Е търпех, търпех и повече не мога.

Снощи сестра ми се обади, баща ми е на легло, споменавала съм го, сестра ми живее от две години в Германия с мъжа си грък. Преди това живееха в Гърция, сестра ми за последните 15 години почна да работи от януари тая година. Баща ми ходи при тях 5 пъти тая година, докато беше здрав, на техни разноски, лятото и аз ходих за няколко дена изцяло на нейни разноски.
Да са живи и здрави и тримата с лапето.
Ама мама му стара, аз съм завършила икономика, ич не съм тъпа, не може да се каже изобщо и че не съм предприемчива, се некъв мой си бизнес въртя, откак съм завършила така или иначе работя.
И кво? Немам пари да ида до Кьолн, немам пари да дам на баща ми, немам пари да се обриша, седя и мръзна в очакване на парното и ми иде некой да убия. Сестра ми ще дойде да види баща ми с мъжа и лапето, ще му остави някакви пари, ще седят на хотел, щото там е студена тоалетната, щеше утре вечер да дойдат да се сместим да спят при мен някак, снощи ми се обади, че се отказали, щото банята студена и на малкото ще му е студено. То малкото втори клас. Направили си резервация в Радисън.
Е убаво, мъжа и не е богат, преди 10-ина години нямаха пари да се ослушат и те, изкара някакви курсове от няколко месеца, почна работа в Гърция, след няколко месеца го пратиха в Германия и така. Т.е. напълно средностатистически чужденци в Германия.
И аз, с висшето си моля ви се, с трудовия си опит и стаж и кво- където и да бръкна, пречки.
Като си бях в Белоградчик, си говорихме с една моя съученичка и тя предприемчива, преди няколко години малини почна да сади по едни европейски еврофондове. И го закъса тотално. Не щото е тъпа и не може, щото системата е такава, че кой е взел пари за земеделие, е фалирал. Мога да обясня в подробности, ако някой се заяде, че тя не знаела как, ма сега не ми се пустослови.
Днес си говоря с една приятелка от Франция, с която бяхме по чужбината в една компания (за която аз събирах една година пари и бях на по-евтини апартаменти, евтини полети и т.н., пестене до дупка).
Дамата е полицайка и се заговорихме ,че организира в момента 50-год. на родителите си. Аз и рекох, че явно много обича да организира, а тя отвърна, че да, така е, открила е това си хоби и мисли да иде да изкара курсове за организиране на не разбрах какво, ама ще изчака 5 години, щото тогава се пенсионира и после ще си смени професията.
Да е жива и здрава, ама аз избеснях отново. Ми аз от години искам да се занимавам с нещо такова, бива ме в организирането, естествено ми идва.
Ми има ли курсове в тая държава от няколко месеца, които да можеш да изкараш? После има ли създадени структури, които да те вземат на работа, а нея на 55 ще я вземат, няма никакво притеснение в думите и. Има ли възможност аз да си създам сама такъв бизнес и кой ще ме допусне на пазара?
Ето що не става, щото нищо не работи в тая държава, учиш пет години, после няма кво да правиш с тая диплома, курсовете по преквалификация за нищо не стават и на нищо не те учат, после никой не те взима на работа, а ако отидеш без опит, ти дават 2-300 лева.
И на никой вече не му прави впечатление, че цените в Париж са по-ниски (намерих хубави котлети на промоция примерно по 5,30. ЛЕВА. Че едно черно приятелче от компанията, което оплаквах цяло лято, щото не му даваха виза за Франция и щото си мислех, че бедно африканче...накрая проби и взе виза, та го разпитах по едно време. Средната заплата в Мароко е 300 евро, средната заплата в Камерун е 750 евро.
Ама цените били несравнимо по-ниски от Парижките...за сведение парижките са от равни до два пъти по-високи, ама ако походиш по веригите, винаги ще си намериш нещо на нашите цени, кренвирши от раз за 7,60 лева, евтини пържоли, хляб на цената на нашия, минерална вода по-евтина, сокове натурални приблизително на същите цени, ако не и по-евтини. И това без да ходя в Кауфланд или Лидл специално.
Та като викате за бизнес, богатство и предприемачество...за да правиш дребен бизнес, трябва най-малкото хората около теб да имат пари, че да ти купуват продукта - независимо какъв е.
Като няма платежоспособно търсене, какъв бизнес ще развиваш?
А за курсовете, смяната на професията и заплатата на начинаещите там, 3 пъти по-висока от заплатата на експертите тук....ми така не става, ако ще картата ти не да има аспекти, ми да е позлатена по рождение.
Ако някой знае курсове за организиране на нещо, нека свирне.