управители индикират пътуване зад граница/емиграция. Същото важи за дашите на Раху и Юпитер, тъй като Юпитер е естествен управител на 9-тия и 12-тия знак от зодиака. В някои източници посочват, че наред с Раху и дашата на Сатурн може да се отрази в посока пътуване/емиграция.

Източници:
1. http://www.planetarypositions.com/notes/2008/02/11/foreign-travel-and-journeys/
2. http://astrobix.com/webcasts/15-Vedic_Astrology_Combinations_For_Foreign_Travel.html
3. http://www.horoscopeastrologer.com/2011/06/identify-foreign-travel-horoscope-astrologer/ (има разгледани примери)
4. Другите не ги помня.

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #515 -: Декември 20, 2012, 07:37:24 pm »
Цитат
Връзката може да е съединение (да се намират в 1 дом в картата), взаимен аспект, аспект на едната планета върху другата, взаимна рецепция (паривартана) или едната планета да е в дома на другата.

Объркала си се.

Цитат
Drishti or Aspects

All planets have drishti or aspects. Or to put it in simpler terms they “look” at other planets and signs. All planets aspect the sign or planet placed exactly opposite to them, i.e., in the 7th house from them. This is normally called the 7th house aspect, or the full aspect. Apart from this 7th aspect, some planets have “special” aspects.

Mars aspects the 4th and the 8th houses from its position.
Jupiter aspects the 5th and the 9th houses from its position.
Saturn aspects the 3rd and the 10th houses from its position.
Rahu and Ketu aspect the 5th and the 9th houses from their position though this is somewhat controversial.

The houses and the planets aspected by a planet get influenced by the planet. The effect will be good or bad depending on the nature, condition, lordship etc of the aspecting planet and also on the relation between the two planets.
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

« Отговор #516 -: Декември 20, 2012, 07:59:41 pm »
Да видим сега какво от горните е налично в картата на Торони. Торони, от някъде към "краднала" данните ти, не помня откъде. Предупреждавам, че не разбирам от астрология. ;D

Картите са направени с JH - http://www.vedicastrologer.org/jh/.

1. Лагна е във фиксиран знак (Телец), но У1 Венера е в двоен знак (Близнаци). Венера е изгорена от Слънцето, заедно с малефика Марс, но и заедно с тронова планета - Меркурий. Венера има прилична шадбала, но заради изгарянето й от Слънцето и Кету в 3-тия дом на куража и инициативите, мисля, че нативът е по-скоро колеблив във взимането на решения. Аспектът на Сатурн върху 1-вия дом и 3-тия би трябвало да прави натива предпазлив в действията.

2., 3. и 4. Марс (У7 и У12) е заедно с Венера (У1) и Слънце (У4) във 2-рия дом. Сатурн (У9) е в 1-вия дом. Раху е в 9-ти, откъдето аспектира 1-вия дом. Така че У1, 1-вият дом и У4 има достатъчно връзки със 7-ми, 9-ти и 12-тия дом.
Аспектът между Юпитер (У8 и У11) в 8-ми дом и Марс (У7 и У12) във 2-ри дом би трябвало да дава възможност за печелене на пари зад граница, което може да бъде причината за емиграцията.

Луната е естествен сигнификатор (карака) на 4-тия дом. Някои астролози твърдят, че положението на планета-сигнификатор в своя дом не било благоприятно. За Марс не било удачно да е в 3-тия дом, за Слънцето - в 9-ти, за Венера - в 7-ми, за Юпитер - в 5-ти и т.н. Нямам обяснение защо твърдят така, нито наблюдения дали са прави. Пък може би са имали предвид само транзити, не натални положения.
В тази карта Луната е аспектирата само от бенефик - Юпитер, така че би трябвало да показва, че нативът се чувства добре в дома си и страната си.

Настоящата даша се управлява от Марс (У7 и У12). Поддашата (антардашата) се управлява от Слънцето и трае до края на януари 2013-та. Настоящите транзити обаче ми се струват малко проблематични. Юпитер транзитира из 1-вия дом, където има много ниска аштакаварга (1) и който е 10-ти от Луната. Казват, че за транзитите на Юпитер са благоприятни 2-ри, 5-ти, 7-ми, 9-ти и 11-ти домове от Луната.
От февруари 2013-та ще тече поддашата на Луната в дашата на Марс. В началото на юни 2013-та транзитен Юпитер ще се премести във 2-рия дом, където ще аспектира Венера (У2), Слънце (У4) и Марс (У7 и У12), т.е. ще има възможност да задвижи наталните предпоставки за емиграция. Във 2-рия дом Юпитер има висока аштакаварга - 6. Сатурн и Раху ще бъдат в 6-тия дом (3-ти от Луната, който е благоприятен дом за тях), откъдето Сатурн ще аспектира 12-тия дом и 3-тия дом (който е 12-ти от Луната). Откъм транзити мисля, че има достатъчно намеци за индикация. Единственият проблем може да е управителят на поддашата. Луната в 4-ти дом, аспектирана от Юпитер, би трябвало да се чувства добре там. Защо й е тогава да напуска родното огнище?
От септември 2013-та започва да тече дашата и антардашата на Раху (чужбина, промяна), който се намира в 9-тия дом, откъдето аспектира 1-вия дом. Мисля, че има благоприятни фактори емиграцията да се случи от септември 2013-та нататък.
« Последна редакция: Декември 20, 2012, 09:32:22 pm от Mirabella »

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #517 -: Декември 20, 2012, 08:00:49 pm »
Още за индийските аспекти, който иска да чете:

http://jyotirvidya.wetpaint.com/page/Drishti+%28Aspect%29

http://www.barbarapijan.com/bpa/Amsha/drishti_graha.htm
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

« Отговор #518 -: Декември 20, 2012, 08:04:05 pm »
Прия, не разбирам какво съм объркала. Аспект между две планети може да бъде съединение (да се намират в един дом/знак), опозиция (да са в 7-мия дом/знак една спрямо друга) или да се аспектират взаимно съгласно допълнителните аспекти, които имат някои от планетите. Това е взаимен аспект. Взаимната рецепия също има силата на взаимен аспект. И тук имам предвид само 100%-тови аспекти.
Има и невзаимни аспекти, горе съм ги включила в графата аспект на едната планета върху другата.
« Последна редакция: Декември 20, 2012, 08:19:09 pm от Mirabella »

*

Papy

• 4343
« Отговор #519 -: Декември 20, 2012, 08:55:00 pm »
Една приятелка наскоро ме пита за емиграция, по западната карта не съм съвсем сигурна, че е добре за нея.
Мирабела, искаш ли да пробваш?